![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu numai călugării, ci toți credincioșii trebuie să fie candidați la înălțarea la cer; toți credincioșii trebuie să fie candidați la rai. Numai că cei care duc o viață obișnuită și cu îndatoririle sociale câte sunt și cu îndatoririle de familie nu pot să realizeze libertatea aceasta de a se gândi atât de mult la rai, cum se gândesc călugării, dar toți suntem chemați la desăvârșirea creștină. Și toți trebuie să năzuim în țara lui Lerui Ler un colț de cer, cum zice Nichifor Crainic: „În țara lui Leru-i Ler / Năzuiesc spre-un colț de cer”. Fiecare dintre noi trebuie să avem în vedere cerul, numai că deosebirea dintre cei care nu sunt călugări și cei care sunt călugări este următoarea: cei care nu sunt călugări pot trăi pe pământ cu gândul la cer, le ajunge atâta, pe când cei care sunt în mănăstire ar trebui să trăiască pe pământ ca în cer. Și dacă fac lucrul acesta și se silesc să-l facă și știu cum să se angajeze în lucrarea aceasta, nu se poate să nu se simtă aproape de rai, în „tinda raiului”. Tinda, la noi în Ardeal este camera de intrare în celelalte camere din casă, adică un hol. Dacă este tinda raiului, mănăstirea este și „casa lui Dumnezeu”. Nu se poate să fii în „tinda raiului” și să nu fii într-o casă a lui Dumnezeu. Toată mănăstirea este un loc, o casă, un așezământ al lui Dumnezeu. Și mai este mănăstirea „poarta cerului”. E cumva la confluiența dintre cer și pământ. E „poarta cerului” în înțelesul că pe acolo intră cei din mănăstire în cer.
(Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim, Cluj, 1997, pp. 11-12)
|
||||
|
||||
![]()
O căprioară albă din vremurile străvechi mi-a spus că El, Cel Preablând și Atotmilostiv, a străbătut pământul și l-a preschimbat iarăși în rai. Oriunde Se oprea El, se ivea raiul. Dintr-însul se revărsau către toate făpturile și toată zidirea nemăsurata bunătate, iubirea și îndurarea, mila, blândețea și înțelepciunea. El a pășit pe pământ și a pogorât cerurile pe pământ. L-au numit Iisus. O, întru El am văzut că omul poate fi minunat și neasemuit de frumos numai când este fără de păcat. El a împărtășit durerea noastră și a plâns împreună cu noi pentru răutățile pe care oamenii le-au săvârșit împotriva noastră. A luptat de partea noastră împotriva acelor făptuiri omenești: păcatul, răutatea și moartea. El a iubit cu blândețe și îndurare toate făpturile. Le-a strâns la piept cu dor dumnezeiesc și le-a apărat de păcatul, de răutatea și de moartea zămislită de oameni. El a fost și a rămas în veci Dumnezeul nostru, Dumnezeul făpturilor îndurerate și întristate, de la cea mai mică până la cea mai mare. Doar oamenii cei asemenea Lui ne sunt dragi. Ei sunt rudenia și nemurirea și iubirea noastră. Sufletul acestor oameni este plămădit din bunătatea, din milostivirea, din iubirea, îndurarea, blândețea, dreptatea și înțelepciunea Lui. Înțelepciunea lor este dumnezeiesc de înțeleaptă, dumnezeiesc de bună, dumnezeiesc de smerită, dumnezeiesc de îndurată. Ei se asemuiesc cu sfinții și luminații îngeri. Pentru că o mare înțelepciune împreunată cu o mare bunătate ia chip de înger.
Drept aceea, toată iubirea noastră se revarsă năvalnic către Preablândul, Preabunul, Preamilostivul și Înduratul Iisus. El este Dumnezeul nostru, Veșnicia și Viața noastră cea fără de moarte. Evanghelia Lui este mai mult a noastră decât a oamenilor, pentru că întru noi se află mai mult din bunătatea, din iubirea și din îndurarea Sa. O, binecuvântat este El în toate inimile și în toate lumile noastre! Domnul și Dumnezeul nostru! Dulcea noastră mângâiere în lumea aceasta amarnică și trecătoare, veșnica noastră bucurie în lumea cea fără de moarte ce va să vină... (Lupta pentru credință și alte scrieri ale Sfântului Nicolae Velimirovici și Sfîntului Iustin Popovici, Editura Egumenița Editura Cartea Ortodoxă, Galați, 2011, pp.157-158)
|
||||
|
||||
![]()
- Părinte, ce poate face un creștin în vremea de azi? Ce viață să ducă, cum să se păzească?
- Să facă tot ceea ce poate. Sunt creștini care știu și țin credința în chip desăvârșit, alții care o cunosc mai puțin și unii care o știu prea puțin. Să țină fiecare ceea ce știe, cât de puțin să fie, și Dumnezeu, cu mila Lui, îl mântuiește. N-o să-l judece Dumnezeu pe un om care nu știe nici să citească la fel cum îl va judeca pe un episcop sau pe un patriarh care conduce toată omenirea cu sfaturile lui. Pe acesta o să-l judece după înțelepciunea lui, iar pe acela care-i de jos după simplitatea lui. (Starețul Dionisie Ignat de la Colciu - Sf. Munte Athos) |
|
||||
|
||||
![]()
În vara anului 1990 a venit în pelerinaj pe la mănăstirile din Moldova un tânăr ortodox, arhitect din Paris. Ajungând și la Mănăstirea Sihăstria, a auzit de vestitul duhovnic Paisie și dorea să-i ceară un sfat duhovnicesc. A fost primit cu dragoste de bătrânul.
- Părinte Paisie, a întrebat tânărul pelerin prin translator, nu știu ce să fac în viață, să mă căsătoresc sau să mă fac călugăr? - Câți ani aveți, a întrebat Părintele Paisie? - Am 31 de ani, părinte! - Dacă a trecut vremea de căsătorie, du-te la o mănăstire, fă-te călugăr și slujește lui Hristos că vei avea mare plată în ceruri! Întorcându-se în patria sa, acest tânăr nu mai avea liniște în suflet. Cuvintele Părintelui Paisie și glasul Duhului Sfânt îl chemau să renunțe la toate și să se facă monah. După câteva luni a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria și astăzi este ierodiacon și mulțumește lui Dumnezeu pentru harul primit. Cel mai important lucru la acest mare duhovnic era puterea lui harismatică cu care pătrundea sufletul și conștiința credincioșilor. Apoi mila și iubirea profundă cu care primea pe toți, și smerenia unită cu blândețe prin care cucerea și întorcea la pocăință, transformând radical pe cei care veneau la el cu credință. Toate aceste daruri cu care a fost înzestrat de Dumnezeu, l-au făcut cunoscut în toată țara și l-au învrednicit să aibă un mare număr de fii duhovnicești, mireni și călugări de toate vârstele și stările sufletești, fiind considerat duhovnicul cel mai căutat și cu cei mai mulți fii sufletești din țara noastră în ultimele decenii. (Arhimandrit Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul, Editura Trinitas, 1993, pp. 121-122; p.125)
|
||||
|
||||
![]() ![]() De aceea vă sfătuiesc și vă rog ca mai întâi spălând păcatul prin spovedanie, pocăință și toate celelalte, să ascultați dumnezeieștile cuvinte. (…) Dacă în lada în care păstrezi hainele cele scumpe și cu fir o slugă de a ta va pune o haină plină de întinăciune și cu mulți păduchi, oare vei suferi această ocară cu blândețe? Spune-mi! Sau dacă într-un vas de aur în care de obicei păstrezi miruri, ar fi turnat cineva noroi, oare nu l-ai fi bătut pe cel ce a făcut aceasta? Și dacă în cel ce s-a turnat mirul cel dumnezeiesc, cum vom putea oare pune întinăciuni diavolești, cuvinte satanicești și cântece pline de desfrânare? Cum va suferi Dumnezeu acestea, spune-mi? Mai ales că deosebirea între darul cel duhovnicesc și între această lucrare rea este mai mare ca cea dintre hainele cele de fir și între cele întinate și decât cea dintre mir și noroi. Nu te temi, o omule, ca să privești cu aceiași ochi atât scena pe care este orchestra și pe care se săvârșește lucrurile cele spurcate ale curviei cât și această Masă Sfântă pe care se săvârșesc Tainele cele înfricoșate? Nu cu aceleași urechi auzi pe desfrânată grăind cuvinte de necinste și cu aceleași pe Prooroc și pe Apostol învățându-te cuvinte de taină? Cu aceeași inimă primind și otrava și Jertfa cea înfricoșată și sfântă? Sf. Ioan Gură de Aur, Din ospățul stăpânului, p. 45.
|
||||
|
||||
![]()
Precum sfârșitul luptelor olimpice, este cununa, așa și sfârșitul postului este împărtășirea cea curată. De aceea de nu vom săvârși aceasta, în zadar ne-am chinuit, căci atât neîncununați cât și fără de nici un dar ne ducem de la nevoința postului. Pentru aceasta părinții au întins vremea cea de nevoința a postului, dându-ne timp de pocăință, ca spălându-ne și curățindu-ne, curați să ne apropiem de împărtășanie. Și eu, iată, de acum strig cu glas luminat și mărturisesc, rog și poftesc, ca să nu vă apropiați la această Sfântă Masă cu întinăciune sau cu conștiință încărcată. Că astfel de apropiere nu poate fi împărtășire, cu toate că de nenumărate ori ne vom atinge de acest Sfânt Trup, ci osândă și chin și adăugire de pedeapsă.
Nimeni fiind păcătos să nu se apropie. Dar n-am zis bine nimeni păcătos, căci și pe mine întâi mă opresc de la dumnezeiasca Masă, ci nimeni rămânând păcătos să nu se apropie. De aceea, iată vă spun de mai înainte, ca nu cumva sosind cina cea împărătească și venind acea sfântă seară, să poată să zică cineva: Am intrat negătit și pustiu, pentru ce nu ne-ai spus acestea mai de demult. Că de aș fi auzit mai de demult, negreșit m-aș fi schimbat și m-aș fi curățat și așa m-aș fi apropiat. Deci ca nimeni să nu poată spune acestea, iată vă vorbesc de mai înainte și vă rog să arătați multă pocăință. Sf. Ioan Gură de Aur, Din ospățul stăpânului, p. 16.
|
|||
|
|||
![]()
"Cea mai bună și mai la îndemână cale de sporire duhovnicească este calea de mijloc." (Părintele Arsenie Papacioc)
"Vorbirea este instrumentul acestei lumi prezente. Liniștea este misterul lumii ce va veni." (Sfântul Isaac Sirul) |
|
||||
|
||||
![]()
Sunt unii, de fapt sunt mai mulți care, chiar și atunci când nu postesc, se poartă asemeni celor ale celor ce postesc. Se îmbracă într-o fățărnicie mai rea decât păcatul în sine.
(Mt. 6, 16) Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor. Făcând aceasta, nu numai că imităm pe fățarnici, dar și îi întrecem de departe. Oftăm cu putere și ne plângem cu amar. Sunt unii, de fapt sunt mai mulți care, chiar și atunci când nu postesc, se poartă asemeni celor ale celor ce postesc. Se îmbracă într-o fățărnicie mai rea decât păcatul în sine. Fac asta, spun ei, ca să nu-i smintească pe ceilalți (care se așteaptă să postească). Legea dumnezeiască poruncește aceasta (să postești) și tu spui că smintești, ascultând de ea? Dacă postești sufletește, smintești, dar dacă nu postești sufletește (însă te arăți că postești trupește), nu smintești. Poate fi ceva mai nebunesc decât aceasta? De ce nu încetezi a fi mai rău decât fățarnicii (pe care îi judeci), înmulțind propria fățărnicie și nu te gândești la ce sfârșit duce acest mare rău? Nu te rușinezi nici acum, privind la însemnătatea versetului de dinaintea noastră? Căci Iisus nu spune numai că ei se prefac, ci și mai grav, că-și smolesc fețele. (Sfântul Ioan Gură de Aur, Evanghelia după Matei, Omilia 20.1, traducere pentru Doxologia.ro de Lucian Filip)
|
||||
|
||||
![]()
Gândindu-ne la ziua cea înfricoșătoare a judecății, la focul iadului și la muncile cele înfricoșătoare de acolo, să ne întoarcem de pe calea noastră cea rătăcită. Va veni vremea când teatrul lumii acesteia se va risipi. Atunci nu mai putem lupta; după trecerea acestei vieți, nu mai putem neguțători; după ce s-a închis stadionul, nu mai putem fi încununați.
Timpul de acum e timp de pocăință; acela, de judecată! Timpul de acum e timpul luptelor; acela al cununilor! Timpul de acum e timp de osteneală; acela de odihnă! Timpul de acum e timp de muncă, acela de răsplată! Deșteptați-vă, vă rog, deșteptați-vă și să ascultăm cu râvnă cele spuse! Am trăit cu trupul, să trăim și cu duhul! Am trăit în plăceri, să trăim și în fapte de virtute! Am trăit în trândăvie, să trăim și în pocăință! „Pentru ce te trufești, tină și cenușă?” (Sirah 10, 9) Pentru ce te mândrești, omule? Pentru ce te fălești? Ce nădăjduiești de la slava lumii și de la bogăție? Să ne ducem la morminte, vă rog, și să vedem tainele de acolo. Să vedem pe om descompus, oasele roase, trupurile putrezite. Sf. Ioan Gură de Aur, Din ospățul stăpânului, p. 67.
|
||||
|
||||
![]() Postul risipește și alungă cum alungă soarele ceața, întunericul inteligibil și acoperământul păcatului așezat peste suflet. Postul ne face să vedem cu mintea văzduhul duhovnicesc, în care nu răsare, ci pururea strălucește Soarele cel neapus, Hristos Dumnezeul nostru. Luându-și împreună-lucrătoare privegherea, postul înmoaie învârtoșarea furișată în inimă și în locul lăcomiei dinainte, face să țâșnească izvoarele străpungerii inimii; lucru pe care să râvnim să se facă și în fiecare din noi înșine, rogu-vă fraților! Fiindcă făcându-se acest lucru în chip ușor împreună cu Dumnezeu, străbatem toată marea patimilor și, trecând prin valurile ispitelor celui ce ne tiranizeaza amarnic, vom ancora la limanul nepătimirii. Dar nu este cu putință, frații mei, ca acest lucru să se facă într-o singură zi, nici într-o singură săptămâna, ci în mult timp și cu osteneală și trudă, pe măsura hotărârii și alegerii libere a fiecăruia, încă și pe măsura credinței [Rm 12,3]și a disprețuirii lucrurilor văzute și gândite, și nu numai aceasta, dar și potrivit cu acea căldură a pocăinței neîncetate și a lucrării săvârșite cu darul și harul lui Dumnezeu, fie grabnic, fie mai zăbavnic, în cămara ascunsă a sufletului [Mt 6, 6], dar fără post nimic din acestea nici din celelalte virtuți nu vor putea fi înfăptuite de către cineva; fiindca postul este începutul și temelia oricărei lucrări duhovnicești. Prin urmare, câte le vei zidi pe temelia aceasta se fac neclintite și nezdruncinate, ca întemeiate pe o stâncă tare; dar dacă iei această temelie și pui în locul ei săturarea pântecelui și poftele iraționale, acestea se scurg ca un nisip sub gândurile rele și răul patimilor, și toată zidirea virtuților se prăbușeste [Mt.7, 26-27]. Ca să nu se întâmple și cu noi acestea, să stăm cu bucurie pe temelia tare a postului, să stăm, frații mei, bine, să stăm de bunăvoie; fiindcă cine se urcă silit, fără voie, pe stânca postului, va ajunge să fie târât de acolo de către poftă, de mâncatul în ascuns, și, mâncând, se face, pe cât se pare, mâncare celui rău [Mt.4, 1-7]; fiindcă există o lege dumnezeiască, și pe cei ce îndrăznesc să o calce, diavolul prinzându-i îi biciuiește ca un călău, dar nu numaidecât sau neîntârziat, întrucât Dumnezeu are îndelungă răbdare față de noi și așteaptă pocăința noastră [I Ptr. 3, 20], negreșit însă nu vom scăpa din mâinile lui [Tob 13,2] fie aici, fie în veacul viitor, dacă stăruim fără pocăință în păcat, căci făcând așa ne luăm osândă împreună cu el și vom fi condamnați de judecata cea dreaptă a lui Dumnezeu să fim pedepsiți sub el și împreună cu el pe veci; căci dacă ne putem ascunde de întâi-stătătorii noștri, de Stăpânul și Dumnezeul întâi-stătătorilor nu ne putem ascunde. (Extras din Sfântul Simoen Noul Teolog, Cateheze, Scrieri. II, Editura Deisis, Sibiu)