![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am citit un articol, in care se spunea ca bisericile ortodoxe din America de Nord, au in Crez propozitia;" In one, holy, catholic and apostolic Church.". "In una soborniceasca si apostoleasca biserica" suna cam modifocat si fortat. De ce nu a ramas termenul de catolica (universala) cum a fost scris la inceput? De ce a fost "strambat" cuvantul apostolica in apostoleasca? Doar ca sa rimeze cu soborniceasca (termen de inlocuire a originalului)? Problema nu este la Adriana. Ea foloseste varianta originala, nemodificata a Crezului. |
|
||||
|
||||
![]()
Lasă dom'le că am înțeles ce zice ea că folosește.
Eu mă refeream și la altele pe care le zice ea.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ortodox inseamna drept maritor. Pana acum nu vad ce nu am spus drept. Faptul ca oamenii nu mai stiu cum se facea Botezul la primii crestini si cum sufla Duhul Sfant, nu inseamna ca ceea ce spun este nedrept. Nestiinta nu justifica acuzatiile de nedreptate a nestiutorilor. Si nu avea grija ca nu toti duhovnicii ortodocsi sunt nestiutori ca sa considere sminteala ceea ce este drept. Si apropos de ortodox, asa cum sunt ortodocsi care stiu ce marturisesc in Crez, credinta intr-o Biserica catolica, universala, tot asa sunt si catolici care stiu ca in Biserica lor credinta este considerata ortodoxa, iar credinta celor care cred altfel decat ei o considera heterodoxa. A crede ortodox sau nu a ajuns in timp sa fie raportat la dogmele umane. De aceea orientalii (ex. Coptii) cand au vazut ca restul crestinilor modifica dogmele, au inceput sa isi zica ortodocsi, ca sa arate ca au dogmele bune. Prin asta s-au delimitat de ceilalti. Iar dupa primul mileniu, cand apusenii au atins iar dogmele si le-au modificat, exact aceeasi miscare au facut si rasaritenii, si-au spus ortodocsi ca sa arate ca ei au dogmele bune si s-au delimitat de apuseni. In timp ce apusenii au continuat sa puna accent pe universalitatea Bisericii fara sa isi bata capul sa demonstreze cuiva ca dogmele lor sunt cele drepte, ortodoxe. In ochii lor sunt cele drepte, sunt ortodocsi si nu-si bat capul sa demonstreze ci si l-au batut ca sa impuna si la altii, atat de siguri sunt pe ei. Ca atare, cand au inceput sa apara protestantii, nu au avut nici o nevoie sa faca la fel ca orientalii si rasaritenii, sa atraga atentia ca ei sunt ortodocsi, adica cu dogme bune, ci au avut atitudinea celor care nu au ce demonstra nimanui, ci cei care vor sa creada altfel sunt scosi din Biserica, asa cum s-a procedat si in primul secol cu "sectele". Ca atare, cuvantul ortodox nu este desine statator ci este un cuvant raportat la un adevar marturisit, adevar care in timp a ajuns sa fie confundat cu dogmele facute de oameni. Eu insa ma raportez la unicul Adevar: Iisus Hristos, Adevar care trebuie adus la cunostinta tuturor de catre Biserica Unica a lui Hristos de unde si catolicitatea ei. Din cauza orgoliilor umane, oamenii au cam uitat ce inseamna Biserica si care este rolul ei dat de Domnul, de a vesti neamurilir evanghelia si nicidecum de a se bate membrii ei in dogme umane. Last edited by Adriana3; 11.08.2011 at 09:46:49. |
|
||||
|
||||
![]()
Eu n-am spus că știu sau nu ceva. Eu am spus doar că versiunea de Crez pe care tu îl mărturisești nu este cel mărturisit de ortodocșii din această țară.
Cât despre interpretarea dubioasă a Crezului, citește te rog și ce am scris în paranteză, chiar în postarea pe care ai citat-o. Sau ai uitat? La 35 de anișori e trist să uiți așa repede.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Despre Botez eu marturisesc in Crez: "marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor" si exact asta cred cu toata convingerea ca Botezul era spre iertarea pacatelor, de aceea se facea la adulti. Sfantul Ioan Botezatorul, premergatorul Domnului, chema oamenii la pocainta si cei care acceptau sa se pocaiasca primeau Botezul lui cu apa, ca semn al acestei pocainte zicandu-le ca el boteaza doar cu apa dar ca dupa el vine un Altul care va boteza cu Duh Sfant. Acesta era Botezul dat noua de Domnul prin Duhul Sfant. Ca atare, cand i-a trimis pe apostoli sa evanghelizeze neamurile le-a spus foarte clar sa ii boteze doar pe cei care vor crede Evangheliei. Exact la fel marturisesc si eu. Botezul cu apa trebuie dat doar celor care hotarasc sa ii urmeze Domnului crezand prin puterea primita de la Duhul Sfant ca Iisus este Domnul si mantuitorul nostru prin care pacatele ne sunt iertate. Deci Botezul este spre iertarea pacatelor. Botezul copiilor insa nu, nu respecta nimic din ceea ce a cerut Domnul ci respecta precepte omenesti ulterioare tocmai pentru ca un copil nu are pacate si nici nu este inca capabil sa decida daca vrea sau nu sa il urmeze pe Domnul. Dovada: numarul mare de copii botezati care sunt atei si raman atei la varsta adulta. |
|
||||
|
||||
![]()
Bine Adriana, mă iartă te rog!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si noi avem pentru "sfant" cuvantul acesta care e din slavona, iar din latina avem si "sacru". Pentru "duh" avem acest cuvant din slavona, iar din latina avem "spirit". In logica asta ar trebui sa nu mai mancam cartofi ca e un cuvant german, nu cum spuneau indienii din America, adica sa discutam discutii. |
|
|||
|
|||
![]()
Botezul cu apa este pentru iertarea pacatelor (la adulti) si a urmarilor pacatului stramosesc. Primirea Sfantul Duh, adica a harului se face odata cu Sfanta Taina a Mirungerii.
|
|
||||
|
||||
![]()
Vă rog, nu mai începeți polemica despre Botez, că tot unde s-a ajuns rândul trecut se va ajunge și acum. Adică nicăieri.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
hai sa vedem ... CUM A SCRIS DUMNEZEU legea noua in inimile oamenilor? ca pina acum dadeai versete si te/am lasat sa aberezi .... acum hai la puricat ca sa demonstrez din nou ca nu esti ortodoxa ![]() ![]() multa iubire ps vorbesti timpenii foarte mari ![]() multa iubire |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|