![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce ai dat tu acolo este un sistem de control(fie el si sistem legislativ). Dar ceea ce este legal (dpdv al sistemului legislativ) nu este obligatoriu sa fie moral. Chestia asta se intampla cand sistemul legislativ intra in conflict cu moralitatea. Sa luam in exemplu: Intrebare pt tine: daca legea iti permite sa dai afara chiriasi din casa ta pe motiv ca nu si-au platit chiria , atunci faptul de ai da afara din casa chiar si mijlocul unui ger/crivat este perfect legal(ca asa spune legea) dar este moral ? Sistemul de control(in cazul acesta sistemul de legi) reprezinta doar o forma de control si guvernare a multimilor.El nu exprima nimic dpdv moral. Daca legea iti permite sa arunci in strada in plina iarna o mama cu pruncul la san pt ca nu si-a platit chiria, tu dpdv al legi ai facut o legalitate insa dpdv al moralei ai facut o actiune demonica. Deci sa nu confundam sistemul legislativ cu morala.Ceea ce e legal nu este obligatoriu sa fie moral, iar ceea ce este moral nu este obligatoriu sa fie legal. Sunt doua chestii separate. |
|
|||
|
|||
![]()
A nu se confunda, intentiile/gandurile bune catre cineva care sunt temporare
(in functia de starea de moment) cu morala. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In schimb, nu putem vorbi de o morala ateista. Asta e diferenta dintre morala si etica. Morala este mereu secundara unei religii. Etica este secundara unei filosofii. De aceea, morala este mai neschimbatoare: eu cred ca e bine asa fiindca dumnezeul meu (sau dumnezeii mei) mi-au spus ca e bine asa. Ei nu-mi spun azi una, maine alta. Dimpotriva, etica e schimbatoare, depinzand mereu de filosofia care sta in spatele ei. Mai observam un lucru ciudat: sistemele morale care corespund unor religii foarte diferite tind sa se apropie. Spre exemplu, desi exista unele puncte de vedere fundamental diferite intre credinta catolica si credinta ortodoxa, nu putem vorbi de nicio diferenta la nivel moral. Adica, nu exista o "morala catolica" si o "morala ortodoxa". Nici chiar morala budista, de care am vorbit mai sus, nu e atat de diferita de morala crestina pe cat e credinta budista de credinta crestina. In schimb, eticile diverg. Spre exemplu, etica utilitarista nu are nimic comun cu etica deontologica, desi ambele sunt sisteme etice non-religioase (ca orice etica).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
sclavagist), atunci afla si tu acum ca intr-un sistem(oranduire) sociala acolo unde exista sclavie nu exista morala, doarece exploatoarea unui om de catre alt om nu este moral. Ce mi-ai spus tu aici, reprezinta o alta forma de control si nu morala. Sclavii aia nu erau omorati pt ca erau pusi la muncile de jos(adica era nevoie de ei, erau utili) insa daca sclavul refuza aceasta munca era omorat pentru ca nu mai era util. Asadar in astfel de sisteme ( ca democratia atheniana) condamnarea la moarte era hotarata in functie de cat de util sau nu era sclavul , societatii respective. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar asta nu este un sistem moral este un sistem demonic(anti-moral). ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stim din ceea ce considera societatea. De exemplu in comunitatile musulmane extremiste sunt alte valori. Iar ceea ce considera societatea noastra se bazeaza in mare parte pe valorile crestine. Cand au fost date cele zece porunci nu era considerat ceva foarte gresit sa omori pe altcineva. Sclavia si pedofilia (se spune ca invatatorii aveau relatii cu foarte tinerii invatacei dati in grija) nu erau ceva gresit in democratia greaca (tot democratie). |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intreaba producatorii de cannabis:)) (desi putem spune ca energia necesara creeari si luminarii becurilor necesare tot de la Soare vine, indirect. Si ca toata viata de pe Pamant, de la beduinii arsi de razelei lui pana la creaturile crespusculare din cele mai adanci pesteri tot de acolo sus primesc viata, desi ar putea sa nu ia contact niciodata cu existenta lui. Si ar putea fii o analogie interesanta)
Every point of view is useful, even those that are wrong - if we can judge why a wrong view was accepted. Last edited by Patrie si Credinta; 18.11.2014 at 19:23:38. |
|
|||
|
|||
![]()
=)) Du-te tare =)) Rad cu lacrimi =))
|
|
|||
|
|||
![]()
Atunci sper ca atunci cand argumentezi ca moralitatea fara Biblie nu exista, te referi strict la noul testament, si in nici un caz la vechiul testament.
|
|
|||
|
|||
![]()
:)))
Doar dpdv informational, viata din adancurile oceanelor traieste fara nici un pic de lumina provenita de la soare :P |
|
||||
|
||||
![]()
Dar hrana si caldura prin care nu ingheata oceanele tot de acolo sus provin, indirect(da, stiu ca exista si cosuri marine).