Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2009, 11:11:14
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

...pare o situatie absurda, dar unii care nu au viata chiar atat de simpla ca-n aceste randuri asternute convenabil pe monitor, VOR INTELEGE.
Vechi 29.05.2009, 11:29:53
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Draga Ory ,ai fost tu in situatia de a merge la 6 duhovnici care sa iti refuze sf.Impartasanie si alti 6 nu?
Eu am fost la duhovnic si mi-a interzis ,imi ghicisem in cafea ,e atat de greu sa inteleg ca trebuie sa mai astept pina la urmatorul post?
Sau pentru ca mincasem carne pe 6 august mi-a dat canon sa il fac ca sa ma pot impartasi.
Poate unui adolescent nu i-ar fi dat canon ,ci ar fi fost suficiente 3 ,4 zile de post.
Sunt bolnavi ,nu boli.
Trebuie sa mergem la cel mai bun medic .
Ma gandeam ca dupa cativa ani de rugaciune si viata duhovniceasca trebuie sa capatam oarecare discernamint.
Si nu trebuie sa ascultam la ce spun altii ,de ce nu ii binecuvanteaza preotul sa se impartaseasca.
Poate preotul le cunoaste mai bine decat noi sufletul ,doar nu ii opreste spre osanda ci spre vindecare si sa nu patimeasca mai rau daca sunt nevrednici.
Eu nu judec decat cazul meu .Fiecare spune ce ii convine ,trebuie sa ne referim strict la noi cand e vorba de aceste aspecte.
Povestile altora ,stiu eu cum este...
Reply With Quote
Vechi 29.05.2009, 11:33:54
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Si in afara de asta mie imi e mult mai usor sa fac ascultare.
Acum toti se pricep la teologie ,sunt o multime de carti si isi dau cu parerea.
Ascultarea de duhovnic e foarte importanta daca duhovnicul nu se indeparteaza de la canoane.
Daca nu le respecta ,e eretic si am motive sa imi aleg alt duhovnic.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2009, 11:51:37
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
...pare o situatie absurda, dar unii care nu au viata chiar atat de simpla ca-n aceste randuri asternute convenabil pe monitor, VOR INTELEGE.
Dragă Ory, tu ești împăcată cu tine însăți și față de propria-ți conștințâ ? Este foart important acest lucru pentru un credincios Ortodox. Propria ta constință este legătura de neântrerupt cu Dumnezeu și până la urma , urmei nu este necesar a te justifica în fața cuiva de aici, din astă lume. Sunt multe de spus, că de sfaturi nu duci lipsă, cum de altfel nimeni nu duce lipsă. Împăcarea cu Dumnezeu o faci cu El , prin El , cu voia ta cea liberă, dar în nici un caz în afara Bisericii. Există în toate un echilibru. Acest echilibru este extrem de important, dragă Ory !
Vechi 15.06.2009, 10:45:36
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Femeia gravidă trebuie să se împărtășeașcă foarte des !

Sfinții Părinți văzând marea responsabilitate și greutate ce poartă femeia când este însărcinată au dezlegat ca să se poată împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului îndiferent de canonul pe care îl are sau ce păcat ar fi făcut ea. Într o carte e Sfaturi Duhovnicești , scrisă de Arhim. Ioachim Pârvulescu se arată printre altele că femeia când este gravidă să se împărtășească în fiecare lună măcar cu 2 - 3 zile de post dacă nu poate să țină mai multe zile. Acea Împărtășanie ea nu o ia pentru vrednicia ei, asemenea unui om normal, ci pentru ajutorul copilului. "Este foarte important ca să se împărtășească, ajută foarte mult pe copil, îl întărește, îl luminează, îi dă sănătate , îl ferește de boli. Copilul , prin Sfânta Împărtășanie, pe de o parte se împărtășește cu Hristos, iar pe de altă parte își începe viața duhovnicească încă din pântece. Începe să-l cunoască pe Hristos înainte de nașterea sa pe acest pământ. " Este păcat deci, să-l lipsim pe copil de Hristos. El trebuie obișnuit de atunci. Iată ce ne mai spune Arhim. Ioachim Pârvulescu de la Mănăstirea Lainici : " Îmi pare foarte rău că aceste învățături nu au fost suficient de lămurite de către preoți în Biserică și multă lume a fost și este lipsită de această informație capitală pentru o viață autentic creștină și pentru o sănătate bioetică a societății".
Vechi 15.06.2009, 15:10:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Cristi, dar si ceilalti
1. Si eu cred ca Sf.Impartasanie este ceva deosebit si trebuie sa fii pregatit pentru ea si chiar sa o meriti si ca nu se cade s-o faci asa cand vrei tu, in fiecare Liturghie. Nu e vorba nici de post, nici de spovedanie si nici de lingurita ce o primim ca atare, ci de modul in care suntem pregatiti sufleteste si spiritual pentru a o primi.
Acum fiecare cum vede: Unii o vad ca pe un medicament, il iau ca se vindece (de pacat). Altii o iau ca pe un premiu. Se straduiesc si il iau atunci cand merita, cand sunt destul de buni. Altii ca pe o sustinere morala: ma stradui fac ce trebuie si iau bombonica, pentru ca e buna si imi face bine.
Cum e bine?
2. Problema cu dezlegarea si judecarea este intr-adevar f.delicata, Ory are dreptate. Pentru ca e vorba de fiecare preot in parte si puterea lui de judecata si decizie, de interpretarea lui proprie asupra lucrurilor (daca le considera pacate si cat de mari si etc.)
Tot oamenii sunt cei care ne judeca la Sf.Spovedanie, pana la urma, sunt preotii, buni sau mai putin buni, fiecare dupa puterea lui. Nu exista un Tribunal superior la care sa te duci in conflcitul cu un preot, in nici o situatie, nici in aceasta cu Sf.Impartasanie, si care sa decida deasupra preotilor.
Numai Dumnezeu ar putea s-o faca, dar cum s-o faca direct EL cu noi. Asta este problema.
3. Eu stiu ca femeile gravide si lauze nu trebuie sa tina post.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2009, 15:17:38
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

P.S Cristi, altfel f.interesante citatele.

Si mai am o intrebare:
Se spune ca preotii trebuie sa se impartaseasca la fiecare Liturghie. E clar de ce. Totusi nu trebuie sa se si spovedesca putin? Si ei fac greseli si pacate.
O fi dezlegare pentru ei, dar si ei sunt oameni pana la urma.

Si am observat la unele persoane o practica superba: inainte sa mearga la Impartasanie, cer iertare de la cei din jur, lume etc.
Asa ar trebui. Sa ne ierte si oamenii, ca si lor le mai facem rau.
Si preotii pot sa ceara iertare oamenilor in acelasi fel.
Smerenie este si asta...
Reply With Quote
Vechi 15.06.2009, 15:18:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Cristi, dar si ceilalti
1. Si eu cred ca Sf.Impartasanie este ceva deosebit si trebuie sa fii pregatit pentru ea si chiar sa o meriti si ca nu se cade s-o faci asa cand vrei tu, in fiecare Liturghie. Nu e vorba nici de post, nici de spovedanie si nici de lingurita ce o primim ca atare, ci de modul in care suntem pregatiti sufleteste si spiritual pentru a o primi.
Acum fiecare cum vede: Unii o vad ca pe un medicament, il iau ca se vindece (de pacat). Altii o iau ca pe un premiu. Se straduiesc si il iau atunci cand merita, cand sunt destul de buni. Altii ca pe o sustinere morala: ma stradui fac ce trebuie si iau bombonica, pentru ca e buna si imi face bine.
Cum e bine?
2. Problema cu dezlegarea si judecarea este intr-adevar f.delicata, Ory are dreptate. Pentru ca e vorba de fiecare preot in parte si puterea lui de judecata si decizie, de interpretarea lui proprie asupra lucrurilor (daca le considera pacate si cat de mari si etc.)
Tot oamenii sunt cei care ne judeca la Sf.Spovedanie, pana la urma, sunt preotii, buni sau mai putin buni, fiecare dupa puterea lui. Nu exista un Tribunal superior la care sa te duci in conflcitul cu un preot, in nici o situatie, nici in aceasta cu Sf.Impartasanie, si care sa decida deasupra preotilor.
Numai Dumnezeu ar putea s-o faca, dar cum s-o faca direct EL cu noi. Asta este problema.
3. Eu stiu ca femeile gravide si lauze nu trebuie sa tina post.
Eu nu as zice ca impartasanie trebuie luata ca un premiu. Este cred ceva periculos aici: noi niciodata nu meritam impartasania orice am face. Iubirea lui Dumnezeu este gratuita.
Impartasania este si sustinere dar poate nu numai morala, ci a vietii pur si implu (daca nu mancam, murim; daca nu luam trupul lui Hristos ce se intampla?); este o participare la trupul lui Hristos adica o unire cu El dar si cu Biserica, deci cu ceilalti credinciosi (asta se cam uita, o vedem ca pe un act individual mai ales).
Este si un 'mediucament al vietii vsnice', adica ne vindeca de slabiciuni si pacatosenie.

Femeile gravide nu ar trebui sa posteasca. Este periculos pentru pruncul nenascut. Nici cele care alapteaza nu ar trebui sa posteasca, poate doar cate putin de carne daca vor neaparat.
Vechi 15.06.2009, 15:21:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
P.S Cristi, altfel f.interesante citatele.

Si mai am o intrebare:
Se spune ca preotii trebuie sa se impartaseasca la fiecare Liturghie. E clar de ce. Totusi nu trebuie sa se si spovedesca putin? Si ei fac greseli si pacate.
O fi dezlegare pentru ei, dar si ei sunt oameni pana la urma.

Si am observat la unele persoane o practica superba: inainte sa mearga la Impartasanie, cer iertare de la cei din jur, lume etc.
Asa ar trebui. Sa ne ierte si oamenii, ca si lor le mai facem rau.
Si preotii pot sa ceara iertare oamenilor in acelasi fel.
Smerenie este si asta...

Da, frumos obicei.
Faptul ca nu se cosidera ca ar trebui sa se spovedeasca de fiecare data este un argument pentru impartasania in acest mod si a credinciosilor care s-au intarit destul in credinta. Sa se spovedeasca la intervale regulate si in plus cand au ceva pe suflet, dar nu ar fiu nevoie de fiecare data.
Vechi 15.06.2009, 15:46:03
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Draga mea Sofia ! ! !

Nu știu ce rău ți-au făcut ție anumiți preoți, dar te rog iartă-mă, a devenit pentru tine un subiect obsedant : Preotul, Preoteasa. Iartă-mă dar nu-si au rost peste tot , refulările astea. Te urmăresc cu atenție, și numai uitându-mă la Topicul Preotul, din scăpările tale, tu ai avut în trecut niște probleme. Rușine celor ce te-au necăjit, amărât, dar te rog terminb cu fixația asta pe preoți . Nu este bine dragă Sofia, mai ales că-ți dorești copiii. Să fi binecuvântată ! +
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16