Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2011, 17:53:42
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
nici in IE mobile nu le vad.
dar e ciudat ca uneori vad unele diacritice.
mi-ai pus cele doua intrebari, 1 si 2. acolo vad exemplul tau.
dar mai jos, aceleasi litere nu le mai vad.
ȘșȚț sunt diacriticele cele mai răspândite, cu sedilă, însă sunt greșite, ele neexistând în limba română, fiind o improvizație

ȘșȚț sunt diacriticele corecte, cu virgulă, dar din păcate majoritatea lumii nu știe asta.

O sedilă este un semn diacritic în forma unei agrafe (ž) scris dedesubtul anumitor litere pentru a le modifica pronunțarea. Este folosită în mai multe limbi romanice, cum ar fi catalana sau franceza (cu C, formând Ç) și în limbile turcice, precum turcă (cu S, formând Ș). Cu toate că în limba română diacriticile corecte sunt cele cu virgulă (ș, ț), sedila dedesubtul literelor S și T este folosită adesea și în română (ș, ț). Această utilizare incorectă își are originea într-o confuzie inițială între s cu sedilă (folosit în limbile turcice și s cu virgulă (folosit în română) în cadrul standardizărilor Unicode.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 18:03:26
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
ȘșȚț sunt diacriticele cele mai răspândite, cu sedilă, însă sunt greșite, ele neexistând în limba română, fiind o improvizație

ȘșȚț sunt diacriticele corecte, cu virgulă, dar din păcate majoritatea lumii nu știe asta.

O sedilă este un semn diacritic în forma unei agrafe (ž) scris dedesubtul anumitor litere pentru a le modifica pronunțarea. Este folosită în mai multe limbi romanice, cum ar fi catalana sau franceza (cu C, formând Ç) și în limbile turcice, precum turcă (cu S, formând Ș). Cu toate că în limba română diacriticile corecte sunt cele cu virgulă (ș, ț), sedila dedesubtul literelor S și T este folosită adesea și în română (ș, ț). Această utilizare incorectă își are originea într-o confuzie inițială între s cu sedilă (folosit în limbile turcice și s cu virgulă (folosit în română) în cadrul standardizărilor Unicode.
asa am si eu diacritice: àãäå± ¶čș țű
ÿ ùû ï öô ïğ ” si altele.

unele seamana cu ale noastre, dar nu sunt.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 20:34:25
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinadaciana Vezi mesajul
Parca scrie undeva in regulile forumului sa nu folosim diacritice...
Serios? Adminul ar fi avut mai multe ocazii să-mi atragă atenția și n-a făcut-o. Și chiar dacă există regula, nu mă voi supune.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 20:36:24
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:

Nici n-am observat asta. Ce pot eu să fac, ca să-mi apară diacriticele corect?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 20:37:52
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
Și cum sună regula asta ??

„Nu aveți voie să folosiți corect limba română” ??
Cam așa, dacă există , dar mă îndoiesc.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 21:54:10
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
Nici n-am observat asta. Ce pot eu să fac, ca să-mi apară diacriticele corect?
Ajută-mă și pe mine, numai tu să scrii în lb. română?
Reply With Quote
Vechi 17.02.2011, 22:08:22
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Citat:
Ajută-mă și pe mine, numai tu să scrii în lb. română?
Care-i sistemul tău de operare ?

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 08:56:45
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
Și I. Călin la fel . Oare o fi moldovean, ca și mine și Colaps?
Nu sunt moldovean, sunt ardelean, dar mă pot simți și moldovean dacă dorești . Nu știu dacă discuțiile artificiale create în jurul (non)apartenenței la o anumită zonă geografică a țării, merită continuate. Prejudecăți sunt o grămadă. Despre ardeleni nu ați auzit nimic? "Pălincă, slănină, zisă șuncă prin alte părți, ceapă; lentoare în gândire, poate din cauza slăninii; oameni molcomi, înceți, adică no așe și no amu' și altele". Prejudecăți, prejudecăți... Unii ar fi uimiți să descopere ardeleni "vioi" în stilul celorlalți de dincolo de Carpați.

Cât despre diacritice, ehei, ăsta pentru mine e un punct sensibil: a scrie corect românește înseamnă și utilizarea diacriticelor așa cum prevăd normele în vigoare ale Academiei Române. Ș-ul este Ș și nu S, ă este ă și nu a etc. Nu sh și tz, semn de cultură aleasă pentru mulți tinerei de astăzi. Dar regulile acestea sunt pentru cei care se consideră într-adevăr români și se respectă pe ei și conaționalii lor ca atare. Avem mult până acolo, dacă vom ajunge vreodată și nu vom fi asimilați cu totul de vreo cultură "superioară" ca, de pildă, cultura americană. E mersul istoriei: mai apar popoare, mai dispar, însă, o certitudine, întotdeauna au dispărut cei care au trăit în afara istoriei, care au ales, oricum, să fie sclavii celorlalți și să accepte de bun tot ce vin de la alții, să-și substituie identitatea specifică cu împrumuturi și nu numai lingvistice (ex. Valentine's day, Haloween sau Zombie's day sau The evil's day, cum îi mai zic eu etc.) A propos, știați că Haloween este o sărbătoare ținută cu conștiinciozitate în școli, cu manifestări specifice, la fel, Ziua Holocoaustului sau Ziua Europei, dar ziua națională a României n-o mai sărbătorește nimeni - cel puțin în orașul meu. Știați că manualele de istorie conțin informații sărăcăcioase cu privire la propria istorie națională. Elevii de clasa a IV-a pot să știe oricând mai multe despre aselenizare (reală sau nu), decât despre fapte demonstrate ale istoriei din trecutul nostru. Și etc...
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 10:39:58
maria40's Avatar
maria40 maria40 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2010
Locație: Arad
Implicit

TERMINATI!!!! CE AVETI CU TOTII????
V-am intrebat doar ce parere aveti, cred ca daca ati fi unii dintre voi fata in fata v-ati da in cap unul la altul. Urla in voi furia si mandria. Asta e forum crestin??? Cred ca e bantuit de diavol. Unii dintre voi degeaba va rugati si credeti in Dumnezeu daca nu va iubiti aproapele.

Ati deraiat de mult de la discutie....tot am sperat ca va opriti....dar, nu!! da-i si mana in continuare......GATA!!!! PUNCT!!!! Eu m-am lamurit ce a fost cu umbrela mea....v-am si scris de altfel a doua zi ca am vorbit cu duhovnicul meu.
Si.....nu ma tot analizati atat ca am scris "eu si sotul meu", ce daca??? Nu sunt nici lider in familia mea dar nici supusa....sunt undeva intre ele. Incercam IMPREUNA sa trecem peste incercarile pe care ni le trimite Dumnezeu .
Doamne ajuta-ne la toti si ne da minte si intelepciune.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 14:18:47
camy_d camy_d is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Nu sunt moldovean, sunt ardelean, dar mă pot simți și moldovean dacă dorești . Nu știu dacă discuțiile artificiale create în jurul (non)apartenenței la o anumită zonă geografică a țării, merită continuate. Prejudecăți sunt o grămadă. Despre ardeleni nu ați auzit nimic? "Pălincă, slănină, zisă șuncă prin alte părți, ceapă; lentoare în gândire, poate din cauza slăninii; oameni molcomi, înceți, adică no așe și no amu' și altele". Prejudecăți, prejudecăți... Unii ar fi uimiți să descopere ardeleni "vioi" în stilul celorlalți de dincolo de Carpați.

Cât despre diacritice, ehei, ăsta pentru mine e un punct sensibil: a scrie corect românește înseamnă și utilizarea diacriticelor așa cum prevăd normele în vigoare ale Academiei Române. Ș-ul este Ș și nu S, ă este ă și nu a etc. Nu sh și tz, semn de cultură aleasă pentru mulți tinerei de astăzi. Dar regulile acestea sunt pentru cei care se consideră într-adevăr români și se respectă pe ei și conaționalii lor ca atare. Avem mult până acolo, dacă vom ajunge vreodată și nu vom fi asimilați cu totul de vreo cultură "superioară" ca, de pildă, cultura americană. E mersul istoriei: mai apar popoare, mai dispar, însă, o certitudine, întotdeauna au dispărut cei care au trăit în afara istoriei, care au ales, oricum, să fie sclavii celorlalți și să accepte de bun tot ce vin de la alții, să-și substituie identitatea specifică cu împrumuturi și nu numai lingvistice (ex. Valentine's day, Haloween sau Zombie's day sau The evil's day, cum îi mai zic eu etc.) A propos, știați că Haloween este o sărbătoare ținută cu conștiinciozitate în școli, cu manifestări specifice, la fel, Ziua Holocoaustului sau Ziua Europei, dar ziua națională a României n-o mai sărbătorește nimeni - cel puțin în orașul meu. Știați că manualele de istorie conțin informații sărăcăcioase cu privire la propria istorie națională. Elevii de clasa a IV-a pot să știe oricând mai multe despre aselenizare (reală sau nu), decât despre fapte demonstrate ale istoriei din trecutul nostru. Și etc...
Bravo, mă bucur că-ți pasă de limba română. Tocmai am descoperit că eu scriu în limba turcă, m-am chinuit toată seara de ieri să-mi pun diacriticele corecte, dar nu m-am ales decât c-o durere de ochi de la calculator
Reply With Quote
Răspunde