![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
"În acest an, pentru prima oară, România sărbătorește la 15 ianuarie "Ziua Culturii Naționale" sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 161 de ani.
Mihai Eminescu, "omul deplin al culturii române" așa cum ni-l înfățișează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reușita de a îmbina efortul de recuperare a tradiției cu necesara deschidere spre modernitate. "Ziua Culturii naționale" ne amintește că avem un capital însemnat pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale. Cultura și educația clădesc deopotrivă o națiune puternică și demnă. Avem o datorie comună față de cultura română, față de valorile care ne-au format și pe care trebuie să le transmitem generațiilor viitoare. Astăzi, mai mult ca oricând, în diversitatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creația marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit și continuă să contribuie la expresia identității poporului român". |
|
|||
|
|||
![]()
Acad. Eugen Simion a apreciat că noul act normativ, grație căruia sunt organizate aceste manifestări de ziua poetului național, este "o lege bună", felicitând Parlamentul că a votat-o "în unanimitate".
"Trebuia să apară această lege, pentru că ea există în structura democrațiilor europene, în țări precum Spania, Portugalia, Italia. Ele își leagă numele de un mare scriitor și această zi este o zi a culturii naționale. Și dacă în Spania această zi este legată de numele lui Cervantes, în Portugalia - de numele poetului lor național, Camoes, ș.a.m.d., noi am gândit-o și s-a acceptat ca ea să fie legată de ziua lui Eminescu, 15 ianuarie, declarată Ziua Culturii Naționale", a declarat pentru AGERPRES fostul președinte al Academiei Române. Eugen Simion consideră însă că prin această sărbătoare "nu trebuie să reinventăm 'Cântarea României', ci să folosim această dată pentru a reflecta asupra proiectelor de interes național, să spunem ce am făcut și, mai ales, să ne gândim și să facem ce n-am făcut". "Cum publicăm dicționarele, tratatele privind istoria noastră, ce trebuie să facem pentru a fi mai bine cunoscuți în Occident, nu doar prin infractorii noștri, ci mai ales prin faptele noastre de cultură. Toate acestea pot fi discutate în ziua de 15 ianuarie, vorbind, în același timp, și de Eminescu, pe care românii îl consideră poetul lor național", a mai spus acad. Eugen Simion, adăugând că, tot sâmbătă, la Primăria Sectorului 2, se va desfășura Gala Scriitorului Tânăr cu premii acordate de primărie și de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Vicepreședintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, social-democratul Victor Socaciu, a făcut, miercuri, un apel către autorități, dar și către instituțiile de media, de a organiza manifestări prin care să se celebreze, pentru prima dată, Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, data nașterii marelui poet Mihai Eminescu. ''La nivelul întregii țări ar fi trebuit să existe o fierbere privind pregătirea manifestărilor ocazionate de celebrarea acestei zile. Din păcate, faptul că legea nu a putut să fie pusă în integralitatea sa, în direcțiile pe care le impune, nu s-a putut, deocamdată, să fie întocmit un ghid de manifestări care să fie trimis către toate autoritățile locale. În schimb, mă aștept ca Televiziunea publică, radioul public, să ia, în mare măsură, în serios acest eveniment, (...) să realizeze emisiuni importante și să reflecte ceea ce se întâmplă în teritoriu și în București în ziua de 15 ianuarie'', a afirmat Victor Socaciu, într-o conferință de presă. Deputatul PSD și-a exprimat satisfacția că a dus la capăt o inițiativă legislativă propusă Parlamentului în urmă cu un an și jumătate, într-un domeniu care nu are culoare politică. ''Am gândit, împreună cu academicianul Eugen Simion, că personalitatea cea mai importantă legată strict de sufletul poporului nostru, de spiritualitatea românească este Mihai Eminescu. Și atunci, ziua de 15 ianuarie devine logică pentru a sărbători performanța în cultură, dar și o recunoaștere a marilor valori din spațiul cultural românesc'', a menționat Victor Socaciu. Legea privind declararea datei de 15 ianuarie ca "Ziua Culturii Naționale", adoptată de Parlament și promulgată de președintele Traian Băsescu, a fost inițiată de un grup de parlamentari PSD, la propunerea deputatului Victor Socaciu. În cadrul seriei de manifestări organizate sub genericul "Ziua Culturii Naționale", sâmbătă, la Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", va avea loc evenimentul cultural "Program Eminescu 2011 - Vis de poet". La reușita manifestării își dau concursul actorul Mihai-Gruia Sandu, Corul de Cameră "Preludiu", dirijat de maestrul Voicu Enăchescu, precum și actorii Axel Moustache, Veronica Stoian, Nadia Dimitriu. De asemenea, în holul Centrului va fi vernisată o expoziție de fotografie "Vis de poet", reunind fotografii inedite din spectacol realizate de fotograful Daniel Faluvegi. Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naționale. În expunerea de motive a inițiatorilor se arată: ''Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național''. Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naționale, la 6 decembrie 2010. Legea nr. 238, din 7 decembrie 2010, a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010. |
|
|||
|
|||
![]()
Cel mai mare poet al Romaniei...poeziile sale te fac sa renasti si sa iti tresara inima..Luceafarul e foarte frumos...Dar imi pare rau ca a trait o viata trista si a murit de tanar.A fost un poet trist dar mare.
|
|
|||
|
|||
![]()
@tiger
Ai auzit cumva ca azi e Ziua Culturii Nationale a Romaniei? |
|
|||
|
|||
![]()
Oups, acum am inteles si eu unde bati (de parca nu era destul de clar).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Vrea sa insemne ca azi e prima data cand serbam Ziua Nationala a Culturii Romane,oficial decretata de Parlament.
|
|
||||
|
||||
![]()
De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a Ca nu mai poate strabate De-atâta strainatate. Din Hotin si pân’ la Mare Vin Muscalii de-a calare, De la Mare la Hotin Mereu calea ne-o atin; Din Boian la Vatra Dornii Au umplut omida cornii Si strainul te tot paste, De nu te mai poti cunoaste. Sus la munte, jos la vale Si-au facut dusmanii cale; Din Satmar pâna ‘n Sacele Numai vaduri ca acele. Vai de biet Român saracul, Indarat tot da ca racul, Nici îi merge, nici se ‘ndeamna, Nici îi este toamna toamna, Nici e vara vara lui Si-i strain în tara lui. Dela Turnu ‘n Dorohoiu Curg dusmanii în puhoiu Si s-aseaza pe la noi; Si cum vin cu drum de fier, Toate cântecele pier, Sboara paserile toate De neagra strainatate. Numai umbra spinului La usa crestinului. Isi desbraca tara sânul, Codrul – frate cu Românul - De secure se tot pleaca Si isvoarele îi seaca Sarac în tara saraca! Cine-au îndragit strainii Mânca-i-ar inima cânii, Mânca-i-ar casa pustia Si neamul nemernicia. Stefane, Maria Ta, Tu la Putna nu mai sta, Las’ Arhimandritului Toata grija schitului, Lasa grija Sfintilor In sama parintilor, Clopotele sa le traga Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga, Doar s-a ‘ndura Dumnezeu Ca sa-ti mântui neamul tau! Tu te ‘nalta din mormânt Sa te-aud din corn sunând Si Moldova adunând. De-i suna din corn odata, Ai s-aduni Moldova toata, De-i suna de doua ori Iti vin codri ‘n ajutor, De-i suna a treia oara Toti dusmanii or sa piara Din hotara în hotara, Indragi-i-ar ciorile Si spânzuratorile! Cine ne-au dus Jidanii Nu mai vaza zi cu anii Ci sa-i scoata ochii corbii Sa ramâe ‘n drum cu orbii Cine ne-au adus pe Greci N’ar mai putrezi în veci Cine ne-au adus Muscalii Prapadi-l-ar focul jalei Sa-l arza sa-l dogoreasca Neamul sa i-l prapadeasca Cine tine cu strainii Mânca-i-ar inima cânii Mânca-i-ar casa pustia Si neamul nemernicia
Sunt împotriva: avortului, homosexualității, sectelor, ateismului, masoneriei, păgânătății, ereziilor, ecumenismului, băncilor, cipurilor și actelor cu cip, politicianismului și a părăsirii patriei. Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu vad ca in loc sa-l sarbatorim pe Eminescu, vom asista la un bla bla despre cultura la modul general. Eu cred ca este o gaselnita pentru a se vorbi mai putin despre Eminescu si mai mult despre orice altceva .. din diferite motive, unul fiind ca Mihai Eminescu era un mare patriot, iar asta nu mai da bine in contextul integrarii europene. Parerea mea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Eminescu canonizat? | dorinastoica14 | Stiri, actualitati, anunturi | 116 | 19.01.2013 05:26:31 |
EMINESCU | saccsiv | Generalitati | 79 | 14.01.2013 10:52:02 |
Omagiu Valeria Peter Predescu | adorcrysti | Generalitati | 3 | 29.04.2009 05:00:56 |
Un ultim omagiu,pentru marele nostru artist Ion Dolanescu | adorcrysti | Generalitati | 19 | 29.03.2009 16:31:03 |
EMINESCU | Gratiela20 | Generalitati | 0 | 21.03.2008 12:41:45 |
|