Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.10.2009, 15:21:48
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

- Evrei 8:10 face trimitere la Ieremia 31,33. Deci Legea lui Dumnezeu (incluzând și Sabatul) face parte din legîământul cel nou

Este si asta o interpreatare.Eu prefer concluzia lui Pavel:
Evrei 8:13 Prin faptul că zice: "Un nou legământ", a mărturisit că cel dintâi este vechi; iar CE ESTE VECHI,CE A IMBATRANIT,ESTE APRROAPE DE PIEIRE.(cred ca nu le-a placut evreilor de atunci aceasta constatare :).

De asemenea ai spus:
- Alimentele privite ca necurate nu sunt amintite doar în Lev.11, ele erau socotite ca atare încă de pe vremea Potopului (înainte de acesta, copiii lui Dumnezeu nici nu mâncau carne).
Inainte de vremea potopului si eu constat ca nu se consuma cane deloc.Deci e logic ca tot ce constituia carne sa fie atunci considerat necurat,inclusiv carnea de porc.
Dar ai spus ca alimentele privite ca necurate sunt considerate ca atare inca de pe vremea potopului.Interesant sa privim pasajul din Geneza:
Geneza 9:3 Tot ce se mișcă și are viață, să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca și iarba verde.
Geneza 9:4 Numai carne cu viața ei, adică sângele ei, să nu mâncați.
Geneza 9:5 Căci voi cere înapoi sângele vieților voastre; îl voi cere înapoi de la orice dobitoc; și voi cere înapoi viața omului din mâna omului, din mâna oricărui om, care este fratele lui.
Dumnezeu spune ca :"Geneza 9:3 Tot ce se mișcă și are viață, să vă slujească de hrană",nu face o distinctie intre animale curate si necurate,aceasta se face mai tarziu in vremea lui Moise.Pentru ca daca unele animale erau necurate de ce sa fie luate in corabie?Si atunci intreb eu de unde au aparut "animalele necurate"?Sper sa nu imi vorbesti despre evolutie.
De aceea imi permit sa te contrazic ca alimentele privite ca necurate nu erau socotite ca atare inca de pe vremea potopului.Daca ai argumente biblice astept sa ma contrazici.
Vechi 24.10.2009, 15:25:49
Senior Member

Implicit

Mi-am permis sa deschid aceasta discutie pentru ca daca Sabatul face parte din decalog(si spui tu din Lege si trebuie sa facem distinctie intre lege si "legamant"),interdictia alimentara nu face parte.Desi suntem off topic nu ar fi rau sa clarificam aceste lucruri.
Vechi 24.10.2009, 15:32:32
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
[b]

Ai scris câte ceva ca să nu se spună că nu ai răspuns. Termenul pneuma înseamnă în greaca veche și duh și suflet.
O fi însemnând pentru greci, dar parcă voi spuneați că nu vă ghidați după filosofia grecească, ci după Cuvântul lui Dumnezeu...
Pneuma (de unde și termenul modern "pneumatic"), se referă la respirație, răsuflare, vânt, etc. La fel termenul din originalul ebraic ruach, care niciodată nu înseamnă suflet.

Citat:
[În opinia voastră care este diferenta dintre cele două?
Opinia noastră coincide cu ceea ce spune Scriptura despre creația omului și starea omului în moarte, și am expus-o de atâte ori pe acest topic mai pe scurt, sau mai elaborat. Reiau doar schematic:

Țărâna pământului + suflarea de viață (răsuflare, duh, spirit) = suflet viu Facerea 2,7

La moarte se petrece procesul invers: țîrâna merge în țărână și suflarea de viață la Cel care a dat-o.

Dumneavoastră confundați în continuare duhul cu sufletul, sufletul cu un fel de fantomă, iar moartea cu un fel de nivel superior al existenței (cam ce i-a "promis" diavolul Evei că va experimenta după păcat când "hotărât că nu veți muri").
Vechi 24.10.2009, 15:35:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Mi-am permis sa deschid aceasta discutie pentru ca daca Sabatul face parte din decalog(si spui tu din Lege si trebuie sa facem distinctie intre lege si "legamant"),interdictia alimentara nu face parte.Desi suntem off topic nu ar fi rau sa clarificam aceste lucruri.
De acord. Deschide un nou topic.
Vechi 24.10.2009, 15:39:22
Senior Member

Implicit

Nu mai are rost sa mai deschidem topicuri,nu vreau sa insist prea mult pe aceste lucruri.Vreau doar un raspuns scurt.Nu imi propun sa dezbatem aceste lucruri,cred ca sunt lucruri mai importante de dezbatut ca tema acestui topic de exemplu.
Vechi 24.10.2009, 16:00:18
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Nu mai are rost sa mai deschidem topicuri,nu vreau sa insist prea mult pe aceste lucruri.Vreau doar un raspuns scurt.Nu imi propun sa dezbatem aceste lucruri,cred ca sunt lucruri mai importante de dezbatut ca tema acestui topic de exemplu.
Răspunsul scurt ar fi acesta: Urmează Biblia și practica apostolilor în acest domeniu.
Am spus practica apostolilor, nu înelegerea greșită a ceea ce au spus apostolii referitor aparent la alimente.
Îți pun și eu o întrebare scurtă la care nu se poate răspunde decât prin da/nu: În viziunea cu fața de masă, Petru a mâncat până la urmă din acele animale necurate?
Vechi 24.10.2009, 17:21:26
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
O fi însemnând pentru greci, dar parcă voi spuneați că nu vă ghidați după filosofia grecească, ci după Cuvântul lui Dumnezeu...
Nimeni nu s-a legat de filosofia grecească aici, ci doar de semnificațiile pe care le avea un anumit cuvânt in limba greacă veche, limba Septuagintei și a Noului Testament. Și d-ta ai adus vorba de ea, nu eu.

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Opinia noastră coincide cu ceea ce spune Scriptura despre creația omului și starea omului în moarte, și am expus-o de atâte ori pe acest topic mai pe scurt, sau mai elaborat. Reiau doar schematic:

Țărâna pământului + suflarea de viață (răsuflare, duh, spirit) = suflet viu Facerea 2,7

La moarte se petrece procesul invers: țîrâna merge în țărână și suflarea de viață la Cel care a dat-o.

Dumneavoastră confundați în continuare duhul cu sufletul, sufletul cu un fel de fantomă, iar moartea cu un fel de nivel superior al existenței (cam ce i-a "promis" diavolul Evei că va experimenta după păcat când "hotărât că nu veți muri").
Nu confund duhul cu sufletul. Dar nu văd care e diferența între cele două în versetul de mai sus. Ti-am dat si varianta din Biblia Ortodoxă și varianta din biblia voastră:

Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ așa cum a fost, și sufletul la Dumnezeu, Cel care l-a dat."
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat."

dacă îți convine să folosești termnenul de duh sau de spirit, in loc de suflet folosește-l, dar vreau să răspunzi la intrebarea:

Duhul "se intoarce la Dumnezeu" spune in Ecleziastul si adăugati adventistii voi de la voi "nu mai este conștient" . Dar pe deasupra spuneti ca nu este nici mort! Atunci ce este?
Care este existenta duhului după moarte, dacă nu este nici constient, dar nici mort?
Este una cu D-zeu in viziunea sectei voastre?
Astept raspuns!
Vechi 24.10.2009, 19:11:40
Senior Member

Implicit

Raspunsul la intrebarea ta e simplu:Nu,dar daca manca nu era un pacat.Petru era evreu,asa era practica pe atunci,nu putea gandi altfel.Nu m-ai lamurit deloc cu privire la interdictia alimentara,te-ai eschivat,ce-i drept elegant,dar nu mi-ai da nici o explicatie.Asta e,poate nu o fi explicatii?Eu am urmat biblia si am vazut ce spune Pavel:
Coloseni 2:16 Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat,
Romani 14:5 Unul socotește o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui.
Romani 14:6 Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. Cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă; pentru că aduce mulțumiri lui Dumnezeu. Cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă; și aduce și el mulțumiri lui Dumnezeu.
Pavel era intelept.Tu spui sa ma uit la practica apostolilor,eu iti arat acum ce sfat ne-a dat Pavel si eu il respect.Tu vii cu aceste argumente(primii apostoli),dar uiti contextul de atunci.Evreii nu consumau aceste lucruri,iar crestinismul a fost perceput mai intai ca o religie a evreilor,pentru ca acolo a aparut.Atunci normal ca a influentat si aceasta perceptie asupra alimentatie,perceptie evreiasca,pentru ca celelalte popoare nu aveau aceste reguli.
Pavel vine si se adreseaza romanilor si celor din Colose asa cum ti-am aratat.Ei nu aveau aceste reguli si poate erau judecati de evrei pentru incalcarea lor,iar Pavel vine intelegand contextul lucrurilor si ii linistesc pe romani si pe coloseni,dar in acelasi timp nu le desfiinteaza vis a vis de evrei.Trebuie sa intelegem contextul invataturilor biblice.
Petru de cand s-a nascut nu a consumat ceea ce legea ii interzicea si normal ca nu vedea lucrurile altfel.Depinde si unde te nasti,de aceea bibilia spune la un moment dat sa nu facem ceea ce nu ni "se pare rau" nu ceea ce este rau,pentru ca exista mai multe perceptii asupra a ceea ce este rau,asta depinde de cultura de civilizatie si asa mai departe.
Multora nu li se pare rau sa consume carne de porc de exemplu sau sa mearga duminica si nu sambata la Biserica.Asta inseamna ca pacatuiesc?Eu pe baza Scripturii spun ca nu.
Vechi 24.10.2009, 20:34:59
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nimeni nu s-a legat de filosofia grecească aici, ci doar de semnificațiile pe care le avea un anumit cuvânt in limba greacă veche, limba Septuagintei și a Noului Testament. Și d-ta ai adus vorba de ea, nu eu.

Nu confund duhul cu sufletul. Dar nu văd care e diferența între cele două în versetul de mai sus. Ti-am dat si varianta din Biblia Ortodoxă și varianta din biblia voastră:

Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ așa cum a fost, și sufletul la Dumnezeu, Cel care l-a dat."
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat."

dacă îți convine să folosești termnenul de duh sau de spirit, in loc de suflet folosește-l, dar vreau să răspunzi la intrebarea:

Duhul "se intoarce la Dumnezeu" spune in Ecleziastul si adăugati adventistii voi de la voi "nu mai este conștient" . Dar pe deasupra spuneti ca nu este nici mort! Atunci ce este?
Care este existenta duhului după moarte, dacă nu este nici constient, dar nici mort?
Astept raspuns!
Uite ce spune si ce crede Ecclesiastul :

"Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. " Ecclesiastul 7:1

De ce este mai de pret ziua mortii decat ziua nasterii, daca dupa moarte nu se mai intampla nimic?Ziua mortii este mai de pret pentru ca atunci se implineste dreptatea lui Dumnezeu, vezi pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar.

"Căci soarta omului și soarta dobitocului este aceeași: precum moare unul, moare și celălalt și toți au un singur duh de viată, iar omul nu are nimic mai mult decât dobitocul. Și totul este deșertăciune!
Amândoi merg în același loc: amândoi au ieșit din pulbere și amândoi în pulbere se întorc.
Cine știe dacă duhul omului se urcă în sus și duhul dobitocului se coboară în jos către pământ?
Și mi-am dat seama că nimic nu este mai de preț pentru om decât să se bucure de lucrurile sale, că aceasta este partea lui, fiindcă cine îi va da lui putere să mai vadă ceea ce se va întâmpla în urma lui? " Ecclesiastul 3:19-22

Vedem ca Solomon vorbeste de moarte si apoi de duh, in privinta mortii el spune ca nu suntem cu nimic mai presus decat dobitoacele pentru ca si acestea mor.Si el spune cine stie daca duhul omului urca in sus sau nu?

"Pentru orice lucru este un timp și o judecată; că mare este nenorocirea care apasă asupra omului,
De vreme ce el nu poate să știe mai dinainte ceea ce se va întâmpla. Oare, cine îi va da de știre ceea ce va fi cu el?
Omul nu este stăpân pe duhul său de viață, ca să-l poată opri; la fel nu este stăpân pe ziua morții și în această luptă nu încape amânare. Nelegiuirea nu va scăpa pe cel care o săvârșește." Ecclesiastul 8:6-8

Solomon vorbeste despre judecata dupa moarte, despre dreptatea lui Dumnezeu si despre continuitatea duhului(sufletului) dupa moarte peste care omul nu este stapan si nici nu il poate opri.El vorbeste si de felul in care faptele merg impreuna cu sufletul la judecata.Caci nelegiurea nu va scapa pe cel care o savarseste.

Deci vedem ca Solomon credea in suflet si in viata de dupa moarte.
Vechi 24.10.2009, 20:47:55
Banned

Implicit

Citat:

Ba confunzi duhul cu sufletul (vorbind în terminologia biblică). Am mai spus că varianta ortodoxă nu respectă termenul original nici din ebraică (ruach), nici din greacă (pneuma). Dacă în Ecl. 12,7 ar fi fost vorba de suflet, scria nephesh (în originalul ebraic), ori psyche (în traducerea Septuagintei), ceea ce nu e cazul. Punct.

Citat:
dacă îți convine să folosești termnenul de duh sau de spirit, in loc de suflet folosește-l
Vă mulțumesc de înțelegere. Vreau să rămân consecvent textului Scripturii. Știți... noi suntem "ăia" cu Sola Scriptura.

Citat:
dar vreau să răspunzi la intrebarea:

Duhul "se intoarce la Dumnezeu" spune in Ecleziastul si adăugati adventistii voi de la voi "nu mai este conștient"
Păi cum ar putea avea conștiență de sine o răsuflare? Nici când omul era viu, răsuflarea lui nu era o entitate de sine stătătoare conținută în trup. Numai un schizofrenic ar putea avea o asemenea percepție vis a vis de suflarea lui.

Citat:
Dar pe deasupra spuneti ca nu este nici mort! Atunci ce este?
N-am spus așa ceva. Suflarea de viață, este doar principiul vieții pe care Dumnezeu l-a pus în el pentru a deveni un suflet viu. Când îl retrage, omul pur și simplu e mort, fără ca acea suflare de viață să trăiască în continuare pe undeva (ca și când ar fi un mic omuleț eteric, eliberat din carcasa trupului).

Citat:
Astept raspuns!
În nici un caz! Aceasta este concepția mai tuturor cultelor păgâne de la animiștii africani până la indienii americani și tare mi-e teamă că "îndumnezeirea" de care vorbește ortodoxia are oarece tangențe cu această concepție...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17