![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspunsul il da si Hristos in parabola semanatorului (depinde pe ce sol cade cuvantul) si este o invatatura clarificata mai bine in sec. IV, odata cu aparitia pelagianismului. Asadar, orice om vede adevarul datorita harului, este luminat cu ajutorul acestuia. Iar acestea e primit in functie de faptele acelui om si de ceea ce e in inima lui. Astfel, fariseii, din cauza mandriei si a altor pacate, nu au putut vedea adevarul (doar unii din ei, ca au fost si farisei care au crezut in Iisus). In al doilea rand, intrebarea "care e adevarul" isi gaseste raspunsul prin rugaciune, e cel mai simplu mod. Nu in ultimul rand, adevarul era aratat intotdeauna prin minuni. De exemplu iconoclastii nu aveau parte de nicio minune, in timp ce de partea cealalalta erau minuni, la fel ca intotdeauna. Crestinii faceau minuni, in timp ce romanii nu aveau parte de nicio minune. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Contemplatia in zen budism nu este angajata in sfera efortului analitic - pentru identificarea veridicitatii sau unei posibile erori de logica. Eroarea de logica este premeditata. Este introdusa voit in fluxul conceptual tocmai pentru a-l suspenda, pentru a separa "intelgerea pura" de "suportul intelegerii". Astfel ofera posibilitatea unei intelegeri directe a intelegerii insasi - fara suport, fara reprezentari mentale. Este o arta care se invata progresiv alaturi de cineva care o stapaneste. Este arta trezviei - privirii directe a mintii - dincolo de orice inchipuire. Pentru a capitaliza "perplexitatea" se recomanda o intelegere prealabila a naturii mintii / asimilarea aspectelor cheie ale acestui fenomen - si evident, a rezultatului unei astfel de meditatii si necesitatea acesteia. Erori de logica utilizate in mod clasic> "Bea apa dintr-o ceasca goala!" "De unde provine sunetul cand aplauzi? De pe mana dreapta sau stanga?"
|
||||
|
||||
![]()
"Pomul după roade se cunoaște", cu alte cuvinte.
|
||||
|
||||
![]()
Sau altfel spus, toate optiunile noastre (religioase sau nu), au la baza ... logica.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Barsaumas; 09.11.2013 at 16:13:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Excelent punctat, stimate coleg. Uni prefera misticismul ca abordare, nici macar unul izvorit din propria fiinta, ci imprumutat de la autoritati spirituale.
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu zic să te mai gandesti...
|
||||
|
||||
![]()
Sa ma mai gandesc ... sau sa gandesc mai logic?
|
||||
|
||||
![]()
Fă ce poți.
|
||||
|
||||
![]()