![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu tot respectul, trebuie sa precizez ca Sf. Ioan Damaschin nu este ultimul sfant parinte bisericesc, pentru ca sirul acestor Sfinti Parinti nu se incheie cu el (sa amintesc doar de Sf. Simeon Noul Teolog din sec. 10 si de Sf. Grigorie Palamas din sec. 14, ca fiind printre cei mai cunoscuti,dar au fost mult mai multi...). Sf. Ioan Damaschin este intr-adevar un "incheietor de pluton", in sensul ca este ultimul sfant parinte al perioadei Sinoadelor ecumenice, dar am fi nedrepti daca am nega calitatea de sfinti parinti bisericesti a celor care au existat si care au activat dupa el. |
|
||||
|
||||
![]()
Interventia dvs ma bucura, intrucat vad crestini ortodocsi care au cultura religioasa. De accea revin cu informatii suplimentare (conform invataturii teologice ortodoxe la nivel universitar).
Patristica sau Patrologia este disciplina teologică care studiază istoria și conținutul doctrinei Părinților Bisericii, doctrină închegată ca tradiție, acceptată în comun de întreaga Biserică într-o perioadă a istoriei bisericești, în care s-a transmis și asimilat învățătura apostolică într-o formă autentică și normativă. În mod convențional, patristica începe cu perioada post-apostolică (Apostolul Ioan moare în jurul anului 95) și se termină cu perioada ultimului Sinod Ecumenic (sfântul Ioan Damaschin moare pe la anul 753), dar aceasta nu înseamnă că spiritul patristic nu a continuat în Biserică. Cei mai mulți teologi și patrologi integrează astfel în Patristică pe sfântul Simeon Noul Teolog (+1022), pe scriitorii bizantini din secolele XIII-XIV care au dezvoltat doctrina isihastă și învățătura despre energiile divine necreate (Sf. Grigorie Palama), și chiar pe sfântul Nicodim Aghioritul (+1809). Pentru mai multe informatii acceasti link-ul urmator: http://ro.orthodoxwiki.org/Patristic%C4%83 Har si pace. Doamne ajuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De la acesta a preluat ideea Fer. Augustin, ducand-o mai departe. Dar Fer. Augustin se pare ca avea o inclinatie spre modalism, el asemuind Persoanele Sfintei Treimi cu insusiri ale Tatalui, asa cum am dat citate aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=130 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Există Sfinți Părinți care să nu aparțină Bisericii? :)
|
||||
|
||||
![]()
Nu.
Sfinții Părinți sunt acei părinți teologi ai Creștinătății care au rămas în conștiința Bisericii, prin viața și scrierile lor, ca modele și izvoare de înțelepciune. De asemenea, limbajul liturgic al sinaxarelor îi numesc Sfinți Părinți, generic, pe ierarhii și teologii care au luat parte la Sinoadele Ecumenice. http://ro.orthodoxwiki.org/Sfin%C5%A...4%83rin%C5%A3i Last edited by Eugen7; 15.04.2011 at 15:04:09. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu pot decît să mă bucur că ai găsit forumul nostru. Așteaptă-te la întrebări din partea mea... :)
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Incerc in postarile mele sa fiu cat mai obiectiv in prezentarea teologiei crestine ortodoxe. In masura timpului disponibil voi scrie pe acest forum. Doamne ajuta. Harul, pacea si dragostea Domnului Iisus Hristos sa fie pururea cu noi. Last edited by Eugen7; 15.04.2011 at 15:23:51. |
|
|||
|
|||
![]()
Normal ca nu. Asta am vrut si eu sa subliniez !!
|
|