Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.11.2007, 00:03:57
sik sik is offline
Member

Data înregistrării: 30.10.2007
Implicit

Sincer, ceea ce am observat eu la crestinism in general este propavaduirea renuntarii la judecata in favoarea fericirii. Cu fericirea nu am nimic. La fel si cu faptele bune. E un lucru bun. Dar partea cu judecata ma cam irita. "Crede si nu cerceta.", "Ferice de cei saraci cu duhul."(asta si eu observ ca este adevarata), noi, oamenii, suntem si sa fim ca niste oi, etc. Asta este pur si simplu indemn la prostie. E drept, tebuie sa renuntam la unele lucruri ca sa fim fericiti, dar totusi, terbuie sa cantarim la ce sa renuntam si la ce nu. Si la partea cu oile este cat se poate de adevarat: ca suntem religiosi su nu, tot ca oile na imbulzim peste tot. :( Este totusi un pret destul de mare pe care trebuie sa il platim, asa ca nu cred ca ar trebui sa ne pripim cu acuzatiile si cu invinovatirile.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 00:12:00
Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana is offline
Banned

Data înregistrării: 19.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicolae_nicolae
Nu este de ajuns sa duci o viata dreapta daca nu urmezi ritul drept,deoarece Hristos nu te va recunoaste la inviere.Ceea ce spui tu,tine de conceptia democratica moderna,unde oamenii sunt egali din nastere si au un singur Dumnezeu sau niciunul.Ei bine,oamenii nu sunt egali din nastere.Pai daca nu ai botezul ortodox,adica daca inca ai pacatul in tine,cum crezi tu ca poti sa te mantuiesti?Crezi ca mai conteaza faptele tale?Nu or sa conteze pt ca Hristos nu te va recunoaste.Hristos s-a intrupat pentru a sterge pacatul oamenilor,iar aceia care urmeaza RITURILE Lui cele drepte au sansa de a se mantui.Restul este globarizare,ecumenism,democratie...
Cu rituri aterizau si Fariseii in iad...???

Nu te supara, dar daca nu este Iisus Hristos temelia ta... EL care este CALEA, ADEVARUL si VIATA... poti sa indeplinesti toate riturile existente cu toata evlavia posibila.. pentru ca este IN ZADAR. Nu stiu daca ai observat, dar prin ceea ce zici desfiintezi sistematic, ceea ce Dumnezeu spune. Pai ori spune Dumnezeu adevarul.. ori minte.. hotaraste-te...:) Daca Dumnezeu spune ca singura cale spre cer este credinta in Domnul Iisus si nu spune ca ritualurile va mantuiesc... spune ca ceea ce ne mantuieste este credinta in Iisus... nu stiu serios care varianta o imbratisezi cu mare entuziasm. Nu faptele... nu riturile mantuiesc, ci Iisus mantuieste... asa ca mare grija... :D

Sper ca nu vorbim unul pe langa celalalt... adica tu sa spui ceva si eu sa inteleg altceva si invers...:D Daca e cazul atrage-mi te rog atentia.:)

Multa pace!:p
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 00:24:24
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sik
Sincer, ceea ce am observat eu la crestinism in general este propavaduirea renuntarii la judecata in favoarea fericirii. Cu fericirea nu am nimic. La fel si cu faptele bune. E un lucru bun. Dar partea cu judecata ma cam irita. "Crede si nu cerceta.", "Ferice de cei saraci cu duhul."(asta si eu observ ca este adevarata), noi, oamenii, suntem si sa fim ca niste oi, etc. Asta este pur si simplu indemn la prostie. E drept, tebuie sa renuntam la unele lucruri ca sa fim fericiti, dar totusi, terbuie sa cantarim la ce sa renuntam si la ce nu. Si la partea cu oile este cat se poate de adevarat: ca suntem religiosi su nu, tot ca oile na imbulzim peste tot. :( Este totusi un pret destul de mare pe care trebuie sa il platim, asa ca nu cred ca ar trebui sa ne pripim cu acuzatiile si cu invinovatirile.
Nu cred ca prea ai dreptate...???
Depinde la ce judecata te referi... Trebuie sa renuntam la a-i judeca pe cei din jurul nostru... adica a da verdictul de "vinovat" cuiva... pentru ca noi nu avem imaginea de ansamblu, asa cum Dumnezeu o are.
Cat cu privire la judecata... adica la gandire... dimpotriva... In epistola catre Tesalonic: "Toate sa le incercati; tineti ce este bine." I Tes.V.21
Asa ca tocmai... cand iti spune cineva ceva... nu o lua imediat a buna.. ca asa ajung unii sa creada ciudatenii.:thumbsup:

Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 00:26:14
Banned

Implicit

O adaugare... Trebuie sa renunti mai degraba la EGO... adica sa ai o ierarhie a prioritatilor, care sa arate cam asa: 1. Dumnezeu...2. Ceilalti... 3. Eu.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 00:48:50
nicolae_nicolae nicolae_nicolae is offline
Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Alexandra-Ioana
Citat:
Iar intepretezi Sfanta Scriptura si nu cred sincer ca este de nasul tau.Nu ai tu Duh Sfant in tine.Nu trebuie sa primesti Duhul Sfant pt a fi mantuit.Duhul Sfant este primit de anumiti oameni pt a duce la indeplinire anumite sarcini dictate de Dumnezeu insusi.Duhul pe care in ai tu este de la Dumnezeu,este un duh ortodox,de pace,dar sa imi spui mie ca trebuie sa primesti Duhul Sfant pt a fi mantuit ar trebui sa studiezi putina teologie,adica niste dogme ortodoxe.Apropo cine este confuz?Sti ce este Duh Sfant?Duhul il primesti in deplinatate la inviere.
Stii ce imi place la tine? Cunosti ce e de nasul meu sau nu :thumbsup: ... dar in esenta nu stiu daca ai cunostiinte despre ceea ce vorbesc. Sper sa am senzatia gresita... si sa nu fie asa.
Vreau argumente biblice! Nu pot accepta sa imi trantesti ceva acolo.... si sa nu argumentezi. Eu ce am spus am argumentat.
Cum sa primesti Duhul in deplinatate la inviere??? Ratacesti pentru ca nu cunosti!
Daca ar fi asa cum spui tu, atunci Biblia este plina de minciuni cu privire la Corneliu... cu privire la famenul etiopean... cu privire la cei 3000 de oameni care s-au convertit dupa ce le-a predicat Petru in ziua Rusaliilor... etc. Duhul Sfant se primeste in urma credintei...si din nou... iti arat clar cu argumente biblice si te rog sisteaza a mai aduce injurii la adresa mea... si mai degraba documenteaza-te.
"Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt. Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru. " Fapte II.38-39
"Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul.
Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri." Fapte X.44-45

Vezi foarte clar ca in urma credintei au primit Duhul... si hai sa nu facem acum matematica pe Duhul Sfant.. si sa nu imi spui ca au primit de fapt doar un sfert sau mai stiu eu ce proportii ciudate. La inviere... daca nu vei fi primit Duhul Sfant in prealabil.. nu pot decat sa zic vai.
Stiu ca probabil tot ce am spus nu iti va schimba parerea in vreun fel...dar asta e parerea mea... si a mea asta ramane orice ai spune.
Cand vei veni cu argumente biblice ... pentru ca Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu... si ii dau crezare cu precadere inainte vorbelor oamenilor... atunci vom mai discuta. Dar atat timp cat spui asa e.. pentru ca zice X sau Y... discutia cred ca nu isi mai are sensul.:(

Multa pace si lumina!:p:thumbsup:
Biblia este cuvantul lui Dumnezu tocmai pentru fapttul ca a fost revelata prin Duhul Sfant.Noi cred ca ne aflam pe pozitii diferite datorita lipsei tale de a intelege ce inseamna Duhul Sfant.Duhul Sfant este acel Duh care vorbeste prin proroci.Duhul de care vorbesti tu este Duhul care se pogoara peste toti cei care primesc pe Hristos in dreapta credinta.Eu vorbescde DUHUL lui Dumnezeu care vede tot, si stie tot.Ori cum tu nu ai pregatire teologica,este normal sa nu sti ce inseamna Duhul Sfant.Eu nu imi permit deocamdata sa aduc argumente biblice deoaerece nu am pregatire teologica.Ceea ce spun eu,spun din ce am citit din Sfintii Parinti,parintele Cleopa,parintele Constantin Galeriu si alti parinti ai biserici ortodoxe.Acestia au dreptul sa argumenteze cu cuvatul lui Hristos din biblie deoarece ei au trait si traiesc in Hristos.Eu argumentez cu ceea ce am invatat de la ei.Cum interpretezi tu biblia,au interpretat-o in trecut si cei care au deschis calea catolicismului,ptotestanismului etc.Deci nu oricine are dreptul sa aduca argumente din biblie,deoaerece interpretatea trebuie facuta doar de cei care traiesc total in Hristos.Nu inteleg unde ti-am adus injurii,doar ti-am atras atentia ca tu nu trebuie sa mai interpretezi biblia dupa duhul tau.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 00:59:05
Member

Implicit

Citat:
Citat:
Nu este de ajuns sa duci o viata dreapta daca nu urmezi ritul drept,deoarece Hristos nu te va recunoaste la inviere.Ceea ce spui tu,tine de conceptia democratica moderna,unde oamenii sunt egali din nastere si au un singur Dumnezeu sau niciunul.Ei bine,oamenii nu sunt egali din nastere.Pai daca nu ai botezul ortodox,adica daca inca ai pacatul in tine,cum crezi tu ca poti sa te mantuiesti?Crezi ca mai conteaza faptele tale?Nu or sa conteze pt ca Hristos nu te va recunoaste.Hristos s-a intrupat pentru a sterge pacatul oamenilor,iar aceia care urmeaza RITURILE Lui cele drepte au sansa de a se mantui.Restul este globarizare,ecumenism,democratie...
Cu rituri aterizau si Fariseii in iad...???

Nu te supara, dar daca nu este Iisus Hristos temelia ta... EL care este CALEA, ADEVARUL si VIATA... poti sa indeplinesti toate riturile existente cu toata evlavia posibila.. pentru ca este IN ZADAR. Nu stiu daca ai observat, dar prin ceea ce zici desfiintezi sistematic, ceea ce Dumnezeu spune. Pai ori spune Dumnezeu adevarul.. ori minte.. hotaraste-te...:) Daca Dumnezeu spune ca singura cale spre cer este credinta in Domnul Iisus si nu spune ca ritualurile va mantuiesc... spune ca ceea ce ne mantuieste este credinta in Iisus... nu stiu serios care varianta o imbratisezi cu mare entuziasm. Nu faptele... nu riturile mantuiesc, ci Iisus mantuieste... asa ca mare grija... :D

Sper ca nu vorbim unul pe langa celalalt... adica tu sa spui ceva si eu sa inteleg altceva si invers...:D Daca e cazul atrage-mi te rog atentia.:)

Eu am spus,si spun ca nu poti sa ajungi la mantuire fara ritul ortodox.Trebuie mai intai sa ai ritul apoi sa traiesti in Hristos,sa pastrezi dogmele Lui.Cum vrei tu sa ajungi la adolescenta daca nu ai trecut prin copilarie?Pai este normal sa aterizezi in iad si cu rituri.Depinde despre ce rituri vorbim.De exemplu ritul catolic este,dar este degeaba.Iisus mantuieste,insa matuieste doar pe cei pe care ii recunoaste.Ori daca nu ai ritul ortodox nu vei fi recunoscut.Cum poti tu sa ajungi la Hristos daca nu ai in tine sangele si trupul lui Hristos prin Sfanta Impartasanie?
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 01:07:30
Member

Implicit

Citat:
Citat:
de cand omul da duh de viata masinilor?
Ce e acela duh din punctul tau de vedere ? Ma rog... mai bine ma opresc aici cu discutia. Deja am cam starnit conflicte si mie nu imi plac conflictele mai ales daca nu sunt constructive. Voiam numai o dezbatere de idei in tema aleasa (Teologie si stiinta). Analogia mi s-a parut destul de potrivita si de aceea am postat aici. Eu nu sunt genul de om "de ce?" ci mai degraba "de ce nu?". Cu siguranta logica se loveste de multe lucruri pe care nu le poate explica. Spre exemplu simpla propozitie: "Eu mint." Aceatsa este un paradox logic. Daca se presupune ca eu chiar as minti, atunci propozitia ar fi falsa; deci eu nu mint, ceea ce se contrazice cu presupunerea. Invers, daca presupun ca eu nu mint si spun adevarul, atunci propozitia este adevarata si atunci din continutul ei rezulta ca eu as minti. Din nou contradictie cu presupunerea. Sunt numeroase exemple de paradoxuri logice. Deci se admite ca logica nu explica totul, cu toate ca explica multe lucruri si se dovedeste a fi foarte utila. Dar despre religie ? Nu am vazut pe nimeni sa zica "da domne, uite, religia, in felul in care este acum, pe asta nu o rezolva." Si din nou, te rog sa nu ma intelegi gresit. Nu am facut referire in mod special la ortodoxism. Pur si simplu pentru ca si eu sunt ortodox, prin botez si alte cateva lucruri. Eu fac referire la religie in general. In fond si la urma urmei religia este motivul (sau pretextul) atator ani de razboaie inte oameni.
Adevarurile descoperite de stiinta sunt utile,placute dar nu mantuitoare.Esti ortodox,ai primit Sfanta Taina a Botezului,deci ai o sansa imensa de a te mantui,o sansa pe care miliarde de oameni nu o au.Urmeaza dar riturile si fa ceea ce ai facut si pana acum.Si nu mai il mai cauta pe Dumnezeu deoarece Dumnezeu se primeste nu se cauta.Prin Sfintele taine ale ortodoxiei il vei primi pe Dumnezeu
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 01:16:14
Member

Implicit

Citat:
Poti sa renunti la toate cele pamantesti si sa traiesti in si pentru Hristos?Noi oameni cautam fericirea utila,nu cautam ceea ce nu simtim.Ori sa traiesti in Hristos inseamana sa il simti pe Hristos in tine,insa trebuie sa fi favorizat de divinitate pentru a simti aceasta.Deci noi judecam dupa cele ce simtin(trimitere la Locke,unul dintre fondatorii empirismului),adica cele lumesti.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 01:25:14
sik sik is offline
Member

Implicit

Citat:
Trebuie sa renuntam la a-i judeca pe cei din jurul nostru... adica a da verdictul de "vinovat" cuiva... pentru ca noi nu avem imaginea de ansamblu, asa cum Dumnezeu o are.
Aici sunt de acord. :thumbsup: Cat despre mine, ce-i drept, inca nu le-am incercat pe toate dar incerc sa tin ce este bine.

O interbare: ce reprezinta Dumnezeu in ierarhiha pe care ai mentionat-o ? Reprezinta cumva totalitatea valorilor morale, sau ce ?
Despre restul adica "ceilalti" si apoi "eu", aici depinde de cum privim lucrurile. La fel de corect ar putea fi si "eu", iar la urma "ceilalti". O regula a "manualului salvamarilor" este aceea ca in primul rand trebuie mentinuta mai intai siguranta salvamarului, si apoi aceea a victimei. De exemplu victima tebuie s astea intre salvamar si eventualul pericol din apa (zid, stanci, trunchiuri de copaci etc.). Aceasta nu este din motive egoiste (dpdv al salvamarului), ci pentru ca el terbuie sa execute operatia de salvare. Daca ar sta salvamarul intre victima si stanci, de exemplu, se risca accidentarea acestuia care ar duce la pierderea ambelor vieti. De aceea "se prefera" mai degraba "accindentarea" victimei. Ma rog, asta este un exemplu. Depinde de relatia dintre "eu" si "ceilalti".

/respect
Reply With Quote
Vechi 26.11.2007, 01:58:06
sik sik is offline
Member

Implicit

Citat:
Adevarurile descoperite de stiinta sunt utile,placute dar nu mantuitoare.Esti ortodox,ai primit Sfanta Taina a Botezului,deci ai o sansa imensa de a te mantui,o sansa pe care miliarde de oameni nu o au.Urmeaza dar riturile si fa ceea ce ai facut si pana acum.Si nu mai il mai cauta pe Dumnezeu deoarece Dumnezeu se primeste nu se cauta.Prin Sfintele taine ale ortodoxiei il vei primi pe Dumnezeu
Pfff... aici e ceva putin impotriva a ce gandesc eu. Eu nu "alerg" dupa mantuire. Daca Dumnezeu considera ca merit sa fiu mantuit, judecand dupa faptele mele, atunci primesc bucuros mantuirea. Daca nu, primesc bucuros orice altceva, atata timp cat este pe masura faptelor mele. Eu nu caut nici sa primesc mai mult decat merit, dar nici mai putin. Bineinteles mi s-au intamplat si ambele variante si nu am fost prea bucuros in nici un caz. Multi oameni considera mantuirea ca pe un scop in sine si nu ca pe o rasplata. De aceea uita ca tebuie sa faca fapte bune pentru ca asa e bine, si nu pentru ca sa ajunga in Rai. Nu ma laud ca eu fac fapte bune. Din contra am facut o gramada de rele de care nu sunt mandru si pe care le regret. Nu va inchipuiti ca sunt hot , ca ucid, ca sunt afemeiat sau alte chestii de genul acesta. Nu am ajuns, din fericire, pana acolo. De fapt iata inca o fapta rea pe care am facut-o, avand totusi intentia de a face ceva bun: am vorbit despre ceva ce religia ortodoxa respinge, intr-un loc dedicat credinciosilor ortodocsi. Acesta este un lucru cel putin nepoliticos. Dar consider totusi ca polemicile sunt o metoda destul de buna pentru a putea intelege anumite lucruri. Sper ca nu fac un pacat daca nu mi-as "exercita" dreptul la mantuire. Din partea mea as renunta la acest drept in favoare altei persoane, daca as considera ca merita mai mult decat mine sa fie mantuita. Oricum aceasta alegere a mea ar fi inutila, deorece Dumnezeu oricum va face cum vrea El. SI iata ca am mai facut deja un pacat: "ma dau usa de biserica, mironosita, etc." cu acest lucru pe care l-am afirmat. Si as putea in continuare sa cred ca orice as face sau as spune este(poate fi) gresit. Poate tocmai datorita faptului ca analizez prea mult si imi gasesc tot felul de noduri in papura, la fel de mult cum as putea sa cred ca cele pe care le fac sau le spun ar fi bune. Si as putea sa ajung pana la urma la concluzia ca logica, rationamentul, poate duce de multe ori la cercuri (bucle) interminabile, ceea ce imi ocupa practic tot timpul si nu mai pot face alte lucruri mai utile pentru aceasta lume sau pentru cea de dupa moarte. :hmmm:
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista dumnezeu? alexdu Generalitati 118 17.01.2011 13:02:21
Dumnezeu, exista sau nu? Rodica50 Intrebari utilizatori 0 19.11.2010 20:11:56
Dumnezeu exista sofia_78 Generalitati 34 05.03.2010 22:57:48