Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2014, 15:04:44
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FearGod Vezi mesajul

Te raportezi la adevar sa dispara taxele de botez,nunta,inmormantare si nu o sa-i mai priveasca nimeni ca functionari
Daca enoriasii ar veni la biserica nu doar cu prilejul botezurilor, nuntilor si inmormantarilor, ar avea si alta perceptie asupra preotilor, iar preotii ar avea si ei alta perceptie asupra enoriasilor, e un cerc vicios.
Vechi 26.04.2014, 18:09:18
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
Nu-mi place deloc chestia asta cu cerutul banilor,taxe la orice,nimic nu e gratis.
Mă gândeam eu că ție-ți place să fie totul pe gratis.
Ai vreun handicap, ceva? Care e motivul de cerșești să fie mocca?
Ia mai lăsați voi milogeala asta!
Când te duci la bodegă nu ceri nimic pe gratis. Vrei doar pe datorie :)
Reply With Quote
Vechi 26.04.2014, 18:50:46
FearGod FearGod is offline
Member

Data înregistrării: 26.04.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Discutia este inutila. Nu stii multe lucruri din viata Bisericii si majoritatea lucrurilor din invatatura ei. Nu te supara, dar asta este realitatea. Pot sa te corectez cu privire la ce spui (si sa iti si aduc dovezi), dar asta nu va ajuta.
Ce va ajuta in schimb ar fi sa mergi la biserica, sa studiezi invataturile Bisericii, sa traiesti in conformitate cu acestea, iar cand vei reusi si vei putea fi un model atunci vom putea continua aceasta discutie.
Cel mai usor lucru este sa ii judecam pe ceilalti, cat de gresit procedeaza ei, iar daca este sa intoarcm discutia spre noi vom gasi mereu alibiuri pentru tot ce facem... sau nu facem.
Eu nu am spus sau pretins ca sunt vreun invatat in teologie,asta si astept de la tine sa ma corectezi,sa vii cu argumente cu dovezi,de aia esti platit(in cazul in care esti preot) preotii au de a face cu oameni nepregatiti,noi aia care cotizam cu bani la salariu dumneavoastra asteptam argumente,ce e rau in asta?? ca mine sunt milioane in tara asta,adica noi nu avem voie sa primim raspunsuri ci doar sa fim obedienti??

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
11. Dacă noi am semănat la voi cele duhovnicești, este, oare, mare lucru dacă noi vom secera cele pământești ale voastre?(1Cor9,11)
"Dar noi nu ne-am folosit de dreptul acesta,ci rabdam totul ca sa nu punem vreo piedica Evangheliei lui Hristos"

Eu asta observ in ziua de azi ca se pun piedici,oamenii cand li se cer bani isi pierd credinta in Evanghelie si in D-zeu

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Mă gândeam eu că ție-ți place să fie totul pe gratis.
Ai vreun handicap, ceva? Care e motivul de cerșești să fie mocca?
Ia mai lăsați voi milogeala asta!
Când te duci la bodegă nu ceri nimic pe gratis. Vrei doar pe datorie :)
Mai omule stii ceva eu pot sa ma rog si singur nu am nevoie de intermediari si sincer sa fiu nu dau 2 bani pe rugaciunile preotilor care cer bani ca sa stii si tu treaba asta,mie nu-mi plac alaturarile asta credinta+bani rugaciuni+bani eu altfel il vad pe D-zeu si pe Iisus.Asa spune in scripturi ca trebuie sa fii handicapat ca sa te bage inseama preotul pe gratis??? nu prea cred
Unde ai pomenit tu milogeala de la crestini?? crestinul adevarat daca ii cere preotului rugaciuni ii da daca are bani,eu nu am intalnit oameni de o asemenea fatarnicie sa ii ceara preotului rugaciuni sa aibe bani si sa nu dea intentionat,aia nu mai e credinta,inseamna ca ala e prost,se milogeste omul sarac nu unu care are bani
Deci repet nu mai cereti bani ca loviti in credinta oamenilor si dati motive ateilor sa atace biserica.
Daca nu ma credeti intrati pe forumurile din Romania sa vedeti ca sunt sute de subiecte pe aceeasi tema adica banii
Reply With Quote
Vechi 26.04.2014, 19:33:04
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Eu nu am spus sau pretins ca sunt vreun invatat in teologie,asta si astept de la tine sa ma corectezi,sa vii cu argumente cu dovezi,
Nu. Nu te intereseaza argumentele. Tu "stii" deja ce e bine si ce e rau. Tie ti se pare normal ca tu sa poti gresi, sa faci ce vrei, sa nu iti dai interesul pentru Biserica, sa astepti sa te "invete" altii nu sa te straduiesti singur, sa primesti ajutor atunci cand ai nevoie (de orice natura), dar preotii sa traiesca din salarii mizere de 600 de lei si daca se poate sa cerseasca la coltul strazii.

Citat:
de aia esti platit(in cazul in care esti preot)
Nu sunt preot.

Citat:
preotii au de a face cu oameni nepregatiti,
Exista doua categorii de oameni nepregatiti:
1. Cei care nu au acces si au nevoie de mai multa atentie si mai mult efort in catehizare.
2. Cei care vor sa le pice din cer, nu vor sa faca efort si pentru asta fiecare va trebuie sa raspunda. Nu doar preotul.

Citat:
noi aia care cotizam cu bani la salariu dumneavoastra asteptam argumente,ce e rau in asta??
E rau pentru ca vezi preotul ca pe un functionar care trebuie sa stea la dispozitia ta.

Citat:
ca mine sunt milioane in tara asta,adica noi nu avem voie sa primim raspunsuri ci doar sa fim obedienti??
Stai linistit ca inca nu i-am vazut pe cei obedienti. Cam ce astepti? Stii cati preoti sunt? Stii cati "credinciosi"? Cum vrei sa ajunga un preot la atatia oameni? Daca s-ar pune problema cresterii nr de preoti tot tu ai fi cel nemultumit ca trebuie sa "intretii" atatia preoti. Dar nici pe la biserica nu vrei sa dai. Repet, preotul nu este un functionar la dispozitia ta. Este la dispozitia ta atat timp cat arati interes, deschidere si faci un efort.

Citat:
Eu asta observ in ziua de azi ca se pun piedici,oamenii cand li se cer bani isi pierd credinta in Evanghelie si in D-zeu
Nu pierd ce nu au avut. Cel pe care il intereseaza banul nu are credinta, are superstitie.

Citat:
Mai omule stii ceva eu pot sa ma rog si singur nu am nevoie de intermediari
Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Pot sa ghicesc? In perceptia ta nu este nevoie de preot pentru a ajunge la Dumnezeu?
Citat:
Ghicesti gresit,chiar este nevoie de preot,
Uite ca totusi nu am gresit.

Citat:
Daca nu ma credeti intrati pe forumurile din Romania sa vedeti ca sunt sute de subiecte pe aceeasi tema adica banii
De asta este lumea plina de "sfinti".
Vechi 26.04.2014, 20:04:11
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
Unde ai pomenit tu milogeala de la crestini??
La tine.
Nu cred că ești creștin dar asta-i altă discuție.

Nu te mai tot milogi să-ți facă Biserica toate pe de-a moaca.
Dacă nu ești handicapat sau cerșetor, dă și tu un ban Bisericii!
Că nu mori.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2014, 00:50:24
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Hristos a înviat!
Citat:
... ca mine sunt milioane in tara asta,adica noi nu avem voie sa primim raspunsuri ci doar sa fim obedienti??
Tu nu ești obedient, tu ești revoltat că n-ai bani, că dacă ai fi avut poate îi dădeai bunicii(și nu intrai pe forumul creștinortodox).

Citat:
"Dar noi nu ne-am folosit de dreptul acesta,ci rabdam totul ca sa nu punem vreo piedica Evangheliei lui Hristos"
14. Tot așa a poruncit și Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.(1cor9,14)

Asta a fost în faza propovăduirii Evangheliei, dar tu ești deja ”evanghelizat”, adică știi că trebuie să întreții preotul, dar nu vrei să plătești.

Citat:
Eu asta observ in ziua de azi ca se pun piedici,oamenii cand li se cer bani isi pierd credinta in Evanghelie si in D-zeu...
Dacă ți se cer bani tu îți pierzi credința...?
Tocmai ai recunoscut(te-ai dat de gol) că banul este dumnezeul tău.
Mă voi ruga pentru tine.

Bunica ta se umilește la tine, sperând că poate o ajuți, ca să nu fie umilită în sat.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 27.04.2014 at 01:47:26.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2014, 17:42:28
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Mama mea care este la tara imi cere mereu bani pentru biserica,la inceput am zis ca e ok eu fiind ortodox dar m-am interesat mai bine si am intrebat-o pentru ce sunt acei bani(in fiecare an da cam 200 de lei) si mi-a spus ca banii sunt pentru rugaciunile preotului,de paste,mosii de vara,iarna,etc si am intrebat "cine nu are bani sa dea nu se mai roaga preotul" si mi-a raspuns ca da,si ca banii sunt strict pt rugaciuni,pentru reparatii si alte cheltuieli se cer bani in plus
Eu stiam ca preotii sunt bugetari primesc salariu si pensie pt munca prestata,mai primesc in plus bani la nunti,botezuri,inmormantari,dar si la rugaciuni???? chiar asa in biserica noastra totul se plateste?? cum ramane cu "fara plata ati primit fara plata sa dati" se pare ca la noi credinta se plateste,nu scoti banul nu se roaga nimeni pt tine,daca gresesc corectati-ma.
11. Dacă noi am semănat la voi cele duhovnicești, este, oare, mare lucru dacă noi vom secera cele pământești ale voastre?(1Cor9,11)
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 29.04.2014, 04:25:17
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
Mama mea care este la tara imi cere mereu bani pentru biserica,la inceput am zis ca e ok eu fiind ortodox dar m-am interesat mai bine si am intrebat-o pentru ce sunt acei bani(in fiecare an da cam 200 de lei) si mi-a spus ca banii sunt pentru rugaciunile preotului,de paste,mosii de vara,iarna,etc si am intrebat "cine nu are bani sa dea nu se mai roaga preotul" si mi-a raspuns ca da,si ca banii sunt strict pt rugaciuni,pentru reparatii si alte cheltuieli se cer bani in plus
Eu stiam ca preotii sunt bugetari primesc salariu si pensie pt munca prestata,mai primesc in plus bani la nunti,botezuri,inmormantari,dar si la rugaciuni???? chiar asa in biserica noastra totul se plateste?? cum ramane cu "fara plata ati primit fara plata sa dati" se pare ca la noi credinta se plateste,nu scoti banul nu se roaga nimeni pt tine,daca gresesc corectati-ma.
Decit sa dai bani si sa-ti para rau mai bine nu mai da ca preotul se roaga oricum cit ar fi el de rau.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 29.04.2014, 10:19:51
FearGod FearGod is offline
Member

Data înregistrării: 26.04.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Decit sa dai bani si sa-ti para rau mai bine nu mai da ca preotul se roaga oricum cit ar fi el de rau.
Asta vroiam eu sa se evite,uite si tu din cauza banilor cate neplaceri sufletesti pot aparea,de aia eu ma gandeam totusi la alte modalitati,poate unii nu au sau nu vor sa fie mai prejos decat alti vecini,sau le e rusine sa spuna si nu vor sa se faca de ras in fata preotului,dar e treaba Bisericii daca asa zic ei ca e bine
Reply With Quote
Vechi 29.04.2014, 13:30:38
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Eu inteleg altfel problema si sunt surprinsa de ce multi de aici nu vad asta.
Este simplu:
Exista situatii si gesturi pentru care nu e bine sa se dea bani, adica e bine sa nu fie folosite ca pretext pentru adunat bani pentru alte scopuri reale.
Nu se dau bani pentru: rugaciuni, spovedit, impartasit etc. Nu este firesc.
E ca si cum l-ai plati pe Dumnezeu. Doamne, iarta-ma.

Se pot aduna bani pentru intretinerea bisericii si pentru preot, separat, cinstit.
Cred ca la asta s-a referit autorul firului.

Mi-e greu acum sa delimitez serviciile in biserica, unele pe bani si altele gratis.

Eu cred ca depinde mult de biserica si de preot.
Sunt unii care nu accepta bani pentru unele servicii, altii primesc dupa posibilitatile oamenilor (nu iau de la cei saraci). Unii au tarife diferentiate pentru servicii care se platesc (botez, cununie, inmormantare), altii nu (si este rau).

Eu nu stiu cum era acum 2000 ani, ce se platea in biserica si ce nu, cum erau platiti preotii si bisericile. De asta mi-e greu sa spun pentru ce anume azi ar trebui sa platim in biserica si pentru ce nu.

Intr-adevar sunt situatii penibile, care ii lezeaza pe unii si ar trebui procedat mai delicat. Unii nu au si se simt prost si chiar renunta la unele servicii, altii au si dau mult.
Am vazut biserici in care exista un cosulet unde se aduna pentru saraci, sau pentru alte scopuri caritabile, separat se aduna (am vazut chiar cu lista) donatii pentru reparatii in biserica, sau pentru cheltuielile de intretinere.
Separat este casa pentru pangar (lumanri, obiecte de cult, carti care se vand in biserica), sau pentru altceva.

Nu-mi este clar modul de finantare a bisericilor si preotilor. Unii spun ca au bani foarte putini, altii ca dimpotriva. Deci nu stiu unde este adevarul.

In general am vazut ca fiecare plateste ce si cat doreste, dupa puteri si asa mi se pare normal.

Daca pentru anumite servicii este clar, se platesc: botez, cununie, inmormantare, slujbe acasa; pentru altele mie nu-mi este clar.
Si cred ca asta este si problema autorului firului:

1. am vazut ca unii pun bani pe masa pentru slujba de Maslu (faceam ordine la sfarsitul slujbei, i-am adunat si i-am dat persoanei care se ocupa cu finantele in biserica. Mi s-a spus ca acei bani sunt ai preotului. Punct.
Eu n-am stiut.
2. am vazut ca se dau bani la acatiste si nu stiu daca e normal sau nu
3. la parastase (iar nu stiu cum e corect)

In unele bisericii se umbla cu cosuletul, sau oamenii doneaza separat pentru biserica.

Problema cu salarizarea preotului nu o cunosc. In tara in general au salariu de la stat, ca orice bugetar. Acum cat este si daca in mod oficial ei trebuie sa se finanteze si de la enoriasi, nu stiu.
Nu inteleg totusi diferenta (la finantare) intre preoti si alte categorii de bugetari (profesori, medici, functionari etc.). Acestia din urma nu trebuie sa-si mai completeze salariul adunand de la oameni.
In diaspora unii au salariu, altii nu. De ce si cum traiesc, nu stiu. Unii mai lucreaza in paralel si nu mi se pare corect sa fie asa, pentru ca atunci nu mai au destula energie si timp pentru enoriasi si biserica.

Exista si alte categorii de oameni care ajuta in biserica si nu stiu daca sunt platiti sau nu: paraclisier, citet, strana, cel care face curatenie, etc.

Poate ca in tara sunt platiti. Din ce, nu stiu?

Da, sunt cheltuieli pentru intretinerea bisericii.
Exista parohii si preoti mai cu bani si altele/altii cu mai putini. Unii chiar reusesc sa construiasca biserici, sa le impodobeasca la maximum. Nu stiu de unde. Altii nu au.
Nu exista reguli generale. Se discuta diverse modele de finantare (de ex. prin cotizare din salariu ca la alte confesiuni), dar fiecare cu avantaje si dezavantaje.

Tocmai am vazut o alta afirmatie foarte ciudata: preotul este si angajator. Oare?
Dar oamenii aceia sunt angajatii preotului? El nu este patron!!! Eu credeam ca sunt angajatii bisericii si sunt platiti tot de acolo de unde este platit si preotul. Nu este asa?

Last edited by sophia; 29.04.2014 at 13:34:21.
Reply With Quote
Răspunde