![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De unde, citind, puteti sã cunoasteti întelegerea mea în taina lui Hristos, Care, în alte veacuri, nu s-a fãcut cunoscutã fiilor oamenilor, cum s-a descoperit acum sfintilor Sãi apostoli si prooroci, prin Duhul" (Efeseni 3:4,5) Sfanta Scriptura este plina de marturii ale Sfintilor Apostoli care declara ca, nu de la ei au dat invatatura ci de la Duhul. Apoi, tot Sfintii Apostoli, ne indeamna sa tinem invatatura pe care ei au dat-o. "Vã îndemn ca sã luptati pentru credinta datã sfintilor, odatã pentru totdeauna." (Iuda, vers 3) "ca sã învãtati din pilda noastrã, sã nu treceti peste ce e scris" (1 Corinteni 4:6) "Dar chiar dacã noi sau un înger din cer v-ar vesti altã Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - sã fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, si acum vã spun iarãsi: Dacã vã propovãduieste cineva altceva decât ati primit - sã fie anatema!" (Galateni 1:8,9) Sfintii Apostoli "insista" sa pastram invatatura lor (care se gaseste numai in Sfanta Scriptura). Ei cunosteau inselarea ce avea sa vina prin felurite adaugiri, numite traditie (sau, chiar sfinta traditie). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hai sa recitim versetul: Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Deci tu intelegi de aici ca protestantii (si catolicii, probabil) sunt eretici...hmm... Eu inteleg altceva: ca Duhul Adevarului ii va calauzi pe urmasii sinceri ai lui Iisus. I-a calauzit in Biserica Primara pe apostoli sa scrie Biblia. Care e infailibila. Iar mai apoi i-a calauzit pe crestini sa vorbeasca, sa scrie, sa predice, sa traiasca conform voii lui Dumnezeu. Ii calauzeste si astazi. Dar TOATE calauzirile ulterioare perioadei apostolice se raporteaza, se filtreaza, se judeca in raport cu Invatatura Apostolilor. Altfel se ajunge la haos si la invataturi false. Dar, in rest, eu cred ca Duhul Sfant a lucrat cu putere intre crestini din primul secol si pana in ziua de azi. A calauzit si calauzeste in tot adevarul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Invatatura Sfintei Traditii a Bisericii nu este diferita de invatatura sfintilor apostoli si de invatatura Mantuitorului; ea este tot invatatura Mantuitorului, insa aprofundata si detaliata, adancita pana la profunzimi cat mai mari. De aceea, invatatura Sfintei Traditii, care este prin calauzirea Duhului Sfant la tot adevarul Mantuitorului, are aceeasi valoare canonica asemenea Sfintelor Scripturi. Sa nu accepti invataturile sfintilor parinti ai Bisericii inseamna sa respingi lucrarea Duhului Sfant in Biserica ! Sa nu accepti invataturile Sinoadelor Ecumenice inseamna sa respingi lucrarea Duhului Sfant in Biserica ! Bineinteles pentru tine lucrul acesta este foarte posibil, din moment ce nu faci parte din Biserica lui Hristos, ci dintr-o secta oarecare ! Last edited by kesarion_breb; 18.07.2010 at 21:39:38. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Observ ca avem in comun aprecierea pentru invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli. Putem purta niste discutii constructive in jurul acestor invataturi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Biserica mea are in privinta Cinei Domnului exact aceeasi credinta, doctrina si practica cu a Sfintilor Apostoli. ![]() Dar acest subiect a fost rasdiscutat, a facut sa curga multa cerneala si sa se toceasca multe tastaturi. Nu am de gand sa intru cu tine in polemica pe aceasta tema. Pentru ca, chiar daca NP ar crede exact ca ortodocsii legat de Taina Impartasaniei, tot eretici ar fi considerati de tine. Impartasirea cu Trupul si cu Sangele Domnului este un mister. Noi ne putem certa la infinit dar eu cred ca exista o posibilitate de a testa valabilitatea actului. Si acest test este impactul pe care Cina Domnului il are asupra credinciosului care se impartaseste. Toti crestinii cred ca cine mananca Trupul Domnului si bea Sangele Lui are viata in el insusi . Este o unire a credinciosului cu Hristos, unire care il transforma pe crestin si il face sa devina un adevarat cristofor. In concluzie:
Last edited by penticostalulmantuibil; 18.07.2010 at 23:59:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
S-a afirmat ca mantuirea subiectiva a cuiva este cunoscuta doar dupa moarte. Ori, Iisus ii spune lui Zacheu: astazi. Ar fi putut afirma Zacheu: „mantuirea a intrat in viata mea, daca voi lucra mantuirea mea pana la sfarsit, voi ramane mantuit!”? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scrie foarte clar in epistola intaia catre corinteni a sfantului Pavel: "Paharul binecuvântării pe care noi îl binecuvântăm, nu este oare împărtășirea cu Sângele lui Hristos? Pâinea pe care noi o frângem, nu este oare împărtășirea cu Trupul lui Hristos?" (1 Corinteni 10, 16) Pe de alta parte, evanghelia dupa sfantul Ioan spune: "Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu." (Ioan 6, 51) Apoi spune: "Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac." (Ioan 6, 53-58) Acestea sunt evidente apostolice despre adevarata credinta a sfintilor apostoli cu privire la sfanta impartasanie, si anume ca in Biserica lui Hristos impartasirea cu trupul si sangele Domnului este reala, sacramentala iar aceasta impartasire nu se face cu niste simboluri ale trupului si ale sangelui, ci cu insusi sfantul trup si sfantul sange al Domnului Hristos. Niciunde nu se vorbeste de vreo impartasire simbolica, acest concept al impartasirii simbolice nu are nici un fundament scripturistic si patristic, ci doar un fundament sectar, eretic, inspirat nu de Duhul Adevarului, ci de duhul minciunii !! Pe de alta parte, in postari anterioare din alt topic, am aratat foarte clar cu cateva citate din sfintii parintii ai Bisericii, oameni care aveau harul lui Dumnezeu si care au fost calauziti de Duhul Adevarului (nu de duhul sectar al minciunii si ereziei !), care este si era credinta, doctrina si practica referitoare la sfanta impartasire cu trupul si sangele Domnului. Sfantul Chiril al Alexandriei, Sfantul Ioan Damaschinul, Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Vasile cel Mare si toti ceilalti sfinti parinti ai Bisericii lui Hristos au marturisit impartasirea reala cu trupul si sangele Domnului reale, sacramentale, iar nu cu impartasirea simbolica ! Nu vreau sa reiau citatele, sunt pe alt topic si sunt destul de lungi. Sfantul Ioan Damaschinul spune foarte clar: "Tot astfel și pâinea împărtășaniei, nu este pâine simplă, ci unită cu Dumnezeirea; iar trupul unit cu Dumnezeirea nu este o singură fire, ci una a trupului și alta a Dumnezeirii unite cu el; pentru aceea amândouă împreună nu sunt o fire, ci două." Asta este credinta Bisericii lui Hristos, care difera fundamental de ceea ce cred sectarii eretici, si care nu difera doar la nivel de credinta, ci si la nivel de practica, in sensul ca in Biserica lui Hristos painea si trupul sunt unite prin lucrarea preotului si a Duhului Sfant cu dumnezeirea, pe cand in sectele "crestine" aceasta unire nu are loc, painea si vinul ramanand mai departe simpla paine si simplu vin, lucruri naturale si care nu au nici o putere de sfintire, ci doar de amagire ! Last edited by kesarion_breb; 19.07.2010 at 09:08:43. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1. înainte de luarea Cinei, faci spălarea picioarelor, așa cum a poruncit Hristos? 2. Pâinea folosită este la fel ca cea folosită de Hristos (azima prezentă la masa de Paște care-L reprezenta chiar pe Hristos-Cel fără drojdia păcatului)? Citat:
Last edited by tricesimusquintus; 19.07.2010 at 10:45:26. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noi avem nou martir | mihaiB | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 07.11.2012 19:51:45 |
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" | Decebal | Biserica Ortodoxa Romana | 4 | 10.09.2012 21:07:28 |
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? | mihailt | Generalitati | 14 | 02.11.2010 21:35:34 |
Avem Patriarh | danyel | Stiri, actualitati, anunturi | 34 | 11.02.2009 22:03:42 |
|