Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2010, 23:59:07
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
1.

RUGACIUNEA A SASEA
( a Sfantului Vasile cel Mare )

"Stiu, Doamne, caci cu nevrednicie ma impartasesc cu preacuratul Tau Trup si cu scump Sangele Tau, si vinovat sunt, si osanda mie insumi mananc si beau, neputandu-mi da seama, precum se cuvine, de Trupul si Sangele Tau, Hristoase, Dumnezeul meu. Ci indraznind spre indurarile Tale, ma apropii de Tine, Cel ce ai zis : " Cel ce mananca Trupul Meu, si bea Sangele Meu, intru Mine ramane si Eu intru dansul ". Deci, milostiveste-Te, Doamne, si nu ma pedepsi pe mine pacatosul, ci fa cu mine dupa mila Ta. Si sa-mi fie mie Sfintele Tale Taine spre tamaduire si curatire, spre luminare si paza, spre mantuirea si sfintirea sufletului si a trupului, spre izgonirea a toata nalucirea, a faptei rele si a lucrarii diavolesti, care se lucreaza cu gandul intru madularele mele, spre indraznirea si dragostea cea catre Tine, spre indreptarea si intarirea vietii, spre inmultirea faptei celei bune si a desavarsirii, spre plinirea poruncilor si spre impartasirea cu Sfantul Duh, ca merinde pentru viata de veci si spre raspuns bineprimit la infricosatorul Tau scaun de judecata, iar nu spre certare, sau spre osanda."

Adica autorul vrea sa spuna la inceput ca oricum merg pentru a primi osanda? Ori traducerea nu e buna, ori nu judec eu limpede, ori nu e cea mai buna exprimare starii de smerenie necesare inainte de a primi Sfanta Impartasnie.
Adanca intrebare pui draga Florine. Cateodata vedem chiar preoti
care pacatuiesc, mai grav sau mai putin grav, si ei se impartasesc
deobicei la fiecare Sf.Liturghie. Oare de ce? Nu lucreaza Trupul si
Sangele Domnului in ei? Ar trebui sa fie in rand cu sfintii dupa
numarul de impartasanii, ba eu cred ca unii chiar ii depasesc la
numaratoare. Si atunci? Ce lipseste ca unirea cu sfant Trupul si
Sangele Mantuitorului sa produca efectul scontat? Sunt si multi
credinciosi care iau cu multa usurinta aceste Sfinte Taine si totusi
la unii nu se schimba mai nimic in viata lor. Oare nu se asteapta
ei ca Sfanta Impartasanie sa faca ceea ce ar trebui sa faca ei mai
intai?
Hai sa ne gandim oleaca. Sfanta impartasanie n-ar trebui sa duca
la unire cu Hristos? Ba da. Si unirea cu Hristos nu semnifica faptul
ca suntem pe calea asemanarii cu Hristos. Ba da. Dar Hristos cand
si-a luat trup omenesc ce a facut mai intai? CHENOZA. Si-a desertat
slava cea dumnezeiasca, S-a smerit chip de rob luand. Noi, oare,
inainte de a lua sfant Trupul Sau nu ar fi trebuit sa ne desertam de
slava cea lumeasca macar? Si de pacate, prin spovedanie sincera si
nu numai de forma?
Acest lucru cred eu ca-l face Sf.Vasile cel Mare, chenoza in rugaciune.
Desi sfantul nu avea nevoie sa mai faca pentru ca era vestita smerenia
sa. Chenoza e esentiala, ca altfel imbini JERTFA cu egoism si mandrie.
Nu se prinde, te arde si nu se prinde. Jertfa se prinde de jertfa. Asta,
cred eu, ca inseamna asemanare. Sa ne asemanam Lui Hristos!
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 12:33:28
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Hai sa ne gandim oleaca. Sfanta impartasanie n-ar trebui sa duca
la unire cu Hristos? Ba da. Si unirea cu Hristos nu semnifica faptul
ca suntem pe calea asemanarii cu Hristos. Ba da. Dar Hristos cand
si-a luat trup omenesc ce a facut mai intai? CHENOZA. Si-a desertat
slava cea dumnezeiasca, S-a smerit chip de rob luand. Noi, oare,
inainte de a lua sfant Trupul Sau nu ar fi trebuit sa ne desertam de
slava cea lumeasca macar? Si de pacate, prin spovedanie sincera si
nu numai de forma?
Acest lucru cred eu ca-l face Sf.Vasile cel Mare, chenoza in rugaciune.
Desi sfantul nu avea nevoie sa mai faca pentru ca era vestita smerenia
sa. Chenoza e esentiala, ca altfel imbini JERTFA cu egoism si mandrie.
Nu se prinde, te arde si nu se prinde. Jertfa se prinde de jertfa. Asta,
cred eu, ca inseamna asemanare. Sa ne asemanam Lui Hristos!
Har, smerenie si jertfa de sine.
Adevarat, asa zicea si Parintele Galeriu: trebuie sa fim intr-o stare de jertfa cand ne impartasim cu Hristos.

Nu e bine sa ramanem nici in extrema fricii de apropierea de Sfintele Taine, ci sa indraznim sa ne cuminecam la fiecare Liturghie, constienti fiind de gravitatea intalnirii cu Hristos. El ne va ajuta nemijlocit arzand raul care zace inradacinat in adancul sufletului de ani si ani de zile, curatindu-ne si pregatindu-ne continuu pentru viata vesnica.

Pacatosi vom fi pana la moarte; totusi trebuie sa incercam sa minimizam raul din noi si din jurul nostru, asemanandu-ne cat mai mult cu Modelul dupa care am fost construiti.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 12:35:06
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit 2.

"Îngerul a strigat către cea plină de dar: Curată Fecioară, bucură-te; și iarăși zic, bucură-te, că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt și pe morți i-a înviat; veseliți-vă, popoare.
Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că Slava Domnului peste tine a răsărit; saltă acum și te bucură, Sioane, iar tu, curată Născătoare de Dumnezeu, veselește-te întru învierea Celui născut al Tău."

Ce semnifica noul Ierusalim si Sionul?

Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 12:50:05
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Noul Ierusalim este Ierusalimul ceresc, simbolizat acum de Biserica. Acesta este si motivul pentru care la sfintirea unei biserici cantam: "Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a stralucit". In viata de dincolo, Noul Ierusalim este locul unde umanitatea nu mai cunoaste moartea.
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 13:10:08
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Si Sionul ce este? Are cumva legatura cu sfarsitul Psalmului 50?

18. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.
19. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului.
20. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

Eu stiu ca interpretarea acestui text este ca Sionul este mintea si Ierusalimul este inima, iar in momentul rugaciunii cu mintea, prin harul lui Dumnezeu, uneori ajungem sa ne rugam cu adevarat, din inima, intalnindu-ne astfel cu Dumnezeu dupa cum ne promite la Apocalipsa 3, 20 zicand:

Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine.

Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 15:14:41
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Eu raman la interpretarea ca Sionul si Noul Ierusalim sunt chipuri ale Bisericii.

Fecioara Maria este identificata in scrierile unor Parinti cu Biserica, caci ea apare ca maica a credinciosilor care cauta scapare sub acoperamantul ei.

Maica Domnului ca mireasa a lui Dumnezeu a fost identificata cu Biserica, Ierusalimul cel ceresc (cf. Apocalipsa 21-22) si cu Sionul (care si el este un simbol al Bisericii dupa cum reiese din Ps 86, 4 "Mama va zice Sionului omul").
Reply With Quote
Vechi 29.07.2010, 19:27:10
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Prin Sion este denumit nu numai Ierusalimul pamantesc, ci si cel ceresc. sionul desemneaza, in sens spiritual, Biserica lui Hristos - ”Fiica Sionului”. aceasta este o alta denumire poetica a Ierusalimului si cu acest nume definesc Biserica lui Hristos sfintii Chiril al alexandriei si Efrem sirul, dar si alti sfinti Parinti.
In Noul testament, despre acest loc plin de sfintenie din Ierusalimul pamantesc ne amintesc sfintii Evanghelisti si apostoli Luca, Ioan (12, 15) si Matei (21, 5). „spuneti Fiicei Sionului: Iata, imparatul tau vine la tine, bland si sezand pe asina, adica pe manz, fiul celei de sub jug”, ne reamintesc cei trei evanghelisti profetiile lui Zaharia (9,9) si Isaia (62,11) care prevesteau Intrarea in Ierusalim a Fiului lui Dumnezeu. in primul veac crestin, cunoscand profetiile Vechiului testament, sfintii apostoli Pavel si Petru vorbesc despre „Piatra de poticnire din Sion”; piatra este Hristos, iar sionul este Biserica.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni care au miscat sufletul nostru claudiu-marius Rugaciuni 208 18.02.2019 20:00:38
Rugaciuni de care avem mare nevoie in timpurile de acum Danette Rugaciuni 56 15.05.2013 02:17:23
Nu inteleg alinnasser2010 Generalitati 71 26.05.2010 22:07:25
Exista slujbe in care se citesc rugaciuni, acatiste pt. Sf. Fecioara? sophia Biserica Ortodoxa Romana 7 09.11.2009 17:59:33