Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.03.2008, 11:31:14
alynnna alynnna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
sa va dau un exemplu, pe mine ma cam deranja o doamna blonda care venea la biserica, cam tarziu in general, imbracata/aranjata uneori cam strident dupa gustul meu, ciorapi tip plasa, parfum, etc.; se ducea in fata la icoane sa se inchine, nu conta ca era tarziu si slujba incepuse de mult.. apoi venea undeva in fata mea, destul de aproape, si printre altele canta si ea ce cantau cei de la strana, dar in timpul asta se tot legana. eh, f. tare imi distragea atentia aceasta doamna, asa ca m-am hotarat ca de cate ori o vad ca intra in biserica sa nu ma mai uit deloc la ea, in general priveam in pamant si nu ma mai deranja.
O pilda demna de urmat! Felicitari mirelat!:rolleyes:
Reply With Quote
Vechi 14.03.2008, 01:45:00
mirelat
Guest

Implicit

merci, dar nu s-a vrut deloc o pilda, ci doar un banal exemplu concret.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2008, 13:44:49
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marta
... dar ma deranjeaza cand se vorbeste de frumusetea interioara a celor care poarta batic, pe care nu o contest, dar deja am impresia ca se judeca un om dupa haina.
Judecata de care vorbesti, Marta, este de la oameni si nu are nici o importanta.
Cand o femeie isi acopera capul, cu batic sau palarie (ca o solutie pentru cele care nu vor sa-si puna batic), face acest lucru pentru Dumnezeu, la indemnul Apostolului Pavel, care spune ca femeia trebuie sa isi acopere capul cand se roaga, deci si in biserica. Dar si in acest caz actioneaza liberul arbitru, pentru cele care nu vor sa-si acopere capul. Ma intreb insa cat e de intelept sa NU facem ceea ce scrie negru pe alb in biblie?!? De cand am inteles acest lucru, imi acopar capul la rugaciune. Si asta, pentru ca asa imi dicteaza constiinta.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2008, 22:18:32
jenica
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
De cand am inteles acest lucru, imi acopar capul la rugaciune. Si asta, pentru ca asa imi dicteaza constiinta.
Foarte frumos anca.:)
Reply With Quote
Vechi 01.05.2008, 22:49:10
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Implicit

Poate ca de aceea trebuie sa poarte femeile capul acoperit pt ca au mintea mai imprastiata, sincer sentimentul asta il am cand sunt fara batic in biserica, ne mai tempereaza un pic, ne face sa fim mai smerite, dar nu trebuie sa le batem la cap pe cele care-l nu-l pun, ideea e sa vina din interior ca altfel e doar "ca sa fim in rand cu lumea".
Reply With Quote
Vechi 01.05.2008, 23:06:18
E_my E_my is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2007
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru E_my
Implicit

Am 23 de ani si de o luna port batic in biserica. M-a convins faptul ca mi-a spus mama sa port batic la rugaciune :rolleyes:..si m-am mai documentat.

Argumentul meu de a nu purta era ca nu smintesc alte persoane pt ca parul meu este rar si nu iese in evidenta. Pana cand m-am trezit in timpul slujbei ca ma uitam insistent la o femeie care era in fata mea si care avea un par rar si neingrijit.

Atunci mi-am spus ca urat, frumos, tot atrage atentia altor persoane si mai bine sa il acopar.

Acum cred ca atrag atentia pt ca port o esarfa neagra cu care acopar tot parul si sigur asta iese in evidenta, mai ales ca acum cu atat mai mult se uita lumea la mine in biserica.

Dar macar stiu ca nu mai este vina mea ca smintesc, eu fac ceea ce trebuie:)

Femeile stiu ca trebuie sa poarte " ceva " pe cap, motiv pentru care le vezi la biserica cu parul lung, despletit,dar avand intr-adevar pe cap o banda de material sau o esarfa pusa sa le tina bretonul, sau coafat in sus si pus deasupra batic, de zici ca ai un extraterestru in fata, atragand atentia.[si nu sunt exemple rar intalnite]. S-a inteles gresit toata povestea baticului si in loc sa il purtam cu smerenie, ne mandrim.Cum ar spune parintele meu duhovnic, ne mandrim cu smerenia..

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 01.05.2008, 23:43:57
Dia20_diana Dia20_diana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2007
Implicit

am purtat si o data la o slujba batic pe cap si am fost intrebata daca nu cumva sunt de la tara ;), iar un alt coleg mi-a spus ca este mai mult traditie, decat regula bisericeasca, de asemenea in noaptea invierii am vrut sa port unul, dar mama a zis ca nu merge asa cu mine pe strada si ca mai bine sa-mi pun glugla pe cap...pana acum nu am primit decat descurajari
Reply With Quote
Vechi 02.05.2008, 08:17:29
ancah
Guest

Implicit

Iata, draga Dia, incurajarea venind de la Sf. Apostol Pavel:
"13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung?
15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

Reply With Quote
Vechi 02.05.2008, 09:09:38
Noesis Noesis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2007
Implicit

Si daca o femeie are parul scurt?
Reply With Quote
Vechi 02.05.2008, 09:12:11
ancah
Guest

Implicit

Cu atat mai bine si-l poate ascunde sub batic sau palarie, daca doreste acest lucru.
Reply With Quote
Răspunde