Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.11.2012, 18:19:00
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
@antiecumenism: Îți propun să mutăm discuția despre ecumenism pe unul din topicurile care-i sunt consacrate.
-eu am postat acolo o gramada de text nu stiu cine l-a citit..

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=15272&page=4

-si oricum are o legatura cu ceea ce se discuta aici,pt ca cine accepta ecumenismul poate accepta tot felul de erezii si rataciri:ocultism,yoga,paranormal,hipnoza...unirea cu catolicii,protestantii...rugaciunea in comun cu ei...si tot felul de idei ecumeniste care apar din ce in ce mai mult in ultimul timp si in mediile ortodoxe

Last edited by antiecumenism; 29.11.2012 at 18:22:10.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 18:57:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Cred că nu ești suficient de atent la mesajele mele. Eu n-am spus nici că Părintele le spuna ortodocșilor că pot să practice yoga, nici că yoga i-ar duce la Hristos, fără de Care nu este mântuire. Am spus doar că acorda o relativă însemnătate și căutărilor spirituale din alte religii sau culturi, socotindu-le rămășițe ale revelației primordiale, conform Dogmaticii ortodoxe, după cum am arătat în răspunsul dat lui Miha-Anca.
Nici eu nu am spus ca tu ai fi zis asa ceva, ci ca am citit eu mai demult. In legatura cu alte religii, nu tot ce e in alte religii e neadevarat, pentru ca nu are cum. Problema e ca nu are nicio importanta, daca ne gandim si cultele neoprotestante au multe lucruri comune din invatatura ortodoxa, mai au ceva si musulmanii, si evreii. Oricine cauta adevarul cu adevarat e luminat de Domnul sa il si gaseasca, cum s-a intamplat cu Sf. Cornelie Sutasul. Evident, nu-l va gasi in religia lui, ci va afla de Hristos si de Biserica. Despre alte religii scrie in Sfanta Scriptura ca toti zeii neamurilor sunt idoli.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 19:45:54
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
-o sa dau multe citate din sfinti,duhovnici si carti scrise impotriva ecumenismului ca sa-mi sustin cele de mai sus,sper sa le si cititi...
Doar daca ai timp prea mult la dispozitie si te plictisesti. De cand sunt pe forum am scris sute de mesaje despre ecumensim, cred ca unii au ajuns sa stie pe de rost ce se spune impotriva ecumenismului. Intotdeauna vor intelege si vor fi de acord doar cei ce nu au aceste conceptii, cum s-a intamplat pana acum. Cei ce au conceptii ecumeniste nu vor vrea sa auda, vor cauta o justificare, un citat interpretat in mod personal. Sunt cativa care au aceste conceptii pe forum, din fericire unii si le-au mai schimbat, dar cei ce sunt mai vechi nu au cum sa nu stie ce e ecumenismul, macar din ce au citit pe fourm. Daca ai observat unii mi-au reprosat ca sriu despre ecumensim, pentru ca nu puteau sa accepte aceste adevaruri si doreau sa propage doar o invatatura ecumenista.
In concluzie, e mai mult o pierdere de timp.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 20:13:59
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Doar daca ai timp prea mult la dispozitie si te plictisesti. De cand sunt pe forum am scris sute de mesaje despre ecumensim, cred ca unii au ajuns sa stie pe de rost ce se spune impotriva ecumenismului. Intotdeauna vor intelege si vor fi de acord doar cei ce nu au aceste conceptii, cum s-a intamplat pana acum. Cei ce au conceptii ecumeniste nu vor vrea sa auda, vor cauta o justificare, un citat interpretat in mod personal. Sunt cativa care au aceste conceptii pe forum, din fericire unii si le-au mai schimbat, dar cei ce sunt mai vechi nu au cum sa nu stie ce e ecumenismul, macar din ce au citit pe fourm. Daca ai observat unii mi-au reprosat ca sriu despre ecumensim, pentru ca nu puteau sa accepte aceste adevaruri si doreau sa propage doar o invatatura ecumenista.
In concluzie, e mai mult o pierdere de timp.
-si eu am scris impotriva ecumenismului de cand sunt pe acest forum de prin 2006-2007 si poate ca unii s-au folosit...
-
ECUMENISMUL FARA MASCA –e O carte ce cuprinde tot ce nu s-a spus pana acum despre erezia ereziilor: ecumenismul
-cine o citeste o sa vada clar ca scopurile ecumenismului (de fapt ale masoneriei si sionismului) sunt pt distrugerea ortodoxiei
-eu cred ca un adevarat ortodox trebuie sa fie impotriva ecumenismului si a masoneriei

Arhim. Haralambie Vasilopoulos-ecumenismul fara masca

Last edited by antiecumenism; 29.11.2012 at 20:16:39.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 22:07:15
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Ca să nu credeți că astea sunt opinii personale, o să vă arăt că în dogmatica de seminar scrie așa:

„Sfânta Treime nu s-a descoperit deodată și în întregime, ci în decurs de multe veacuri și nu în același grad și în aceleași forme, ci diferit: a) ca preînchipuire, prefigurare, în unele religii păgâne, desigur nu prin revelație supranaturală; b) treptat ș nedeplin, în Vechiul Testament, dar prin Revelație supranaturală; c) deplin, în Noul Testament, prin însuși Dumnezeu întrupat”

Iar ca exemplu se dă hinduismul unde se găsește credința în trei zeități, ca o preînchipuire a Treimii, numită Trimurti, având zeii Brahma, Vișnu și Șiva. Apoi se vorbește de China cu Tao, Egipt cu zeii Osiris, Isis și Horus ș.a. Aceste preînchipuiri, deși departe de sensul real al Sfintei Treimi, „ar putea fi rămășițe alterate, întunecate prin căderea originară în păcat, din religia paradisiacă a primilor oameni” (la capitolul „Dogma Sfintei Treimi”).

Într-un capitol precedent, unde e vorba de revelația naturală și supranaturală se arată că prima dată revelația supranaturală i s-a dat lui Adam, în Rai. Lui i s-a arătat prima dată Dumnezeu.
Adam nu este evreu, ci părintele tuturor popoarelor. Și toate au păstrat ceva din această revelație, în forme mai mult sau mai puțin alterate.
Nu inteleg la ce ne folosesc aceste "ramasite alterate"?!?
Dumnezeul crestinilor este Unul; in trei Persoane, totusi Unul. Ori trei zeitati nu pot fi niciodata Dumnezeu.
Faptul ca acele preinchipuiri „ar putea fi rămășițe alterate, întunecate prin căderea originară în păcat, din religia paradisiacă a primilor oameni”, e pura speculatie, dovada optativ-conditional folosit, deci pura filosofie.

Last edited by Miha-anca; 29.11.2012 at 22:32:29.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 22:44:09
N.Priceputu
Guest

Implicit

Prin argumentele pe care le-am adus am vrut să arăt că nu tot ce vine din afara Ortodoxiei e de la draci; că sunt și la alții rămășițe ale Revelației primordiale; că omul de pe tot pământul poartă chipul lui Dumnezeu și se află el însuși într-o neliniștită căutare a Protochipului; și dacă această căutare e sinceră, Îl vor putea primi pe Hristos, care poate transfigura și desăvârși orice religie, nu doar iudaismul (asta chiar că-i părere personală).
Pe de altă parte, nu luăm seama la dracii care zburdă prin jurul nostru, la tot pasul și în toată vremea, în spațiul nostru pe care-l numim ortodox. Mă tem, de aceea, că nu identificăm răul acolo unde este el mai mare.

Revenind la subiect: Hipnoza, așa cum ne-a prezentat-o Cezar, nu văd de ce ar mai fi suspectată ca demonică în sine. Nu știu cum o practică alții - yoghini, șamani, vrăjitori sau adepți ai new-age-ului; n-aș avea încredere în ei. Însă relația doctor-pacient se bazează pe încredere. Dacă n-aș avea încredere nu l-aș lăsa nici pe chirurg să mă opereze (nu cumva chirurigia a fost practicată tot de păgâni la început?).

Last edited by N.Priceputu; 29.11.2012 at 22:46:11.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 23:27:04
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Prin argumentele pe care le-am adus am vrut să arăt că nu tot ce vine din afara Ortodoxiei e de la draci; că sunt și la alții rămășițe ale Revelației primordiale; că omul de pe tot pământul poartă chipul lui Dumnezeu și se află el însuși într-o neliniștită căutare a Protochipului; și dacă această căutare e sinceră, Îl vor putea primi pe Hristos, care poate transfigura și desăvârși orice religie, nu doar iudaismul (asta chiar că-i părere personală).
Pe de altă parte, nu luăm seama la dracii care zburdă prin jurul nostru, la tot pasul și în toată vremea, în spațiul nostru pe care-l numim ortodox. Mă tem, de aceea, că nu identificăm răul acolo unde este el mai mare.
Regret, dar pe mine nu m-ai convins. Care erau argumentele?!?
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 23:32:43
N.Priceputu
Guest

Implicit

Argumentele pomenite sunt cele din dogmatică, referitoare la „rămășițele revelației primordiale”. Însă nu țin neapărat să conving. Problema este, totuși, foarte sensibilă, iar reținerile sunt de înțeles: trebuie să avem mare grijă de sufletele noastre.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2012, 23:45:20
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Argumentele pomenite sunt cele din dogmatică, referitoare la „rămășițele revelației primordiale”. Însă nu țin neapărat să conving. Problema este, totuși, foarte sensibilă, iar reținerile sunt de înțeles: trebuie să avem mare grijă de sufletele noastre.
Vrei sa spui ca Dogmatica se refera la aceste "ramasite ale revelatiei primordiale"? Dogmatica, scrisa de care autor?
Reply With Quote
Vechi 30.11.2012, 00:08:43
N.Priceputu
Guest

Implicit

La postarea #121 am citat din Teologia Dogmatică pentru seminariile teologice, autori Isidor Todoran și Ioan Zăgrean, ed. 1991, după care până în ziua de azi se dă examen de admitere la Teologie.
Pe de altă parte, nu e și firesc să fie așa? Adică nu e tot omul urmaș al lui Adam, care L-a cunoscut pe Dumnezeu? Nu e tot omul creat după chipul lui Dumnezeu? Cum ar putea să nu păstreze o amintire, cât de ștearsă ar fi ea, a Tatălui său?

Last edited by N.Priceputu; 30.11.2012 at 00:11:25.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Acupunctura, Hipnoza, Reiki, Radiestezia reprezinta vrajitorie sau nu? mihaisepo Vrajitoria 58 06.11.2018 01:27:29
Ierarh adevarat- mai exista la noi asa ceva aurel1211 Mari Duhovnici si predicile lor 24 04.03.2013 19:26:09
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10
Psihologie sau Ortodoxism C-tin Teologie si Stiinta 93 10.04.2008 13:58:36