Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2015, 17:57:32
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alex190 Vezi mesajul
Sunt situatii in care toate astea sunt prea putin.
daca toate astea sunt prea putin, atunci trebuieste apelat la tratament de specialitate (psiholog)
Vechi 17.09.2015, 17:14:33
oitza ratacita's Avatar
oitza ratacita oitza ratacita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Locație: RO
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
zambeste-i, intra in vorba cu el, asculta-l si daca poti sa-i dai un sfat, ofera-l cu placere
Sunt in total acord. Si langa acestea, ca mod direct de abordare, as mai adauga si imbratisarea. Imbratisarea cu caldura, cu iubire; imbratisarea nu ca un simplu gest golit de semnificatie, ci unul autentic.
Pentru a le reda speranta, am remarcat ca unora le e de folos oferirea unor solutii concrete, deoarece fiind afundati in starea aceea negativa nu pot sa mai gaseasca calea de iesire.

Apoi, cred ca facem bine sa ne rugam pentru ei, sa-i pomenim in rugaciunile noastre.
"Fiecare persoana este responsabila de desfasurarea intregului univers fizic si spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea in vibratie si ii modifica starea. (...) Deci niciodata actiunea noastra nu se infaptuieste intr-un cerc absolut inchis."(Pr. D. Staniloae)
Reply With Quote
Vechi 17.09.2015, 17:58:49
forever... forever... is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oitza ratacita Vezi mesajul
Apoi, cred ca facem bine sa ne rugam pentru ei, sa-i pomenim in rugaciunile noastre.
Da, cu siguranță.
Reply With Quote
Vechi 18.09.2015, 16:05:49
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Cum trebuie sa se poarte un crestin cand intalneste oameni tristi, aflati in depresie? Sa incerce sa ajute doar daca i se cere ajutorul sau sa o faca oricum?

Voi, cand ati intalnit pe cineva suferind, cum l-ati ajutat?Cum ati redat speranta, cuiva care a pierdut-o?
In cazuri usoare poti sa intervii, chiar e recomandat, fara sa ti se ceara expres, daca vezi ca esti bine primit.
In cele mai grele, sa trimiti la cei care se pot descurca cu ele.

In unele cazuri e suficient preotul, dar sunt cazuri in care e nevoie de psiholog, psihiatru..

Orice ar zice unii rupti de realitate de pe aici, nu orice preot poate fi si psiholog si mai nici unul care sa faca munca unui psihiatru.

Una e sa aiba un om sanatos niste suparari ocazionale care aproape ca trec de la sine si carora le este suficient cateva vorbe prietenesti si altceva sa ai de a face cu oameni cu un creier bolnav, cu probleme de ani de zile, chiar din copilarie, unele care nici macar nu le constientizeaza, si care si-au lasat urme adanci in sufletul si mintea lor si nu mai au sau nici nu au avut vreodata un reper al normalitatii.

Last edited by AlinB; 18.09.2015 at 16:09:48.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2015, 17:01:24
alex190
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
In cazuri usoare poti sa intervii, chiar e recomandat, fara sa ti se ceara expres, daca vezi ca esti bine primit.
In cele mai grele, sa trimiti la cei care se pot descurca cu ele.

In unele cazuri e suficient preotul, dar sunt cazuri in care e nevoie de psiholog, psihiatru...
Am deschis topicul asta pentru ca am cunoscut pe cineva, la care am intuit de la inceput ce suferinta il apasa.Nu intamplator, ci tocmai pentru ca imi e familiara, mai mult sau mai putin, de la oameni din preajma mea.Ma impresioneaza pentru ca stiu cat e de greu, cata insingurare si stigma sociala aduce o astfel de situatie.As fi vrut sa ii spun ca, chiar daca am mai avea de trait doar o ora sau doar o zi, chiar si cu lipsurile noastre lumesti(care pana la urma ne caracterizeaza pe fiecare din noi), tot ne putem bucura de viata, si suferinta e mai usoara, atunci cand ai credinta si prieteni alaturi.Dar nu ma pricep prea bine la cuvinte, si vroiam sa aud si alte pareri, poate mai sunt persoane care au trecut prin situatii de genul asta.

Partea cu psihologul/psihiatrul banuiesc ca o stie, la fel ca si cea cu grupurile de suport.Pe mine, cand am incercat sa vorbesc cu el m-a ignorat total.Probabil opinia si suportul unui
barbat ar fi fost mai potrivite, dar nu am putut sa nu incerc sa ajut cumva.
Sper ca pana la urma sa depaseasca greutatile si sa gaseasca alinare.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2015, 21:35:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
As fi vrut sa ii spun ca, chiar daca am mai avea de trait doar o ora sau doar o zi,
Acea zi, acea ora sunt cele mai importante din viata. Atunci, totul se poate pierde si totul se poate castiga. Nu e esential cat de pacatoasa viata ai dus, ci e esential sa pleci din ea in prietenia Domnului, solidar cu Crucea Lui: totul se poate castiga in acea ora, iar cei care vin la lucrul Domnului pentru numai un ceas, si anume in ceasul al doisprezecelea, vor primi aceeasi plata cu cei care lucreaza de la inceputul zilei vietii lor.

Am o anumita experienta cu bolnavi in situatii terminale: singurul punct de sprijin este credinta, singura speranta este Crucea lui Cristos si cuvintele "astazi vei fi cu Mine in rai!".

Nu irositi timpul cel mai pretios al oamenilor, mai ales a celor pe care ii iubiti mai mult! Timpul acela valoreaza cat tot restul vietii, atunci se da batalia cea mare! Nu uitati ca cel mai bine stie insemnatatea acelei zile, acelei ore Adversarul, care isi va inteti atacurile, fiind in stare, din disperarea de a vedea inca un suflet scapandu-i din gheare, sa joace totul pe o carte!

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 19.09.2015 at 21:41:41.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2015, 22:13:03
alex190
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Acea zi, acea ora sunt cele mai importante din viata. Atunci, totul se poate pierde si totul se poate castiga. Nu e esential cat de pacatoasa viata ai dus, ci e esential sa pleci din ea in prietenia Domnului, solidar cu Crucea Lui: totul se poate castiga in acea ora, iar cei care vin la lucrul Domnului pentru numai un ceas, si anume in ceasul al doisprezecelea, vor primi aceeasi plata cu cei care lucreaza de la inceputul zilei vietii lor.
Da, asa sper si eu sa fie.

Citat:
Am o anumita experienta cu bolnavi in situatii terminale: singurul punct de sprijin este credinta, singura speranta este Crucea lui Cristos si cuvintele "astazi vei fi cu Mine in rai!".
Cred ca nu m-am facut bine inteleasa.Nu vorbam despre un bolnav in stadiu terminal, ci despre cineva apasat de o suferinta sufleteasca.

Citat:
Nu irositi timpul cel mai pretios al oamenilor, mai ales a celor pe care ii iubiti mai mult! Timpul acela valoreaza cat tot restul vietii, atunci se da batalia cea mare! Nu uitati ca cel mai bine stie insemnatatea acelei zile, acelei ore Adversarul, care isi va inteti atacurile, fiind in stare, din disperarea de a vedea inca un suflet scapandu-i din gheare, sa joace totul pe o carte!
Aici nu am inteles prea bine.Puteti sa detaliati un pic, va rog?
Reply With Quote
Vechi 20.09.2015, 01:20:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Aici nu am inteles prea bine.Puteti sa detaliati un pic, va rog?
Din fericire, se pare ca de altceva e vorba in cazul la care va referiti. Dand mai multe detalii, eventual folosind mesageria privata, poate ca un raspuns ar fi mai de folos.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 12.10.2015, 17:37:02
adelina02 adelina02 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.12.2009
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin MSN pentru adelina02
Implicit

Citat:
Cum trebuie sa se poarte un crestin cand intalneste oameni tristi, aflati in depresie? Sa incerce sa ajute doar daca i se cere ajutorul sau sa o faca oricum?

Voi, cand ati intalnit pe cineva suferind, cum l-ati ajutat?Cum ati redat speranta, cuiva care a pierdut-o?
Deviind putin de la topicul initial, cum poate o persoana sa se ajute singura sa treaca peste momentele depresive ce au survenit in urma unor esecuri, precum si de sentimentul de a se simti proasta(la propriu)? Fara insa a apela la prieteni, psihologi, psihiatrii sau pastile....
Prin momente depresive inteleg un amalgam de trairi printre care se numara ganduri negre, indiferenta pt tot ceea ce se intampla in jur, ura fata de propria persoana, tendinta de a plange mereu, etc.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2015, 19:37:55
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
se numara ganduri negre, indiferenta pt tot ceea ce se intampla in jur, ura fata de propria persoana, tendinta de a plange mereu, etc.
Se duce persoana respectiva la un preot si ii spune ca vrea sa se spovedeasca.
La spovedanie printre altele, le spune si pe cele enuntate mai sus.
Odata spovedita persoana respectiva are acces la Slujba Sf Maslu, pe care
din pacate multi o ignora crezand ca ei sunt sanatosi cand in fatza lui
Dumnezeu nimeni din noi nu este.Mai toti avem o combinatie de boala sufleteasca si boala trupeasca care face parte din propria Cruce.De aici
rezulta ca la Slujba Sf Maslu biserica ar trebui sa fie arhiplina si nu aproape
jumate.
Revenind:
Deci, dupa ce te-ai spovedit mergi la Slujba Sf Maslu.Este important sa iei
cu tine atat undelemn la tine cat sa-ti ajunga sa te miruiesti o saptamana.
Adica putin ulei, chiar daca te miruiesti si de cateva ori pe zi, ulei mult nu-ti
trebuie.(maxim un paharel de ulei pe care il versi intr-o sticla de apa de 0.5l
golita inprealabil:https://metro.scene7.com/is/image/me...=0&printRes=72
)
Apoi altaturi de undelemn fie aduci o painica sau faina in care infingi lumanarea care va fi langa sticla de ulei.Dopul de la sticla de ulei il deschizi
inainte sa inceapa slujba.Este important sa ajungi inaintea de inceperea
slujbei si sticla sa aiba dopul deschis inainte de inceperea slujbei.
Apoi dai un acatist de Sf Maslu(inainte sa inceapa slujba) unde treci inainte pe duhovnicul tau, persoane care au nevoie de ajutor sau dragi tie(mama/tata/sora/etc)

Apoi cand incepe slujba sa fii atenta ca se citesc 7 Evanghelii, insa rugaciunile
de la Sf Maslu sunt foarte puternice.Insusi continutul lor te cutremura.
Cei prezenti acolo practic li se iarta pacatele.Sunt foarte puternice rugaciunile
de la Sf Maslu zise de preoti.

Apoi dupa slujba, vei fi miruita de catre preot cu untedelemnul de abia
sfiintit, undelemn care are Energiile Necreate ale Sfantului Duh.
Acelasi energii le are si uleiul tau dupa slujba.
Este bine ca dupa ulei sa ceri si anafora si aghiasma de la Biserica(exista
un butoias unde in fiecare saptaman sa face aghiasma).

In fieacare dimineatza cand te scoli iei o bucatica de anafora si bei putin aghiasma pe stomacul gol.Spui cateva rugaciuni de multumire/milostevenie
si te miruiesti pe frunte cu proaspatul ulei de Sf Maslu in semnul sfintei cruci.
Atentie ca mana ta sa nu atinga uleiul inainte de ati atinge fruntea sau alt loc unde te miruiesti.
Foloseste un betzisor din ala pt urechi.Dupa ce partea inmuiata in ulei a luat
contact cu tine sa nu cumva sa reintroduci cu aceiasi parte in uleiul din sticla.
Nu.Arunci betzisorul, si iei altul, daca vrei sa te mai miruiesti inca-odata.
http://adevarul.ro/assets/adevarul.r...1400/627x0.jpg

Last edited by Copacel; 12.10.2015 at 19:40:35.
Reply With Quote
Răspunde