Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.05.2008, 14:33:08
jenica
Guest

Implicit

Baticul este semn de smerenie si respect. :) Fiecare dintre noi impune in casa sa anumite reguli, in biserica "regulile" sunt, capul acoperit si imbracamintea decenta. E atat de greu?
:rolleyes:
Reply With Quote
Vechi 04.05.2008, 21:25:17
ioanhodean's Avatar
ioanhodean ioanhodean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2008
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioanhodean
Implicit

mnoh pentru femei..dar pt barbati?imbracamnite decenta doar?
Reply With Quote
Vechi 05.05.2008, 05:12:53
Noesis Noesis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de jenica
Baticul este semn de smerenie si respect. :) Fiecare dintre noi impune in casa sa anumite reguli, in biserica "regulile" sunt, capul acoperit si imbracamintea decenta. E atat de greu?
:rolleyes:
La biserica ortodoxa romaneasca la care merg, in afara Romaniei, nici o femeie nu poarta batic, nici macar preoteasa, care e chiar mai in varsta. SI totusi ne rugam, este o atmosfera foarte placuta de comuniune, nimeni nu se uita urat la altul, lumea vine imbracata decent, in haine de duminica, adica putin mai ingrijite decat cele de zi cu zi. Si daca vine cineva in blugi, nu e nici o problema, bine ca vine.
Obsesia asta cu baticul de pe forumul asta e tare ciudata.

Uitati un lucru. Dupa cum spune si Sf Apostol Pavel, acesta este un OBICEI. Negru pe alb, spune obicei. Noi astazi avem mult mai multe obiceiuri care nu existau in timpul Sf Apostol Pavel. Ar trebui sa ne dezicem de ele, fiindca Sf Apostol nu le-a mentionat niciodata? NU. Obiceiurile se schimba si se adapteaza dupa vremuri. Daca Sfanta Evanghelie este sfanta si nu avem voie sa nu luam in considerare ceva ce este scris acolo, Faptele Apostolilor si Epistolele nu sunt Sfanta Evanghelie. Ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa le citim cu atentie, sau ca nu trebuie sa le luam in considerare. Dimpotriva. Dar trebuie sa le luam cu ceea ce americanul spune "grain of salt," cu un graunte de sare. In Epistole Sfintii Apostoli se adresau unor comunitati si biserici nou formate cu problemele lor specifice, de multe ori legate de vremurile in care traiau. Acum noi traim alte vremuri. Nu cred ca e un lucru intelept sa spui "asa scrie negru pe alb, ce atata discutie, batic si fusta si cu asta basta." La fel facea si Biserica Catolica cu "Crede si nu cerceta" si unde au ajuns? La Luther si la Calvin si la altii.

In ziua de azi baticul nu mai inseamna multe, mai ales pentru cineva crescut la oras, si chiar la sat. Eu daca am respect pentru cineva nu imi pn batic pentru acel cineva. Din nou, vremurile s-au schimbat, si respectul se arata altfel. Cat despre smerenie, nu sta in batic. Baticul poate sa insemne smerenie, dar si habotnicie. Deci cum iti dai seama care din ele e?

Dar din nou, purtarea baticului nu este rea. Cele care se simt bine purtand batic, sa poarte. Cele care nu se simt bine, sa nu poarte. Nu in asta sta mantuirea si nici smerenia. Si daca barbatii sunt asa de slabi ca se smintesc de la vederea unor fire de par, atunci ce se fac pe strada, unde vad nu numai par, dar si piele dezgolita? In ziua de azi cand este atata nudidate pe strada cred ca multi barbati au devenit imuni la mica ispita de a vedea un par spalat si ingrijit.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2008, 08:57:41
AndreiB AndreiB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.09.2007
Implicit

Noesis,
daca tu iei in deridere ceea ce spune un Apostol, atunci inseamna ca ai o problema, si anume aceea ca incerci sa schimbi dupa poftele tale spusele Apostolilor. nu este un obicei, este O REGULA pe care O enunta clar Apostolul.
deci, soro noesis, nu mai zapaci lumea de pe aici, cea care poate inca nu este prea apropiata de Biserica si nu mai sfatui in desert, ca vai de cel care aduce ispita.
ups, simti ca am vorbit urit?
ma iarta soro, dar vorba dumitale imi pare inselatorie.
Reply With Quote
Vechi 06.05.2008, 06:41:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Ca o concluzie , sa avem in minte imaginea icoanei Prea SFINTE NASCATOARE DE DUMNEZEU, FECIOARA MARIA ! Avand imaginea ei si intelegand in profunzime aceasta imagine , intelegem si pricem multe, numai reaua vointa, blocheaza intelegerea unora.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 01:16:58
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndreiB
Noesis,
daca tu iei in deridere ceea ce spune un Apostol, atunci inseamna ca ai o problema, si anume aceea ca incerci sa schimbi dupa poftele tale spusele Apostolilor. nu este un obicei, este O REGULA pe care O enunta clar Apostolul.
deci, soro noesis, nu mai zapaci lumea de pe aici, cea care poate inca nu este prea apropiata de Biserica si nu mai sfatui in desert, ca vai de cel care aduce ispita.
ups, simti ca am vorbit urit?
ma iarta soro, dar vorba dumitale imi pare inselatorie.
E bine ca femeia sa fie acoperita in biserica, dar cred ca esti cam aspru cu Noesis. Eu vad in cuvintele ei un accent pus pe fond, iar nu pe forma. Nu ca forma n-ar avea importanta, dar cel mai bine este ca forma sa fie o manifestare a fondului.
Ca fapt divers, am auzit pentru prima data vorbind despre "baticoase" pe un respectabil duhovnic (ieromonah). Ce este o "baticoasa"? O femeie care are aspect de femeie evlavioasa, se straduieste in acest sens, dar nu si o traire profunda. Altfel zis, o crestina superficiala, care curata partea din afara a paharului.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 01:27:38
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Si eu sunt pentru ca femeile sa-si acopere capul in biserica. Am zis mai sus ca in spatele unui batic nu se ascunde neaparat o mare crestina, dar o femeie cu adevarat evlavioasa are capul acoperit. Cred ca o ajuta la rugaciune.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 01:40:49
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grigorie
Si eu sunt pentru ca femeile sa-si acopere capul in biserica. Am zis mai sus ca in spatele unui batic nu se ascunde neaparat o mare crestina, dar o femeie cu adevarat evlavioasa are capul acoperit. Cred ca o ajuta la rugaciune.
Si totusi, vor continua sa se certe pe aceasta tema, pt ca unii pleaca de la fond la forma, altii de la forma la fond.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 07:49:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana
Citat:
Si totusi, vor continua sa se certe pe aceasta tema, pt ca unii pleaca de la fond la forma, altii de la forma la fond.
Pe astfel de teme nu-si are loc galceava. Dispute ar putea fi acolo unde ar fi alternative. Iar cele ce nu accepta nici regula si nici discutia sunt clar in afara crediintei ortodoxe ce nu este nici obligatorie si nici dictatoriala cu o singura conditie sa o iubesti si sa o accepti in suflet ca atare, in rest sunt multe obtiuni, dar nu aici. Drum bun si luminat !
Reply With Quote
Vechi 07.05.2008, 11:12:53
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Citat:
În prealabil postat de iana
Citat:
Pe astfel de teme nu-si are loc galceava. Dispute ar putea fi acolo unde ar fi alternative. Iar cele ce nu accepta nici regula si nici discutia sunt clar in afara crediintei ortodoxe ce nu este nici obligatorie si nici dictatoriala cu o singura conditie sa o iubesti si sa o accepti in suflet ca atare, in rest sunt multe obtiuni, dar nu aici. Drum bun si luminat !
Imi pare rau ca asta ai inteles din ce am zis. Nu era nici o acuzatie adusa cuiva. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde