![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In concluzie sa ascultam de ce spune Biserica, Traditia si sfintii, nu teologul X care a citit la teologul Y ca a gresit Biserica 1600 de ani, cum zic si protestantii. Pentur ca Biserica e Sfanta.
Dupa libertatea practicarii crestinimului, data de Sf. Constantin cel Mare, Biserica a putut sa se organizeze mai bine. Acum se face si canonul Bibliei. Se renunta la spovedania publica, pentru ca smintea credinciosii. Nu se mai da Sfanta Impartasanie credinciosior, acasa, ca nu se stia ce face fiecare cu ea sau daca o lua cu vrednicie. In Didahia scrie ca inainte de impartasire fiecare trebuie sa-si marturiseasca pacatele, ca sa fie sfant. E posibil ca atunci cand se dadea Impartasania acasa sa nu se fi spovedit in fiecare zi. Dar s-a constatat ca oamenii nu o mai uau cu vrednicie, ca la inceput. Tot Biserica a hotarat ca sa se renunte la aceasta practica si fiecare sa se spovedeasca inainte de impartasire. Acum 1600 de ani. Asadar, sa ascultam de duhovnicii mari, care respectau Traditia Bisericii: Par. Arsenie Papacioc: "- Este intotdeauna necesara Spovedania inainte de Sfanta Impartasanie? - Este, ca sa-ti ierte pacatele." Par. Cleopa: "- Se poate impartasi cineva fara sa se spovedeasca ? -Nu. Niciodata. Si in caz de moarte si de altceva, nu. Intai spovedania si apoi sa se impartaseasca." Par. Calciu: "Dupa traditia bisericeasca de multe secole si dupa regulile bisericii, impartasirea credinciosului este conditionata de post si de spovedanie." Nu doar ei, dar toti duhovnicii si sfintii au sustinut acelasi lucru. A facut Par. Shmemann o greseala si unii s-au luat dupa acea greseala. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exista un duh care ne face pe toti sa gandim la fel. Intotdeauna taria Bisericii a fost tocmai unitatea ei Oricine ai intreba din cei care crezi ca au alta opinie,vei constata ca au aceiasi opinie ca si tine si Traditia,ca impartasire fara curatirea pacatelor nu exista. Nu inteleg de ce te ai indoit ca altcineva poate crede altfel. Au fost doar exprimate idei de genul,ce facem daca ramanem doar in biserica de le ultima impartasanie si nu avem cum pacatui , ori a fost adus in dezbatere cazul preotilor , care nu ni se cade noua sa il judecam. Ar trebui sa ai mai multa incredre in duhul ,caci el ne face pe toti sa gandim la fel. Modernismul care il acuzi e una , dar credinta adanca a fiecaruia trebuie sa ai incredere ca e cea corecta. Respectivul poate pune in discutie anumite idei,dar nu confunda aceste idei,cu credinta sapata in el de duhul,si care e aceiasi ca si a ta Nu tu esti aparatorul ortodoxiei,ci Duhul,el ne face pe toti sa gandim la fel,si a mentinut acesta credinta timp de 2000 de ani,prin toate luptele si dezbaterile Noi trebuie doar sa ne iubim si sa ne intelegem unii pe altii, si sa traim in unire,nu in dezbinare si indoiala. Nu zic ca nu exista si abateri, dar nu le cauta in cadrul celor de aceiasi credinta cu tine. |
|
|||
|
|||
![]()
Am ajuns la concluzia că e imposilă discuția. Unii merg pe contrasens, deși sunt foarte siguri că sunt pe sensul bun. Unora ca aceștia nu ai ce să le faci, decât să-i lași să se izbească de Adevăr și astfel să conștientizeze că erau de fapt pe contrasens.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Toti suntem pe contrasens si toti suntem pe drumul cel bun Daca vorbim de unii si altii,deja am introdus dezbinarea. Intotdeauna exista o cale prin care sa evitam sa facem observatii celuilalt si cu toate acestea sa razbata adevarul din cuvintele noastre. Ideile sunt corecte sau perfectibile ,ale fiecaruia,si chiar de sunt proaste ,pana la urma resepctivul tot va ajunge la gandurile bune . Dar sa facem totul cu blandete si fra a starni mania celuilalt , caci cuvintele dezbina, dar infranarea ambitiei din noi darama orice porti. Cine resuseste sa isi scoata barna din ochiul propriu va trece ca buldozerul prin baricadele celuilalt,mai ales ca suntem uniti de acelasi duh Si daca luam sa analizam ce sustine fieare,nici nu sunt idei asa de diferite,ci mai mult neintelegeri. |
|
|||
|
|||
![]()
Și tu ești exclus de sensul mesajului tău? :)
Last edited by ovidiu b.; 02.01.2015 at 16:58:18. |
|
|||
|
|||
![]()
NU
Si eu sunt inclus , ca si eu mai fac reprrosuri,fara sa fiu atent mai degraba la mine. Dar,desi stiu ca pot fi atacat la acest capitol , nu m-am putut abtine sa nu atrag atentia ca ganditi aproximativ la fel, si ca disputa,e una mai degraba de dragul disputei, si intretinuta de posibilitatea redusa de a comunica pe net ,in scris. Sunt convins ca adunati undeva inter-un parc ,a-ti ajunge clar , la o aceiasi concluzie. Imi cer scuze daca am folosit arma reprosului , dar de fapt ascunde increderea ca toti suntem uniti de aceiasi credinta |
|
|||
|
|||
![]()
Îmi place cum l-ai luat pe "nu" în brațe. :)
NU (ca să fiu în tonul discuției) gândim la fel. Unul respinge ceea ce vrea celălat să aducă în completare. Asta denotă că ai citit ultima pagină și nu cunoști istoricul discuției. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Nu e adevarat ca respingeti TOT ce zice celalalt ,pentru ca idea centrala e ca nu poti accepta impartasire fara har,si asta o accepta toti.Si s-au adus ca exceptii cateva cazuri cu totul speciale ,care in nici un fel nu contrazic acest principiu. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu le respingi tu, ci alții.
Apropo, dacă ai ceva de adus discuție pe tema subiectului te ascult cu drag. Pentru impresii despre unul sau altul poate găsești un topic dedicat. Last edited by ovidiu b.; 02.01.2015 at 18:08:18. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu, nu și iar nu.
Clar?