Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 19:28:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
BO zice ca este gresita si are argumente in acest sens. Deci este neortodoxa. Odata ce se vorbeste de Rai si Iad este evident ca nu mai exista un al treilea loc, idiferent de interpretare.
BC nu are nici un argument.

P.S. Domnule Erethorn, ma repet, astept raspunsul dvs.
Nu sunt de acord. Nu este vorba aici de un 'loc' (caci ce 'loc' poate ocupa un suflet, care nu are deci dimensiuni?) ci de o stare.
Si nu este adevarat ca BO nu recunoaste posibilitatea unei curatiri dupa moarte: altfel nu ne-am mai ruga pentru cei care sunt poate in iad.
Vechi 04.02.2011, 19:31:07
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Nu știu dacă e chiar heterodoxă, câtă vreme se regăsește în Catehismul Bisericii Catolice:

În același timp, grație lui Cristos și Bisericii sale, pot obține mântuirea cei care, fără vina lor, nu cunosc evanghelia lui Cristos și Biserica sa, însă îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și, sub impulsul harului, se străduiesc să împlinească voința sa cunoscută prin glasul conștiinței.

Botezul este necesar pentru mântuire pentru cei cărora le‑a fost vestită evanghelia și care au posibilitatea de a cere acest sacrament.

Deoarece Cristos a murit pentru mântuirea tuturor, se pot mântui, fără Botez, și cei care mor pentru cauza credinței (Botezul sângelui), catehumenii și toți cei care sub impulsul harului, fără a‑l cunoaște pe Cristos și Biserica, îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu și se străduiesc să împlinească voința sa (Botezul dorinței). Cât privește copiii morți fără Botez, Biserica, în liturgia sa, îi încredințează milostivirii lui Dumnezeu.
Aceștia sunt nebotezații care se pot mântui potrivit Legii Vechi, mai precis potrivit legii naturale sădite în inima lor. Despre aceștia am scris chiar azi în topicul vecin:
-cei nebotezați care au murit înainte de începutul misiunii publice a Bisericii, adică înainte de ziua Cincizecimii vor fi judecați numai în baza faptelor lor și a legii morale naturale, care este sădită de Dumnezeu în inima omului. Dacă au fost drepți, în perioada petrecută între momentul judecății lor (care are loc imediat după moarte) și momentul Înălțării Domnului nostru Isus au stat într-un loc (sau stare) numită Limbul Patriarhilor în care, deși au fost lipsiți de vederea lui Dumnezeu, nu au fost lipsiți de fericirea naturală. După Înălțare, sufletele lor au ajuns la Cer, unde s-au bucurat, se bucură și se vor bucura mereu de Lumina cea Neînserată. În aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație.

În orice caz, nu veți găsi niciun catehism catolic (și niciun catehism ortodox) care să susțină că acei copii care mor nebotezați ajung în rai. Este o speranță, putem spera că ar exista o posibilitate pe care Cristos nu a dezvăluit-o Bisericii Catolice, dar nu putem spune că asta credem, e împotriva Crezului însuși ("Cred într-un Botez spre remisiunea păctelor"). Dacă îmi găsiți un catehism al unei Biserici apostolice care să afirme că cei care mor nebotezați înainte de vârsta înțelegerii ajung în rai, mănânc cartea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:35:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Sa inteleg ca diavolii se tem de gheena doar pentru ca nu se pot bucura de Dumnezeu? Nu se rugau ei de Domnul nostru Iisus Hristos, cand i-a scos din cei doi indraciti "Te stim pe Tine cine esti, Fiul Celui Preainalt; Te rugam nu ne trimite pe noi in gheena!" Deci El avea puterea sa ii trimita acolo, acestia temandu-se de aceasta gheena de care Insusi Mantuitorul spunea "Unde focul lor nu se stinge."
Deci e foc la propriu.
Diavolii nu stiu de fapt ce este bine pentru ei. In acelasi timp il refuza pe Dumnezeu si vor sa fie ei sefii, dar ajungand departe de Dumnezeu, sufera, deci prefera sa ramana in 'lumea intermediara' (lumea noastra), unde pot profita ca niste paraziti de prezenta lui Dumnezeu, de dragostea lui pentru oalmeni, de toate lucrurile bune care se revarsa de la El, intorcandu-le in folosul lor.
Nu, nu este un foc decat la figurat. Este o imagine.
Sf Isaac Sirul spune ca focul iadului este tot una cu lumina in care se vor afla cei din rai, numai ca pe cei care nu sunt pregatiti, din cauza vietii pe care au dus-o, sa o suporte, o simt ca pe un foc care ii arde.
Nu este vorba aici despre pedeapsa, ci despre urmarea vietii pe care am dus-o.
Vechi 04.02.2011, 19:38:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
In primul rand noi avem datoria sa ne rugam pentru toti. Daca cei pentru care ne rugam sunt in suferinta, apoi sa stiti ca din iad sunt scosi, nu dintr-un loc intermediar. Dar repet sunt scosi prin iubirea ce se revarsa peste ei si nu prin pedeaspsa pe care o au de indurat unele suflete, care culmea au fost iertate de pacate, dar nu au dat satisfactie.
Da.. Deci, ajungem iar la conceptia juridica sau mercantila.
O diferenta importanta este ca Dumnezeu nu hotaraste din momentul mortii daca cineva nu are nici o sansa sa se mai mantuie sau daca are. Optiunea ramane deschisa: El isi revarsa iubirea peste toti cei din iad, iar daca unii dinre ei mai sunt capabili (si cu ajutprul nostr) sa o primeasca, ei pot iesi de 'acolo'.
Vechi 04.02.2011, 19:43:22
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
âÎn aceeași categorie intră și cei nebotezați, care au murit ulterior Cincizecimii, dar la care nu au ajuns cuvintele Evangheliei, cu singura deosebire că, în cazul lor, nu mai vorbim de Limbul Părinților, ci de Rai, Purgatoriu sau Iad. Astăzi, cred că puțini nebotezați din această categorie mai sunt. situație.
Eu cred ca sunt foarte multi - despre cati musulmani sau coreeni putem spune cu mana pe inima ca la ei a ajuns cuvantul Evangheliei ?

Pe de alta parte, se afirma clar ca cei nebotezați, chiar și astăzi, pot ajunge în Rai.

Citat:
În orice caz, nu veți găsi niciun catehism catolic (și niciun catehism ortodox) care să susțină că acei copii care mor nebotezați ajung în rai.
Dar nu veți găsi nici un catehism catolic (contemporan, cel puțin) care să afirme că ajung în iad.

Citat:
Este o speranță, putem spera că ar exista o posibilitate pe care Cristos nu a dezvăluit-o Bisericii Catolice, dar nu putem spune că asta credem, e împotriva Crezului însuși ("Cred într-un Botez spre remisiunea păctelor"). Dacă îmi găsiți un catehism al unei Biserici apostolice care să afirme că cei care mor nebotezați înainte de vârsta înțelegerii ajung în rai, mănânc cartea.
Deci să înțeleg că suntem îndemnați, prin Catehism, să sperăm împotriva Crezului ?
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 19:43:37
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da.. Deci, ajungem iar la conceptia juridica sau mercantila.
O diferenta importanta este ca Dumnezeu nu hotaraste din momentul mortii daca cineva nu are nici o sansa sa se mai mantuie sau daca are. Optiunea ramane deschisa: El isi revarsa iubirea peste toti cei din iad, iar daca unii dinre ei mai sunt capabili (si cu ajutprul nostr) sa o primeasca, ei pot iesi de 'acolo'.
Dar nu asta spune Sf. Scriptura! :) Aduc din nou aminte parabola saracului Lazar si a bogatului. Bogatul din parabola nu parea chiar asa de impietrit in refuzarea lui Dumnezeu. Simtea durerea iadului, simtea destula dragoste fata de fratii lui ca sa ceara de la Avraam ajutor ca sa nu ajunga si ei unde a ajuns el, si totusi, odata in iad, ramai in focul iadului, pare sa spuna Hristos.
Vechi 04.02.2011, 19:49:20
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
Nu sunt de acord. Nu este vorba aici de un 'loc' (caci ce 'loc' poate ocupa un suflet, care nu are deci dimensiuni?) ci de o stare.
Si nu este adevarat ca BO nu recunoaste posibilitatea unei curatiri dupa moarte: altfel nu ne-am mai ruga pentru cei care sunt poate in iad.
Am zis eu undeva ca nu exista curatire dupa moarte?? Normal ca exista. Doar ca sufletul este fie in iad (de unde poate fi scos prin rugaciuni), fie in rai. In nici o stare de mijloc.
Vechi 04.02.2011, 19:53:28
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Implicit

Citat:
Diavolii nu stiu de fapt ce este bine pentru ei. In acelasi timp il refuza pe Dumnezeu si vor sa fie ei sefii, dar ajungand departe de Dumnezeu, sufera, deci prefera sa ramana in 'lumea intermediara' (lumea noastra), unde pot profita ca niste paraziti de prezenta lui Dumnezeu, de dragostea lui pentru oalmeni, de toate lucrurile bune care se revarsa de la El, intorcandu-le in folosul lor.
Nu, nu este un foc decat la figurat. Este o imagine.
Sf Isaac Sirul spune ca focul iadului este tot una cu lumina in care se vor afla cei din rai, numai ca pe cei care nu sunt pregatiti, din cauza vietii pe care au dus-o, sa o suporte, o simt ca pe un foc care ii arde.
Nu este vorba aici despre pedeapsa, ci despre urmarea vietii pe care am dus-o.
Pai odata ce Insusi Iisus Hristos ii va alunga pe ticalosi de la fata Lui, pentru ca nu au facut voia Lui pe pamant cum sa nu fie pedeapsa?? E un premiu?
Diavolii se tem de gheena, de aia vor pe pamant, ca aici se "distreaza" si nu ard.
E foc la propriu, doar ca diferit de acesta de pe pamant, acesta dintai nu lumineaza prin ardere.
Cunoasteti invatatura ortodoxa legata de muncile iadului?
Vechi 04.02.2011, 19:57:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Dar nu asta spune Sf. Scriptura! :) Aduc din nou aminte parabola saracului Lazar si a bogatului. Bogatul din parabola nu parea chiar asa de impietrit in refuzarea lui Dumnezeu. Simtea durerea iadului, simtea destula dragoste fata de fratii lui ca sa ceara de la Avraam ajutor ca sa nu ajunga si ei unde a ajuns el, si totusi, odata in iad, ramai in focul iadului, pare sa spuna Hristos.
Am mai spus de cateva ori: Sfantul Papa Grigorie cel Mare (deci episcop al Romei) s-a rugat pentru Traian si Dumnezeu l-a trecut din Iad in Rai. Sfanta Tecla s-a rugat pentru o fiica pagana si aceasta a juns in Rai. De aceea facem pomenire pentru morti, ca altfel ne-am vedea de viata noastra.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:03:39
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

S-a mai spus ca si cei de dincolo trebuie sa aiba o contribuite ca doreasca sa iasa din iad (sau asa am inteles). Bineinteles ca toti cei de acolo doresc sa iasa din Iad, ca doar nu trag chefuri cu demonii si n-ar mai vrea sa plece.
N stiu unde e citatul care spune ca dupa moarte nimeni nu mai poate face nimic. Altfel e ca si reincarnarea, mai ai o sansa daca ai irosit-o pe asta. Doar ceea ce mai fac cei vii pentru morti ma poate ajuta la cresterea lor. Dar am citit ca unii mia pot si cadea. De exemplu unii care au dus pe altii in eroare si dupa sute de ani inca mai au efect faptele lor asupra altor oameni.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38