Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.07.2010, 16:13:57
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Domnule Ionel, eu promit sa ma rup de la lectura Sf. Augustin si sa citesc aceasta carte, in intregime, cu conditia ca si dumneavoastra si doamna Anca sa promiteti ca, in contrapartida, sa cititi istoria BRU in viziunea cardinalului Alexandru Todea, care poate fi gasita aici:

http://www.bru.ro/istorie/catolicism...ie-romaneasca/

Sunteti de acord ?
Dar am citit-o de prima data cand ati dat linkul...
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:29:35
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Eu zic ca Todea a pierdut meciul la masa istoriei. Daca ar fi fost mai atent la adevarul istoric si nu ar fi exagerat cu acuzatiile, poate ne-ar fi pacalit. Sa-i dai un rol imperial Bisericii Ortodoxe Ruse, aflata in sanul unui stat sovietic , ateu, o biserica in ruina, oprimata, cu un patriarh marginalizat de mai marii Uniunii Sovietice,...este o greseala de strategie..
Sa-l ierte Dumnezeu pt neadevaruri.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:31:59
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonelS Vezi mesajul
Daca ar fi vorba despre discutii privind numai dogma ar fi altceva, dar aici este rost si de istorie. Sunt neadevaruri istorice la greu..!
In cartea lui Staniloaie (pentru care tocmai mi-am pierdut definitiv si iremediabil orice urma de respect), la capitolul dedicat "reintregirii" BOr, nu se pomeneste niciunde, nicicum, niciodata, nici un cuvintel macar despre rolul si implicarea comunistilor, sau despre martiriul episcopilor greco-catolici.

Asta numiti dumneavoastra adevar istoric ?! Ma faceti sa rad.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:37:46
Banned

Implicit

Citat:
Eu zic ca Todea a pierdut meciul la masa istoriei. Daca ar fi fost mai atent la adevarul istoric si nu ar fi exagerat cu acuzatiile, poate ne-ar fi pacalit. Sa-i dai un rol imperial Bisericii Ortodoxe Ruse, aflata in sanul unui stat sovietic , ateu, o biserica in ruina, oprimata, cu un patriarh marginalizat de mai marii Uniunii Sovietice,...este o greseala de strategie..
Sa-l ierte Dumnezeu pt neadevaruri.
Ia haide sa vedem cam cum arata Biserica Ortodoxa Rusa in perioada respectiva, daca era in ruina si oprimata:

After Nazi Germany's attack on the Soviet Union in 1941, Joseph Stalin revived the Russian Orthodox Church[29] to intensify patriotic support for the war effort. On September 4, 1943, Metropolitans Sergius, Alexy and Nikolay had a meeting with Stalin and received a permission to convene a council on September 8, 1943, which elected Sergius Patriarch of Moscow and All Russia. This is considered by some violation of the XXX Apostolic canon, as no church hierarch could be consecrated by secular authorities.[25] A new patriarch was elected, theological schools were opened, and thousands of churches began to function. The Moscow Theological Academy Seminary, which had been closed since 1918, was re-opened.

Between 1945 and 1959 the official organization of the church was greatly expanded, although individual members of the clergy were occasionally arrested and exiled. The number of open churches reached 25,000. By 1957 about 22,000 Russian Orthodox churches had become active. (Wikipedia)
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:39:19
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Implicit

Am inteles care--i problema cu Todea..Am gasit acest articol al P Dimitrie Bejan
http://www.sfaturiortodoxe.ro/bejan1-3.htm
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:42:02
Banned

Implicit

Deci atacam autorul daca n-am reusit in atacul asupra operei ?

O sa mai dau un singur citat din "istoricul" Staniloaie, si consider discutia incheiata. Cine are urechi de auzit sa auda, cine nu, nu:

Actul de revenire a grupului unit din Transilvania în sânul Bisericii Ortodoxe s-a realizat în mod spontan si fara dificultatii

Last edited by Erethorn; 29.07.2010 at 16:44:37.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:48:32
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
"Opera" nu convinge ! A dat-o in bara cu istoria cand a gandit victimizarea greco-catolicilor.
Am explicat !

Groza era comunist, anticrestin, nu un ortodox pus pe realipirea greco-catolicilor la biserica ortodoxa. A fost exclusiv politica sovieticilor indreptata impotriva Papei.

Biserica Rusa nu misca in front, facea figuratie la nivel national.., nu era o biserica imperiala care sa se traga de sireturi cu conducerea sovietica si sa dispuna dupa plac de destinul celorlalte biserici.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 16:56:58
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

O sa mai dau un singur citat din "istoricul" Staniloaie, si consider discutia incheiata. Cine are urechi de auzit sa auda, cine nu, nu:

Actul de revenire a grupului unit din Transilvania în sânul Bisericii Ortodoxe s-a realizat în mod spontan si fara dificultatii
Eu n-am regasit in document un asemnea text
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 17:05:45
Banned

Implicit

Citat:
"Opera" nu convinge ! A dat-o in bara cu istoria cand a gandit victimizarea greco-catolicilor.
Am explicat !

Groza era comunist, anticrestin, nu un ortodox pus pe realipirea greco-catolicilor la biserica ortodoxa. A fost exclusiv politica sovieticilor indreptata impotriva Papei.

Biserica Rusa nu misca in front, facea figuratie la nivel national.., nu era o biserica imperiala care sa se traga de sireturi cu conducerea sovietica si sa dispuna dupa plac de destinul celorlalte biserici.
Domnule, v-am aratat negru pe alb ca vorbiti pe dinafara realitatii istorice. Va rog sa comentati descrierea Bisericii Ortodoxe Ruse, care a renascut de mai mare dragul sub Stalin dupa inceperea razboiului.
Citat:
Eu n-am regasit in document un asemnea text
Atunci incercati la pagina 207, ultimul paragraf.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 17:13:09
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
1. A fost exclusiv politica sovieticilor indreptata impotriva Papei.

2. Biserica Rusa nu misca in front, facea figuratie la nivel national.., nu era o biserica imperiala care sa se traga de sireturi cu conducerea sovietica si sa dispuna dupa plac de destinul celorlalte biserici.
1. Foarte bine si nu conteaza ca au facut-o sovieticii..., iar daca vrem ca BO sa dainuiasca aceasta atitudine fata de Papa trebuie sa ramina in veci neschimbata!

2. B Rusa, multumita lui Dumnezeu si Sfintilor Sai "se conserva pentru citiva zeci de ani" dar macar nu era distrusa. Iar pe de alta parte conducerea sovietica le faceau bisericii un serviciu ca-i tineau pe catolici la respect, ei fiind arhicunoscuti prin actiunile lor subversive pe tot globul inclusiv in Cuba
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce se intampla? alex.petrisor Despre Biserica Ortodoxa in general 4 10.02.2020 15:14:15
Ce se va intampla cu lumea? BogdanBogdan Generalitati 33 12.04.2011 15:43:45
Nu stiu ce mi se intampla.. Z.Lidia Vrajitoria 10 31.08.2008 14:47:08
Ce se intampla? Mirela333 Biserica Ortodoxa Romana 0 06.08.2008 19:34:45
Ce se intampla? Mirela333 Generalitati 0 06.08.2008 19:00:56