![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
unii se multumesc cu ce li se da si bine fac,dar e jenant sa aud oamenii spunand sau comparand pe preotul cutare cu preotul cutare..care cer de la obraz sume exorbitante,e jignitor,pentru ca ei reprezinta modelul nostru.E jignitor sa fii robit de ban,sa faci compromisuri...dillema tu stii cati preoti in Bucuresti au construit Biserici din sponsorizari,cate compromisuri au facut si cate casute au construit pe langa...cerand cu nerusinare dupa sloganul ^dati un leu pentru Ateneu,aparand la tv,cersind pentru Biserica,cand de fapt realitatea era alta?^?Esti destul de straina de realitatile noastre...e bine sa demascam minciuna,demagogia,furtul,ipocrizia,coruptia..ca asta e furt,nerusinarea...si sincer nu stiu de ce oamenii dau bani unor astfel de preoti care cer..noi suntem de vina..eu le-as spune in fata transant:nu vreau sa dau atat,regret,dau cat pot
|
|
|||
|
|||
![]()
..sa nu ma intelegeti chiar gresit,eu ma declar impotriva falsei cucernicii,falsei evlavii,hotiei,minciunii,ipocriziei si caliciei,prefacatoriei...si consider ca aceste vicii trebuiesc condamnate,starpite.Un crestin ,un OM nu trebuie sa se murdareasca pe maini,nu intra in masonerie,nu se infrateste cu dracul.Daca a facut toate acestea sufletul lui e pierdut..si nu se pot adapa altii dintr-un izvor secat,vorba par.Boca :o sa cante cucuvelele in Bisericile lor mari si goale..
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"kre" nu e romaneste. Oare e chiar atat de greu sa te aduni putin si sa scrii corect? |
|
|||
|
|||
![]()
Mirean: S-apoi cate ii trebuie unui calugar? A luat votul saraciei, nu?
Eu nu sunt in tema, dar viata nu e gratis nici in manastire. Sunt multe de platit: curent electric, transport, alimente, etc. Calugarul a depus votul saraciei, dar presupun ca trebuie sa contribuie efectiv la costurile vietii de obste, ca doar nu-si insuseste banii respectivi, nu? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ambele cazuri calugarii isi pot procura cele necesare subzistentei fara sa puna taxe. In primul caz, se presupune ca sunt destul de bogati pentru a se intretine (au pamanturi, animele, eventual alti calugari care sa ii ajute sa le lucreze si care astfel sa poata la randul lor subzista). Modelul asta exista la unele manstiri romanesti. Concret, daca te decizi sa te calugaresti, vinzi tot, cimperi o casuta langa manastire, pamantuiri eventual te lasi ajutata si de calugari saraci care nu au din ce se intretine. Am plecat de la premisa ca ai ce vinde... In al doilea caz, calugarii traiesc il obste, muncesc la comun, se folosesc de bunuri la comun. Manstirile au pamanturi, animale, lacuri, paduri, mici ateliere si se pot autointretine. Asa ca nici pe astia nu ii plange de mila. Am intalnit astfel de manstiri care nu ofereau masa pelerinilor pentru ca nu isi permiteau. Pe de alta parte, calugarii au ujn mic venit (primesc bani) care le permite sa isi cumpere strictul necesar. Si apoi nu este obligatoriu sa copiem modelul athonit (pe care multi de pe acest forum evita sa il prezinte in "splendoarea" lui), respectiv termopane, aer conditionat, incalzire centralizata, catelit, calculatoare de ultima generatie, canapele de piele, masini performate, etc. Inca ceva, ancah, nimeni nu spune sa nu aiba bunuri materiale. Dar sa aiba si bun simt cand stabilesc "tarifele"! Cauta in istorie si vezi cauzele aparitiei protestantismului (respectam scara desigur). Si nu te intrebi de ce "sectele" au tot mai multi adepti sin randul ortodocsilor? Ma simt mai confortabil ca om si ca crestin sa dau eu, nu sa imi ceara ei... |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc, Mirean,iata niste amanunte pe care nu le stiam. Dar nici de taxe nu am auzit.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sau poate nu ai mers tu in manstiri sa vezi care e realitatea... |
|
|||
|
|||
![]()
Imi doresc sa merg la manastiri, dar nu am fost de mult timp, din cauza distantei de peste 2000 km intre mine si ele. Ti-am zis ca nu sunt la curent, iar ceea ce citesc ma mira partial, caci bisericile care sunt acum in constructie nu se construiesc din nimic. Poate ca acele taxe sunt taxe pe egoismul omului contemporan, care aduce astfel o ofranda. Se zice ca si banii dati fara placere sunt considerati milostenie.
Un sir intreg de insuccese m-au facut sa inteleg ca in spatele unui lucru rau se ascunde un lucru mult mai bun decat cel pe care mi-l doream. De aceea nu mai privesc cele rele ca fiind 100% rele, ci o cale ocolita spre ceea ce e bine sa fie. De aceea si aceste taxe mie mi se par o "cale ocolita" spre ceea ce ar trebui sa fie. Am obosit sa ma revolt, de aceea am inceput sa accept. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Proiectul de lege privind Statutul Minorităților | Decebal | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 22.12.2012 19:02:27 |
Poti fi nas de cununie daca nu esti casatorit? | ciprian22 | Generalitati | 16 | 22.03.2010 00:46:05 |
solidaritate privind biserica Sf.Iosif | Atena | Despre Biserica Ortodoxa in general | 4 | 25.07.2006 09:50:32 |
|