![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Plânsul de Vineri seara -Sf Efrem Sirul: "O, suflete nepricepute, o suflete fara simtire, care ti-ai urat viata cea vesnica! Pana cand obiceiul cel rau, cu pofte blestemate, te va robi pe tine? Oare nadajduiesti, in levenirea ta, ca intarzie de-a veni sfarsitul tau? Nu! Caci va veni la tine ca un fulger! Atunci cand nu te astepti, il vei auzi cum te striga sa-ti platesti vama. Privegheaza, o, suflete, cu lacrimi rugandu-te!" Deci, cum ne plătim vama? Cu rugăciune și lacrimi (pocăință), la fel cum spune și Părintele Pruteanu, dar nu cu lumânări, prosoape și altele. :) Last edited by simpllu; 23.03.2017 at 22:26:35. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte, la fel ca si in alte dati, parintele denatureaza lucrurile ca sa se potriveasca spuselor sale. In primul rand spune ca povestirea sfintei Teodora este o scriere apocrifa, dar e in vietile sfintilor, eu am citit-o cand am devenit credincios. Apoi spune ca doar din sec. XI s-a folosit intelesul de vama, dar eu am dat citate din sfinti in care se vorbea tot de vami. Desi recunoaste ca sfintii au expus aceasta invatatura, spune ca avea alt inteles decat cel din viziunea sfintei, dar sfintii mai noi chiar au enumerat vamile ca in acea viziune. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte intelegerea ortodoxa e diferita fata de cea din teologia apuseana, provenita de la Anselm de Canterbury. Astfel, nu Dumnezeu pedepseste si se razbuna, ci omul, prin pacatele sale, isi hotaraste soarta. In ortodoxie Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii si face totul pentru a-l ajuta pe om. Se spune ca El ii iubeste chiar si pe ingerii cazuti. In cazul judecatii de dupa moarte, avem raspunsul aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pr_mitrofan.html Pe langa drepti, Domnul ii ajta si pe cei ale caror fapte bune sunt mai multe decat pacatele. Chiar si pe cei care sunt la egalitate, dar si pe cei ale carot fapte rele sunt cu putin mai multe decat cele bune. Nu mai pot fi ajutati doar cei ce au mult mai multe fapte rele decat cele bune. Dar chiar si dupa ce ajunge in Rai un suflet poate fi salvat de rugaciuni sau prin mijlocirea Bisericii. Citez in continuare: "In schimb, dincolo de mormant, sarcina de a descoperi sufletului starea sa de pacat o au ingerii cei cazuti. Demonii, ca stapani ai raului pe pamant, or sa-i infatiseze acum toate faptele sale cele rele, amintindu-i totodata imprejurarile care au insotit lucrarea raului. Sufletul va recunoaste atunci greselile sale si prin aceasta recunoastere va preveni judecata lui Dumnezeu. Astfel, judecata lui Dumnezeu nu este decat o confirmare a ceea ce sufletul deja a pronuntat asupra lui insusi." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
in citatul dtale, daca efrem sirul se refera la vreun drac cand zice : "il vei auzi cum te striga sa-ti platesti vama", sa ma ierte Dumnezeu, dragul de El, dar batea campii rau de tot si era cam exaltat. |
|
|||
|
|||
![]()
Mai greu dar daca ne chinuim il scoatem si din rai. :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Corect, Dumnezeu ne judecă, scărăbuță este martorul, acuzatorul.
|
|
|||
|
|||
![]()
Deci ca sa rezumam hotararile sinodului de pe forum, daca esti ortodox accepti ca s-ar putea sa existe vami si intelegi ca Sfintii Parinti au vorbit despre asta. Chiar daca in sinea ta ai crede ca e mai degraba o inventie cu valoare didactica ( nu face x ca te ia dracul :) ), nu te apuci sa lupti impotriva acestei invataturi. Asta daca esti ortodox.
Acestea fiind spuse, sinodul condamna atitudinea celor cativa atei deghizati de pe forum care incearca sa zdruncine credinta noastra stramoseasca in vami. :) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
:))))))))))))) Am obiceiul ca tot ce cred sa si spun. Adica, la mine, ce e in gusa e si in capusa. Pina nu o invatatura este consfintita sinodal, in Horos sau Tomos sinodal, ;local sau ecumnic, pentru mine nu face parte din invatatura Bisericii. Si e firesc asa. Inainte sa sariti iar in sus: numeste-mi o singura erezie, de care stii altfel decit din decizia unui sinod de condamnare ca este erezie. Astept.
Don't think of yourself as an ugly person. Think of yourself as a beautiful monkey. Last edited by suslik; 23.03.2017 at 23:43:44. |
|
|||
|
|||
![]()
Ne pomeniți fără să vă dați seama, uite și la aia cu ideile lor păgâne. :)
|
|