![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
În toate bisericile Patriarhiei Române vor fi oficiate, la cumpăna dintre ani, slujbe speciale. Potrivit rânduielii liturgice hotărâte de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 17 februarie 2011 în noaptea dintre ani în catedralele și bisericile parohiale se săvârșește Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și se citesc rugăciunea Sfântului Isaac Sirul, o rugăciune de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an (din tradiția română și slavă și din tradiția greacă), informează TRINITAS TV.
În mănăstiri slujba se va săvârși după ce s-a oficiat, potrivit Tipicului bisericesc, Miezonoptica sau Privegherea.
|
||||
|
||||
![]()
Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale, precum și practicile dăunătoare unității liturgice, săvârșite cu ostentație sau din motive pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori.
Întrucât sărbătoarea bisericească de la 1 ianuarie (Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului și Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei), care este și începutul anului civil, trebuie primită cu bucurie duhovnicească, la sfârșitul Sfintei Liturghii se va oficia slujba Tedeumului, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale
|
|||
|
|||
![]()
As vrea sa stiu si eu de ce in ultimii ani s-a introdus aceasta slujba de la miezul noptii, la trecerea dintre ani. Eu nu am auzit de asa ceva nici pe vremea parintilor, nici pe vremea bunicilor.
Mie mi se pare ceva fanatic, sa scoti oamenii din casa, la miezul noptii, in toiul iernii. Si mai este si erezia aceea, in care oamenii, de teama ca vine sfaristul lumii odata cu schimbarea cifrei anului, se retrageau in biserici la miezul noptii, ca sa ii prinda acolo sfarsitul lumii, si sa se... mantuiasca. |
|
||||
|
||||
![]()
Se pare ca la noi, aceasta traditie a incpeut din 2000, la Catedrala din Iasi - http://www.noutati-ortodoxe.ro/slujb...l19024_p0.html
Nimeni nu obliga pe nimeni sa faca ceva de Revelion. Omul alege in cunostinta de cauza. E bine sa stie ca poate sa aleaga si sa petreaca intrarea in noul an in rugaciune, nu doar sa se ghiftuiasca, sa arunce cu pocnitori si sa danseze. Sunt destui credinciosi care prefera sa petreaca in biserica si in rugaciune noul an, alaturi de preoti si de credinciosi, pentru ca asa simt si doresc ei, nu din frica sau din constrangere. Parintele nostru, foarte vesel, ne-a spus ca Hristos nu a indemnat apostolii sa scoata diavolii cu pocnitori, ci cu post si rugaciune, si a indemnat lumea sa vina la biserica pe 1 ianuarie, cand vor putea, noaptea sau dimineata, la 8, la Liturghie. Pe 1 ianuarie e o sarbatoare crestina, e Sfantul Vasile si Taierea imprejur a Domnului. Or crestinii se cade sa dea intaietate sarbatorilor crestine, nu celor pagane.
|
||||
|
||||
![]()
Ciresico, a venit cineva acasă la tine să te târâie la Biserică?
Sau ți-e teamă de așa ceva? Baricadeaza-te bine, Doamne feri să nu vină fanaticii peste tine!
|
|||
|
|||
![]()
am fost și am întrebat. Începe la 17:00 și se termină la 5 dimineața :) (parcă țin minte că la fel a fost și de hram)
|
|
|||
|
|||
![]()
Luni, 31-12-2012
07 00 - 11 00 Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I, III, VI, Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului Nectarie 17 00 - 19 30 Vecernia Mare cu Litie 23 15 - 01 00 Acatistul Sfântului Nectarie, Tedeum, Sfințirea Apei Marți - † Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului: 08 00 - 12 00 Utrenia,Liturghia Sfântului Vasile cel Mare 17 00 - 19 30 Ceasul IX, Vecernia, Pavecernița Mică, Paraclisul Sfântului Nectarie
|
|||
|
|||
![]()
Se poate face totul si fara extremele mentionate aici.
(Sigur ca fiecare este liber sa faca ce/cum vrea.) Calea de mijloc: Sa stai putin cu familia sau prietenii (fara pocnitori si mancat/baut fara limita), apoi putina odihna si apoi mers la slujba, pe 1 ianuarie. Mi se pare cel mai bine. Chiar ma deranjeaza ca unii (inclusiv in articolul de pe prima pagina) tind sa denigreze sarbatorile, nuntile si etc. Totul este rau. Mancatul ajunge imediat ghiftuire, bautul - betie si etc. De parca nu ar exista si cumnpatare pe lumea asta!
|
|||
|
|||
![]()
La Manastirea Stavropoleos se oficiaza, incepand cu miezul noptii, Utrenia si Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare.
|
|
|||
|
|||
![]()
Si eu as vrea!
Si cum deocamdata nu imi spune nimeni, sunt silit sa incerc de unul singur raspuns: Poate pentru ca unii oameni simt nevoia sa fie in Biserica, impreuna cu fratii si surorile de credinta, asa cum simtim cu totii nevoia, uneori, sa fim impreuna cu familia noastra. Din "nevoi de familie", asadar...:) Poate pentru ca unii oameni vor ca trecerea dintre anii temporali sa nu fie o oarecare risipire a vremii, ci o inaltare peste vremuri si vreri... Precum si o coborare a mintii trufase in inima (altminteri zgribulita de geruri si intuneric)... Poate pentru ca unii oameni sunt obisnuiti sa ceara iertare de la Dumnezeu, in comuniunea eclesiala, pentru cele de peste an, pe de o parte, si nazuiesc, pe de alta parte, sa obtina binecuvantare de la preotul lui Hristos pentru un bun inceput al noului an. Asa cum, cand pleci de acasa, tare bine e sa fii imbratisat si sa auzi urindu-ti-se din toata inima: "Drum bun si Dumnezeu sa te ocroteasca!" Poate pentru ca unii oameni sunt singuri, fara familie, fara prieteni... Singuri si goi si flamanzi... Poate pentru ca unii oameni sunt plini de recunostinta pentru darul Domnului in anul ce-a trecut si voiesc sa impartaseasca si altora din prosperitatea lor sufleteasca. Poate pentru ca unii oameni iubesc slujbele bisericesti si toata atmosfera de rugaciune, preferind pe acestea celorlalte alternative (cum ar fi muzichia tavernei, asfaltul pietelor din centrele oraselor sau tavanul propriei camari). Poate pentru ca unii oameni sunt rugati de copil sau de sot sau de nevasta sau de prieteni sau de parinti si bunici sa mearga si ei la Biserica, sa nu se rupa familia sau grupul de prieteni. Poate pentru ca unii oameni, care au trecut suparati peste an, spera sa obtina si sa ofere acum, in Biserica, iertarea si bucuria sufletelor lor. Poate pentru ca unii oameni sunt purtati parca fara voia lor, adica insuficient lamurit, de un dor aparte, fin si puternic, catre locul de unde vin in noapte, printre bubuitori si chiuituri, vesele chemari de clopot cristalin... Poate pentru alte nenumarate motive (si scopuri) pe care le vor fi avind multe suflete al caror rost doar Bunul Dumnezeu il stie... La multi ani binecuvantati de Domnul Iisus Hristos in Biserica Lui! AMIN+ Last edited by cezar_ioan; 31.12.2012 at 18:43:33. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noaptea de Anul Nou | parinteleiacob | Spiritualitatea ortodoxa | 15 | 03.01.2013 10:51:19 |
Slujbele pentru morti | Florin-Ionut | Generalitati | 13 | 01.02.2012 10:59:10 |
Participarea la slujbele Bisericii | costel | Sfanta Liturghie | 9 | 13.12.2010 11:39:17 |
Rugăciuni de mulțumire în noaptea de Anul Nou | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 10 | 31.12.2009 20:31:02 |
Slujbele la nasterea unui copil | costel | Generalitati | 2 | 04.09.2008 16:06:20 |
|