![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Apoi , spui ca "pacatul a ajuns sa fie sinonim al omului . . . " Cum ramane atunci cu afirmatia ta de aici :"Totusi, ceea ce ne deosebeste de animale este ratiunea. Putem disercerne si alege " http://www.crestinortodox.ro/forum/s...455#post498455
|
|||
|
|||
![]()
Lacrimi si Har:Parintele Constantin Sarbu
IN MEMORIAM:,,Cine mergea prin anii ’70 dinspre Podul Mihai Vodă spre Uranus ori Izvor, se rătăcea lesne în labirintul unor străzi atât de aristocrate, încât aveai impresia că nu te afli într-un oraș balcanic, ci în chiar inima unui muzeu al urbanismului celui mai rafinat, al unui Louvre ori Sans Souci risipit sub colinele dâmbovițene, o etalare de gusturi și epoci dintre cele mai diverse și totuși unitare în acel „bon goût” al veacurilor noastre trecute, pline de farmec și distincție, de maniere elegante aduse de la Paris, Viena, Roma sau Madrid și întrupate pentru veșnicie (așa credeau înaintașii noștri înțelepți) în cele mai armonioase vile și palate în miniatură peste care trona, de aproape patru veacuri, cea mai elegantă ctitorie voievodală din București – Biserica Mihai Vodă. Într-o astfel de rătăcire motivată de o nesfârșită extaziere edilitară, prin cartierul tragediei noastre capitale, astăzi scufundat în adâncurile unei megalomanii paranoice, pe la jumătatea străzii Sapienței, privirea mi-a căzut pe o casă modestă dar care avea o aură de mister ce te oprea locului nedumirit; abia după ce-ți ridicai privirea mai sus, vedeai că pe acoperișul plat străjuia o cruce și înțelegeai că te afli în fața unei biserici improvizate. Era singurul caz întâlnit în București și am intrat mai mult din curiozitate decât din pietate. Ceea ce m-a izbit din început era mulțimea incredibil de mare a închinătorilor într-o așa minusculă încăpere și înălțându-mă discret pe vârfuri am aproximat numărul celor prezenți, la o oră și într-o vreme când bisericile țării erau aproape pustii. Tăcerea era absolută iar rânduiala era perfectă, fapt care și explica, în parte, posibilitatea acelei masive împreună-șederi într-un spațiu atât de smerit. Acestea însă, după cum aveam să mă luminez mai târziu, nu constituiau decât efectul adevăratei cauze și dezlegarea a apărut sub chipul unui preot care m-a impresionat atât de puternic, încât îmi amintesc precis că, mergând acasă, am avut o noapte albă. Ca și bisericuța improvizată, înfățișarea preotului era departe de a reține prin frumusețe, ori prin eleganță sau prin alte daruri ale Ziditorului. Aș putea spune că, dacă aș fi rămas doar cu acea primă impresie, astăzi nu aș fi avut o amintire atât de hotărâtoare sau, mai sigur, nu aș mai fi avut deloc. Totul mă intriga la modul cel mai acut și m-am dus în Duminica următoare dis-de-dimineață, dobândind un loc lângă strană și mă aflam aproape de ceea ce se numea catapeteasmă. Cu această primă Sfântă Liturghie, nu numai că nu s-au așezat răscolirile mele interioare ci aș putea spune că universul religios tradițional, cuminte, sau poate încremenit în forme automate și prea puțin înțelese, a fost făcut praf. Deși crescusem în biserică și nu pierdusem nicio liturghie în viața mea, aici pot spune că am trăit, compact și integral, frază cu frază, cuvânt cu cuvânt, gest cu gest, secundă cu secundă, prima liturghie înțeleasă originar. Părintele nu repeta un scenariu scris acum mai bine de un mileniu și jumătate ci zidea cu o pricepere și inteligență nemaiîntâlnite, punct cu punct, splendidul edificiu liturgic oriental, de fiecare dată pentru prima oară și numai pentru ziua prezentă, așa cum Sfântul Trup și Sânge se lucrează numai pentru momentul împărtășirii. Trecutul se topea în această clipă absolută, iar viitorul nu mai interesa pe nimeni. Ne aflam în timpul primordial și în inima actului originar; categoriile convenționale nu existau în acel topos liturgic, transformat în cea mai pură subiectivitate, într-o interioritate care mistuia ca un laser benefic orice durată, cantitate, masă, densitate etc. Desigur, eul meu, de o convenționalitate tipic pietistă, nu voia să cedeze acestui „spărgător de gheață atomic” și, abia după două-trei luni am reușit să depășesc stupefacția în direcția uimirii și priceperii cu smerenie, îngenunchiat de acest geniu liturgic pe care istoria acestui neam binecredincios nu cred să-l fi repetat vreodată. Pentru mine rămâne asemenea misteriosului Melchisedec – Preotul Celui Preaînalt – căci nimic altceva nu cunosc despre Părintele Constantin Sârbu și nu l-am văzut decât în timpul liturgic. De altfel nici nu aș dori să mai adaug ceva la această supremă și fulgurantă imagine, fiindcă de la el am înțeles esența slujirii liturgice, adică totul despre Liturghie. Nimănui ca acestui uriaș liturgist nu i se potrivește celebra frază a lui Nicolae Cabasila: „mai departe nu se poate”. Originalitatea lui absolută, printre altele, consta în aceea că liturghia nu o săvârșea doar în Sf. Altar, ci în toată biserica, și nu numai preotul, ci întreg poporul. În Biserica Sapienței nu exista niciun spectator; avea darul irepetabil de a-i angaja pe toți total și plenar, încât nici nu-ți dădeai seama cine a săvârșit sfânta taină. Cuvântul Liturghie nu mai era un termen preluat și consacrat dar pe care nimeni nu-l pricepe și mai ales nicăieri nu se realizează; în bisericuța devenită altar în întregime și în adunarea devenită în totalitate euharistică, idealul creștin al comuniunii visat și invocat de Mântuitorul în rugăciunea arhierească (In. 17), era, în sfârșit, împlinit. Dorul cel mai adânc al inimii Învățătorului și Prietenului, exprimat prin formula forte, de sorginte ebraică și psalmică: „cu dor am dorit să mănânc acest Paști cu voi”, se realiza într-un sfârșit de veac și de milenii, în cel mai modest „foișor” euharistic din orașul cu nume mistic-luminos, sub mâna acestui geniu sacredotal, creator al supremei simfonii ființiale. Când am citit pe Schmemann mai târziu, în capodopera gândirii lui de liturgist – L’Eucharistie – cu fiecare pagină fremătam de o bucurie copleșitoare fiindcă ceea ce el propunea eu „văzusem cu ochii mei și pipăisem cu mâinile mele”: cuvântul liturgic întrupat în viață concretă în inima Bucureștiului cel mult pătimitor. La ieșire, după ce trăiai un timp și un spațiu sacru, erai cu totul altul."(preluare de pe acest blogul domnului Craciun) Cuvinte spre vesnicie: ,,Oricât de lăudate ar fi credința noastră, învățătura noastră, calitățile noastre, dacă oamenii nu văd în faptele noastre, în umblarea și trăirea noastră, miezul gustos și mireasma plăcută a unei vieți în Hristos, în zadar este totul! Mai bine nu ne-am făli cu nimic, nu am vorbi, nu am predica, dacă în viața noastră lipsește Hristos, dacă în loc de pâine avem piatră și în loc de pește avem șerpi (Mat. 7, 9-10)! Ceea ce vă spun acum vouă îmi spun și mie și tuturor: Flămânzii s-au scârbit de vorbe! Ei vor pâine! Lumea s-a săturat de predici, ea are nevoie de Hristos! De ce nu înțelegem noi înșine ceea ce ne luptăm să-i facem pe alții să înțeleagă? Și ce înseamnă asta? Inseamnă a ne umple mai întâi pe noi înșine de Hristos și de virtuțile Lui în toată trăirea noastră cu fapta și apoi a-i face și pe alții să ajungă tot așa. Nu vorbe, ci fapte se cer! Altfel cuvintele rămân numai o firmă frumoasă, iar practic, dincolo de vorbe nu este nimic.Prin ce va cunoaște atunci lumea că noi suntem ai lui Hristos?…” (Parintele Constantin Sarbu) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vreau si eu! Desi nu sunt foarte convins ca am inteles macar jumatate din ce se descrie aici, am riscat sa cer in speranta ca voi avea si eu parte de asa ceva... Minunat citatul! |
|
|||
|
|||
![]()
Stiu omule ca vrei,si este bine pentru ca orice oaie vrea sa fie in turma ei dar adevaratul pastor este cel care vine dupa oaia care s-a pierdut,sau care a ramas singura,sau careia i-se clatina sufletul,sau care este ranita,pentru ca pastorul adevarat isi iubeste oile si le stie dupa nume pe fiecare si cand isi duce oile acasa vede daca una este lipsa si pleaca dupa ea.Dar daca pastorul ramine acasa si asteapta ca oaia sa vina singura atunci vai de biata oaie caci doar cine nu stie cum este o oaie crede ca poate ajunge singura inapoi.Si cel care ramine acasa,privind fericit la oile ramase dar uitand de oaia pierduta cand vor veni sa le rapeasca pe celelalate se va intrista sau doar va numara cate au ramas,rasufland usurat ca inca mai are oi care sa-i justifice ratiunea de a fi?Parintele Sarbu isi cunostea oile si nu ostenea niciodata sa aiba grija de ele,de aceea si erau o comunitate de frati si surori,ca la inceput,si nu doar o adunare de straini in esenta si de credinciosi in aparenta.Pentru ca oile erau legate prin exemplul si dragostea pastorului care statea in mijlocul lor la bine si la rau si oile il urmau cand mergea in fata lor pentru ca stiau ca ultima era pentru el la fel ca prima.Si traiau impreuna si bucuria si intristarea si toti erau una si pastorul era gata sa-si dea viata pentru ele,si asa a si facut urmand exemplul Mantuitorului.O sa-ti ajute Dumnezeu,cel care vede in inima noastra ceea ce noi nu vedem, sa-ti scoata in cale pe Pastorul cel Bun si sa mergi alaturi de ai tai.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De la lume adunate, si-napoi la lume date... | ucenic | Generalitati | 27 | 28.06.2012 22:50:26 |
Despre lume si lepadarea de lume | buiacu gabriel | Intrebari utilizatori | 12 | 10.08.2010 11:27:11 |
oameni care nu au crezut in Dumnezeu | cozia | Intamplari adevarate | 5 | 28.07.2008 20:15:06 |
|