Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.03.2017, 22:20:31
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
pun mare pret pe mesajele dtale, dar eu nu cred in existenta acestor vami, prea seamana cu chestiile alea precrestine. cititi si aici:

http://www.teologie.net/2011/07/14/i...reoti-24-vami/
Mulțumesc pentru link. Dacă ești atent, Părintele Pruteanu nu desfințează existența "vămilor", ci doar proasta înțelegere a lucrurilor și practicile deviate de la adevăratul lor sens. Scărăbuță nu trebuie văzut ca un judecător, ci ca un simplu martor al greșelilor personale, care va căuta cu orice preț să te învinuiască pentru a te băga la smoală. De aceea, nevoitorii, în rugăciunea minții, cer mereu mila Judecătorului, pentru ca la judeacată să fie judecați după mila și nu după dreptatea Lui.

Plânsul de Vineri seara -Sf Efrem Sirul:
"O, suflete nepricepute, o suflete fara simtire, care ti-ai urat viata cea vesnica! Pana cand obiceiul cel rau, cu pofte blestemate, te va robi pe tine? Oare nadajduiesti, in levenirea ta, ca intarzie de-a veni sfarsitul tau? Nu! Caci va veni la tine ca un fulger! Atunci cand nu te astepti, il vei auzi cum te striga sa-ti platesti vama. Privegheaza, o, suflete, cu lacrimi rugandu-te!"

Deci, cum ne plătim vama? Cu rugăciune și lacrimi (pocăință), la fel cum spune și Părintele Pruteanu, dar nu cu lumânări, prosoape și altele. :)

Last edited by simpllu; 23.03.2017 at 22:26:35.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 22:23:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
pun mare pret pe mesajele dtale, dar eu nu cred in existenta acestor vami, prea seamana cu chestiile alea precrestine. cititi si aici:

http://www.teologie.net/2011/07/14/i...reoti-24-vami/
In acel articol parintele Pruteanu nu contesta aceasta invatatura si existenta vamilor, contesta doar ideea de plata a vamilor, vorbind si de obiceiul de a se da de pomana pentru cele 24 de vami.
Pe de alta parte, la fel ca si in alte dati, parintele denatureaza lucrurile ca sa se potriveasca spuselor sale. In primul rand spune ca povestirea sfintei Teodora este o scriere apocrifa, dar e in vietile sfintilor, eu am citit-o cand am devenit credincios. Apoi spune ca doar din sec. XI s-a folosit intelesul de vama, dar eu am dat citate din sfinti in care se vorbea tot de vami. Desi recunoaste ca sfintii au expus aceasta invatatura, spune ca avea alt inteles decat cel din viziunea sfintei, dar sfintii mai noi chiar au enumerat vamile ca in acea viziune.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:03:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Catalin, intrebare simpla: Cine judeca, Dumnezeu, sau diavolii ?

Ai trei variante de raspuns, conform logicii de clasa a IX-a:

1. Dumnezeu;
2. Diavolii;
3. Si Dumnezeu si diavolii.
Sunt doua lucruri de remarcat aici. Primul, faptul ca Dumnezeu stie tot ce a facut omul, in momentul mortii se stie ce se va intampla cu acela. Al doilea, ingerii cazuti nu fac ceva fara ingaduinta lui Dumnezeu.
Pe de alta parte intelegerea ortodoxa e diferita fata de cea din teologia apuseana, provenita de la Anselm de Canterbury. Astfel, nu Dumnezeu pedepseste si se razbuna, ci omul, prin pacatele sale, isi hotaraste soarta. In ortodoxie Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii si face totul pentru a-l ajuta pe om. Se spune ca El ii iubeste chiar si pe ingerii cazuti. In cazul judecatii de dupa moarte, avem raspunsul aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pr_mitrofan.html
Pe langa drepti, Domnul ii ajta si pe cei ale caror fapte bune sunt mai multe decat pacatele. Chiar si pe cei care sunt la egalitate, dar si pe cei ale carot fapte rele sunt cu putin mai multe decat cele bune. Nu mai pot fi ajutati doar cei ce au mult mai multe fapte rele decat cele bune.
Dar chiar si dupa ce ajunge in Rai un suflet poate fi salvat de rugaciuni sau prin mijlocirea Bisericii.
Citez in continuare: "In schimb, dincolo de mormant, sarcina de a descoperi sufletului starea sa de pacat o au ingerii cei cazuti. Demonii, ca stapani ai raului pe pamant, or sa-i infatiseze acum toate faptele sale cele rele, amintindu-i totodata imprejurarile care au insotit lucrarea raului. Sufletul va recunoaste atunci greselile sale si prin aceasta recunoastere va preveni judecata lui Dumnezeu. Astfel, judecata lui Dumnezeu nu este decat o confirmare a ceea ce sufletul deja a pronuntat asupra lui insusi."
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:09:07
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Ca sa nu mai subliniez cit de absurda e ideea ca instigatorii-la-pacate (demonii) sa fie aceiasi cu..acuzatorii! Sa presupunem ca eu il instig pe Catalin la omor sau la evaziune fiscala: ce drept am eu sa il acuz, facind pe indignatul de calcarea legii?! Iar teologumena "vamilor" ajunge la aberatia ca instigatorii sa aiba si functia de,..jurati sau chiar judecatori!!!!
Sinistra spulberare a logicii elementare si simtului justitiei de catre evlavia oarba si patimasa.
In orice lucrare ortodoxa o sa gasesti ca ingerii cazuti asta fac: ii imping pe oameni la pacat si apoi le reproseaza, dupa moarte. Scopul lor e sa-i faca pe oameni sa ajunga in Iad, nu te poti astepta sa fie gentlemeni.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:12:52
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Mulțumesc pentru link. Dacă ești atent, Părintele Pruteanu nu desfințează existența "vămilor", ci doar proasta înțelegere a lucrurilor și practicile deviate de la adevăratul lor sens. Scărăbuță nu trebuie văzut ca un judecător, ci ca un simplu martor al greșelilor personale, care va căuta cu orice preț să te învinuiască pentru a te băga la smoală. De aceea, nevoitorii, în rugăciunea minții, cer mereu mila Judecătorului, pentru ca la judeacată să fie judecați după mila și nu după dreptatea Lui.

Plânsul de Vineri seara -Sf Efrem Sirul:
"O, suflete nepricepute, o suflete fara simtire, care ti-ai urat viata cea vesnica! Pana cand obiceiul cel rau, cu pofte blestemate, te va robi pe tine? Oare nadajduiesti, in levenirea ta, ca intarzie de-a veni sfarsitul tau? Nu! Caci va veni la tine ca un fulger! Atunci cand nu te astepti, il vei auzi cum te striga sa-ti platesti vama. Privegheaza, o, suflete, cu lacrimi rugandu-te!"

Deci, cum ne plătim vama? Cu rugăciune și lacrimi (pocăință), la fel cum spune și Părintele Pruteanu, dar nu cu lumânări, prosoape și altele. :)
eu vad lucrurile la fel ca suslik, panarama n-are niciun amestec in judecata noastra, nu trebuie sa platim nicio panarama, nu trebuie sa facem nicio intelegere. numai Hristos ne judeca. daca cineva spune altceva, ca ne-ar judeca altcineva in afara de Dumnezeu, se inseala, oricine ar fi acela. aici nu mai avem ce sa intoarcem, sa rasucim, sa metaforizam, sa extragem intelesuri ascunse, lucrurile sunt limpezi, singurul care ne judeca este Dumnezeu, numai El stie tot, El nu poate fi mituit, nu poate fi pacalit. asta spune parintele acolo, depinde de noi si singurul care ne va judeca este Dumnezeu.

in citatul dtale, daca efrem sirul se refera la vreun drac cand zice : "il vei auzi cum te striga sa-ti platesti vama", sa ma ierte Dumnezeu, dragul de El, dar batea campii rau de tot si era cam exaltat.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:30:33
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Dar chiar si dupa ce ajunge in Rai un suflet poate fi salvat de rugaciuni sau prin mijlocirea Bisericii.
[/b]"
Mai greu dar daca ne chinuim il scoatem si din rai. :)
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:32:35
Senior Member

Implicit

Corect, Dumnezeu ne judecă, scărăbuță este martorul, acuzatorul.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:38:51
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Deci ca sa rezumam hotararile sinodului de pe forum, daca esti ortodox accepti ca s-ar putea sa existe vami si intelegi ca Sfintii Parinti au vorbit despre asta. Chiar daca in sinea ta ai crede ca e mai degraba o inventie cu valoare didactica ( nu face x ca te ia dracul :) ), nu te apuci sa lupti impotriva acestei invataturi. Asta daca esti ortodox.

Acestea fiind spuse, sinodul condamna atitudinea celor cativa atei deghizati de pe forum care incearca sa zdruncine credinta noastra stramoseasca in vami. :)
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:41:11
suslik suslik is offline
Senior Member

Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Deci ca sa rezumam hotararile sinodului de pe forum, daca esti ortodox accepti ca s-ar putea sa existe vami si intelegi ca Sfintii Parinti au vorbit despre asta. Chiar daca in sinea ta ai crede ca e mai degraba o inventie cu valoare didactica ( nu face x ca te ia dracul :) ), nu te apuci sa lupti impotriva acestei invataturi. Asta daca esti ortodox.

Acestea fiind spuse, sinodul condamna atitudinea celor cativa atei deghizati de pe forum care incearca sa zdruncine credinta noastra stramoseasca in vami. :)
In cazul acesta, eu si Lancelot nu va mai pomenim: pe tine, pe Ovidiu, pe Catalin si pe flying.

:)))))))))))))
Am obiceiul ca tot ce cred sa si spun. Adica, la mine, ce e in gusa e si in capusa. Pina nu o invatatura este consfintita sinodal, in Horos sau Tomos sinodal, ;local sau ecumnic, pentru mine nu face parte din invatatura Bisericii. Si e firesc asa. Inainte sa sariti iar in sus: numeste-mi o singura erezie, de care stii altfel decit din decizia unui sinod de condamnare ca este erezie. Astept.

Last edited by suslik; 23.03.2017 at 23:43:44.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2017, 23:46:18
Senior Member

Implicit

Ne pomeniți fără să vă dați seama, uite și la aia cu ideile lor păgâne. :)
Reply With Quote
Răspunde