Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.03.2012, 20:48:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
A treia saptamana se deschide, ca si cea precedenta, cu un indemn la perseverenta in lucrarea virtutilor pentru a ajunge in Saptamana Mare:

.
Perseverenta avem noi , draga glykis , dar taria ne cam lipseste , de multe ori cadem la cele mai mici ispite , fie ca suntem prinsi in discutii generale despre X sau Y , precum lesne se observa si pe aici , iar gandurile de multe ori ne stapanesc , cu voie sau fara voie !
Ce bine ar fi sa avem vointa necesara de a renunta , macar in aceasta perioada la net . . .
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si sa ne intareasca in fata ispitelor de tot felul si sa ajungem cu bine la finalul acestui Post , ce nu se doreste nici pe departe doar un Post alimentar .
Doamne ajuta !
Vechi 11.03.2012, 21:56:35
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Perseverenta avem noi , draga glykis , dar taria ne cam lipseste , de multe ori cadem la cele mai mici ispite , fie ca suntem prinsi in discutii generale despre X sau Y , precum lesne se observa si pe aici , iar gandurile de multe ori ne stapanesc , cu voie sau fara voie !
Ce bine ar fi sa avem vointa necesara de a renunta , macar in aceasta perioada la net . . .
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si sa ne intareasca in fata ispitelor de tot felul si sa ajungem cu bine la finalul acestui Post , ce nu se doreste nici pe departe doar un Post alimentar .
Doamne ajuta !
Post binecuvantat in continuare, Cristi!
Vechi 13.03.2012, 17:21:50
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

În țara răutății plecând eu, desfrânatul, rău am cheltuit bogăția pe care mi-ai dat-o, milostive Părinte, și mă topesc de foamea faptelor bune. Iată că m-am îmbrăcat cu rușinea neascultării, golindu-mă de harul cel dumnezeiesc, și strig Ție: Greșit-am dar știu bunătatea Ta. Primește-mă ca pe unul dintre argații Tăi, îndurate Hristoase, pentru rugăciunile Apostolilor, celor ce te-au iubit pe tine. (Triod, stihiră la vecernia zilei de mâine unită cu Liturghia Darurilor mai înainte sfințite)
Vechi 13.03.2012, 22:19:58
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Mihai, foarte bun citatul ales, nu cred că există om să nu poată subscrie. Și chiar vorbind despre pocăință, cuvintele sunt atât de bine alcătuite împreună încât transmit o stare de tristețe feerică, dacă se poate spune așa. Îmi aduce aminte de Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. Dea Domnul să ajung și eu mâine seară la Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfințite.

Despre cartea de cult a Triodului - oare putem să citim din ea și noi, oamenii de rând? Am găsit și un articol pe crestinortodox.ro care m-a nedumerit un pic la sfârșit, pentru că zice: "Triodul - Cartea neștiută și uitată! Dacă știm că există, putem regăsi prin el nu numai duhul Postului, ci și duhul Ortodoxiei însăși, duhul viziunii sale pascale asupra vieții, morții și veșniciei."

Adică, orice creștin ar trebui să știe despre cartea asta, și să citească din ea? sau doar să meargă la slujbele respective și să fie prezent în Biserică atunci când se citește?

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ata-70705.html
Reply With Quote
Vechi 13.03.2012, 23:44:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Mihai, foarte bun citatul ales, nu cred că există om să nu poată subscrie. Și chiar vorbind despre pocăință, cuvintele sunt atât de bine alcătuite împreună încât transmit o stare de tristețe feerică, dacă se poate spune așa. Îmi aduce aminte de Canonul cel Mare, al Sfântului Andrei Criteanul. Dea Domnul să ajung și eu mâine seară la Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfințite.

Despre cartea de cult a Triodului - oare putem să citim din ea și noi, oamenii de rând? Am găsit și un articol pe crestinortodox.ro care m-a nedumerit un pic la sfârșit, pentru că zice: "Triodul - Cartea neștiută și uitată! Dacă știm că există, putem regăsi prin el nu numai duhul Postului, ci și duhul Ortodoxiei însăși, duhul viziunii sale pascale asupra vieții, morții și veșniciei."

Adică, orice creștin ar trebui să știe despre cartea asta, și să citească din ea? sau doar să meargă la slujbele respective și să fie prezent în Biserică atunci când se citește?

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ata-70705.html
Triodul e o carte mare, voluminoasă, se poate citi și acasă, dar este totuși o alcătuire liturgică, destinată lecturii în Biserică la sfintele slujbe. Cel mai bune ar fi să citim și acasă, dar să nu lipsim de la sfintele slujbe, atâta cât putem și ne străduim să putem.

Last edited by Mihailc; 13.03.2012 at 23:55:35.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2012, 15:27:52
Senior Member

Implicit

”Însumi idol m-am făcut, vătămându-mi cu poftele sufletul meu. Ci întru păcăință mă primește și întru cunoștință mă cheamă, ca să nu mă fac câștig, nici mâncare celui străin. Ci Tu Însuți, Mântuitorule, mă miluiește!” (Canonul del Mare al Sfântului Andrei Cretanul)
Vechi 14.03.2012, 22:40:10
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

"Judecatorul meu si cunoscatorule,
Cel ce va sa vii iarasi cu ingerii, sa judeci lumea toata,
Atunci vazandu-ma cu ochiul Tau bland,
sa te milostivesti si sa ma miluiesti,
Iisuse, pe mine, care am gresit mai mult
decat toatafirea omeneasca." (Triodul, p. 377)
Vechi 15.03.2012, 04:30:04
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Triodul e o carte mare, voluminoasă, se poate citi și acasă, dar este totuși o alcătuire liturgică, destinată lecturii în Biserică la sfintele slujbe. Cel mai bine ar fi să citim și acasă, dar să nu lipsim de la sfintele slujbe, atâta cât putem și ne străduim să putem.
Mulțumesc, m-am străduit și a dat Domnul să ajung astăzi la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și să gust din El.
Mă bucur că tu și glykys mai dați din când în când citate din cartea aceasta a Triodului. Să ajungem cât mai mulți, măcar cu gândul, la slujbele Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 15.03.2012, 17:06:49
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Mulțumesc, m-am străduit și a dat Domnul să ajung astăzi la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și să gust din El.
Mă bucur că tu și glykys mai dați din când în când citate din cartea aceasta a Triodului. Să ajungem cât mai mulți, măcar cu gândul, la slujbele Bisericii.
Mulțumim pentru gândurile frumoase!

Adâncul patimilor și viscolul vânturilor celor potrivnice s-au sculat asupra mea, dar întâmpinându-mă Tu, Mântuitorule, mântuiește-mă și mă scoate din stricăciune, precum ai mântuit dintre fiare pe proorocul. (Irmos din canonul Utreniei de sâmbătă)
Vechi 15.03.2012, 20:06:29
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Saptamana a treia e, asadar, o inaintepraznuire suprapusa punctarii timpului ce duce la Patima. Trebuie sa ne curatim nu doar ca sa vedem Patima si Invierea, ci si pentru a ne invrednici sa ne inchinam Crucii, care e anticiparea lor:

"Trupul curatindu-se cu infranarea si cu rugaciunile luminandu-ne sufletele, invredniceste-ne, Doamne, sa vedem cinstita si sfanta Cruce a Ta si cu frica sa ne inchinam ei, cu cantari cantand si zicand: Slava datatorei de viata Crucii Tale! Slava dumnezeiestii Tale sulite, prin care iarasi am inviat, Iubitorule de oameni!"

Pregatirea in vederea praznuirii Crucii e,asadar, o icoana a pregatirii in vederea Patimii, astfel ca si atunci cand cerem de la Dumnezeu harul de a venera Crucea in duminica urmatoare, aceasta se reduce in fapt la a-I cere sa mergem cu ajutorul Sau pana in Vinerea Mare si la lumina Invierii nedespartita de ea.

"Trecand a treia saptamana a cinstitului post, Hristoase-Cuvinte, invredniceste-ne sa vedem lemnul Crucii celei facatoare de viata si cu cinste sa i ne inchinam si sa cantam dupa vrednicie, sa slavim stapania Ta, sa laudam Patimile Tale, sa ajungem in chip curat la slavita si sfanta Inviere, la Pastele cel de taina, prin care Adam iarasi a intrat in rai!"

Aceasta tema a inaintepraznuirii se combina cu comemorarile ciclului saptamanal si in principal cu cele ale Crucii si Patimilor in zilele d emiercuri si vineri. Astfel se socoteste ca Insasi Crucea ii calauzeste pe credinciosi in timpul Postului Mare, ducandu-i la venerarea ei. Rugaciunile apostolilor in zilele de joi si mijlocirile mucenicilor in zilele de sambata sunt invocate indeosebi pentru a sustine mersul credinciosului catre Duminica III...

Structura Saptamanii a III-a e completata de o modificare survenita in idiomele palestiniene de la vecernie si utrenie. Acestea nu se mai refera la "postul duhovnicesc", pentru a initia un bogat comentariu imnologic la vechile lecturi evanghelice. In timpul acestei saptamani, reluarea parabolei fiului risipitor si a temei convertirii este, asadar, ocazia de a centra interesul credinciosilor inca o data asupra necesitatii de a relua mereu ce pare a fi dobandit de la inceputul Postului pentru a-l desavarsi. Metanoia, deja evocata in perioada pregatitoare, nu e un bun definitiv castigat ci, asa cum mentionam mai sus, trebuie reinceputa neincetat, parabola fiului rispitor trebuind sa fie meditata mereu pentru ca postul Mare sa fie cu adevarat o perioada de innoire completa si profunda a persoanei. Repetarea aceleiasi teme dupa patru saptamani sugereaza astfel credinciosilor sa isi faca un examen al virtutilor pe care le-au putut dobandi incepand de la Duminica Fiului Risipitor.

Selectie din "Triodul explicat. Mistagogia timpului liturgic", pp. 330-331.

Last edited by glykys; 15.03.2012 at 20:09:53.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului ajutorul nostru nemijlocit pe drumul Pocaintei ! cristiboss56 Pocainta 478 28.09.2024 22:37:42
A micsora timpul pocaintei costel Generalitati 14 14.01.2013 17:46:36
Drumul Crucii, Calea Pocaintei, nevointele duhovnicesti. alexmatei Spiritualitatea ortodoxa 0 16.03.2012 20:22:04
Triodul si judecarea aproapelui ioan cezar Sfintele Pasti - Invierea Domnului 11 29.02.2012 14:19:24
A inceput perioada Triodului georgeval Generalitati 12 11.02.2009 11:42:27