![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Uite aici o explicatie: http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-07.html
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apropos de "asazisa necuratie a vietii conjugale", ea ar fi existat daca Dumnezeu nu ne-ar fi lasat Taina cununiei, caci: "Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său". (Corinteni 7,2) si cum cei casatoriti nu sunt sfinti, e nevoie de o persoana, care s-a indepartat de cele trupesti, pentru a face prescura, cu binecuvantare de la episcop sau de la preot. Deseori vaduvia e garanta acestei curatii. Chiar mi se pare potrivit ca o asemenea persoana sa faca prescura, din care se face Agnetul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nici cei necasatoriti nu sunt sfinti din oficiu. Cele trupesti nu stau impotriva sfinteniei sau a curatiei in cadrul casatoriei. Am spus ca la inceput, in primele secole, TOTI crestinii faceau prescurile. Si de fapt, toti suntem 'sfinti', prin participarea la sfintenia lui Dumnezeu. Si ce anume am relativizat, totusi?
|
|||
|
|||
![]()
Auzisem din mai multe parti ca asa se procedeaza. Dar iata ca alte voci spun altceva:
"Cine poate face prescuri? În ultimul timp s-a răspândit concepția că prescurile nu pot fi făcute de femeile care trăiesc o viață conjugală normală cu bărbații lor. Această concepție nu are însă nici o bază în tradiția Bisericii. Nu există nici un canon care să prevadă acest lucru, cu atât mai mult cu cât, mult timp, la Liturghie se folosea pâine din uzul comun. Probabil la originea acestei concepții stă interdicția pentru cei ce au săvârșit păcate grave și sunt opriți de la împărtășanie de a-și aduce darul la altar. Dar a considera legăturile trupești ale soților cununați canonic drept păcat este în contradicție cu Scriptura și cu întreaga învățătură a Bisericii. Sfântul Pavel arătă clar că patul nunții este nespurcat (Evrei 13, 4) iar Canonul 4 Gangra îi osândește pe cei care ezită să primească Sfânta Împărtășanie de la clericii căsătoriți. Ori, dacă un preot căsătorit, având o viață conjugală normală, poate sluji Sfânta Liturghie cu vrednicie, de ce soția acestuia nu ar putea face prescurile pentru slujbă? Sau de ce o femeie căsătorită canonic, care se poate împărtăși, nu ar putea face prescuri? Pe de altă parte este evident faptul că cei care se complac în păcate grave, care îi îndepărtează de la împărtășanie, nu numai că nu pot să facă prescuri ci, până când nu se pocăiesc, nu le pot aduce la altar nici pe cele făcute de alții. Ca urmare pot face prescuri cei care, străduindu-se să ducă o viață curată, potrivit poruncilor lui Hristos, pot și să-și aducă darul la altar." Pr. Florin Botezan |
|
||||
|
||||
![]()
Va salut pe toti de la etajul 11 !!!!!!de la servici
Eu stiu ca prescura e bine sa fie facuta de o femeie vaduva sau mai in virsta,la greci de unde luam si noi prescura o face custodianul bisericii pentru ca trebuie sa faca 10-15 prescuri so care e problema tot o sfinteste parintele in altar eu zic ca nu e asa mare bay cine o face.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc Cristi pentru link-ul cu informatii.
Totusi: prescura este si anafura sau nu? Si inca ceva: Eu am citit regulile de calitate in materialul dat de Cristi, dar mie mi se par atat prescurile cat si anafura, atat de albe si necoapte si...necrescute. Poate nu se pune drojdie? Uneori ma intreb de ce nu se face paine obisnuita. Iar chestia cu "curatenia" persoanei care o face o stiam si eu. Si ma mai gandesc la un lucru. In vremea lui Iisus se folosea painea lor nedospita, subtire. Ostia catolicilor seamana mai mult cu ea, decat painea noastra. Unde este adevarul? Trebuie sa fie ca cea a lui Iisus (a iudeilor, sau nu)? |
|
|||
|
|||
![]()
Si am citit intr-un articol de pe site contradictia: unii spun ca cei care nu se impartasesc n-au voie sa ia anafura, altii ca tocmai aia au voie.
Si de fapt tot n-am inteles: dupa ce iei impartasanie de ce mai iei anafura?. Cred ca totusi nu este acelasi lucru, aceeasi paine. Imi scapa ceva. Noi luam anafura, asa cum se cuvine. In tara puneam prescura la pomenire, langa coliva. In rest n-am mancat prescura. Nu am inteles niciodata pentru ce este de fapt. |
|
|||
|
|||
![]()
Oh, acum vad, linkul era de la bmd nu de la Cristi. Nu conteaza.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Postul care nu ajuta la nimic | Delalucaci | Postul | 28 | 10.11.2014 08:56:28 |
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? | maria32 | Generalitati | 5 | 01.02.2013 11:31:53 |
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului | vidoveczandrei | Secte si culte | 861 | 29.08.2011 19:03:25 |
Preotul care calca pe locurile bolnave | cozia | Preotul | 29 | 28.10.2009 14:56:51 |
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... | pacatoasa | Umanitare | 0 | 13.10.2009 20:01:26 |
|