![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci care teorie o credeți, cea geocentristă sau cea a Pămîntului plat? Pentru că cea heliocentristă cade conform Scripturii.
|
||||
|
||||
![]()
Salve Eugen,
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Majora: nimic material nu este static ("pantha rei") Minora: Soarele este o existență materială Concluzia: Soarele nu este static. 2. Domnul operează prin simpla Sa voință. Deci, când El spune "stai, Soare, deasupra Ghibeonului" înseamnă că spune: "să se facă astfel încât Soarele să nu se miște în raport cu Pământul după cum ar percepe un observator din Ghibeon". Eu nu știu de ce complicăm niște lucruri foarte simple. Biblia este foarte simplă. Asta nu înseamnă că nu are profunzimi uimitoare pe care nici nu le putem explora într-o viață de om. Și Dumnezeu este simplu. Asta nu înseamnă că nu este profund. Deci, eu accept că, poate, în Raiul pământesc nu a fost vorba de un măr, ci că acel pom ar fi putut fi un prun. Dar nu accept că nu a fost vorba de niciun pom. Tot așa, accept că, la Dumnezeu nefiind nimic întâmplător, a vrut să ne arate ceva făcând un măgar să profețească, din moment ce ar fi putut face să profețească altă dobitoacă, bunăoară o broasă țestoasă. Dar, că niciodată în istorie un măgar nu a profețit și că Biblia este o fabulă, asta nu primesc. Nu de la oameni care se vor creștini. Nu de la oameni care socotesc că Biblia este cuvântul lui Dumnezeu. Când Dumnezeu vorbește prin cuvântul Său, eu nu cred că El ne minte. Când Dumnezeu spune un pom, eu înțeleg un copac care dădea niște roade pe care oamenii nu aveau voie să le mănânce. Când Dumnezeu spune "un măgar", eu înțeleg un imparicopitat cu urechi lungi și care are momentele lui de încăpățânare. Ca și mine, când e vorba să apăr realitatea celor din Biblie.
|
|||
|
|||
![]()
Arca lui Noe.
Tehnic vorbind, cate o pereche din fiecare specie de pe Pamant nu are cum sa incapa intr-o structura de dimensiunile Arcei, asa cum sunt date in cartea Genezei. Ce solutii gasim, daca vrem sa aparam o interpretare literala ? |
|
|||
|
|||
![]()
Din cate imi amintesc, in mod special Sfantul Maxim Marturisitorul a insistat asupra faptului ca textul biblic nu este omogen, in sensul ca Biblia invita la o multitudine de planuri de interpretare, care se suprapun deseori. Sunt pasaje care se preteaza in mod aparte la o abordare simbolica, altele sunt cu accent istoric, altele cu accente poetice etc. Teologia imbina in general abordarile, dupa caz. Insa de istoricitatea unor evenimente nu ne putem indoi cu nici un chip, daca avem o minimala credinta.
Pe de alta parte, recursul la simbolica nu obliga automat la a considera ca un pasaj sau altul e doar asa, un mod figurativ, de a spune de fapt altceva decat spune... Simbolul contine (informatii si energie despre) realitati care, ce-i drept, nu pot fi experiate direct prin simturi. Dar tocmai pentru aceasta si exista modul de comunicare simbolica a unor elemente din realitate! Deosebit de pretioasa/folositoare imi pare precizarea lui Costel despre Euharistie in contextul discutiei despre simbol. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu trebuie sa asteptam pana atunci... avem scrierile Sfintilor Parinti care au trait intru Hristos si L-au vazut, L-au cunoscut si ne-au vorbit si noua. Sfantul Maxim Marturistitorul spune ca mintea omului (ce se afla in sufletul omului ca parte a acestuia si nu ca ceva deosebit de suflet) are intelepciune si poate distinge intre cele vremelnice (proprii trupului) si cele vesnice (prorpii sufletului spiritual duhovnicesc). De asemenea mintea omului percepe prin simturile trupesti durerea si placerea. Caderea omului a insemnat ca omul dupa ce a gustat trupeste (sensibil din fruct) a perceput senzatia placuta a gustului si astfel aceasta senzatie a asociat-o cu binele. Astfel omul in mod gresit asociaza senzatia de placere simtita (prin simturi) ca fiind buna iar senzatia de durere simtita (prin simturi) ca fiind rea... ceea ce este total gresit. Spre exemplu daca mancam miere otrvita simtim gustul dulce al mierii si il asociem cu binele dar vom muri din cauza otravii... Diavolul a pacalit pe om ca va "cunoaste binele si raul" si ca asa va fi ca Dumnezeu! Caci omul nu a cunoscut binele si raul ci a cunoscut doar senzatia placerii din simturile trupului, si pe cea a durerii din simturile trupului. Deci diavolul nu a facut decat sa il traga pe om in trup adica in pamant, in moarte, sa fie ca animalele ce se ghideaza doar din instinctul trupesc ce urmareaste placerea obtinuta prin simturi... diavolul l-a facut (si il face) pe om sa isi foloseasca mintea doar pentru a cauta senzatia de placere trupeasca si sa evite durerea trupeasca... pe cand omul e chemat de Dumnezeu ca sa fie viu, se faca "salas al Duhului Sfant" cand mintea induhovnicita, omul induhovnicit (indumnezeit) are "gandirea lui Hristos" (I cor cap 2) si vede si cunoaste nu doar cele din univers ci si "adancurile dumnezeiesti" caci "aceasta este viata cea adevarata sa te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat si pe Hristosul pe care L-ai trimis" (Ioan 17). Pe de alta parte omul este ca Dumnezeu cand iubeste, caci "Cel ce nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el. " (I Ioan). Omul nu este ca Dumnezeu doar cand cunoaste binele (adica voia lui Dumnezeu) si raul (orice departare de la curul firesc al lucrurilor), asa cum a fost amagit de diavol, caci si demonii cunosc voia lui Dumnezeu (binele) dar nu o fac!, dimpotriva fac tot posibilul sa faca orice altceva decat voia lui Dumnezeu (si aceasta este raul). Oare degeaba spune Hristos insusi ca "diavolul este tatal minciunii si el de la inceput a fost mincinos si ucigator de oameni"... Pentru studiu recomand "Ascetica si Mistica" ortodoxa de Parintele Dumitru Staniloae (cam pe la pag 85 vorbeste despre aceste lucruri). Last edited by Eugen7; 26.04.2012 at 12:57:40. |
|
||||
|
||||
![]()
E clar ca Scriptura are trepte de intelegere si trepte de interpretare. Intru totu de acord cu ce spune mai sus Ioan Cezar.
Pe cat de des auzim si spunem cu totii ca Scriptura e Cuvantul lui Dumnezeu, pe atat de mult, acest adevar a devenit un cliseu fara trimitere la profunzimi, repetat mai ales in discursurile lemnoase ale np, din care realmente e confiscata intuitia transcendenta. De vreme ce Scriptura e Cuvant al Celui ce este Cuvantul, a reduce lectura ei doar la sensul de la suprafata inseamna a-L inchide pe Insusi Logosul cel infinit intre limitele semantice ale cuvintelor omenesti in care a fost scrisa. Scriptura nu poate fi nicidecum limitata doar la sensul primar al cuvintelor, sesizabil oricui, ci, as zice, ca apropierea de ea tine de apropierea de Cel ce este Cuvantul, Ratiunea, Logosul in persoana. Pt. ca de fapt nu e apropierea de o carte, ci de o Persoana, in relatie cu celelalte ale Sf. Treimi. Dupa cum Persoana Logosului, fiind infinit necuprinsa de mintea umana, oricat de rafinata ar fi ea, la fel, nici cuvintele Cuvantului nu pot fi epuizate reductionist la straturile imediate de la suprafata. Nu spun ca toate pasajele, in special relatarile istorice, se preteaza la interpretari tainice, dar nici nu as reduce Cartea Facerii (in special), despre care se face aici vorbire, la primul nivel semantic al cuvintelor. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Despre asta e vorba. Nu despre ce anume a vrut să arate Dumnezeu, că de aici încep teoriile. Este vorba dacă un asemenea loc a existat sau nu a existat. Dacă acel pom a existat sau nu a existat. Dacă a vorbit sau nu a vorbit vreodată un măgar, prin puterea lui Dumnezeu.
|
||||
|
||||
![]()
In special Cartea Facerii, si cu totul si cu totul, in mod deosebit, primele doua capitole ale ei, se preteaza la intelesuri mistice surprinzatoare, intrucat sunt singurele capitole din intreaga Biblie, care ne relateaza istoria creatiei originare asa cum a vrut Dumnezeu sa fie.
De la capitolul al 3-lea, odata cu caderea omului in exteriorul harului, se trece la relatarea istoriei lumii asa cum a vrut omul sa fie. In Cartea Facerii, (in special in primele doua capitole), fiecare cuvant al Celui Necuprins e comprimat lingvistic in termeni umani imperfecti, fiecare cuvant al Celui Necuprins e atat de condensat incat o singura propozitie tainuieste in launtrul ei un univers ale carui margini, pur si simplu se indeparteaza de indata ce avem falsa impresie ca le-am atins si ca am inteles tot. Citat:
La prima vedere, da. La o privire mai detaliata, lucrurile se complica un pic. Intai, pt. ca Facerea nu spune de un singur pom, ci de doi pomi, dupa cum bine stiti. Despre pomul vietii ni se spune ca era in mijlocul raiului. Dar si despre pomul cunostintei binelui si raului ni se spune ca era tot in mijlocul raiului: „ Și a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuți la vedere și cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul raiului era pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului” (Facere 2, 9) De aceea, inainte de a intelege ce inseamna in Facere ”pom cu roade”, e preferabil sa nu expediem facil aceasta dilema. Insa nu inteleg cum poate fi interpretat, altfel decat apofatic, faptul ca amandoi pomii pot fi simultan in unul si acelasi mijloc al raiului. Personal, nu cred absolut deloc ca era vorba de pomi fructiferi in acceptiunea de astazi a termenului „pom fructifer”(fie el mar sau prun sau gutui). Erau desigur pomi cu roade, insa pomii de dinainte de cadere (ca de altfel intreaga creatie), reprezentau realitati dumnezeiesti prin care Dumnezeu transmitea ceva anume sau mai bine zis, intreaga lume vazuta era (si este) extinderea in creatie a ratiunilor dumnezeiesti, exprimarea lor plastica, palpabila. Tot ce a creat Dumnezeu comunica, transmite un inteles anume. Dupa caderea omului in afara harului, si natura se opacizeaza, isi pierde transparenta prin care omul putea sesiza ratiunile lucrurilor din natura. De aceea noi nici nu le sesizam. Sa nu neglijam inca un detaliu esential: inainte de caderea omului in exteriorul harului, simturile lui erau altfel decat dupa cadere, asa incat, omul ar fi avut sansa sa avanseze treptat de la aparenta la esenta, de la intelesul sesizabil la prima vedere, la intelesul tainic pentru care Dumnezeu le-a spus sa nu se atinga (deocamdata) de acele roade. Ca sa nu mai zic ca fructele pomului nu aveau cum sa fie fructe asa cum le percepe omenirea dupa caderea in afara harului, (fie ele mere sau prune), si numai pentru faptul ca constitutia pnevmato-psiho-somatica a omului edenic era diferita de constitutia lui post-edenica, prin urmare „digestia si metabolismul edenic” nu sunt identice cu „digestia si metabolismul post-edenic” cu tot ce stim ca decurge de aici. Dar ideea asta ar fi mai la subiect pe celalalt topic pe care l-ati deschis, in care puneati intrebarea daca omul inviat va mai manca sau nu. Last edited by delia31; 26.04.2012 at 19:31:53. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Metoda filosofică nu ține deoarece nu discutăm despre vibrația energiilor care fac posibilă existența și funcționarea Soarelui. Cînd Domnul a poruncit "să stea", Soarele s-a oprit, dar a continuat să dea lumină. Deci explicația asta pică. 2. Nu eu complic lucrurile, ci savanții zilelor noastre care nu se pot pune de acord cu ceea ce ne este relevat din Scripturi. Mai curînd aș zice că teologii moderni fac o greșeală de genul "să se facă astfel încît ceea ce ne este descoperit în Biblie să fie interpretat ca să se adapteze la ceea ce susțin oamenii de știință recenți". __ Da, pot să cred că primele trei zile ale Creației au durat 24 de ore terestre, că pomul cunoștinței răului era fructifer, că măgarul a vorbit, că Noe a salvat atîtea animale într-o corabie șamd. Ceea ce mă deranjează este că Sfinții Părinți nu se pun de acord interpretînd aceleași texte sfinte, asta lăsîndu-mă oarecum într-un caz de dubiu dacă Biblia trebuie înțeleasă strict la talpa literei sau nu și, în plus, aducîndu-mi aminte că pînă și ei pot greși, căci la urma urmei au fost oameni ca mine și ca orișicine.
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele; Psalmul 140, 4 Ascultați Noul Testament ortodox online. Last edited by Florin-Ionut; 27.04.2012 at 07:03:31. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Frecventa | thefaith | Despre Biserica Ortodoxa in general | 8 | 12.07.2009 18:00:22 |
Se ia in considerare frecventa pacatelor? | Bunl | Despre Biserica Ortodoxa in general | 9 | 09.09.2008 08:46:02 |
Eroare:ajutor? | brdcane | Generalitati | 4 | 30.08.2008 22:14:34 |
|