![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Care o fi scopul acestui topic? Ce folos, Doamne, iarta-ma(!), poti avea de aici?
|
||||
|
||||
![]()
Ce folos? offf bine am sa va explic la toti. Sunt multe persoane din viata mea pe care nu am reusit sa le iert, parinti, prieteni, fosti colegi si vreau sa le iert. Am auzit odata o pilda din pateric probabil in care spunea ca 2 calugari s-au certat, insa unul din ei si-a cerut iertare dar celalat o tinea tot pe a lui. Si a venit o vreme cand a venit prigoana si cel care si-a cerut iertare il durea inima pentru prietenul sau, a incercat el sa isi ceara iertare din nou sa se impace insa celalalt nu se lasa. Cel care nu vroia sa ierte a fost omorat si nu a primit cununa si celalalt nu-mi amintesc ce facuse. Ideea, e ca mi-a placut foarte mult, si ma mai gandesc de multe ori cand ma mai supara cineva la acea pilda :)
|
|||
|
|||
![]()
Pai de ce sa cari asa povara?
|
||||
|
||||
![]()
Nu stiu nici eu ce sa iti zic, e multa neputinta aici dar nici vointa nu am
|
|||
|
|||
![]()
Pai tocmai ala neputincios n-ar trebui sa se inhame la asa poveri :)
|
|||
|
|||
![]()
Hristos a inviat!
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări, Zvâcnită din Vrerea divină, Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru) Last edited by Demetrius; 25.04.2015 at 15:49:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Totusi, poate e bine sa lasam un pic de intelegere pentru ambele parti.Adica sa cantarim mai cu grija astfel de situatii.In general, pentru un om nascut si crescut intr-o familie cat de cat normala, e greu intr-adevar sa cunoastem anumite situatii.Mai concret: sunt familii si neamuri in care se petrec abuzuri extrem de grave(de la psihice, pana la fizice).Cum am putea cere victimelor acestora sa ierte atat de usor si mai ales sa isi asume intreaga vina?Nu sunt pentru neiertare, din contra, insa am invatat sa nu mai judec atat de usor pe cei din jurul meu si mai ales ca viata nu e doar alb si negru.Pana la iertarea autentica, e drum lung si multa munca , si poate si ajutor, sprijin si intelegere a traumelor celor "schiloditi", in nici un caz stigmatizarea lor suplimentara.Oricum, sper ca nu e cazul de fata, dar pot sa inteleg ca sunt cazuri in care iertarea vine greu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hristos i-a iertat pe cei care L-au rastignit. Oare din acest topic pe care l-ai deschis tu vrei sa inveti sa ierti din neiertarile altora? Adica vrei sa inveti sa te rogi de la cei care nu se roaga niciodata? Atfel spus, tu vrei sa inveti sa inoti urmarind pe cei ce se ineaca?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Pai nu-i nevoie sa te mai cunoasca din moment ce tu te faci astfel cunoscut. E trist si dureros sa te blestemi in fiecare zi si nici macar sa nu-ti dai seama. Pentru ca degeaba participam la Sfanta Liturghie, daca iesim din biserica cu "neiertarea" in inima. Iar Rugaciunea Domneasca ne impovareaza de fiecare data sufletul in momentul in care rostim "Precum si noi iertam". Cel ce nu poate ierta, este stapanit de un profund orgoliu si doar se amageste ca-L iubeste pe Dumnezeu. Harul sfant nu va intra vreodata intr-o inima care nu s-a golit cu totul de tinerea de minte a raului, iar un astfel de om nu poate fi vrednic pentru Sfintele Taine. Daca totusi le primeste dintr-un motiv sau altul, mai rau se osandeste. Toate pacatele sunt grele, dar neiertarea inseamna lipsa de dragoste si de smerenie, si este prima conditie in calea mantuirii. Nici postul, nici milostenia, nici stapanirea altor patimi, nici osteneala in pravile si rugaciuni, nu vor fi virtuti indeajuns de inaltatoare care sa depaseasca sau sa copleseasca smerenia astfel incat inima sa primeasca har si mantuire. Nici nu cred ca este vreun sfant parinte care sa nu fi intarit in invataturile sale aceasta conditie speciala, doar ca unii au spus-o mai aspru iar altii cu multa blandete si cu lacrimi in ochi. Nu pentru cel neiertat, ci pentru cel incapabil sa ierte, fiindca el nu realizeaza sarmanul nici ca n-are pace pe pamant si cu atat mai putin s-o obtina in ceruri.
Si totusi, sa ne imaginam cum ar fi sa ajungem "dincolo", noi in Rai, iar cel pe care NU l-am iertat, chinuindu-se ingrozitor in Iad? Vesnic! Am punte fi fericiti la o asa imagine? Ca si zidire a lui Dumnezeu, omul nu trebuie sa fie stapanit de cruzime. Imi amintesc de o intamplare cand un monah il tot judeca pe un frate al sau care nu se ostenea indeajuns asa cum facea el, iar intr-o zi fratrele cel slab s-a prapadit. Atunci unul dintre arhangheli a venit si a batut in usa celui ce judecase, spunand: "Fratele cutare a murit si am fost trimis la tine sa-mi poruncesti unde sa-l duc: in Rai sau in Iad?" Si mult s-a intristat si a plans cel ce se credea mai intarit in credinta. Oare cat ne costa sa fim blanzi? Femeia prinsa in adulter a fost iertata fiindca nimeni dintre cei ce-o acuzau si voiau s-o omoare cu pietre, nu putea face abstractie de propriile pacate, pentru a fi "vrednic" sa loveasca primul. Daca noi primim o Cruce, sa nu ni se para ca Dumnezeu a facut "o greseala". Totul este spre mantuirea noastra, inclusiv "crucea iertarii"!