Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.06.2012, 01:04:42
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Credinta in zodii vs. dogma liberului arbitru

Doamne ajută!
Astrologia - pseudoștiință condamnată încă din epoca patristică - este practicată și promovată îngrijorător de mult astăzi, în ciuda faptului că, potrivit ultimelor statistici, poporul român se declară a fi... creștin ortodox. Multe persoane inteligente, chiar și credincioși practicanți, continuă să creadă (fără a observa caracterul ilogic al acestei credințe) că toți cei născuți într-o anumită zodie au caracteristici asemănătoare și chiar că, într-o anumită zi, li se va întâmpla fix ceea ce spune horoscopul (care este greșit, anacronic inclusiv d. p. d. v. astronomic).
Așa cum ne învață toți Sfinții Părinți ai Bisericii noastre, omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu voință liberă, putând să-și aleagă inclusiv "soarta" în veșnicie. Nu există soartă/destin, nu există predestinare, ci, așa cum arată Sfântul Ioan Damaschinul, "Dumnezeu prevede, dar nu predetermină". Dumnezeu Își manifestă dragostea față de noi inclusiv prin faptul că ne-a oferit minunatul dar al libertății (vezi II Corinteni3, 17 ș. a.) și ne respectă liberul arbitru chiar și atunci când noi alegem să-I încălcăm poruncile. Despre acest adevăr teologul ortodox rus Paul Evdokimov scria: "Este acea nebunie divină despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel: neînțelesul respect al lui Dumnezeu față de libertatea noastră" (Vârstele vieții spirituale). Astfel, calitățile noastre morale, precum și viitorul nostru nu depind de mișcarea planetelor (corpuri neînsuflețite, așadar inferioare naturii umane), ci doar de voia lui Dumnezeu și de a noastră. Este ilogic ca un creștin să creadă că zodia în care s-a născut îi va determina viitorul, îl va constrânge să facă anumite alegeri, de vreme ce, potrivit Revelației dumnezeiești, Dumnezeu ne-a înzestrat cu libertate... cu atât de multă și înfricoșătoare libertate, încât ne-a îngăduit chiar și să-L răstignim pe Cruce.
În afară de acest argument teologic împotriva credinței în astrologie, se poate afirma că logica umană însăși se opune ideii potrivit căreia mișcarea nu știu căror planete mă determină pe mine să am o anumită atitudine, absolvindu-mă astfel de responsabilitatea propriilor acțiuni. Cum am putea crede că, într-o anumită zi, cei născuți în zodia X vor avea succes în afaceri și, la ora y, vor intra în conflict cu cineva? :) Dacă am accepta această prezicere copilărească, am ajunge la concluzia că, în acea zi, tuturor celor din zodia x li se vor adeveri aceleași preziceri pentru că, în caz contrar, prezicerile ar fi false, iar cei câțiva care ar spune că verdictul horoscopului s-a împlinit ar confunda, de fapt, împlinirea unei preziceri cu o simplă coincidență. Așa cum se poate observa cu ușurință, toate cazurile în care horoscopul pare a se adeveri sunt pure coincidențe, fiindcă nu toți născuți în aceeași zodie au parte de aceleași întâmplări în aceleași zile.
Astrologia... să fi fost inventată de egiptenii antici, așa cum a rămas consemnat în istorie? Da, dar cred că și adversarul spiritual al omenirii a avut o contribuție importantă în elaborarea acestei false științe "pe care unii, mărturisind-o, au căzut de la credință". Crezând în astrologie, negăm dogma liberului arbitru (așadar, săvârșim o erezie); tăgăduind propria libertate, subestimăm iubirea divină față de noi; prefăcându-ne că nu noi suntem autorii liberi și conștienți ai caracterului și ai faptelor noastre, evităm asumarea responsabilității și, implicit, Îl considerăm ca nedrept pe Cel Ce ne va judeca pe toți după faptele noastre. Hristos nu spune nicăieri că, la judecata particulară sau la cea de apoi, va ține seama și de zodia în care ne-am născut, ci precizează, în nenumărate rânduri, că ne va da după faptele noastre, așadar luând în considerare deciziile noastre luate în mod liber.
Astrologia este o pseudoștiință, chiar dacă denumirea ei se aseamănă cu cea a astronomiei, știință autentică. :)
În concluzie, astrologia poate ficonsiderată ca o formă de neopăgânism, iar pentru noi, creștinii, este inclusiv o erezie, căci se opune în mod clar uneia dintre dogmele Ortodoxiei - cea a existenței liberului arbitru.

Cu respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogma Democratiei si Dogma Statului Paternal Mihnea Dragomir Dogmatica 71 17.02.2013 19:45:07
Dogma este obligatorie pentru mantuire catalin2 Dogmatica 137 04.10.2011 15:59:10
Religie, Dogma, Ortodoxism vs Buddhism, Hinduism vs iubirea libera a Divinitatii Tangun Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 126 31.01.2011 16:41:30
Iluzia Liberului Arbitru andreicozia Generalitati 46 02.03.2010 23:28:30
De unde avem dogma trinitatii ? Eutifievv_emi Despre Sfanta Scriptura 56 28.02.2010 18:29:42