![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Asta chiar e tare: "Zestrea duhovniceasca se transmite atat prin genetica, cat si prin educatie!" (iertare Iosif).
poate ma luninezi si pe mine cum se transmite genetic "zestrea duhovniceasca". Poate imi recomanzi si o lucrarea (carte, studiu, orice) pe tema asta. Chiar sunt curios... daca e cum spui tu, prietene, ai revolutionat stiinta!:cool: |
|
|||
|
|||
![]()
Citeste, frate drag, la Pr. Arsenie Boca. El vorbeste de transmiterea de la parinti la copii a dispozitiilor spre anumite patimi pe care le au si parintii. Si aceste dispozitii nu se transmit doar prin educatie.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Prietene, parintele Arsenie Boca, de care pomenesti tu este o autoritate in domeniul Teologiei. Duhovnic cunoscut...tot ce vrei....dar nu este o autoritate in domeniul medical, cu atat mai putin in cel al geneticii.
Ma asteptam sa imi explici ceva prin prisma teoriilor privind transmiterea pacatului stramosesc (vezi Doru Costache). De fiecare data se recurge la "mari duhovnici au spus....". Voi nu ganditi, nu cititi si altceva, cultura voastra este unilaterala?. Cum sa intelegi lumea in care traiesti daca nu citesti si altceva decat " a la Teologie"? Ma uitam recent la studentii de la Teologie din Bucuresti si la seminaristii care venisera la o conferinta pe teme teologice. Necomunicativi, glume grosolane, nepoliticosi, nu "te rog", "nu multumesc"... Apoi au venit ASCOR-istii...aceeasi atitudine. Teologia este cu "circuit inchis"? Poate ar trebui o schimbare de atitudine.... |
|
|||
|
|||
![]()
Prietene drag,
Inteleg ce spui si inteleg ca unele situatii sunt asa cum le descrii tu, insa nu e cazul sa faci generalizari. Asta e starea unei natiuni, nu a unui grup izoltat pe care tu il identifici ca fiind constituit din studentii de la teologie. Ti se pare ca traiesti intr-o tara suficient de civilizata? Cat priveste pacatul stramosesc si stiinta, stiinta nu iti va confirma niciodata existenta pacatului stramosesc. Pentru stiinta, omul se afla intr-o deplina evolutie plecand de la zero. Pentru crestinism, omul s-a aflat in plina cadere indata dupa pacatul stramosesc, evolutia omului este indispensabil legata de Hristos. Stiinta il exclude pe Dumnezeu si deci perspectiva duhovniceasca. Nu cred ca e cazul sa amestecam lucrurile, pentru ca stiinta si religia nu vor ajunge niciodata la un numitor comun privind starea umanitatii intrucat lucreaza fiecare cu instrumente si metode diferite. Crestinismul are deja raspunsurile, stiinta bajbaie si nu reuseste sa-l duca pe om la implinirea adevarata, criteriul adevarului. Pr. Arsenia este o autoritate in domeniul teologiei si acest site este unul teologic ortodox. Insa Pr. Arsenie avea si studii de medicina si mai mult decat acestea o cunoastere care depasesea cunoasterea pur umana. Asta ii confera autoritatea ca atare. Insa nu vreau sa deviem de la subiectul acestei dezbateri. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar, in afara de pr. Boca mai ai si alte surse. Le prefer pe cele stiintifice J Breck face un exercitiu religie - stiinta remarcabil...poate stii ceva de genul Pt ca sincer mi se pare fortata asta cu genetica Sau poate "Parintii mananca aguruda, iar copiilor li se strepezesc dintii" Poate de aici se pleaca |
|
|||
|
|||
![]()
Daca te stradui, vad ca incepi sa intelegi incet incet.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2.Universul ma-nconjoara/si nu pot gandi macar/ca poate exista ceasul/ fara un ceasornicar/(Voltaire - nu sunt sigur...) Plus ca in cartea de "Dogmatica" de seminar (eu am facut liceu teoretic, dar am mai citit si altceva) se vorbeste de o cunoastere rationala a lui Dumnezeu. Asta nu are legatura cu stiinta? de unde ideea ca stiinta il exclude pe Dumnezeu? Cred ca te referi strict la "teoria evolutionista a aparitiei omului pe pamant", teorie considerata de multi oameni de stiinta depasita. 3.Asta cu "crestinismul are deja raspunsurile" nu tine prietene. Nu in mileniul 3. Da, prin prisma credintei sunt de acord cu tine, dar trebuie argumentate, iar stiinta ofera infinite posibilitati de a dovedi existenta lui Dumnezeu (si Theos e infinit, nu?) 4. Daca este site ortodox (si eu sunt ortodox)nu putem discuta de stiinta? Pentru o durere de cap preotul recomanda rugaciune si sa mergi la medic. (medic - stiinta). Stii, nu vreau sa par rau, dar exista secte care se rezuma exclusiv la credinta. 5. Stiinta nu este echivalentul teoriei evolutioniste. 6. Am saltat mingea la fileu "Parintii mananca agurida, iar copiilor li se strepezesc dintii". De aici extragi si aspectul teologic (continuitatea pedepsei divine, implicit urmarile pacatului stramosesc) si pe cel stiintific (continuitatea e pe linie genetica - nu ma refer la suflet -). Si nu e nimic impotriva religiei in toata treaba asta... 7. Spuneai sa nu deviez de la subiectul dezbaterii. Mi-a scapat ... care e acela? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar in afara de pr. A. Boca nu mai puteti cita pe nimeni? |
|
|||
|
|||
![]()
Toate generatiile de dupa Adam se nasc cu aceasta dipozitie spre pacat. Nu inseamna neaparat ca toate pacate se si actualizeaza in viata fiecarui individ.
Sf. Ioan Gura de Aur atesta acelasi lucru in omiliile sale, ex. cea despre educatia copiilor. http://www.ioanguradeaur.ro/393/omilia-ix-din-comentariul-la-epistola-i-catre-timotei-2/ |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pentru tinerii care au probleme cu babutele din biserica | eduardd | Reguli in Biserica | 21 | 22.09.2010 14:33:14 |
tinerii de azi | ionyk | Generalitati | 34 | 22.03.2010 20:06:25 |
tinerii | cristiboss56 | Generalitati | 19 | 08.05.2008 18:49:21 |
Copiii, tinerii si Biserica | irina77 | Generalitati | 16 | 20.10.2007 23:09:38 |
DIALOG CU TINERII | Laurentiu | Generalitati | 8 | 11.12.2006 01:00:59 |
|