![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Desigur, daca privim DOAR pasajul acesta, e o posibilitate de interpretare consistenta. Dar ce ne facem daca il "punem pe coloane" cu Matei 18:23-35 ? Acolo, caracterul de parabola e prea evident ca sa mai poata fi ignorat. Inchisoarea din Matei 5 trebuie sa fie inchisoarea din Matei 18. Nu pot sa cred ca Domnul foloseste aceeasi imagine, in cadrul aceleiasi Evanghelii cu doua sensuri net distincte: o data ca sa vorbeasca despre Jilava, altadata ca sa vorbeasca despre o inchisoare din lumea nevazutelor. Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Catolicii cred intr-un foc material, ceea ce e fara sens, e cea mai simpla dovada de greseala. Cum observau si ortodocsii la Sinodul Ferrara, pana la a doua venire a Mantuitorului sufletele nu au si trupuri, deci nu au cum sa simta un foc material. Catolicii la un moment dat inventeaza si adopta cate o invatatura gresita si apoi isi dau seama ca ea contrazice alte invatatura. Si in continuare se chinuie sa potriveasca invatatura gresita cu invataturile celelalte.
Doar la Origene (iar sf. Grigorie a preluat aceasta conceptie) intalnim o pedeapsa vremelnica, la fel ca in cazul Purgatoriului. In plus, problema este si neintelegerea de catre catolici a harului, ca energie necreata. Astfel, focul este harul, care se pogoara cu "limbi ca de foc" peste Apostoli. Catolicii au inteles ca e un foc, din fericire nu i-a si parjolit, la propriu, pe Apostoli. Citez din cartea lui Larchet: "Putem considera doctrina Purgatoriului ca fiind in acord cu orientarea post-augustiniana a teologiei latine, cat priveste unele presupozitii teologice fundamentale, cum sunt: teoria augustiniana despre teofanii - intermedieri de natura creata intre Dumnezeu si om - adoptata de teologia occidentala, care se potrivea cu ideea unui foc curatitor creat si material, in vreme ce conceptia rasariteana despre energiile dumnezeiesti necreate nu permitea o astfel de idee. intr-adevar, pentru teologia ortodoxa energia divina, care poate fi sesizata ca lumina sau foc, este una singura si necreata, insa potrivit efectelor sale, primeste calificative diferite; astfel, ea este numita "curatitoare" cand il curateste pe om "luminatoare", cand il lumineaza, "indumnezeitoare", cand il indumnezeieste. Asadar, nu exista o lumina pentru drepti, si un foc pentru cei pacatosi, ci una si aceeasi energie dumnezeiasca necreata care actioneaza asupra lor in chip diferit - pentru ca ei insisi o percep in chip diferit -, potrivit starii lor duhovnicesti. Aceasta conceptie, care-si are radacinile in gandirea unor Parinti ca Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nyssa, Dionisie Areopagitul, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfantul Ioan Damaschin si, desigur, Sfantul Grigorie Palama, sta la baza pozitiei Sfantului Marcu Eugenicul, atunci cand respinge teoria latina a focului curatitor la sinodul de la Florenta." |
|
|||
|
|||
![]()
Nu imi permit eu sa fac exegeza prea mult...oricum dvs. aveti mai mult armament intelectual decat am eu. Poate intr-o zi o sa va ajung.
Oricum, sa o punem pe mintea prostului, daca existenta Purgatoriului ar fi adevarata, ar fi trebuit sa fie consemnat de evanghelisti clar si de netagaduit. Importanta Purgatoriul, pentru trezvia noastra sufleteasca, e echivalenta cu cea a Raiului sau a Iadului. Despre Rai si Iad se vorbeste pe tot parcursul Sf. Scripturi, se nuanteaza clar si nu e nici o indoiala ca ele exista. Totusi, un pasaj obscur pentru Purgatoriu? Nu ma convinge. P.S: Sa stiti Domnule Mihnea, ca eu respect catolicismul...au fost prea multi oameni cu har exceptional sub obladuirea Bisericii Catolice... Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ" "Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri" Ce bun raport poate fi cu Dumnezeu, ce jertfă să fie aceea (oare am uitat de jertfa lui Cain?), ce fel de cerere de iertare câtă vreme, așa cum vedem în cap. 18, cel miluit nu iartă la rândul său pe aproapele? A învățat ceva din experiența lui de izbăvit sau grațiat? A transmis mai departe mesajul și energia iubirii iertătoare? Mila omenească și Mila Cerească. Ce vom face cu darul care vine peste noi din Izvorul Milostivirii? Îl vom închide în noi? Sau vom participa la fluxul Lui în lume, dînd mai departe... Colaborăm cu harul, îl deschidem din inima noastră miluită de Domnul către lume? Sau îl închidem în noi, ca pe un bun de preț doar al nostru... Hristos ne poruncește mila, iertarea aproapelui, așa încât noi să fim (sfinți, desăvârșiți) asemenea Tatălui Care ne arată Milă. Cum am primit, așa să dăm mai departe, devenind și noi izvoare de milă pentru alții, așa cum și noi am fost dăruiți cu Milă din Izvorul Milostivirii. Acest circuit al Iubirii milostive nu trebuie să se stingă în noi, ci să se extindă în jurul nostru. Altminteri ne facem "slugă vicleană" și, astfel păcătuind, nu har dăm celor din jurul nostru ci, așa cum arată versetul 25, dăm păcat pentru care vor plăti și cei apropiați nouă ("femeia, copiii și toate câte are"), păcatul meu răsfrîngîndu-se și asupra lor. Putem fi noi milostivi înaintea Tatălui? Nu putem. Omul nu poate fi milostiv prin puterile lui. Dar tocmai pentru că Hristos ne învață, noi vom putea - ascultînd și urmînd cuvântul Lui (al Logosului) putem deveni iertători. Prin El, prin Logosul întrupat ca noi să devenim milostivi, iar nu corecți. Dreptatea cerută de Dumnezeu este milostivă, nu corectă - ne descoperă Logosul, Întrupat și Jertfit pe Cruce pentru izbăvirea noastră, a păcătoșilor. Cum este Mila Domnului pentru noi și cum e mila noastră față de aproapele? - pune Hristos problema în capitolele citate. În capitolul 18 vedem că cel milostivit de stăpânul lui nu a avut milă, la rândul său, de cel care îi era dator. Așa cum nici noi, deși suntem miluiți în fiecare clipă de Dumnezeu, adeseori nu avem milă pentru aproapele nostru. Hristos însă ne învață că, pentru a făptui dreptatea, se cuvine să avem milă unii față de alții așa cum învățăm de la Stăpânul nostru, Care își arată necontenit Mila față de noi. Și ce datorii poate avea un om față de altul, comparativ cu datoria pe care o avem noi față de Dumnezeu și pentru care El a plătit cu Sângele Lui? Astfel, dacă noi datornicii cu infinite datorii față de Infinitul Dumnezeu suntem totuși iertați, apoi cu atât mai mult datornicul meu pământesc care mi-a greșit cu ceva (trecător, cum toate sunt trecătoare pe lumea asta) se cuvine să primească iertarea mea. Râvnim iertarea lui Dumnezeu pentru veșnicie dar nu voim să iertăm pe cel trecător pentru o greșeală trecătoare. Oare este drept? Hristos ne spune să nu facem așa, ci să iertăm mereu, de șaptezeci de ori câte șapte, adică totdeauna. Întrucât și noi vom cere la rândul nostru iertare pentru infinitele noastre datorii, Infinitului Dumnezeu. Căci păcătuim mereu, cu voie sau fără voie. Așadar, tema e recurentă pentru că e fundamentală: iertarea aproapelui (a celui numit "împreună slugă cu tine"), din iubire și din datorie față de Milostivirea lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii. Acesta cred că este mesajul central, schematic conturat de mine aici, din neputință. Are și miză eshatologică, evident, căci modul nostru de viețuire aici și acum, între semeni, atârnă la Judecată. Omul care se mândrește însă, așezîndu-se deasupra fratelui său, uită că înaintea lui Dumnezeu e tot slugă. Hristos ne reamintește că în ciuda oricâtor ierarhii trecătoare, lumești, avem cu toții aceeași poziție față de Părintele nostru: slugi. Și frați. * În cap. 18 apare o expresie "pe mâna chinuitorilor" care lămurește că aici nu e vorba despre focul curățitor al Purgatoriului ci de unii care pot chinui pe oameni. Aceștia sunt dracii. Deci e vorba despre iad. (și rămâne plauzibilă, pentru mine, și perspectiva psihologică privind chinurile mustrării conștiinței, prin gândurile și starea de căință - ca pregustare a iadului, așa cum apare în cap. 5 - adică opusul Fericirii și desăvârșirii, care fac subiectul central al capitolului...) Iată așadar că tocmai capitolul 18 pe care îl consideri argument în sprijinul Purgatoriului se dovedește clarificator, întrucât vorbește despre chinuitori și despre Mânia lui Dumnezeu. Locul acesta din Scriptură clarifică și lămurește locul din cap. 5. Last edited by Ioan_Cezar; 10.10.2014 at 02:40:19. |
|
||||
|
||||
![]()
Dar cine a spus ca in Biblie avem UN pasaj, si acela obscur, pentru Purgatoriu ? Deocamdata, despre acesta am vorbit. In curand, vom incerca sa aruncam o lumina si pe altele.
Citat:
Citat:
Dar motivul hotarator pentru care, in aceste parabole, intelegem ca este vorba de Purgatoriu nu este cine sau ce anume slujeste ori chinuie, ci este aceea ca Domnul vorbeste aici de un loc din care se iese. Un loc nevesnic. Dimpotriva, iadul este vesnic. Dovezile biblice ale caracterului vesnic sunt prea evidente ca sa fie ignorate. Dealtfel, daca pedeapsa iadului nu ar fi vesnica, atunci pentru ce recompensa raiului ar fi astfel? Oare mai trebuie demonstrata o banalitate ca propozitia "damnarea perpetua este...perpetua" ? Ca sa ma limitez doar la Ev dupa Matei, despre care vorbim, iata: Mt 18.8: Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te smintește, taie-l și aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viață ciung sau șchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic. Mt 25.41: Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care este gătit diavolului și îngerilor lui. Mt 25.46: Și vor merge aceștia la osândă veșnică, iar drepții la viață veșnică. Si atunci apare intrebarea: pentru ce o intreaga Sfanta Traditie si o intreaga liturgica ne indeamna sa ne rugam pentru cei morti ? Pentru ce, daca mortii sunt fie in Rai si le e bine, fie in "focul cel vesnic" ? De fapt, pentru sufletele caror fel de morti se roaga ortodocsii ? Pozitia protestantilor mi se pare ca avand mai multa coerenta interna. Ei, negand Purgatoriul, ajung, logic, la negarea jertfelor pentru morti. Nu poti sa admiti si sa practici Liturghiile pentru cei adormiti decat daca: -fie accepti Purgatoriul -fie afirmi ca iadul nu este vesnic, altfel spus contrazici Biblia. Ca sa zic asa, daca existenta Purgatoriului nu ar fi fost revelata de Dumnezeu, atunci ar fi trebuit dedusa de oameni prin reflectie teologica. Asa cum a fost dedus Limbul Copiilor. Biblia, o stii foarte bine, nu poate fi contradictorie. Nu se poate ca acelasi Cristos sa vorbeasca despre inchisori din care datornicii fata de aproapele ies pana la urma si despre focuri vesnice, iar cele doua sa fie acelasi lucru.
|
||||
|
||||
![]()
Spuneai mai sus, frate Ioan Cezar, ca, dupa parerea ta, chinuitorii despre care Domnul nostru vorbeste in Mt 18 ar fi dracii. Fata de aceasta, ma vad oarecum obligat sa spun cum vad eu lucrurile, altfel spus ce sau cine sunt, dupa mine, chinuitorii din Purgatoriu.
As evita sa spun ca sunt dracii, fiindca ma indoiesc ca ei au acces la altceva decat la iad. Si la lume... Mai degraba as spune ca acesti chinuitori sunt ceea ce duce la chinurile purgatoriale: parerea de rau, teribilele remuscari. Dorinta de a fi, cat mai repede, in prezenta stralucirii lui Dumnezeu, intrevazute o clipa, la Judecata. Dorinta de a te impartasi de lumina si iubirea Sfintilor lui Dumnezeu, care L-au acompaniat la Judecata. Gandul ca ar fi fost atat de usor, in timpul vietii, sa punem de la noi o suta de dinari fata de acum, cand trebuie sa punem zece mii de talanti. Pentru un pic de suferinta, pentru un pic de umilire, pentru o cruce pe care nu am dus-o in timpul vietii vom avea de platit un pret mult mai mare. Chiar si in timpul vietii ne vine sa ne dam palme pentru pacate. Dumnezeu ne-a iertat dupa spovada si stim cu siguranta credintei ca a facut-o. Dar, o parere de rau pentru pacatele facute ramane. Ne vine sa ne dam palme la gandul "oare cum am putut ?" Oare cum am putut sa imi bat joc de cutare persoana draga ? Oare cum am putut sa Il hulesc pe Dumnzeu si inca de fata cu altii ? Oare cum am putut sa-mi risipesc tineretile in carciumi, cum am putut sa-mi ucid copiii, cum am putut sa ascult mai mult de oameni, decat de Dumnezeu ? Purgatoriul poate incepe pe pamant, iubite frate, si e foarte bine ca focul remuscarii sa arda mai mult in viata aceasta, ca sa arda mai putin in viata viitoare. Fiindca, daca acum, cand Il cunoastem "in ghicitura" focul acesta ne parjoleste inima, cu atat mai nestins va fi dupa ce Il vom vedea fata catre fata: si vom ajunge la vorba Lui, vom ajunge ca noi insine sa dorim sa ne fi taiat mana cu care am pacatuit, limba cu care am blestemat, piciorul cu care am fugit de la datoria noastra. Astfel, chinul celui din Purgatoriu nu cred ca se deosebeste de chinul celui din iad prin intensitate, ci numai prin intinderea in timp.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 10.10.2014 at 12:05:54. |
|
|||
|
|||
![]()
Mno bine atunci domnule Mihnea...
Pot sa ma resemnez ca ma duc in Purgatoriu atunci. Adica nu pot si nu vreau eu sa incerc sa ajung sfant. Important e sa nu ajung in iad. Ma multumesc si cu asta. O sa dau o betie fara ratiune week-endul asta...dau o geana la boagaboante...are un prieten de carat niste lucruri...imi gasesc o scuza sa nu merg...etc. Nu cred ca sunt astea pacate capitale...n-are rost sa las constiinta sa ma certe pentru lucruri minore care le vad zi de zi in jurul meu si ma lupt din greu sa nu particip (desi cam cad des): barfa, iresponsabilitate, leneveala, lipsa de smerenie etc. Si asa avem Purgatoriul...care o sa ne purifice...doar "elitele" desavarsite ajung direct in Rai... P.S: Am incercat sa va arat dovada de respect si politete, puteati sa o primiti cu simplitate nu sa continuati sa imi faceti morala...ca asa ar trebui si fata de un musulman, ateu...in fine. Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Trecand apoi la textele scripturistice pe care indeobste se sprijina teologii latini cand e vorba de Purgatoriu, patriarhul Meletie le intoarce chiar impotriva acestei invataturi. Astfel, in textul de la Matei 5, 26: "Nu vei iesi de acolo pana ce nu vei fi dat cel de pe urma ban", cuvantul "pana ce" si cele urmatoare nu arata un rastimp, care se va incheia, ci textul vrea sa spuna ca "in temnita, adica in iad, vei fi pedepsit pentru toate relele savarsite, fie ele cat de mici". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât privește identificarea chinuitorilor, așa cum spuneam, pe de o parte îmi pare a fi vorba de draci deoarece descrierea corespunde prezentării demonilor din întreaga tradiție a gândirii Bisericii și contextul îmi pare mai departe a fi cel al iadului. Voi reveni imediat pentru a preciza de ce cred că nu e nevoie să înțelegem altceva. Sau, mă rog, de ce eu nu am nevoie. Pe de altă parte, complet de acord, sunt chinurile propriilor stări de căință, cum ziceam la punctul 2 mai nainte. Ele anticipează starea noastră în chinurile iadului, cu rol pedagogic, printre altele sau, mai exact spus, cu rol profilactic. Mi-e tare greu totuși să fac distincția pe care o propui în final: deosebești stările de chin din Purgatoriu și din iad după intensitate și după timp. După intensitate, pare vădit că una e chinul focului curățitor, alta chinul focului gheenei. Una e intervenția doctorului pentru curățire, alta pedeapsa fără speranță de a înceta vreodată... Când doctorul intervine, și ne doare, ne mai mângâie gândul speranței că durerea se va termina totuși, după oarece timp de răbdare din partea noastră. Dar dacă e vorba de un chin veșnic, atunci nici măcar speranța încetării caznei nu ne mai mângâie și supliciul devine imposibil de imaginat... Nu-l putem suporta nici măcar în imaginație... Așa ceva întrece putința mea, cel puțin, de acordare a vreunei noime, de acceptare... Cumplit e singurul cuvânt care îmi vine la îndemână, dar și acesta pare palid, insuficient, irelevant... Cum e însă după timp? Trecător, spui, pentru Purgatoriu. Veșnic, pentru iad. Conștiința, așadar, înregistrează timpul ca fiind limitat într-un caz și nelimitat în celălalt. Dar ce este aceea veșnic - pentru conștiința mea de om? Poate omul conștientiza veșnicia? O poate resimți ca fiind simultan și neîncetată/fără oprire și totodată resimțită ca prezentă? Ar fi de discutat aici un lucru foarte dificil, pentru mine cel puțin, anume conștientizarea de către om, ființă care funcționează în timp, a veșniciei trăite de el însuși. Îmi pare că ideea de Purgatoriu vine tocmai ca să pregătească psihologic pe om prin oarecare apropiere de etapa imposibil de conceput și imaginat a veșniciei. Un truc psihologic frumos, dar nimic mai mult. Spre desoebire de aceasta, Ortodoxia tranșează lucrurile mult mai radical: viață trecătoare și măsurabilă în trup, viață veșnică după moarte. Stările pot fi însă distincte: rai sau iad. Ceea ce deosebesc eu între cele două confesiuni este diferența de atitudine față de taină. Ortodoxia o afirmă și o cultivă. Nu o reduce la înțelesuri ale minții noastre, nu îi atinge nepătrunsul, nu o traduce pe limba minții noastre cauzale și cu desfășurare temporală, ci o ține în absolutul ireductibil la petrecerea noastră obișnuită. E drept că uneori se dau unele sugestii, fie prin parabole fie pe alte căi, însă acestea rămân doar simple aproximări, iar nu descifrări complete. Noi nu tragem lucrurile dumnezeiești la măsura celor omenești. Nu Îl traducem pe Dumnezeu, deși pe de altă parte îi susținem și Omenitatea. În gândirea catolică, dimpotrivă, am impresia că Dumnezeirea își pierde din Ireductibil, Taina devine ghicitoare cu tâlc comprehensibil, omul cuprinde cu mintea Necuprinsul etc. Îmi pare o eroare fundamentală și, s-o spun pe șleau și cu mâna pe inimă, îmi pare o poziție răsturnată față de smerita cugetare. Odihna minții presupune din start renunțarea la cugetare în anumite privințe și deprinderea contemplației. E o graniță fină pe care, dacă o trece, omul începe să aiureze, să se piardă în închipuiri. Or, din experiența Părinților, suntem înștiințați că această preumblare în Lumea Tainelor Dumnezeiești nu se face de către om ci, când vine Duhul, se face prin răpire și trecere în cu totul altă stare a minții, în cu totul alte dimensiuni. Avem mii de mărturii despre aceste realități în scrierile ortodoxe. Închei printr-o scurtă mărturisire. Mi s-a întâmplat odată să funcționez dincolo de orice experiență omenească pe care am trăit-o în trup. Ei bine, pot spune doar atât: totul este cu totul altfel, reperele obișnuite sunt abolite, unele pur și simplu inversate, starea sufletească e doar de prezență (de a fi și nimic altceva) iar simțământul e imposibil de exprimat în cuvinte. Și este lumină, totul este lumină și este bine. Când treci prin astfel de experiență cunoști instantaneu, de la prima întâlnire cu prefabricatul minții omenești, că doctrinele preparate de inginerii poveștilor pentru oameni sunt false. Și mai cunoști că fiecare cuvânt al lui Hristos e adevărat și dens, imposibil de spus în cuvinte cât e de dens. Este real și viu. Adevărul nu subzistă și nu respiră în închipuirile noastre. El locuiește în Taină, este miezul și natura ei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am evidentiat in mesajele precedente ceva foarte important. Catolcii spun ca focul din Purgatoriu e material. Daca cei morti au doar suflet, nu au trupuri pana la Judecata finala, cum se impaca asta cu focul material, din moment ce nu il simt. Eu zic ca doar aceasta observatie e suficienta ca s arate ca dogma e gresita. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ce este purgatoriul? | annajanette | Generalitati | 82 | 07.03.2010 18:33:37 |
|