Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.10.2009, 07:31:11
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit Locuința morților

Am amintit că despărțirea omului de Dumnezeu prin căderea în păcat a adus moartea pe acest pământ. Dumnezeu blestemă pământul din cauza lui Adam și sfârșește cuvântarea cu cuvintele:
„... până când te vei întoarce din pământul din care ai fost luat”. (Geneza 3,19)

Pentru locul în care mergeau morții (adică în pământul din care au fost luați) evreii aveau o denumire specială. Numeau acel loc „șeol”, cuvânt ce nu are o etimologie certă, dar care apare de peste 60 de ori în Scripturi împreună cu derivatele sale. Acest cuvânt definește lumea nevăzută a morții. Seamănă cu ceea ce am văzut la greci; hadesul. Dar, oare evreii înțelegeau prin „șeol”, același lucru pe care îl înțelegeau grecii prin „hades”?
Șeol” este tradus în Scripturi prin locuința morților.
Evreii considerau că locuința morților, șeolul, este un loc sub pământ și de multe ori se folosea în antiteză cu cerul; cerul este foarte sus, șeolul este foarte jos. Cuvântul șeol este definit adesea ca fiind sinonim cu mormântul (se poate vedea acest fapt atât în Scrierile Scripturii , cât și în materiale de specialitate, enciclopedii, dicționare, etc., nu mai amintesc Enciclopedia Iudaică să nu faceți Doamne ferește vreo alergie) și nici un om nu poate scăpa de el „Ce om trăiește care să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul din locuința morților?” (Ps. 89,48). Sufletul merge în jos. Din țărână a fost luat omul și în țărână se va reîntoarce.
Șeolul este locul în care merg atât oamenii buni, cât și cei răi. Acest fapt poate fi văzut din următoarele texte:

„... Nu, fiul meu nu va merge cu voi, fiindcă fratele vostru a murit și doar el îmi mai rămâne. Și de-o fi să dea o slăbiciune peste el pe drumul pe care îl aveți de făcut, o să-mi pogorâți bătrânețile, îndurerate, în Sălașul Morților” (Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 152, Iași 2004, redând o parte din textul din Geneza 42: 38.)

Aruncați să fie păcătoși în locuința morților, toate neamurile care uită pe Dumnezeu
(Idem, pagina 58, redând o parte din textul din Psalmii 9: 18)

Speranța oamenilor fără prihană va fi în planul lui Dumnezeu de răscumpărare. Cel drept, ajunge și el în locuința morților, dar poate ieși de acolo prin răscumpărarea pe care Dumnezeu o aduce prin Mesia. Cu toate că ceea ce apărea în fața lui Iov era doar mormântul (Iov 17: 13), el vede mai departe de acesta (Iov 19: 25) prin promisiunea făcută de Dumnezeu.

Pentru că locuința morților este partea fiecărui om care a trăit pe pământ, fie bun, fie rău, în concepția biblică a unui Dumnezeu drept, nu putem spune că ea este reprezentată de Iadul despre care am auzit atâtea vorbindu-se. Nu se poate ca acolo să fie și cel bun și cel rău, ar semăna prea mult cu hadesul grecesc. Pentru evrei locuința morților nu era locul unde cei răi sunt pedepsiți sau unde cei buni sunt răsplătiți, ci era locul unde atât unii cât și ceilalți aveau să meargă la încetarea existenței, nu într-o stare conștientă, ci ca într-un somn.
Vechi 26.10.2009, 09:43:39
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Domnule tricesimusseptimus, v-am adresat o întrebare simplă la care vă eschivați ca un copil de clasa a II-a. In dicționarul limbii române, iată ce scrie la cuvantul duh:

duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup.

Puteți să îi spuneți duh, nu mă supăr, dar dați-mi un răspuns la ceea ce vă întreb de cîteva zile.
Adventiștii tăi susțin faptul că duhul omului, după moartea trupului, "nu mai
are existență conștientă", dar pe altă parte evită clar, din lașitate pentru că nu au argumente, să afirme în fața celorlalte credințe ceea ce cred ei de fapt: adică duhul moare odată cu trupul.
În acest sens dați-ne o explicație clară cu ceea ce se întâmplă cu duhul omului după deces, în învățătura sectei adventiste!
Vechi 26.10.2009, 11:13:09
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Am amintit că despărțirea omului de Dumnezeu prin căderea în păcat a adus moartea pe acest pământ. Dumnezeu blestemă pământul din cauza lui Adam și sfârșește cuvântarea cu cuvintele:
„... până când te vei întoarce din pământul din care ai fost luat”. (Geneza 3,19)

Pentru locul în care mergeau morții (adică în pământul din care au fost luați) evreii aveau o denumire specială. Numeau acel loc „șeol”, cuvânt ce nu are o etimologie certă, dar care apare de peste 60 de ori în Scripturi împreună cu derivatele sale. Acest cuvânt definește lumea nevăzută a morții. Seamănă cu ceea ce am văzut la greci; hadesul. Dar, oare evreii înțelegeau prin „șeol”, același lucru pe care îl înțelegeau grecii prin „hades”?
Șeol” este tradus în Scripturi prin locuința morților.
Evreii considerau că locuința morților, șeolul, este un loc sub pământ și de multe ori se folosea în antiteză cu cerul; cerul este foarte sus, șeolul este foarte jos. Cuvântul șeol este definit adesea ca fiind sinonim cu mormântul (se poate vedea acest fapt atât în Scrierile Scripturii , cât și în materiale de specialitate, enciclopedii, dicționare, etc., nu mai amintesc Enciclopedia Iudaică să nu faceți Doamne ferește vreo alergie) și nici un om nu poate scăpa de el „Ce om trăiește care să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul din locuința morților?” (Ps. 89,48). Sufletul merge în jos. Din țărână a fost luat omul și în țărână se va reîntoarce.
Șeolul este locul în care merg atât oamenii buni, cât și cei răi. Acest fapt poate fi văzut din următoarele texte:

„... Nu, fiul meu nu va merge cu voi, fiindcă fratele vostru a murit și doar el îmi mai rămâne. Și de-o fi să dea o slăbiciune peste el pe drumul pe care îl aveți de făcut, o să-mi pogorâți bătrânețile, îndurerate, în Sălașul Morților” (Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 152, Iași 2004, redând o parte din textul din Geneza 42: 38.)

Aruncați să fie păcătoși în locuința morților, toate neamurile care uită pe Dumnezeu
(Idem, pagina 58, redând o parte din textul din Psalmii 9: 18)

Speranța oamenilor fără prihană va fi în planul lui Dumnezeu de răscumpărare. Cel drept, ajunge și el în locuința morților, dar poate ieși de acolo prin răscumpărarea pe care Dumnezeu o aduce prin Mesia. Cu toate că ceea ce apărea în fața lui Iov era doar mormântul (Iov 17: 13), el vede mai departe de acesta (Iov 19: 25) prin promisiunea făcută de Dumnezeu.

Pentru că locuința morților este partea fiecărui om care a trăit pe pământ, fie bun, fie rău, în concepția biblică a unui Dumnezeu drept, nu putem spune că ea este reprezentată de Iadul despre care am auzit atâtea vorbindu-se. Nu se poate ca acolo să fie și cel bun și cel rău, ar semăna prea mult cu hadesul grecesc. Pentru evrei locuința morților nu era locul unde cei răi sunt pedepsiți sau unde cei buni sunt răsplătiți, ci era locul unde atât unii cât și ceilalți aveau să meargă la încetarea existenței, nu într-o stare conștientă, ci ca într-un somn.
Șeolul era locul de așteptare a judecății lui Dumnezeu in care erau strânși toți morții,un loc care inghite pe cei morți.Nu putem știi dacă unii aveau parte de locuri mai bune sau mai rele in Șeol.Scriptura totuși face o diferenta in modul de adresare despre cei drepți care mureau prin sintagma 's-a adăugat la poporul său'.Oricum știm ca locuința morților a suferit o schimbare o dată cu venirea si moartea lui Hristos, care zice in Apocalipsă că are cheile Morții(Șeolului) si a Iadului.La fel cum acest loc(Șeolul) a apărut ca urmare a unui mare eveniment și la fel cum și omul a devenit supus morții și a ajungerii in acest loc tot ca urmare a unui mare eveniment, la fel acest loc a suferit o schimbare ca urmare a unui alt mare eveniment,moartea și Învierea lui Iisus.Acest loc a apărut ca o transformare, s-a schimbat acaparându-l și pe om prin cădere și s-a modificat din nou prin Hristos.

Acum pe lânga întrebările lui ovidiu-s mai adaug și eu întrebările mele:

In legătură cu 'spiritismul' : Cine a fost cel care s-a arătat lui Saul in VT și de unde a apărut?Te-ai folosit adesea de cuvîntul spiritism in subiectul ăsta, ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?De ce versetul pe care însăsi tu l-ai adus în discuție Eccl 12:7 vorbește de trup si de suflet(duh) separat?
Vechi 26.10.2009, 11:39:11
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

tricesimusseptimus nu pot vorbi despre nestiinta in cazul tau,mai bun termenul este de incapatanare.Evident ca predicarea la care face referire Petru a avut loc inainte de momentul cand si-a scris Petru epistola si ca nu avea loc cand el scria aceasta epistola.Am zis eu altfel?Petru vorbea despre cei morti fizic,dupa ce au murit.Vad ca esti inteligent,cum poti face concluzia ca le-a fost vestita pe cand traiau?(desi se poate sa fi fost vestita si atunci).Petru vorbea despre o predicare a evangheliei "duhurilor din inchisoare",dupa ce Hristos a murit in trup.Hristos le-a predicat atunci "celor morti".Pentru ca Petru zice clar:"pentru ca să fie judecați ca oameni în trup, dar să trăiască după Dumnezeu, în duh.".Daca le-a fost predicata cand acestia traiau,atunci se mai putea sa traiasca dupa Dumnezeu si in trup si in duh.Dar Petru spune clar ca au murit,sunt morti,de aceea in vederea trupului nu se mai poate face nimic""pentru ca să fie judecați ca oameni în trup",dar mai puteau "sa traiasca dupa Dumnezeu,in duh".Unde mai pui ca chiar in traducerea ta Cornilescu acest verset face trimiteri la acel verset care vorbea despre "duhuri din inchisoare"(ca in ceea ce priveste discutia despre legamant si lege,tu mi-ai adus trimiterile la Ieremia printre altele).
Pasajul e foarte clar,doar orb sa fii,dupa zicala"orbului degeaba ii dai ochelari"(nu cred ca e cazul tau) sau sa nu vrei sa vezi adevarul acestor lucruri se explica de ce afirmi aceste lucruri.
Din ce am vazut ca stai bine cu cultura biblica,refuz sa cred ca nu vezi aceste lucruri,doar nu vrei sa le vezi.
In ceea ce priveste Locuinta mortilor,pe baza Scripturii spun ca este locul in care mergeau sau merg sufletele celor morti.Cel mai puternic argument este pilda bogatului nemilostiv.Nu confunda pilda cu literatura S F,daca citesti mai mult despre acest gen literar vei vedea ca se bazeaza pe fapte reale sau probabile.Deci aceasta pilda,daca o consideri pilda ca eu nu o consider,se bazeaza totusi pe fapte reale,deci Locuinta mortilor este reala.Si acolo,toti sunt constienti.Bogatul vedem ca a plecat in Locuinta mortilor si era cat se poate de constient.
Tu poti sa vorbesti si sa sustii contrariul cat vrei,eu il cred doar pe Isus.Toate pildele pe care Isus le-a spus,nu se bazeau pe fapte reale,probabile?Pilda fiului risipitor,pilda vierilor,semanatorului s.a.m.d.erau fapte care daca nu erau reale se bazau pe realitate,daca nu s-au intamplat puteau sa se intample.De ce judeci altfel "pilda bogatului nemilostiv"?Daca te gandesti mai bine si daca esti rational(si nu ma indoiesc ca nu esti),trebuie sa imi dai dreptate.

Last edited by Totpeetor; 26.10.2009 at 11:41:44.
Vechi 26.10.2009, 12:28:10
Senior Member

Implicit

Acum in ceea ce priveste discutia deschisa de Iustin45,referitor la erezii,ma simt dator sa clarific cateva lucruri.Am observat ca tu si Ovidiu -s dati impresia ca religia ortodoxa este singura Biserica a lui Hristos si dupa cate vad sustineti ca este singura care aduce mantuirea.Sa luam lucrurile rand pe rand.Ce religie aveau primii crestini(printre care primii apostoli,primele biserici)?Aici ar putea exista 2 raspunsuri:nu aveau nici o religie de acum sau aveau putin din mai toate religiile si cultele crestine de astazi.Cred ca raspunsul 2 este mai bun.Ei nu s-au numit la inceput nici ortodocsi,nici catolici,nici protestanti sau neo protestanti.Ei se numeau sau erau numiti simplu:crestini.Mai tarziu prin Concilii si de-a lungul vremii au aparut 2 mari Biserici crestine:Biserica Catolica in vest si Biserica ortodoxa in Est.In secolul XVI au aparut primele religii protestante,odata cu activitatea lui Luther si asta ca rezultat al comportamnetului nu tocmai "ortodox" ca sa ma exprim asa al Bisericii Catolice in principal.In est curentul protestant s-a extins mai putin,ca rezultat al realitatilor istorice din acest spatiu si de ce sa nu spunem ca Biserica Ortodoxa totusi nu a degenerat atat de mult ca cea Catolica(aici ma refer la indulgenta ,favoruri,jocuri politice ale papilor etc).La inceput insa primii crestini nu erau ortodocsi sau orice alta religie care a aparut mai tarziu,dar asta inseamna ca nu erau Biserica lui Hristos?(pentru ca tin minte ca Ovidiu -s mi-a spus candva ca doar Biserica ortodoxa este biserica Lui Hristos).Erau cu siguranta.
Acum am vazut ca atat dvs cat si Ovidiu -s ati adus in prim plan niste versete biblice care vorbeau despre erezii,"de lupi imbracati in piele de oaie",despre eretici.Bine-bine asa spune Scriptura,dar trebuie sa intelegem si contextul cand s-au scris aceste lucruri.Cand Pavel atragea atentia asupra ereticilor,crestinismul era la inceput,era o religie mica,o insula intr-un ocean plin de idolatrie asa cum era sfarsitul antichitatii.Atunci influentele religioase pagane erau inca puternice.Numai daca ne referim la Grecia si tot imperiul roman de atunci stii despre ce vorbesc.Foarte usor se gaseau oameni cu invataturi straine de Cuvant,luate de nu stiu de unde,care tulburau pe crestinii de la inceput.
Se mai poate vorbi astazi despre asa ceva?Observ ca sunteti niste persoane rationale.Cum iti dai seama ca o gandire este eretica?Prin faptul ca neaga sfintele Scripturi,aduce invataturi straine acesteia.Acum intreb eu:ce invataturi straine sfintelor scripturi am adus eu,ca sa pot fi numit "lup in piele de oaie"?Daca nu am dreptate in acest sens astept fapte,astept sa ma contrazici cu bibia.
In Romania religia ortodoxa este religia a 85 % din populaite(nu stiu cifra exacta,cam asa daca imi aduc bine aminte).Dar in tari occidentale in unele predomina religia catolica sau protestanta.Daca se sustine ca doar religia ortodoxa aduce mantuirea atunci cu ce sunt vinovati cei care s-au nascut in alta religie?Pentru acest fapt nu vor fi mantuiti?Nicidecum.Biblia nu afirma asta.La mare judecata nu va fi intrebat nimeni daca a fost ortodox,catolic,s.a.m.d.Biblia spune ca oamenii vor fi judecati dupa faptele ce le-au facut in trup si isi vor primi rasplata dupa faptele lor bune sau rele.A fi mantuit nu inseamna sa fii de o religie(evident ca trebuie sa fii crestin,dar aici ma refer la o religie actuala ca ortodoxa,catolica,protestanta sau neoprotestanta).Isus spune simplu:Ioan 11:25 Isus i-a zis: "Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi."Daca religia l-ar mantui pe om,Isus ar fi infiintat o religie anume,dar cu cateva mici exceptii(precum cina cea de taina sau impartasania),Isus nu a fixat regului clericale.Dupa inaltarea sa au aparut epistolele si intreg Noul Testament care a dat nastere cu adevarat religiei crestine,daca privim religia din prisma regulilor.E bine ca omul sa aiba o religie,adica sa frecventeze o biserica,ea il poate face sa inteleaga mai usor sfintele scripturi,asigura comuniunea frateasca etc.Dar religia nu il mantuieste pe om,ci credinta.
Ma bucur ca Danut7 dupa cum am observat este de aceasta parere.Nici o religie nu detine monopolul mantuirii.
De aceea oamenii pot crede in Isus fara sa fie neaparat de o religie anume,ca in definitiv Biblia tuturor e aceeasi(chiar daca va place sa spuneti ca biblia utilizata de culte,versiunea Cornilescu este falsa;asemenea afirmatii se fac in necunostinta de cauza,cine cerceteaza acest lucru nu spune asemenea lucruri,de fapt Dumitru Cornilescu era de religie ortodoxa cand a tradus biblia).
Cultele nu au dezbinat pe nimeni,ele s-au nascut tocmai din cauza coruptiei care a patruns in Biserica,din cauza faptului ca invatatura biblica nu era aplicata in vietile atat a clericilor cat si a oamenilor(vorbesc despre secolul XVI).Daca Biserica ar fi implinit ceea ce spunea biblia nu se mai nasteau cultele,dar ele au aparut tocmai dintr-o nevoie spirituala strigenta.
Sper ca aceste lucruri sa fie clarificate,pentru ca e trist sa vad cum cei de religie ortodoxa considera cultele neo protestante fara deosebire secte,erezii.Trebuie sa spun ca in multe cazuri pozitia cultelor fata de biserica ortodoxa este aceeasi ca si a Bisericii ortodoxe fata de ele.Aceasta este trist,de aceeea apar de multe ori extreme precum ateeismul s.a.m.d.
E bine sa intelegem cu totii aceste lucruri.

Last edited by Totpeetor; 26.10.2009 at 12:32:57.
Vechi 26.10.2009, 13:20:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Domnule tricesimusseptimus, v-am adresat o întrebare simplă la care vă eschivați ca un copil de clasa a II-a. In dicționarul limbii române, iată ce scrie la cuvantul duh:

duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup.
Am mai răspuns la chestiunea aceasta: DEX-ul definește termenul din punct de vedere secular și desigur așa cum a ajuns în conștiința românului după sute de ani de ortodoxie- confundând duhul cu sufletul.

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Puteți să îi spuneți duh, nu mă supăr, dar dați-mi un răspuns la ceea ce vă întreb de cîteva zile.
Adventiștii tăi susțin faptul că duhul omului, după moartea trupului, "nu mai
are existență conștientă", dar pe altă parte evită clar, din lașitate pentru că nu au argumente, să afirme în fața celorlalte credințe ceea ce cred ei de fapt: adică duhul moare odată cu trupul.
În acest sens dați-ne o explicație clară cu ceea ce se întâmplă cu duhul omului după deces, în învățătura sectei adventiste!
Vedeți? Chiar în formularea de mai sus nu vă puteți dezbăra de confuzia asta. E atât de mare confuzia încât le-o atribuiți si adventiștilor. Nu știu unde ați citit așa ceva, eu (și nici poziția oficială a Bisericii AZȘ) nu formulează astfel starea omului în moarte. Nu am cum să vă dau explicații la ceea ce noi nu credem.
Vechi 26.10.2009, 13:23:25
Senior Member

Implicit

Dupa aceasta paranteza sa revenim la tema acestui topic.Acum ma adresez din nou lui tricesimusseptimus si lui Condor si tuturor celor care nu cred in iadul vesnic si deci in "nemurirea sufletului".Va pun tuturor inca o intrebare(desi la cea despre ingeri nu am primit raspuns):
Ce rost mai are invierea pentru cei pacatosi,daca vor fi inviati ca sa moara din nou?(rapid si pentru totdeauna cum sustineti)Pentru ca voi sustineti ca dupa moarte omul moare cu totul,trup,duh si suflet.Moare "de-a binelea" cum sustinea Condor.De ce sa nu ramana mort "de-a binelea" pentru totdeauna,ca oricum dupa inviere mor din nou "de-a binelea"?
Astept raspunsuri,fara eschivari ca la alte intrebari de-ale mele.Trebuie sa recunoasteti ca eu am dat raspuns la toate intrebarile voastre,chiar daca raspunsul nu a fost cel dorit de voi.Cine are dreptate trebuie sa aiba raspunsuri.
Vechi 26.10.2009, 13:27:12
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
Dupa aceasta paranteza sa revenim la tema acestui topic.Acum ma adresez din nou lui tricesimusseptimus si lui Condor si tuturor celor care nu cred in iadul vesnic si deci in "nemurirea sufletului".Va pun tuturor inca o intrebare(desi la cea despre ingeri nu am primit raspuns):
Ce rost mai are invierea pentru cei pacatosi,daca vor fi inviati ca sa moara din nou?(rapid si pentru totdeauna cum sustineti)Pentru ca voi sustineti ca dupa moarte omul moare cu totul,trup,duh si suflet.Moare "de-a binelea" cum sustinea Condor.De ce sa nu ramana mort "de-a binelea" pentru totdeauna,ca oricum dupa inviere mor din nou "de-a binelea"?
Astept raspunsuri,fara eschivari ca la alte intrebari de-ale mele.Trebuie sa recunoasteti ca eu am dat raspuns la toate intrebarile voastre,chiar daca raspunsul nu a fost cel dorit de voi.Cine are dreptate trebuie sa aiba raspunsuri.
Foarte buna intrebare.

Draga trice.. asteptam raspuns la toate intrebarile adresate.
Vechi 26.10.2009, 13:36:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Șeolul era locul de așteptare a judecății lui Dumnezeu in care erau strânși toți morții,un loc care inghite pe cei morți.Nu putem știi dacă unii aveau parte de locuri mai bune sau mai rele in Șeol.
Ba putem ști, din 2 surse:

1. Ne-o spune Biblia (că la fel mor și cei buni și cei răi)
2. Ne-o spune însăși termenul Șheol (mormânt, locuința morților). Toți mor și toți ajung în mormânt, și cei buni și cei răi.

Citat:
știm ca locuința morților a suferit o schimbare o dată cu venirea si moartea lui Hristos, care zice in Apocalipsă că are cheile Morții(Șeolului) si a Iadului.La fel cum acest loc(Șeolul) a apărut ca urmare a unui mare eveniment și la fel cum și omul a devenit supus morții și a ajungerii in acest loc tot ca urmare a unui mare eveniment, la fel acest loc a suferit o schimbare ca urmare a unui alt mare eveniment,moartea și Învierea lui Iisus.Acest loc a apărut ca o transformare, s-a schimbat acaparându-l și pe om prin cădere și s-a modificat din nou prin Hristos.
Din nefericire nu s-a produs nici o schimbare în privința aceasta. Și după Domnul Hristos oamenii păcătuiesc și deci mor (căci "plata păcatului este moartea"). Biruința definitivă asupra morții va avea loc abia la înviere când oamenii vor învia. Până atunci, cei morți sunt morți. Par niște pleonasme, însă trebuie să le pun, în antiteză cu ziceți voi că morții trăiesc, deci cei vii-care sunt morți vor învia). Asta-i logica ortodoxă... ce să-i fac?

Citat:
Acum pe lânga întrebările lui ovidiu-s mai adaug și eu întrebările mele:

In legătură cu 'spiritismul' : Cine a fost cel care s-a arătat lui Saul in VT și de unde a apărut?Te-ai folosit adesea de cuvîntul spiritism in subiectul ăsta, ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?
Pe scurt, lui Saul i s-a arătat cel ce a inventat și spiritismul - Satana. Sper să n-ai pretenția că o vrăjitoare poate învia pe un sfânt...
Vechi 26.10.2009, 13:42:10
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Ce facem cu celelalte intrebari?

De unde a venit Satana?

Ce înseamnă spiritism pentru tine și ce sunt spiritele astea? De unde vin duhurile necurate si unde se întorc.Cum 'funcționează' posedarea?De ce versetul pe care însăsi tu l-ai adus în discuție Eccl 12:7 vorbește de trup si de suflet(duh) separat?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17