Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.08.2011, 15:29:59
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu cred ca ai inteles, noi spunem tot "catolica" dar in limba nostra. Limba noastra e de origine latina, dar are si cuvinte dace sau din slavona. Iar cuvantul "sobornicesc" este din slavona, are aceeasi semnificatie. E ca si cum noi spunem Dumnezeu, englezii spun God, italienii Dio, etc. Sau alt exemplu mai elocvent, din latina se spune Sfantul Spirit (spiritus in latina), iar noi spunem preluand din slavona Sfantul Duh (duhu in slavona). Dar e acealsi lucru. Sper sa fi inteles.
P.S. Si bisericile monofizite se autonumesc ortodoxe, dar noi nu le consideram asa.
Catalin, eu am inteles perfect si sunt deacord cu cele scrise cu mentiunea ca si sinonimul catolica este tot in limba romana, deci am spus bine ca eu Cred intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica. Tocmai pentru ca sunt sinonime cuvintele soborniceasca si catolica, eu nu am spus nimic gresit. Ci dimpotriva, altii sunt cei care nu au stiut ca sunt sinonime cuvintele, asta una la mana, si doi la mana, Crezul a fost scris in greaca nu slavona, asa ca acest "catolica" este cuvant grec. Latinii l-au luat si ei de la greci. De ce atunci noi sa il luam de la slavi si nu tot de la greci? Cu atat mai mult cu cat cel mai mare popor slav ortodox, poporul rus, a fost crestinat abia in secolul X, incat acum ma intreb daca nu tocmai el a stat la originea renuntarii la cuvantul "catolica" si pe teritoriul nostru.
Vechi 10.08.2011, 19:41:05
Neaguu Neaguu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Implicit

Ce inseamna biserica dupa time domnule Adventist?
Vechi 10.08.2011, 19:47:37
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
În prealabil postat de Adriana3
De cand Adevarul isi schimba numele pentru a se diferentia de minciuna? Si cum de in cazul asta nu au schimbat in Crez? Adica zicem una cu buzele in Crez si alta in afara lui? Ortodocsii puteau sa isi zica Biserica Catolica de rasarit. Nu a fost deloc o necesitate. Este ca si cum Iisus ar renunta la numele Sau de Iisus din cauza Iisusilor mincinosi.
Si daca prin Filioque latinii au pierdut catolicitatea, pai rasaritenii nu au pierdut-o si ei cand au renuntat sa isi spuna catolici? Si cum de in sinoade continua sa isi spuna Biserica catolica? Tocmai in sinoade care sunt tinute tocmai cu scopul de a se delimita de erezii!

Biserica ortodoxa isi zice si Catolica cu sensul de Universala (catolic=universal)
Exact asta ziceam si eu.

Si nu numai Biserica ortodoxa isi zice si Catolica cu sensul de Universala, ci si cea anglicana, si cea Romano- si Greco-Catolica. Toate isi zic Catolica cu acelasi sens, de universal.
Vechi 10.08.2011, 21:15:42
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Neaguu Vezi mesajul
Ce inseamna biserica dupa time domnule Adventist?
Prin Biserica lui Hristos eu înțeleg reuniunea tuturo credincioșilor născuți din nou, care continuă să ducă o viață conformă Cuvântului lui Dumnezeu și care rămân statornici în păzirea poruncilor lui Dumnezeu și în credința Domnului Iisus Hristos. Numai astfel poate fi "stâlpul și temelia adevărului" și mijlocul rânduit de Dumnezeu pentru mântuirea celor păcătoși îndeplinind misiunea ei de a duce lumii Evanghelia și a "săra" pământul.
Vechi 10.08.2011, 21:34:00
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Si nu numai Biserica ortodoxa isi zice si Catolica cu sensul de Universala, ci si cea anglicana, si cea Romano- si Greco-Catolica. Toate isi zic Catolica cu acelasi sens, de universal.
Până și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea își poate revendica acest nume, deoarece este prezentă în peste 200 de țări ale lumii.
Vechi 10.08.2011, 23:03:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Până și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea își poate revendica acest nume, deoarece este prezentă în peste 200 de țări ale lumii.
Imi cer scuze, le-am scris doar pe cele in care am fost si am vazut ca spun acest Crez in timpul slujbei, este parte din slujba. Nu cunosc situatia celorlalte biserici.
Vechi 10.08.2011, 23:19:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Catalin, eu am inteles perfect si sunt deacord cu cele scrise cu mentiunea ca si sinonimul catolica este tot in limba romana, deci am spus bine ca eu Cred intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica. Tocmai pentru ca sunt sinonime cuvintele soborniceasca si catolica, eu nu am spus nimic gresit. Ci dimpotriva, altii sunt cei care nu au stiut ca sunt sinonime cuvintele, asta una la mana, si doi la mana, Crezul a fost scris in greaca nu slavona, asa ca acest "catolica" este cuvant grec. Latinii l-au luat si ei de la greci. De ce atunci noi sa il luam de la slavi si nu tot de la greci? Cu atat mai mult cu cat cel mai mare popor slav ortodox, poporul rus, a fost crestinat abia in secolul X, incat acum ma intreb daca nu tocmai el a stat la originea renuntarii la cuvantul "catolica" si pe teritoriul nostru.
Nu stiu de ce te legi de niste lucruri si cuvinte care nu au nicio importanta. Putea sa-i spuna si Biserica cea Buna, nu are importanta denumirea.
Ca sa-ti dau o veste si mai buna, din Cred Intr-una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica, sfant e la fel un cuvant slav, iar apostol e tot un cuvant slav (asa scrie in dex, vad ca apostolic e din latina), doar Biserica e cuvant din latina. Acum schimba Crezul ca sunt cuvinte slave.

Last edited by catalin2; 10.08.2011 at 23:34:18.
Vechi 11.08.2011, 00:27:13
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu stiu de ce te legi de niste lucruri si cuvinte care nu au nicio importanta. Putea sa-i spuna si Biserica cea Buna, nu are importanta denumirea.
Ca sa-ti dau o veste si mai buna, din Cred Intr-una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica, sfant e la fel un cuvant slav, iar apostol e tot un cuvant slav (asa scrie in dex, vad ca apostolic e din latina), doar Biserica e cuvant din latina. Acum schimba Crezul ca sunt cuvinte slave.
Catalin,
Nimeni nu schimba Crezul sau poate tu daca spui "Biserica cea buna". Aici era vorba despre altceva: un user a afirmat ca nu as fi ortodoxa pe motivul ca eu cred "Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica". I-am zis ca asa a fost scris Crezul si asa se spune in Bisericile Ortodoxe in care merg. Si cum nu stia ca biserica "catolica" e totuna cu soborniceasca, discutiile au continuat. Ca atare nu eu m-am legat de cuvinte ci un altul. Daca ar fi stiut ce inseamna cuvantul soborniceasca si daca ar fi stiut ca inseamna exact catolica, nu ar mai fi zis ca marturisirea Crezului este motiv de a nu fi ortodox. Insa se vede bine ca nu toti oamenii sunt constienti in intregime de ceea ce marturisesc cu buzele. Iar in bisericile ortodoxe in care merg este folosit chiar cuvantul "catolica" si nu un sinonim al lui. Grecii zic catolica, iar rusii tot catolica zic pentru ca la rusi slujba (si Crezul) se tine in franceza cu cateva mici particele in rusa si cateva in romana.
Numai bine.

Si apropos de originea celorlalte cuvinte din Crez eu as verifica mai intai cum se zice in greceste pentru ca in greceste a fost scris Crezul. Il am si complet in greceste

Si era sa uit: in citate date pe acest site, cu diverse ocazii, din cele spuse in sinoade din primul mileniu, credinciosii isi ziceau catolici. Daca in loc de biserica "catolica" zicem pe limba noastra "soborniceasca", cum de in loc de "catolici" nu traducem mai pe limba noastra cu sobornicestii? Deci cuvintele folosite nu sunt chiar asa fara importanta

Last edited by Adriana3; 11.08.2011 at 00:52:32.
Vechi 11.08.2011, 03:26:13
the_Listener
Guest

Implicit

Citat:
Catalin,
Nimeni nu schimba Crezul sau poate tu daca spui "Biserica cea buna". Aici era vorba despre altceva: un user a afirmat ca nu as fi ortodoxa pe motivul ca eu cred "Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica". I-am zis ca asa a fost scris Crezul si asa se spune in Bisericile Ortodoxe in care merg. Si cum nu stia ca biserica "catolica" e totuna cu soborniceasca, discutiile au continuat. Ca atare nu eu m-am legat de cuvinte ci un altul. Daca ar fi stiut ce inseamna cuvantul soborniceasca si daca ar fi stiut ca inseamna exact catolica, nu ar mai fi zis ca marturisirea Crezului este motiv de a nu fi ortodox. Insa se vede bine ca nu toti oamenii sunt constienti in intregime de ceea ce marturisesc cu buzele. Iar in bisericile ortodoxe in care merg este folosit chiar cuvantul "catolica" si nu un sinonim al lui. Grecii zic catolica, iar rusii tot catolica zic pentru ca la rusi slujba (si Crezul) se tine in franceza cu cateva mici particele in rusa si cateva in romana.
Numai bine.

Si apropos de originea celorlalte cuvinte din Crez eu as verifica mai intai cum se zice in greceste pentru ca in greceste a fost scris Crezul. Il am si complet in greceste

Si era sa uit: in citate date pe acest site, cu diverse ocazii, din cele spuse in sinoade din primul mileniu, credinciosii isi ziceau catolici. Daca in loc de biserica "catolica" zicem pe limba noastra "soborniceasca", cum de in loc de "catolici" nu traducem mai pe limba noastra cu sobornicestii? Deci cuvintele folosite nu sunt chiar asa fara importanta
degeaba mergi tu in bisericile ortodoxe , degeaba spui crezul cind de fapt TU CREZI CA FEMEIA SA DEVINA PREOT E NORMAL , CREZI CA SAMBATA SA O TI E NORMALA , CREZI CA ECUMENISMUL E OK si alte bazaconii
asadar lasa lectiile de religie celor care se pricep ca la profunzime esti pe nicaieri .... scrii texte lungi pe care nu le gindesti , dai dreptate sectarilor FARA SA VERIFICI ce spun si alte bazaconii si apoi vii sa ne spui ca tu esti ortodoxa .... hai mai cit de prosti ne crezi ? ti/am mai spus ca daca diavolul ar avea un avocat ca tine , s/ar intoarce la Dumnezeu instant vazind ce timpenii poti scrie
multa iubire
Vechi 11.08.2011, 07:47:25
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
un user a afirmat ca nu as fi ortodoxa pe motivul ca eu cred "Intr-Una Sfanta, Catolica si Apostolica Biserica". I-am zis ca asa a fost scris Crezul si asa se spune in Bisericile Ortodoxe in care merg.
Eu cred că tu nu ești ortodoxă din cu mult mai multe motive decât cel legat de interpretarea cel puțin dubioasă a Crezului (vezi și partea cu mărturisirea Botezului).
Dar asta e altă poveste.
Rugămintea mea este să-ți cauți un duhovnic ORTODOX (dacă asta pretinzi că ești), să-i stai sub sfat și ascultare și să nu mai încerci să smintești lumea cu părerile tale. Nu este dat oricui să interpreteze după cum îl/o taie capul scrierile sfinte!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38