Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.06.2009, 17:21:44
bmd
Guest

Implicit

Uite aici o explicatie: http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-07.html
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 18:10:03
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu am auzit de o astfel de regula.
Nu o fi iar o poveste din asta cu asaizsa necuratie a femeii si asazisa necuratie a vietii conjugale care iar s-a infiltrat pe undeva? Si departarea oamenilor dze Taina, la care suntem initiati prin botez? Hm...
Dar nu poate fi asta regula, pt ca de obicei preoteasa face prescurile.
Sigur, se roaga cine le face, si le face cu evlavie.
E important e stiut ca la inceput prescurile erau ofrandele pe care le aducea fiecare credincios, ca rod al vietii lui - 'ale tale dintru ale tale, tie iti aducem de toate si pentru toti..' - rodul vietii noastre il transforma Hristos.
De asta cred ca e bine sa faca mai multa lume prescuri, daca nu poate fiecare, din motive practice, si macar sa putem cumpara acea painica pe care sa o dam cu mana noastra la altar.
Sa nu relativizam chiar totul...
Apropos de "asazisa necuratie a vietii conjugale", ea ar fi existat daca Dumnezeu nu ne-ar fi lasat Taina cununiei, caci:
"Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său". (Corinteni 7,2) si cum cei casatoriti nu sunt sfinti, e nevoie de o persoana, care s-a indepartat de cele trupesti, pentru a face prescura, cu binecuvantare de la episcop sau de la preot. Deseori vaduvia e garanta acestei curatii. Chiar mi se pare potrivit ca o asemenea persoana sa faca prescura, din care se face Agnetul.
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 18:17:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa nu relativizam chiar totul...
Apropos de "asazisa necuratie a vietii conjugale", ea ar fi existat daca Dumnezeu nu ne-ar fi lasat Taina cununiei, caci:
"Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său". (Corinteni 7,2) si cum cei casatoriti nu sunt sfinti, e nevoie de o persoana, care s-a indepartat de cele trupesti, pentru a face prescura, cu binecuvantare de la episcop sau de la preot. Deseori vaduvia e garanta acestei curatii. Chiar mi se pare potrivit ca o asemenea persoana sa faca prescura, din care se face Agnetul.
Tu spui asta din ce gandesti sau din ce stii ca fiind o regula? Repet, n-am mai auzit de ea. Poate o fi o traditie in unele parohii, nimic mai mult.
Nici cei necasatoriti nu sunt sfinti din oficiu.
Cele trupesti nu stau impotriva sfinteniei sau a curatiei in cadrul casatoriei.

Am spus ca la inceput, in primele secole, TOTI crestinii faceau prescurile.

Si de fapt, toti suntem 'sfinti', prin participarea la sfintenia lui Dumnezeu.

Si ce anume am relativizat, totusi?
Vechi 30.06.2009, 18:39:21
Anca-Miha
Guest

Implicit

Auzisem din mai multe parti ca asa se procedeaza. Dar iata ca alte voci spun altceva:

"Cine poate face prescuri?

În ultimul timp s-a răspândit concepția că prescurile nu pot fi făcute de femeile care trăiesc o viață conjugală normală cu bărbații lor. Această concepție nu are însă nici o bază în tradiția Bisericii. Nu există nici un canon care să prevadă acest lucru, cu atât mai mult cu cât, mult timp, la Liturghie se folosea pâine din uzul comun.

Probabil la originea acestei concepții stă interdicția pentru cei ce au săvârșit păcate grave și sunt opriți de la împărtășanie de a-și aduce darul la altar. Dar a considera legăturile trupești ale soților cununați canonic drept păcat este în contradicție cu Scriptura și cu întreaga învățătură a Bisericii. Sfântul Pavel arătă clar că patul nunții este nespurcat (Evrei 13, 4) iar Canonul 4 Gangra îi osândește pe cei care ezită să primească Sfânta Împărtășanie de la clericii căsătoriți. Ori, dacă un preot căsătorit, având o viață conjugală normală, poate sluji Sfânta Liturghie cu vrednicie, de ce soția acestuia nu ar putea face prescurile pentru slujbă? Sau de ce o femeie căsătorită canonic, care se poate împărtăși, nu ar putea face prescuri?

Pe de altă parte este evident faptul că cei care se complac în păcate grave, care îi îndepărtează de la împărtășanie, nu numai că nu pot să facă prescuri ci, până când nu se pocăiesc, nu le pot aduce la altar nici pe cele făcute de alții.

Ca urmare pot face prescuri cei care, străduindu-se să ducă o viață curată, potrivit poruncilor lui Hristos, pot și să-și aducă darul la altar." Pr. Florin Botezan
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 21:39:20
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Va salut pe toti de la etajul 11 !!!!!!de la servici

Eu stiu ca prescura e bine sa fie facuta de o femeie vaduva sau mai in virsta,la greci de unde luam si noi prescura o face custodianul bisericii pentru ca trebuie sa faca 10-15 prescuri so care e problema tot o sfinteste parintele in altar eu zic ca nu e asa mare bay cine o face.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 22:45:09
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Va salut pe toti de la etajul 11 !!!!!!de la servici

Eu stiu ca prescura e bine sa fie facuta de o femeie vaduva sau mai in virsta,la greci de unde luam si noi prescura o face custodianul bisericii pentru ca trebuie sa faca 10-15 prescuri so care e problema tot o sfinteste parintele in altar eu zic ca nu e asa mare bay cine o face.
Eu te salut de la etajul 4 ! Apăi nu știu cine ar trebui să le prepare, dar mie tare-mi plac a le mânca . Mi-am făcut un obicei Duminica, și-mi iau mai multe de la Biserică , și-mi plac foarte mult, sunt din făină curată fără aditivi sau alte ingrediente speciale , sunt și foarte sănătoase. Cumpăr cam 8 - 10 !
Vechi 30.06.2009, 22:56:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Multumesc Cristi pentru link-ul cu informatii.
Totusi: prescura este si anafura sau nu?
Si inca ceva:
Eu am citit regulile de calitate in materialul dat de Cristi, dar mie mi se par atat prescurile cat si anafura, atat de albe si necoapte si...necrescute.
Poate nu se pune drojdie?
Uneori ma intreb de ce nu se face paine obisnuita.
Iar chestia cu "curatenia" persoanei care o face o stiam si eu.

Si ma mai gandesc la un lucru.
In vremea lui Iisus se folosea painea lor nedospita, subtire.
Ostia catolicilor seamana mai mult cu ea, decat painea noastra.
Unde este adevarul? Trebuie sa fie ca cea a lui Iisus (a iudeilor, sau nu)?
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 23:04:27
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Si am citit intr-un articol de pe site contradictia: unii spun ca cei care nu se impartasesc n-au voie sa ia anafura, altii ca tocmai aia au voie.
Si de fapt tot n-am inteles: dupa ce iei impartasanie de ce mai iei anafura?.
Cred ca totusi nu este acelasi lucru, aceeasi paine. Imi scapa ceva.

Noi luam anafura, asa cum se cuvine. In tara puneam prescura la pomenire, langa coliva. In rest n-am mancat prescura. Nu am inteles niciodata pentru ce este de fapt.
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 23:05:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Oh, acum vad, linkul era de la bmd nu de la Cristi. Nu conteaza.
Reply With Quote
Vechi 30.06.2009, 23:11:47
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumesc Cristi pentru link-ul cu informatii.
Totusi: prescura este si anafura sau nu?
Si inca ceva:
Eu am citit regulile de calitate in materialul dat de Cristi, dar mie mi se par atat prescurile cat si anafura, atat de albe si necoapte si...necrescute.
Poate nu se pune drojdie?
Uneori ma intreb de ce nu se face paine obisnuita.
Iar chestia cu "curatenia" persoanei care o face o stiam si eu.

Si ma mai gandesc la un lucru.
In vremea lui Iisus se folosea painea lor nedospita, subtire.
Ostia catolicilor seamana mai mult cu ea, decat painea noastra.
Unde este adevarul? Trebuie sa fie ca cea a lui Iisus (a iudeilor, sau nu)?
Prescura nu are drojdie și asta îi dă un gust aparte , ceva simplu, nemodificat într un fel sau altul. Cât despre cei ce prepară prescura , o să întreb pe doamna preoteasă , ce este o adevărată enciclopedie religioasă. De obicei la Sfântul altar se folosesc prescurele mari, cele mici se repun în circulație. Cred că sunt printre cei ce aduc "pagubă"bisericii , pentru că odată luate acasă, le scot din circuit, ca să zic așa.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul care nu ajuta la nimic Delalucaci Postul 28 10.11.2014 08:56:28
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? maria32 Generalitati 5 01.02.2013 11:31:53
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului vidoveczandrei Secte si culte 861 29.08.2011 19:03:25
Preotul care calca pe locurile bolnave cozia Preotul 29 28.10.2009 14:56:51
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... pacatoasa Umanitare 0 13.10.2009 20:01:26