Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2009, 18:48:08
Trandafir_Alb's Avatar
Trandafir_Alb Trandafir_Alb is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.04.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
O fi porunca, dar este si un drept ce decurge din liberul arbitru.
Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...
Vechi 07.05.2009, 20:21:25
scrabble
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Trandafir_Alb Vezi mesajul
Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...
Doar daca esti bun crestin, bineinteles.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2009, 20:59:37
Trandafir_Alb's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
Doar daca esti bun crestin, bineinteles.
Da, dar nu neparat...adica, si daca nu esti crestin si nu cunosti poruncile, iti trece prin cap macar o data ideea ca :"poate nu-s pus eu degeaba pe planeta asta, hai sa vad daca am alta iesire decat sa-mi iau viata chiar daca nu ma impiedica nimeni si nimic sa fac asta..."

Luand-o oarecum logic, vrei sa rezolvi o problema prin sinucidere si creezi alte 1000 lasand in urma familie, prieteni care vor suferi toata viata din cauza asta, poate vor face chiar acelasi gest, mie mi se pare prea mare pretul si-n plus, nu cred ca in viata celui care are de gand sa faca asa ceva nu exista macar o singura persoana care sa vrea sa-l ajute.

Eu una, oricum as lua-o nu gasesc nicio scuza buna pentru sinucidere, din absolut niciun punct de vedere.
Vechi 07.05.2009, 22:38:36
Trandafir_Alb's Avatar
Senior Member

Implicit

...numai ca cel care chiar o face pentru razbunare nu mai apuca sa se si bucure de ea, deci oricat s-ar chinui sa vada in sinucidere cea mai buna solutie nu provoaca decat inzecit suferinta.
Vechi 09.05.2009, 13:48:48
CosminPopescu's Avatar
CosminPopescu CosminPopescu is offline
Member

Data înregistrării: 29.04.2009
Locație: Constanța
Religia: Ortodox
Implicit

Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- Crișan de frică să nu fie tras pe roată s-a sinucis;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Pot fi aceste cazuri iertate ?
Vechi 27.04.2010, 16:29:04
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Oamenii de stiinta considera sinuciderea un gol in eul propriu, o criza existentiala, o stare de disperare, o agresivitate intoarsa contra sinelui, un act dureros de neimplinire umana, un esec de valorizare spirituala a existentei, o privare a devenirii.

Marea drama este aceea ca, de multe ori, strigatul lor de ajutor nu este auzit de nimeni. E bine sa luam aminte ca la judecata se va tine seama de orice raspuns al nostru.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 17:03:30
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CosminPopescu Vezi mesajul
Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- Crișan de frică să nu fie tras pe roată s-a sinucis;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Pot fi aceste cazuri iertate ?
Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 17:42:01
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moriane Vezi mesajul
Liertatea ne defineste ca oameni, si probabil de aceea dintre toate fiintele de pe pamant, omul inregisreaza cea mai mare rata la sinucideri. Avem libertatea de a ne sinucide. Dreptul la sinucidere rezulta din libertate. Motivele pentru care ne putem sinucide sunt variante, si importante, majoritatea cauzate de disperare.
Este complet gresit sa invocam libertatea ca temei al actelor de suicid. Probabil o am fi putut invoca daca in mod liber am fi hotarat fiecare, cu de la noi putere, sa venim la viata. Sinuciderea era acoperita moral, daca noi insine eram stapani asupra vietii si asupra mortii dar, din fericire, nu suntem.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 18:00:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.
Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 18:20:09
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.
Sfinta mucenita Pelaghia din Tars - nu a sarit de pe stanca, dar a intrat singura in baia clocotita.
Sfanta Mucenita Drosida - despre care se spune ca ar fi fost fica Imparatului Traian, s-a aruncat singura in focul cuptorului.

Scena cu saritul de pe stanca am vazut-o intr-un film despre viata unei sfinte. Dar a fost mai de mult si nu mai imi aduc aminte numele ei. Dar asa s-a intamplat, niste talhari au prins-o si au vrut s-o violeze. Ca sa scape s-a aruncat de pe o stanca si a murit.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Se considera sinucidere? Stefan500 Eutanasia 15 10.06.2018 23:37:05
Mucenicie s-au Sinucidere? Sanduu Generalitati 32 01.03.2012 11:46:27
Am dreptul? Sanduu Generalitati 24 25.10.2011 19:23:55
Sinucidere pentru un idol. anastasia2008 Generalitati 19 30.06.2009 13:21:24
loophole la sinucidere :) Nitro Eutanasia 25 16.07.2008 09:59:25