![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Eu ma intreb sincer cam ce-i invatati voi cei care aveti copii.
Ca i-a adus barza, sau cum face albinuta cu floricica? Sau cum le spuneti despre ceea ce li se intampla la o anumita varsta (mai ales la fete)? Ce au de facut? Sau ce le spuneti daca vin si va intreaba diverse lucruri? Ca nu e voie sa le stie? Tot le afla cumva, mai bine, saumai prost. Inainte vreme fetele se speriau cumplit ca sunt bolnave sau chiar ca vor muri din cauza ca sangereaza undeva. Iar de baieti nici nu stiu ce sa spun, ca si ei patesc ceva... Sau mai bine sa citeasca pe net si prin alte reviste si carti si sa invete toate prostiile si sa nu aibe cum sa se lamureasca. Da, mai bine asa. Ca toti suntem pudici. Copii din ziua de azi stiu mai multe decat va inchipuiti si e posibil sa fie o varza in capul lor. Iar despre parintii despre care ziceti voi ca trebuie sa le faca educatia acasa ce sa mai spun? Ei ce stiu? Ca generatiile mele nu stiu mare lucru. Parintii nostri nu discutau cu noi. Ajungeai la casatorie (fetele) si nu stiau nici cum arata un barbat gol. Si poate si multi tineri, baieti nu stiau cu ce se "mananca" o fata. Pana si noua, in vremurile apuse si ne spunea la scoala macar masuri de igiena locala. Din ceea ce am vazut pe un link mai sus, doar cateva lucruri ar trebui socase. Restul sunt perfect normale. Pana si la ora de anatomie (noi am facut asa ceva in scoala acum 40+ de ani) si inveti cate ceva. Hai sa fim seriosi? Tocmai din nestiinta se intampla toate prostiile in ziua de azi. Pentru ca un copil/tanar nici nu e constient ca dupa sex rezulta un copil. Habar nu au. Si apoi se duc la avort. Vai ce grozav este sexul, vai nu ni se intampla nimic. Si apar copii in cel mai bun caz, daca nu boli venerice si HIV si alte cele. Macar sa le spuna cineva ca nu este asa grozav si ca trebuie sa aibe grija. Sunt ingrozita in ce fel ganditi, mai ales un medic. Si am sa va spun inca ceva: sa fereasca Dumnezeu pe orice copil (al vostru) sa ajunga la casatorie fara a avea habar de unele lucruri si apoi sa sufere toata viata. Lacrimi amare!!! E frumos si bine sa te abtii si sa nu desfranezi, dar sa nu ai habar de nimic nu este o solutie.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 30.11.2015 at 23:15:19. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Atata timp cat copiii vor invata ce inseamna sa creasca sanatosi, nu e nicio problema. Problemele apar cand se ajunge la apologia fornicatiei inainte sau in afara casatoriei, sau la "cum sa pacatuim evitand, pe cat se poate, urmarile pacatului". Sa speram ca Romania nu o va lua pe calea altor tari din UE si NATO, unde prin "preventie" se intelege "vaccinarea", prin "sanatatea reproducerii" se intelege "contraceptia", prin "dreptul femeilor de a alege" se intelege "dreptul la uciderea copiilor".
|
|||
|
|||
|
Citat:
Clar ca se incearca si aduce in discutie o ora speciala de educatie sexuala intr-un mod voalat, dar ca replica la aceste propuneri indecente eu le aduc aminte tuturor ca deja se tine ora de anatomie si acolo se specifica si despre bolile cu transmisiune sexuala, in rest exista orele de dirigintie, orele de cultura civica, orele de sport (sanatatea trupului), orele de religie (sanatatea sufletului, discernamant, etc.), diferitele materii deja existente, matematica (ajuta la logica, rationament, etc.), limba romana cu literatura si gramatica(ajuta la exprimare, dezvolta capabilitatile de acumulare, memorare, creatie, etc), etc. Dupa toata aceasta educatie generala credca orice elev care a invatat cat de cat este capabil sa-si urmeze cursul vietii asa cum au fost si mai inainte de a fi el pe acest pamant, stramosii lui, care poate nu au urmat atatea cursuri scolastice. Iar daca acel elev dezvolta pasiuni de aprofundare in anumite domenii, cum ar fi medicina sau stiintele naturale, sau altele, nu are decat sa aprofundeze in orice caz sa nu uite sa fie om ca asta e cel mai important, sa aiba mila de semeni, sa-i ajute la nevoie, sa ierte pe cei ce i-au gresit si negresit sa-si cunoasca Creatorul si Dumnezeul si sa-L preamareasca daca doreste sa fie preamarit, adica orice ce face sa faca inspre slava lui Dumnezeu si in slujba Lui. Asta va ajuta la o societate prospera. Nu va fi niciodata o societate prospera daca nu se zideste pe baza, Hristos, El fiind Inceputul si Sfarsitul tuturor bunatatilor. |
|
|
|||
|
|||
|
Foarte bine scris! Si foarte frumos...:)
Doar ca mediul extrascolar nu mai e ca in trecut, iar la majoritatea disciplinelor scolare nu se mai face treaba. S-a ajuns la concluzia ca se impune o abordare focalizata pe unele ca: Religie, Educatie sexuala etc. Cu speranta ca prin acestea se tine pasul cu viforul de prostie si agitatie bezmetica raspandit azi in lume. Preventia de care vorbeste Presedintele mi se pare si mie prioritate zero. M-am bucurat mult cand i-am auzit mesajul. Din pacate, la multi romani exista tendinta neglijenta de a lasa lucrurile de capul lor... Romanul are incredere ca, indiferent ce se intampla, "se rezolva", cumva. Eventual, "se aranjeaza"... Si, mai stii, face Bunul Dumnezeu vreo minune, asa, special pentru noi, ca ne iubeste... Nu voim sa prevenim, suntem fascinati de leacul vindecator. Desi batranii nostri spuneau ca "in oala acoperita nu intra musca". Ne plac vracii, vindecatorii, magicienii... Nu ne place efortul de scrutare vigilenta a consecintelor clipei si faptei prezente. |
|
|
|||
|
|||
|
Cine "s-a ajuns la concluzia" ? Mai ales in ceea ce priveste asa numita educatie sexuala ? Pe care presedintele o mascheaza in spatele "educatiei pentru sanatate" la fel cum si stramosii lui din vest isi mascau intentiile in spatele aceleiasi idei privind sanatatea natiei. :)
"Educatia sexuala" se introduce in scoli din doua motive : Sa-i deprinda pe cei care vor veni cu ideea de "a face sex" si sa promoveze aberatiile sexuale ca fiind normale. Ca daca pe noi nu ne pot reeduca, macar pe cei care vin dupa noi sa reuseasca. |
|
|
|||
|
|||
|
Buna observatie...:) Scuze, tocmai eu care detest impersonalele astea...
Iar acum sa-ti reamintesc: sunt oameni care se ocupa cu lucrurile astea, conform meseriei si postului lor. De transport se ocupa cei din min. transporturilor si soferii ori omologii lor de pe cai ferate, aer si ape. De sanatate se ocupa cei din min. sanatatii si cadrele medicale. De sport se ocupa sportivii. De invatatura se ocupa profesorii. Deci, de educatie sexuala se ocupa min. educatiei si profesorii. Impreuna cu altii, printre care si parintii, de pilda. Asadar, e de presupus, daca tinem la firescul lucrurilor, ca niste oameni care au sarcina sa elaboreze programele scolare au propus si implementat chestia asta numita educatie sexuala. Desigur, sunt implicati si altii (inclusiv politicienii, ca doar de aia s-a inventat politica!), intrucat scoala, repet, nu e un sistem inchis, autist. NIci macar pe vremea Abuziv-impuscatului nu era rupta de restul lumii: mai tii minte cum culegeau elevi isi studentii sfecla si porumb? |
|
|
|||
|
|||
|
Pai care anume parinti au solicitat asta si mai ales care au solicitat sa fie obligatorie. Ca eu in afara de organizatiile sorosiste si de niste psihologi vanduti si ei, nu am auzit pe altcineva sa sustina asemenea initiativa. Si nici o organizatie de parinti cat de cat reprezentativa ( in afara de sorosistii care probabil din greseala sunt si ei parinti ).
Ca guvernul si presedintele de acum si de oricand au raspuns mereu prezent la chemarea unor asemenea organizatii, asta e partea a doua. Dar sa spui ca s-ar fi studiat problema si ca oamenii responsabili din ministere impreuna cu parintii au cazut de acord ca "educatia sexuala" trebuie impusa obligatoriu, e o denaturare a adevarului.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Totusi eu sper ca, in actuala lume bombardata de nenumarate forme de stimulare a sexualitatii (vezi media!), vor fi oameni care sa ajute pe copii si pe tineri sa introduca putina ordine in amalgamul asta zapacitor. Iuliu, revenind la putina psihologie, as vrea sa iti reamintesc banalul fapt ca un sistem psihic omenesc nu poate functiona daca nu detine cateva mecanisme si abilitati antiredundante. Acestea se dobandesc prin invatare. Unul din sensurile educatiei este sa aduca ordine, acolo unde e dezordine. Sa dezvolte capacitati de a construi, de a da sens noianului de stimulari. Facem educatie pentru a aduce un plus de ordine in mintea copiilor, pentru a dezvolta capacitati de a face fata stimularilor, pentru a selecta, tria, ordona, valoriza. Facem educatie pentru a invata pe copii cum sa opereze, cum sa reflecteze la ceea ce au ordonat deja, cum sa anticipeze cursul lucrurilor, cum sa traiasca intr-o lume coerenta, iar nu in haos. Eu cred ca, macar in principiu, progamul de educatie sexuala e binevenit, e necesar deoarece lumea tinde sa devina tot mai haotica, mai impulsiva, si totodata mai mecanicista, mai depersonalizata. Copiii au nevoie de o ordine buna, pe care sa invete sa o produca si sa o mentina ei insisi inlauntrul lor si in relatiile dintre ei. Asta, insa, se invata! Nu se naste nimeni gata educat in privinta gestionarii stimularilor, care de care mai intense si mai perverse, asa cum e in lumea de azi. Nu, nu cred ca scoala vrea sa ii invete pe copii sa faca sex, asa, de-anboulea si de placere. Asta e un gand urat, sa ma ierti. Eu pun gandul bun inainte, in baza experientei mele de elev, profesor si parinte si spun ca discreditarea programelor propuse de MEN si sustinute de Presedinte e un lucru imprudent, pripit si, nu in ultimul rand, mult prea romanesc... Iar suspiciunea paranoida, imbibata de anxietati si de nostalgii, nu e cea mai buna modalitate de a aborda o hotarare a unui minister si un cuvant al Presedintelui. Sunt si alte feluri de a intra in dialog cu mai-marii. Unul dintre ele este informarea prealabila, temeinica. Last edited by ioan67; 23.08.2016 at 16:28:31. |
|
|
|||
|
|||
|
Iuliu, permite-mi o intrebare frontala: tu stii cum functioneaza invatamantul, ca institutie in Ro? Ma refer la sistemul de invatamant: componente, reglaj, decizie, control si conducere, feed-back etc.
Care sunt documentele fundamentale in baza caruia se planifica si se desfasoara activitatile scoalre? Cine are responsabilitatea privind elaborarea acestora si cu implementarea lor? Ce raport este intre Minister-scoala cutare-elevul cutare-parintele cutare-si alti oameni/institutii din tara si din lume? Detii vreo organigrama a procesului de invatamant dintr-o unitate oarecare (fie ea si gradinita!)? Cunosti ratiunea ei? Ii practici continuturile? Ai de dat vreun feed-back de la fata locului, in acord cu toate datele problemei? Daca nu poti raspunde spontan la aceste intrebari minimale, eu cred ca ar fi intelept sa arati putina prudenta in formularea unor judecati atat de generale, de categorice si, in definitiv, de defaimatoare la adresa scolii. Nu stiu de ce avem noi romanii impresia ca ne pricepem la toate si ca suntem in masura sa criticam absolut totul si pe oricine, fara vreo informare cat de cat rezonabila in prealabil. Vrem sa intervenim, vrem sa corectam, vrem sa vindecam si sa salvam deindata - fara, insa, de a ne informa detaliat asupra procesului in cauza. Nu suntem, oare, un popor de parelnici? Si unde vom ajunge asa?... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dumnezeu face o minune cu noi de fiecare data cand mergem cu masina/autobuzul/trenul in provincie si nu facem accident, necautand la pacate. Fiecare moment din viata noastra, completat de sanatate este un miracol. Last edited by veilur; 23.08.2016 at 17:54:20. |
|
|