Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.03.2012, 10:17:08
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
.Repet, daca exista dovezi clare ca se sarbatorea deja duminica mult timp inainte de Constantin ce legatura are decretul lui cu asta ?
Nu exista nici o dovada ca se sarbatorea duminica, inainte de decretul lui Constantin cel mare. Exista dovezi ca se sarbatorea "dies solis" (ziua soarelui), dar nu de toata lumea. Constantin cel Mare a impus sarbatorirea zilei soarelui, pe care el o sarbatorea. Mai tarziu, aceasta sarbatoare pagana a primit denumirea de "dies domini" (duminica), pentru a i se da un ambalaj crestin.
Vechi 26.03.2012, 10:18:50
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Bingo! Păi prietene, el ținea deja această zi Dies Solis în cinstea zeului lui suprem!
pai daca el era pagan, asa cum ziceti voi, de ce a dat declarat crestinismul liber cu unele concesii? In felul acesta si-a pus in cap restul cetatenilor pagani. Daca era un pagan care tinea ziua soarelui, nu se sinucidea din punct de vedere politic?
Vechi 26.03.2012, 10:19:13
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
unde sunt dovezile alea si de ce apostolii nu au scris nimic despre duminica???
Eu cred ca daca citesti cateva pagini inapoi o sa le gasesti.Iar in legatura cu ce au scris apostolii, oricum nu intelegi chiar daca iti arata cineva la fel cum n-ai inteles nici partea cu iadul.
Vechi 26.03.2012, 10:20:45
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
pai daca el era pagan, asa cum ziceti voi, de ce a dat declarat crestinismul liber?
din motive populiste, asa cum si politicienii de astazi dau legi ca sa atraga diverse categorii sociale sau etnii de partea lor, pt a-i vota; Teodosie a fost cel care a impus crestinismul, Constantin doar l-a legalizat(dar totodata a permis si celelalte religii pagane), Constantin nici nu a dus o viata sfanta, de crestin.
Vechi 26.03.2012, 10:21:12
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
pai daca el era pagan, asa cum ziceti voi, de ce a dat declarat crestinismul liber?
Din rațiuni politice, prietene. Nasul lui de politician versat a simțit că creștinismul devine o forță de care trebuie să ții seama.
Vechi 26.03.2012, 10:21:43
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Nu exista nici o dovada ca se sarbatorea duminica, inainte de decretul lui Constantin cel mare. Exista dovezi ca se sarbatorea "dies solis" (ziua soarelui), dar nu de toata lumea. Constantin cel Mare a impus sarbatorirea zilei soarelui, pe care el o sarbatorea. Mai tarziu, aceasta sarbatoare pagana a primit denumirea de "dies domini" (duminica), pentru a i se da un ambalaj crestin.
nu exista dovezi? Pe bune!
Vechi 26.03.2012, 10:23:06
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Eu cred ca vorbesti prostii grasule.Duminica era denumita duminica inainte de Constantin cel mare.Am mai dat exemplul ala cu canonul 21 al sinodului de la Elvira.Cauta pe net si o sa vezi ca apare cuvantul duminica.
Ca v-ati construit voi propriile minciuni ca sa pacaliti lumea e altceva.Dar ziua domnului era ziua domnului si inainte de Constantin.
Vechi 26.03.2012, 10:25:59
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
Dar ziua domnului era ziua domnului si inainte de Constantin.
Corect. Ziua "domnului", ziua cezarului Constantin și a tuturor cezarilor dinaintea lui: Dies Solis.
Vechi 26.03.2012, 10:37:57
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Eu cred ca vorbesti prostii grasule.Duminica era denumita duminica inainte de Constantin cel mare.Am mai dat exemplul ala cu canonul 21 al sinodului de la Elvira.Cauta pe net si o sa vezi ca apare cuvantul duminica.
Ca v-ati construit voi propriile minciuni ca sa pacaliti lumea e altceva.Dar ziua domnului era ziua domnului si inainte de Constantin.
Atunci, cum explici faptul ca decretul lui Constantin cel Mare face referire la sarbatorirea zilei soarelui (dies solis) si cum explici faptul ca abia la sinodul de la Aquilea (386) a fost recunoscuta oficial schimbarea denumirii zilei intaia a saptamanii, din "dies solis" (ziua soarelui) in "dies dominica" (ziua Domnului, duminica)?

Pana la darea denumirii de "dies dominica" (cu referire la adevaratul Domn), inchinarea in prima zi a saptamanii se facea sub diferite pretexte, cum ar fi :"Noi veneram aceasta zi intaia, ne place de ea, pentru ca este ziua in care Dumnezeu a zis 'sa fie lumina'." (Iustin Martirul).
Vechi 26.03.2012, 10:52:36
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

exact asta am obs si eu! ca sa scoata basma curata tinerea Duminicii, unii teologi merg pe varianta ca ziua intai este ziua in care se frangea painea si se intruneau crestinii deci e clar ca serbau ziua intai, insa altii merg pe principiul zilei a saptea zicand ca ziua a saptea e Duminica, pt ca este la libera alegere care zi sa fie considerata a saptea! ambele variante sunt lovite de nulitate!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfinti cu moaste Seraphim7 Moaste 4 04.11.2011 19:22:06
S-a umplut din nou Casa Domnului de comercianti? Marius22 Generalitati 11 12.08.2010 17:06:14
sfinti...chinezi? mariamary Moaste 3 03.03.2010 13:23:00
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui cerul Ioan_Ciobota Generalitati 2 20.04.2008 18:14:32
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05