![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ceea ce contine trusa ar trebui sa aiba orice crestin, fara sa se fi facut aceasta trusa.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si eu consider utila o astfel de trusa. (Termenul romanesc este cel mai potrivit in acest caz. Kit este altceva totusi.).
Numai cine nu a trecut prin astfel de probleme nu stie ce inseamna sa nu stii si sa mai si trebuiasaca sa alergi pentru fiecare lucrusor in parte cand nici nu ai timp. Nici acum nu stiu unde se gasesc de cumparat lucruri bisericesti ortodoxe: catui, candela, etc. Magazine de obiecte bisericesti ortodoxe nu stiu existe nici in tara. Nu stiu ce este toiagul, dar banuiesc eu ca ar fi o lumanare mai groasa (poate "stalpul"? Se spune citirea stalpilor mi se pare si se pun niste lumanari mari la capetele sicriului. Nu mai stiu, am avut norocul sa mai stie altii in jurul meu si sa ma sfatuiasca/ajute. La fel ar fi utile si truse pentru alte ocazii: botez, nunta. M-am lovit de curand ca nasa si am inebunit alergand si nici nu stii ce anume iti trebuie, ca fiecare spune altceva. Deci de ex. pentru botez: cele necesare in biserica: lumanare, fasa, panza, marturii, poate chiar sticlute mai mici cu ulei etc. Si la astea si o carticica in care sa poti citi ce ai de facut. N-am aflat inca unde pot gasi in tara material pentru vesminte bisericesti, ca sa facem pentru copiii care ajuta preotul la slujbe. Si cat ar costa...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
DIn proprie experienta va spun, cand da moartea peste cineva, nu mai are cand sa se pregateasca, se duce cu ce a agonisit pana atunci, tot astfel si rudele mortului, nu mai au cand sa se informeze, fac ce fac din (ne)stiinta lor dobandita pana atunci. E o idee buna, pentru ca oamenii nu stiu, nu sunt informati si e bine sa le poata cumpara pe toata o data.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Se umbla dupa cele lumesti nu dupa ceea ce trebuie |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La priveghiul unui profesor tare credincios si om asa, dintr-o bucata, cu vorba semeata si raspicata, cu principii peste care nu trecea niciodata - semana cu Zaharia al nostru - s-au citit Stalpii, timp in care vaduva plangea incetisor pe mana lui, ca si cum ar fi fost absenta total. Ei bine, cum s-au terminat Stalpii si preotul a dat sa plece, ea s-a ridicat dintr-o data si l-a prins de mana, sa nu se duca, sa stea sa ii citeasca Psaltirea la capatai! Deci femeia, care tot timpul cat a durat slujba, nu a facut altceva decat sa planga si sa nu observe nimic altceva in jurul ei, cand a inteles ca preotul vrea sa plece, s-a sculat din durerea ei, si-a sters lacrimile si l-a rugat sa citeasca din psaltire! S-a rupt de durerea ei, ca sa implineasca randuiala, pentru ca stia ca plansul ei nu ii foloseste la nimic barbatului sau, dar cititul din psaltire da! El se grabea, a dat binecuvantare si a indemnat oamenii sa citeasca pe rand un psalm sau doi, pana cand se termina toata cartea (eram multi oameni). Eu trebuia sa plec, dar exact cand am iesit pe usa bisericii, mi-a sunat in ureche primul verset: "Fericit barbatul care nu a umblat in sfatul necredinciosilor..." si mi s-a parut ca descriere mai buna decat aceea pentru profesor nici ca poate exista. M-a marcat tare mult acel moment. Tot timpul slujbei am avut o stare atat de placuta, de pace sufleteasca, de incredintare ca exista cu adevarat viata cea vesnica, dar acel verset care se potrivea ca o manusa personalitatii sale mi-a intarit si mai tare convingerea ca omul acela, cu adevarat fericit, avea sa fie iertat. Linsite si bucurie sufleteasca mai mare decat atunci cand priveam chipul senin si demn al mortului aceluia nu am mai avut niciodata pana acum, asa incat am tinut mereu minte momentul si faptul ca la capataiul decedatului se citeste Psaltirea.
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. Last edited by glykys; 24.06.2011 at 00:58:40. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu sunt impacata ca v-am spus sfatul unui preot si sper sa va fie de folos.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Personal nu pot manca nimic nici la praznicul care se face dupa inmormantare, imi sta un nod in gat si nu pot inghiti nimic, oricat de foame imi este ... Mie nu prea imi plac nici praznicele, nu le inteleg rostul. Mai degraba s-ar imparti toata mancarea saracilor (imediat dupa inmormantare). Pentru ei chiar e o binecuvantare o masa primita gratis ... Si chiar este "primita", asta este pomana adevarata! Dar mesele intinse de la praznicul de dupa inmormantare la care lumea sta si mananca, glumeste, rade ... mi se par asa de nepotrivite ... Pentru ce atata cheltuiala cu mancarea, sala de mese/restaurant ? Eventual se mai fac si poze (am vazut si asta, nu glumesc) ..... Asa este: cel mai mult il ajuta pe cel adormit rugaciunea. Cei dragi ar trebui sa stea la capatul lui (prin rotatie: cand oboseste unul sa vina altul) si sa citeasca rugaciuni pentru sufletul celui adormit. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Probabil ca unii din cei care condamna o astfel de initiativa au firme de pompe funebre si vad in ceea ce ofera Biserica un produs concurential. Nu ati crede, in cazul unei inmormantari, cate cheltuieli inutile (de ordinul sutelor de RON-i) sunt sfatuiti, chiar fortati in mod "piețar", oamenii sa faca, de catre comerciantii "civili". Ideea cred insa ca este aceasta: de ce sa se mai amestece Biserica in viata omului, ca doar omul poate fi el insusi Dumnezeu? Mare adevar este acesta, ca omul poate fi la fel ca Dumnezeu, dar asta numai prin Dumnezeul Creator. Celui care nu vrea sa acorde Bisericii dreptul de a lucra cu ale ei, eu ii urez sa fie tamaiat (daca nu alege sa fie incinerat, bineinteles) cu un tamaier improvizat iute dintr-o cutie de pate (Bugegi sau Hame, de-aia mica) sau una de rosii in bulion (de-aia de 800g), ruginite, cu urme pamant pe la "incheieturi" si legata cu o sarma da aluminiu de la un cablu electric din gardul gainilor! Mi-e "greata" (om sunt si eu) si de un astfel de "tamaier" si de mentalitatea demonica ce vrea sa scoata in evidenta ca daca un lucru vine de la Biserica este sigur rau! Pentru cel cu ochi rau, toate-s rele! Spor la bârfițe! Domnul cu noi! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sincer, pentru cine nu are in casa indrumator, catuie, carbune si tamaie, nu e o suma atat de mare sa le aiba pregatite pe acestea din timp si sa le foloseasca in timpul vietii in primul rand. Gandul la moarte ne ajuta sa ne gandim si la pacatele savarsite, la intalnirea cu Dumnezeu si cu ingerii Lui. Poate ca denumirea acestei ,,truse'' nu e bine aleasa. Le-as sugera sa includa si o candela, sa renunte la toiegel, sa adauge si o carte cu rugaciuni in care sa existe si un acatist pentru cei adormiti si sa o numeasca altfel. Sa fie, asadar, o trusa multifunctionala. Exista crestini care nu au pur si simplu catuie, carbune si tamaie pe acasa. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca voi găsi, eu voi achiziționa.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
Slujba de inmormantare cu "mort" viu | Marius22 | Generalitati | 20 | 12.03.2010 18:17:45 |
|