Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.04.2017, 17:35:34
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Intrebarea era daca trebuie, nu daca e obligat sau daca poate? Adica ar fi indicat sa divorteze?
Depinde ce implica lucrul asta, depinde de fiecare cat poate duce ..

Apreciez parerile lui adam000 (desi n-am vazut foarte multe) dar nu cred ca este obligat sa divorteze.
Nu din motivul asta in sine, desi pot fi alte motive la mijloc si asta doar cel mai evident sau pretextul sub care poate obtine inclusiv divortul bisericesc.

Acum depinde si de celalat, de ce ramane in relatie, daca se mai poate face ceva pentru el, sigur ca o perioada trebuie incercat cu lamuriri, rugaciune, etc ..

Dar nu prea vad sa se intample asta intr-o familie cu o viata duhovniceasca, de obicei, inainte de "convertirea" asta nu era nici unul din cale afara de practicant, dupa care dintr-un motiv sau altul, o tragedie personala nerezolva, motive de ordin social, etc. unul "descopera" o alta credinta decat cea in care a fost botezat dar insuficient de catehizat..

Asa ca, celalat va fi, in general, indiferent fata de schimbarea asta, mai ales daca la modul practic nu-l afecteaza prea mult.

A se vedea si:

http://www.crestinortodox.ro/morala/...oxa-70818.html

http://bibliocanonica.com/wp-content...8.unlocked.pdf

Deci da, este un motiv valid de divort, dar nu reiese nicaieri ca esti obligat sa divortezi.

Cu casatoriile mixte practic nu s-a hotarat practic nimic, deci se umfla orzul in astia degeaba.

Last edited by AlinB; 03.04.2017 at 17:39:58.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 17:47:07
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Daca intre timp unul se converteste la alta religie, inseamna ca acesta (cel se s-a convertit) NU mai recunoaste crediinta anterioara ortodoxa in care au facut nunta, deci NU mai recunoaste validitatea acelei nunti in fata lui Dumnezeu!
Prin insasi convertirea la alta religie, cel convertit divorteaza de cel ortodox in fata lui Dumnezeu.
Din contra, cel convertit recunoaste o alta religie, in care nu s-a facut nici o nunta in fata lui Dumnezeu si nici nu este posibila o astfel de nunta in care unul crede corect, drept (are o dreapta-crediinta fata de Dumnezeu), iar celalalt nu (crede intr-o imagine falsa, incorecta despre Dumnezeu).
Restul, divortul laic in fata legilor statului tine de o conventie legala, are valoare de contract civil intre parti.
Raspunsul tau este pentru cine se converteste la alta religie, adica daca nu mai este crestin.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 18:17:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Raspunsul tau este pentru cine se converteste la alta religie, adica daca nu mai este crestin.

"Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor" Matei 7:21

La fel si cu cei care isi spun crestini.

Valabil si pentru ortodocsi in definitiv, dar la ei treaba e mai greu de judecat, la altii e mai evident..

Nu spun ca nu s-ar mantui, dar nici n-ar trebui sa ne multumim cu faptul ca isi spun crestini.

Si nici faptele in sine nu sunt neaparat un criteriu.

A se vedea:

Credinta fara fapte sau faptele fara credinta

http://www.lumeacredintei.com/revist...fara-credinta/
Vechi 03.04.2017, 18:34:23
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
"Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor" Matei 7:21

La fel si cu cei care isi spun crestini.

Valabil si pentru ortodocsi in definitiv, dar la ei treaba e mai greu de judecat, la altii e mai evident..

Nu spun ca nu s-ar mantui, dar nici n-ar trebui sa ne multumim cu faptul ca isi spun crestini.

Si nici faptele in sine nu sunt neaparat un criteriu.

A se vedea:

Credinta fara fapte sau faptele fara credinta

http://www.lumeacredintei.com/revist...fara-credinta/
Ai mers in alta directie.
Nu neg ce spui, doar ca e valabil si pentru ortodocsi. De ce e mai greu de judecat aici?
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 20:11:32
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Si daca, intre timp, unul se converteste, celalalt ar trebui sa divorteze?
Habar n-am ce ar trebui să facă, cu toate că mi-aduc aminte că undeva prin Biblie zice ceva de soțul credincios vs cel necredincios.
Eu zic că nu e motiv ăsta cu "lumea de azi".
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 21:51:16
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

vad ca o cam plimbati...

barbatul nu are voie sa-si lase nevasta decat daca l-a inselat, daca a comis adulter, punct. poa' sa faca orice altceva. nu stiu cum e treaba cu femeia, ar trebui sa fie la fel, dar nu cred ca e.

catolicii sunt iarasi mai cinstiti, bine, principial vorbind, pentru ca accepta o singura casatorie, la noi sunt unii care au batut recorduri.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 21:55:17
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Habar n-am ce ar trebui să facă, cu toate că mi-aduc aminte că undeva prin Biblie zice ceva de soțul credincios vs cel necredincios.
Eu zic că nu e motiv ăsta cu "lumea de azi".
Nu m-am exprimat bine de la inceput. Ma refeream la convertire de la Biserica Ortodoxa la Biserica Catolica. Deci, nu este nici unul necredincios.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 22:06:02
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

Citat:
Nu m-am exprimat bine de la inceput. Ma refeream la convertire de la Biserica Ortodoxa la Biserica Catolica. Deci, nu este nici unul necredincios.

Scrie clar, barbatul nu-si poate lasa nevasta decat daca e adulterina. O spune Hristos, poa' sa urle toti, aici o fac degeaba. insa soarta nevestei, daca barbatul o lasa incalcand porunca Domnului, e de victima, nimeni nu mai are voie s-o ia, daca nu ma insel.
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 22:18:27
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
Scrie clar, barbatul nu-si poate lasa nevasta decat daca e adulterina. O spune Hristos, poa' sa urle toti, aici o fac degeaba. insa soarta nevestei, daca barbatul o lasa incalcand porunca Domnului, e de victima, nimeni nu mai are voie s-o ia, daca nu ma insel.
Cine zice si de ce, ca nu mai are voie nimeni s-o ia?
Reply With Quote
Vechi 03.04.2017, 22:23:45
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

De fapt, daca bine stiu, la unul dintre sinoade se punea problema daca femeia e om. Ce ne mai miram?!
Reply With Quote
Răspunde