![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Salutare. Mi-am facut cont special pe acest forum pentru a va adresa o intrebare.
Ma numesc Cristi, si in fiecare an, in ziua de Craciun sunt sunat de majoritatea prietenilor pentru a mi se ura "la multi ani" ,urare la care nu stiu cum sa raspund! Mi se pare putin ciudat ca numele de Cristian sa se sarbatoreasca in ziua nasterii lui Iisus Hristos, si am facut putina munca de cercetare. Iata ce am gasit eu : "Hristos" inseamna "cel uns" ,iar (se pare ca) etimologia numelui Cristi/Cristian deriva din cuvantul "crestin" sau "cel ce il poarta pe Iisus" - Cristopher (Cristofor). Etimologia cuvantului "crestin" se pare totusi ca deriva din Hristos!.... deci, intr-un final legatura dintre Iisus Hristos si numele de Cristi...exista astfel : Hristos - Crestin - Cristi. In engleza apropierea este si mai evidenta : Christ - Christian - Chris. Bun. Chiar daca numele de Cristi deriva din Hristos, Hristos in sine nu este un prenume ci mai mult un nume sau un rang. "Cel uns" - mesia in ebraica, tradus in latina Christus. Daca prenumele meu era Iisus ( o practica des intalnita in tarile catolice de limba spaniola) ,era clar ca onomastica mea era pe 25 decembrie! dar... Iisus Hristos inseamna Iisus cel uns, iar legatura dintre mine si fiul Domnului este legata mai mult de acest rang (porecla,nume, spuneti-i cum doriti) si deci numele de Cristi nu are nicio legatura cu vreun prenume crestin Ortodox. (o exista un Sfantul Cristian in alte confesiuni crestine, dar din cate stiu eu nu la Ortodocsi). As aprecia o lamurire, daca se poate! PS: tin sa precizez ca nu sunt ortodox practicant, si nici nu tin sa ma serbez cu ocazia onomasticii dar...oamenii suna! :) Multumesc! |
|