Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.09.2016, 22:12:54
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pc-cutza Vezi mesajul
Du-te bă tată și fa ceva cu viața ta ca serios ți-o pierzi aici pe forum.
Treci la litiera.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2016, 23:04:30
pc-cutza pc-cutza is offline
Banned

Data înregistrării: 21.01.2016
Implicit

Mie îmi place la copăcel. Așa că te rog frumos!

Reply With Quote
Vechi 21.09.2016, 23:23:07
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Citat:
Du-te bă tată și fa ceva cu viața ta ca serios ți-o pierzi aici pe forum.
Cum asa, pisicule? Ce tot miauni acolo?
Reply With Quote
Vechi 21.09.2016, 23:47:56
Banned

Implicit

E penibil sa vorbești de fantezie. Și mai penibil sa nu vezi realitatea. E ușor sa predici, sa scrii cărți, sa prezinți fabulos minciuna, dar mai greu e sa intri în strada și sa muncești și tot ce câștigi sa dai săracilor. Vrei sa fii fabulos? Renunță la tine, familie, și la tot ce tu crezi ca știi despre adevăr, și poate în chinul pe care îl vei trăi o raza nu va ieși în calea ta. Și poate vei fii salvat.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 00:00:33
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
E penibil sa vorbești de fantezie. Și mai penibil sa nu vezi realitatea. E ușor sa predici, sa scrii cărți, sa prezinți fabulos minciuna, dar mai greu e sa intri în strada și sa muncești și tot ce câștigi sa dai săracilor. Vrei sa fii fabulos? Renunță la tine, familie, și la tot ce tu crezi ca știi despre adevăr, și poate în chinul pe care îl vei trăi o raza nu va ieși în calea ta. Și poate vei fii salvat.
Pisicule, eu sunt de la tara, iubitor de animale.
Totusi, uneori, noi mai zicem matzelor care se urca pe masa: zitt!
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 12:15:29
Banned

Implicit

Citat:
Mie îmi place la copăcel. Așa că te rog frumos!
Aia sunt cainii bre.Ii incurci.Treci la litiera si largeste-ti orizontul acolo.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 12:17:25
Banned

Implicit

Citat:
dar mai greu e sa intri în strada și sa muncești și tot ce câștigi sa dai săracilor. Vrei sa fii fabulos? Renunță la tine, familie,
Cine are familie, are obligatia sa-si intretina intai familia si apoi pe ceilalti(daca mai are de unde).O spun sfintii parinti.Asa ca veze-ti de litiera aia sa nu se umple cu produsele gandirii tale.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 14:22:13
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Citat:
E penibil sa vorbești de fantezie.
Intrucat cuvantul penibil inseamna si suparator, da, e posibil ca pe unii sa ii supere pana si discutia despre fantezie, nu doar fantezia. In general spiritele seci nu tolereaza fantezia. Nu o pot duce, nu ii fac fata, nu au cu ce. Probabil ca in copilarie nu au prea avut parte de povesti, sarmanii...
Dar in textul meu nu era vorba despre fantezie, ci despre sfanta rugaciune care il apropie pe om de Dumnezeu.
Si atunci: fantezie nu, toleranta la fantezie nu, rugaciune nu... Chiar nimic, suflete? Nimic?

Citat:
Și mai penibil sa nu vezi realitatea.
Realitatea se patrunde cel mai bine cu rugaciunea si, cum dau marturie nenumaratele carti, cu fantezia. Dar poate ca pentru unii realitatea e doar produsul direct al simturilor. Deh, se mai intampla, din pacate. Cel putin la pisici e lesne de inteles. Ele nu sunt ca oamenii, oricat s-ar da pe langa ei si oricata atentie si afectiune (laptic, pestisori etc.) ar primi.

Citat:
E ușor sa predici
Nici vorba! Probabil confunzi predica cu alte manifestari orale. Cu miorlaitul, poate?...

Citat:
... sa scrii cărți
Asta e, inca, si mai greu. A scrie carti nu inseamna a mazgali cu pixul pe hartie.

Citat:
... sa prezinți fabulos minciuna
Ma intreb daca ai proprietatea termenilor. Ce intelegi prin fabulos? Si ce legatura are rugaciunea cu minciuna?

Citat:
... dar mai greu e sa intri în strada
Probabil. Tocmai de aceea eu prefer sa ies, nu sa intru...:)

Citat:
... și sa muncești și tot ce câștigi sa dai săracilor.
Intr-un fel sau altul asta si fac oamenii, in general. Isi dau unii altora, direct sau indirect, produsele muncii lor. Cugeta un pic si vei realiza asta!

Citat:
Vrei sa fii fabulos?
Nu, multumesc.

Citat:
Renunță la tine, familie
Cand pisoiul se urca pe masa, noi zicem: zitt!

Citat:
... și la tot ce tu crezi ca știi despre adevăr
Nu ma intereseaza sa discut despre adevar. Am renuntat de mult la gnoseologie si epistemologie, desi mai tin minte cate ceva - suficient cat sa imi dau seama ca unul bate campii...

Citat:
... și poate în chinul pe care îl vei trăi
In ce ma priveste, eu iti doresc sa te faci mare si sa nu ai de-a face cu prea multe chinuri. Exceptind pe acelea binefacatoare ale nasterii de prunci, ale devenirii in Hristos si ale creatiei.

Citat:
... o raza nu va ieși în calea ta.
Da de ce sa nu iasa? Las-o domle sa iasa!... Ce, crezi ca o strivesc cu piciorul?

Citat:
Și poate vei fii salvat.
Vezi? Asta nu-mi place la tine! Dupa ce ai furat pestisorii si placinta de pe masa, acum miauni a salvare. Miauna, totusi mai scurt: verbul a fi are aici un singur i. "Fii" e la conjunctiv si vocativ, nu la indicativ.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 16:12:13
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Implicit

Pocainta, cunoasterea lui Dumnezeu (implicit iubirea) sunt realizate prin participare.
A participa, a primi si a darui, este miezul cunoasterii si iubirii lui Dumnezeu, implicit al invierii si sfintirii omului.
In acest sens, cugetarea si vorbirea despre Dumnezeu au raza de bataie scurta. Aluneca repede in nimicuri sau neadevar. Parintii au subliniat mereu acest aspect, propunind statornic unele cai de realizare a pocaintei - indelung exersate si verificate in Traditie.

Gandirea obiectualista, insa, priveste mereu din afara, de pe un pidestal al ei, la existenta si Fiinta. Cand omul cugeta obiectualist el vede ca obiecte ale cunoasterii si pe om si lumea si pe Dumnezeu. In acest caz, inevitabil lucrurile se asaza sub un unghi anume, acela care defineste raportul dintre privitor si obiectul vederii/sale. Dar unghiul, oricat ar fi de larg, e limitat. Indiferent ca e obtuz (prost?) sau reflex (duce cu gandul la ricoseu ori "ghicitura"), unghiul e limitat si, de privesti prin el existenta si Fiinta, esti si tu circumscris. Uneori, circumspect...:)
Iar sufletul trage la nemarginire!
Gandirea, asadar, limitata mereu intre cadrele ei, nu poate participa in mod satisfacator la Dumnezeire. La Dragoste. Cum sa facem, atunci, ca sa ne potolim focul ravnei catre cunoastere?
Ne amintim de inima.

Cunoasterea cu inima este cunoastere prin participare. Rauri vii de viata se desarta in inima si se amesteca cu paraiasele inimii... Adeseori rugatorul traieste aceasta... Si iata, tocmai in lucrarea rugaciunii, asa cum o poate face fiecare, se dezvaluie calea catre descatusarea de robia unghurilor mintii. In rugaciune sta dezmarginirea! In rugaciune omul si Harul se fac una... Astfel, prin acest soi de cunoastere participativa se poate intampla ca omul sa nu mai desparta apele, focul si sa piarda simtul distinctiei dintre el si Dumnezeu.
Ceea ce firea omeneasca amendeaza deindata! Omul nu poate convietui prea intens si prea indelungat cu Dumnezeu. Nu doar ca oboseste, dar piere... Dulceata iubirii care se lasa in omul daruit rugaciunii devine foc mistuitor...

Cunoasterea lui Dumnezeu este (prin) participare. In acest sens este daruire reciproca, este iubire. Cand omul isi contopeste inima cu Inima, toate intelesurile se preschimba.
Nu poti cunoaste pe Dumnezeu si sa nu iti placa. Deja, cand participi la Dumnezeire si Dumnezeu participa cu tine, petrece in tine. Dealtfel, nu poti petrece in El decat daca El a voit sa petreaca in tine, mai intai.
Aceasta se numeste realitate. Nu e fabulatie, nu e fantazie, e viata traita in Hristos. Nu o spun eu, o spun rugatorii. Eu doar am incercat sa schitez, nu stiu cat de izbutit, experienta lor. Pe care mi-au impartasit-o si mie...:)

P.S. Prin termenul "concret" intelegem de obicei ceva real ("la obiect", vai, fara prea multe abrambureli teoretice) iar prin asta, mai departe, intelegem ceva care poate fi constatat/verificat cu simturile. Uitind noi ca simturile sunt doar poarta de intrare a sufletului si ca dupa lucrarea lor, a simturilor (mai mult sau mai putin pervertite), sufletul are mult de lucru (isi aminteste, compara, alege/abstrage, generalizeaza, viseaza, proiecteaza, voieste etc.). Cu toate acestea, concretul ramane o mare taina. Nimic nu e pentru om mai concret decat rugaciunea! Si, prin aceasta, nimic nu e mai tainic... Mai "real".

Last edited by ioan67; 22.09.2016 at 16:45:35.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2016, 18:43:47
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Aia sunt cainii bre.Ii incurci.Treci la litiera si largeste-ti orizontul acolo.
Tu ești gen boschețel. Deci merge.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh silverstar Generalitati 1175 03.08.2016 14:54:36
Cugetari ORTODOXE ! cristiboss56 Pocainta 80 02.07.2015 21:05:47
Cugetari si Citate Ortodoxe adorcrysti Generalitati 90 12.11.2014 21:55:18
Cugetari despre Hristos florin.oltean75 Generalitati 55 07.04.2012 10:13:01
Cugetari de Craciun florin.oltean75 Generalitati 5 25.12.2011 20:14:10