Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.08.2007, 16:18:59
urzicuta urzicuta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.07.2007
Implicit

unii se multumesc cu ce li se da si bine fac,dar e jenant sa aud oamenii spunand sau comparand pe preotul cutare cu preotul cutare..care cer de la obraz sume exorbitante,e jignitor,pentru ca ei reprezinta modelul nostru.E jignitor sa fii robit de ban,sa faci compromisuri...dillema tu stii cati preoti in Bucuresti au construit Biserici din sponsorizari,cate compromisuri au facut si cate casute au construit pe langa...cerand cu nerusinare dupa sloganul ^dati un leu pentru Ateneu,aparand la tv,cersind pentru Biserica,cand de fapt realitatea era alta?^?Esti destul de straina de realitatile noastre...e bine sa demascam minciuna,demagogia,furtul,ipocrizia,coruptia..ca asta e furt,nerusinarea...si sincer nu stiu de ce oamenii dau bani unor astfel de preoti care cer..noi suntem de vina..eu le-as spune in fata transant:nu vreau sa dau atat,regret,dau cat pot
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 16:45:12
urzicuta urzicuta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.07.2007
Implicit

..sa nu ma intelegeti chiar gresit,eu ma declar impotriva falsei cucernicii,falsei evlavii,hotiei,minciunii,ipocriziei si caliciei,prefacatoriei...si consider ca aceste vicii trebuiesc condamnate,starpite.Un crestin ,un OM nu trebuie sa se murdareasca pe maini,nu intra in masonerie,nu se infrateste cu dracul.Daca a facut toate acestea sufletul lui e pierdut..si nu se pot adapa altii dintr-un izvor secat,vorba par.Boca :o sa cante cucuvelele in Bisericile lor mari si goale..
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 18:23:28
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ispita_ta
preotul poate cere bani.. k orice crestin. dar nu pt ceva kre, oricum,
Iarta-ma te rog, dar e pacat ca-ti stalcesti mesajele cu modul tau de a scrie:
"kre" nu e romaneste. Oare e chiar atat de greu sa te aduni putin si sa scrii corect?
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 18:38:12
ancah
Guest

Implicit

Mirean: S-apoi cate ii trebuie unui calugar? A luat votul saraciei, nu?

Eu nu sunt in tema, dar viata nu e gratis nici in manastire. Sunt multe de platit: curent electric, transport, alimente, etc. Calugarul a depus votul saraciei, dar presupun ca trebuie sa contribuie efectiv la costurile vietii de obste, ca doar nu-si insuseste banii respectivi, nu?
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 19:02:31
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean: S-apoi cate ii trebuie unui calugar? A luat votul saraciei, nu?

Eu nu sunt in tema, dar viata nu e gratis nici in manastire. Sunt multe de platit: curent electric, transport, alimente, etc. Calugarul a depus votul saraciei, dar presupun ca trebuie sa contribuie efectiv la costurile vietii de obste, ca doar nu-si insuseste banii respectivi, nu?
Monahii/le pot trai in regim chinovial (obstesc) sau idioritmic (de sine, cu chilii separate, cu bunuri materiale personale).

In ambele cazuri calugarii isi pot procura cele necesare subzistentei fara sa puna taxe.

In primul caz, se presupune ca sunt destul de bogati pentru a se intretine (au pamanturi, animele, eventual alti calugari care sa ii ajute sa le lucreze si care astfel sa poata la randul lor subzista). Modelul asta exista la unele manstiri romanesti. Concret, daca te decizi sa te calugaresti, vinzi tot, cimperi o casuta langa manastire, pamantuiri eventual te lasi ajutata si de calugari saraci care nu au din ce se intretine. Am plecat de la premisa ca ai ce vinde...

In al doilea caz, calugarii traiesc il obste, muncesc la comun, se folosesc de bunuri la comun. Manstirile au pamanturi, animale, lacuri, paduri, mici ateliere si se pot autointretine. Asa ca nici pe astia nu ii plange de mila. Am intalnit astfel de manstiri care nu ofereau masa pelerinilor pentru ca nu isi permiteau.

Pe de alta parte, calugarii au ujn mic venit (primesc bani) care le permite sa isi cumpere strictul necesar.

Si apoi nu este obligatoriu sa copiem modelul athonit (pe care multi de pe acest forum evita sa il prezinte in "splendoarea" lui), respectiv termopane, aer conditionat, incalzire centralizata, catelit, calculatoare de ultima generatie, canapele de piele, masini performate, etc.

Inca ceva, ancah, nimeni nu spune sa nu aiba bunuri materiale. Dar sa aiba si bun simt cand stabilesc "tarifele"! Cauta in istorie si vezi cauzele aparitiei protestantismului (respectam scara desigur). Si nu te intrebi de ce "sectele" au tot mai multi adepti sin randul ortodocsilor?

Ma simt mai confortabil ca om si ca crestin sa dau eu, nu sa imi ceara ei...
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 19:28:09
ancah
Guest

Implicit

Multumesc, Mirean,iata niste amanunte pe care nu le stiam. Dar nici de taxe nu am auzit.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 19:43:27
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Multumesc, Mirean,iata niste amanunte pe care nu le stiam. Dar nici de taxe nu am auzit.
Sa postez o listra cu manstirile cu taxe? Sau poate sa le mentionez pe cele fara, ar fi mai putin de scris....

Sau poate nu ai mers tu in manstiri sa vezi care e realitatea...
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 20:26:36
ancah
Guest

Implicit

Imi doresc sa merg la manastiri, dar nu am fost de mult timp, din cauza distantei de peste 2000 km intre mine si ele. Ti-am zis ca nu sunt la curent, iar ceea ce citesc ma mira partial, caci bisericile care sunt acum in constructie nu se construiesc din nimic. Poate ca acele taxe sunt taxe pe egoismul omului contemporan, care aduce astfel o ofranda. Se zice ca si banii dati fara placere sunt considerati milostenie.
Un sir intreg de insuccese m-au facut sa inteleg ca in spatele unui lucru rau se ascunde un lucru mult mai bun decat cel pe care mi-l doream. De aceea nu mai privesc cele rele ca fiind 100% rele, ci o cale ocolita spre ceea ce e bine sa fie.
De aceea si aceste taxe mie mi se par o "cale ocolita" spre ceea ce ar trebui sa fie.
Am obosit sa ma revolt, de aceea am inceput sa accept.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 20:47:39
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaela_dadp
Preotii au facut din Casa Domnului o afacere.....in ziua de azi greu gasesti un preot care sa te ASCULTE,credeti-ma .........multi si-au facut din parohii propriile afaceri ,ii intereseaza BANII si cu cat cotizezi mai mult cu atat sunt mai interesati de tine...
Cum si ce faceti sa va pastrati credinta?
Dragul meu, voi foarte scurt. Credinta ti-o pastrezi si ti-o intaresti nu in functie de vremea de afara, de cat cotizeaza sau doneaza cineva la biserica . Credinta nu are cale de mijloc, ori exista , ori nu exista. Dragostea in Bunul DUMNEZEU are foarte putine legaturi in functie de cele trecatoare din asta lume, de cele materiale. Ea este ceva unic, launtrica noua , cu deloc dependenta de barfe si nimicuri lumesti. Credinta nu se cumpara si nici nu se vinde, ea se traieste la o intensitate far de masura si cu inima si sufletul lasate in voia LUI , intru dragoste si slava pentru EL, restul nu mai conteaza . . . .
Reply With Quote
Vechi 10.08.2007, 21:40:01
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dillema
Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
dILEMA TE ROG NU GENERALIZA NU STROPI CU NOROI toata tagma medicala pt unii ,care intr-adevar muncesc mult si tre sa fie bine pregatiti profesional pt a face operatii grele ,iar aceasta educatie medicala continua se face CONTRA COST ,iar cu banii primiti de la onor statul roman,nu ar putea sa se mai perfectoineze nici un medic ci s-ar plafona ca venitul nu le permite decit ev .intretinerea familiei. Dar un monah a depus VOTUL SARACIEI SI NU MEDICUL ,deci situatia nici nu suporta comparatie!
Draga mea..lucrez in sanatate ...:)))nimic nu e secret pentru mine si am fost pe mana medicilor. Nu am improscat nuc noroi...citeste mai bine mesajul. iar legat de spaga ...asa e. Medicii sunt foarte bine platiti in comparatie cu alte slujbe, dar daca nu le dai si spaga nici macar nu se uita la tine. Sunt cadru medical si am fost si pacient. Pana cand nu am adus spaga doctorului (care a voit-o el..ca de am salar mare ca asistenta gandea el) m-ar fi lasat SA MOR. Sunt si doctori care isi respecta juramantul de doctori...dar mai putin din pacate, si daca nu ai sari asa arsa, te-as fi crezut...dar daca tot te-ai simtit ofensata inseamna ca adevarul e la mijloc:))))
ma simt ofensata pt ca salariile sint f. mici f.f.mici,repet ,comparativ cu anii de studii si de specializari si raportat la faptul ca medicina e o facultate grea si cere multe sacrificii mentale care nu sint platite deecit cu 0.65 bani un punct pt consultatie .Dar cine te-a impiedicat sa mergi la alt doctor sa iti rezolvi problema!? Cu doctorii e ca si cu duhovnicii sa-i cauti pe cei buni,nu te impiedica nimeni,Apoi responsabilitatea e f. mare a medicilor.Si garzile f. obositoare de multe ori.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Proiectul de lege privind Statutul Minorităților Decebal Stiri, actualitati, anunturi 0 22.12.2012 19:02:27
Poti fi nas de cununie daca nu esti casatorit? ciprian22 Generalitati 16 22.03.2010 00:46:05
solidaritate privind biserica Sf.Iosif Atena Despre Biserica Ortodoxa in general 4 25.07.2006 09:50:32