Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2014, 00:40:34
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Post negru inseamna sa nu mananci si sa nu bei nimic cel putin o zi intreaga, deci fara apa.
Postul cu apă e fratele mai mic al postului negru. Postul negru e cel total sau absolut, fără nimic de băut sau de mîncat. Forma severă presupune încetarea contactului cu apa și, îndrăznesc să adaug, dacă e posibil și cu mirosurile plăcute sau neplăcute. Experții recomandă să fie ținut în zone de munte sau oriunde poluarea este minimă și să fie precedat de o serie de sesiuni cu apă pe motiv că detoxifierea este mult prea bruscă pentru un organism plin de otrăvuri.

Ambele forme de post au în comun faptul că digestia este oprită și corpul declanșează o serie de mecanisme absolut naturale de detoxifiere, reparare și regenerare. E valabil și pentru animale.

Toate celelalte forme de ”post” sînd de fapt niște diete mai mult sau mai puțin aspre, inclusiv postul creștin ortodox. Totuși Sfinții au rînduit cîteva zile de post negru pe an care, dacă ar fi respectate, ne-ar aduce beneficii enorme la capitolul sănătate. Cu toate astea, există cîteva categorii de oameni care nu au voie să practice postul cu sau fără apă.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 21.04.2014 at 00:43:09.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2014, 01:50:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Post negru inseamna sa nu mananci si sa nu bei nimic cel putin o zi intreaga, deci fara apa.
Nu neaparat.
Vechi 22.04.2014, 01:52:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Post negru inseamna lacat la guritza.Postul negru pentru mai multe zile se face numai sub indrumarea si binecuvantarea duhovnicului.Postul negru se tine cu rugaciune tocmai ca sa n-o iei "razna"
Scuza-ma, dar nu ti-am inteles metafora din prima parte.

Si sunt multe forme si motive pentru postul negru.
Vechi 22.04.2014, 01:54:58
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
O să încerc la un moment dat să țin cîteva zile fără apă să văd cum e. Am observat că în prima zi nu mi-a fost sete, de fapt cam o zi jumate. Se spune că e cea mai puternică metodă de detoxifiere. Evident că nu trebuie să depășești anumite limite, dar nu știu care ar fi... Probabil contează cît de puternic e corpul, dacă a mai trecut măcar printr-un post cu apă relativ lung, care e umiditatea în zonă, cît de cald e afară, cît de des faci duș șamd.
Credeam ca ai avut deja parte de destule lectii despre cum trebuie sa iei chestiile care vin cu justificari de genul "se spune ca.." :)

Citat:
Niște discuții pe tema asta: http://curezone.org/forums/am.asp?i=1792085 . Văd că și dușul e interzis...
Eu vad un comentariu foarte interesant:

" More and more I see people at this forum caught up in the Glamor of Fasting, rather than having a Purpose and logical Aftermath."

Citat:
Cît despre a-ți pune viața în pericol, nu cred. Au fost oameni care au făcut greva foamei și au murit abia după 40 de zile, monitorizați la spital. De sete, nu de foame.
Chiar nu inteleg ce ai vrut sa spui.
Ca au murit de sete abia dupa 40 zile?
Ma indoiesc.
Vechi 22.04.2014, 08:36:14
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Credeam ca ai avut deja parte de destule lectii despre cum trebuie sa iei chestiile care vin cu justificari de genul "se spune ca.." :)
Mă exprim așa deoarece domeniul este unul neoficial, nerecunoscut științific, deocamdată relativ necunoscut, cărți sînt puține, supraveghetori profesioniști care împărtășesc din experiență iarăși nu prea, deci 100% siguranță nu are cum să fie.

Citat:
Eu vad un comentariu foarte interesant:

" More and more I see people at this forum caught up in the Glamor of Fasting, rather than having a Purpose and logical Aftermath."
Crede-mă că am scopul bine determinat. Există și o logică în toate astea, dovedită experimental, științific. Dar or fi și oameni care-o fac fariseic, ca să se laude, să iasă în evidență sau din te miri ce motive ciudate.

Citat:
Chiar nu inteleg ce ai vrut sa spui.
Ca au murit de sete abia dupa 40 zile?
Ma indoiesc.
Da. Un cuplu de asisteți la nu știu ce spital d epe aici au venit să cumpere un pătuț de la mine, deci niște oameni pe care practic nu-i cunosc. I-am întrebat dacă la viața lor au auzit sau văzut oameni care practică postul de genul ăsta și mi-au răspuns că s-a internat odată cineva care a făcut greva foamei. O femeie parcă. Și a stat la ei pînă a murit după exact 40 de zile fără să mănînce și să bea nimic. Nu cred că m-au mințit, ce rost ar fi avut? Nu i-am întrebat de perfuzii, dar cu perfuzii n-ar mai fi greva foamei, zic eu.

Reply With Quote
Vechi 22.04.2014, 09:39:24
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Mă exprim așa deoarece domeniul este unul neoficial, nerecunoscut științific, deocamdată relativ necunoscut, cărți sînt puține, supraveghetori profesioniști care împărtășesc din experiență iarăși nu prea, deci 100% siguranță nu are cum să fie.

Crede-mă că am scopul bine determinat. Există și o logică în toate astea, dovedită experimental, științific. Dar or fi și oameni care-o fac fariseic, ca să se laude, să iasă în evidență sau din te miri ce motive ciudate.

Da. Un cuplu de asisteți la nu știu ce spital d epe aici au venit să cumpere un pătuț de la mine, deci niște oameni pe care practic nu-i cunosc. I-am întrebat dacă la viața lor au auzit sau văzut oameni care practică postul de genul ăsta și mi-au răspuns că s-a internat odată cineva care a făcut greva foamei. O femeie parcă. Și a stat la ei pînă a murit după exact 40 de zile fără să mănînce și să bea nimic. Nu cred că m-au mințit, ce rost ar fi avut? Nu i-am întrebat de perfuzii, dar cu perfuzii n-ar mai fi greva foamei, zic eu.
Adica 40 de zile fara apa?
Da-mi voie sa ma indoiesc si eu :)
Suna teribil.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2014, 11:08:07
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Adica 40 de zile fara apa?
Da-mi voie sa ma indoiesc si eu :)
Suna teribil.
Îți dai seama că numai sănătoasă nu a fost după ~ 7-10 zile fără apă. Dar pînă la cedarea definitivă sistemul mai poate rezista în agonie, depinde și de puterea fiecăruia, de cît de des se spală, de ambient.

Nimeni nu recomandă să postești total mai mult de 3-5 zile, mai ales dacă nu ai antrenament.

Reply With Quote
Vechi 22.04.2014, 18:47:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

In mod sigur i-au pus perfuzii.
Spitalele de la noi nu cred ca incurajeaza/ajuta sinuciderea.

Renunta la naivitatea ca spalatul ajuta cu ceva, doar daca ai vreo trimitere la un material de anatomie/fiziologie unde scrie ca pielea absoarbe apa si o introducere in sistemul circulator.

Dar na, in lumea "postului uscat" tot felul de miracole se intampla... :)

Last edited by AlinB; 22.04.2014 at 18:50:15.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2014, 10:49:26
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
In mod sigur i-au pus perfuzii.
Spitalele de la noi nu cred ca incurajeaza/ajuta sinuciderea.

Renunta la naivitatea ca spalatul ajuta cu ceva, doar daca ai vreo trimitere la un material de anatomie/fiziologie unde scrie ca pielea absoarbe apa si o introducere in sistemul circulator.

Dar na, in lumea "postului uscat" tot felul de miracole se intampla... :)
Într-adevăr, apa nu trece prin piele în corp.

http://betastuffs.blogspot.fr/2012/0...kin-water.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Skin

Poate că filosofia postului uscat aspru presupune ținerea apei la distanță ca să reziști mai ușor pînă la prima sete severă. Taie ispita și nu vei cădea. :)

Reply With Quote
Vechi 23.04.2014, 11:44:48
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Cu cat sunt mai absurde explicatiile care le gasesti, cu atat iti dai seama, poate, mai mult, de absurditatea cauzei care incerci sa o sustii :)