![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Chiar daca ai vrea sa faci asta, e destul de probabil sa fii primit doar ca frate o perioada mai scurta sau mai lunga de timp si pus la incercari peste care e posibil sa nu treci cu mentalitatea actuala. Insa pana a lua o decizie, poti sa incerci viata de manastire ca frate o perioada, fara a opta neaparat pentru calugarie chiar si daca ai fi declarat apt. Dar cum vezi, nu calugaria in sine e problema ci faptul ca de fapt nu ai cu adevarat tragere de inima spre asa ceva.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Iti doresti o viata duhovniceasca mult mai buna, vrei mai mult duhovniceste, vreisaintelegi ce este rugaciunea, sa te rogi mai mult? E foarte interesanta partea asta de scop, pentru ca trebuie sa intelegi si ce te atrage pe tine. Daca vrei o cunoastere teologica mai buna, atunci sunt cartile. Daca vrei o etica morala puternica, iar ai multi parinti si multe carti. Daca vrei o viata duhovniceasca, daca vrei lumina, atunci e o alta poveste. Eu iti zic ca rugaciunea iti deschide toate caile... cere de sus ce doresti. Asta este un raspuns pe care mi-l dau si mie in acelasi timp. De multe ori raspunzand la intrebarile altora gasesti raspuns si la intrebarile si cautarile tale. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Poate o biserica puternic inchegata cu o comunitate puternica, cu un preot extrem de bine induhovnicit. Sunt multi din acestia, care te pot invata multe duhovniceste, exact pe masura ta. Sau cu adevarat vrei ISIHIE si insingurare dupa Dumnezeu si lucrare mare a Harului? Pentru ca este o cu totul alta cale, in care esti efectiv pe picioarele tale, doar cu Dumnezeu si ajutorul duhovnicului. Dar calea asta este a insingurarii sufletului, si trebuie sa vezi daca o poti duce. Si eu sunt intr-o stare de cautare, oarecum o suspendare duhovniceasca maxima, caut o cale corecta dar nu o gasesc. As vrea o directie dar nu se aliniaza lucrurile. Alta directie nu ma intereseaza, nu este pentru mine. |
|
|
||||
|
||||
|
Păi ce model mai viu ca Hristos cauți mă tată, mă?
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.(Ieremia 33:3) Last edited by Seraphim7; 11.12.2016 at 15:02:50. |
|
|
||||
|
||||
|
Viața de familie nu se gustă, ci se mănâncă până la moarte, dacă te apuci de ea. Este o cale la fel de binecuvântată ca și călugăria, la fel de mântuitoare și la fel de grea, dacă o iei în serios. Însă pe oricare cale apuci, dacă pui mâna pe plug nu mai privești înapoi, ci tot înainte, dacă vrei să intri în Împărăție.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
"Esenta fiintei tale sta in insasi picatura de iubire ce atarna de spiritul tau." Asta e de pe facebook? :)
|
|||
|
|||
|
Citat:
Prin însăși natura ei, Teologia e o afacere a inimii, mai intâi. În funcție de orientarea iubirii vine și logica, subsumîndu-se dragostei. Piedicile apărute în calea teologului nu se depășesc prin efort logic, ci prin dăruire smerită. Citat:
Dar cum să îți lași nevasta și copiii, mai târziu? Ei ce vor face? Cum se vor simți, oare?... Femeia și copiii părăsiți de soț și tată sunt o realitate foarte tristă. Nu cred că omului îi e dat să trăiască după modelul cucului, să își lase ouăle și să zboare spre alte cuiburi... Dacă ar fi fost așa, ar fi trebuit să ne salutăm cu "avec-avec", nu cu bună ziua... Iarăși, nu suntem tocmiți de Creator după modelul "gâsca prin apă" sau "apa și uleiul". Ceea ce experiem cu adevărat nu clivează ci fermentează în noi, uneori cu ani buni până la limpezire. Până una-alta, Doamne ajută! Last edited by ioan67; 12.12.2016 at 04:36:30. |
|
|
|||
|
|||
|
Sau când, oricât de multe ai voi de la lume și în lume, ardoarea dragostei pentru Hristos și intensitatea pocăinței te cheamă aparte și departe...
Dar gândul la pustie, fie și apărut fugitiv în minte, este de obicei semn pentru alte lucruri, mult mai prozaice. În experiența mea personală l-am întâlnit pe fundalul unor clipe de mare dezamăgire. Am cunoscut asta și la mine și la mulți alții. Ca idee generală, dacă nu suntem monahi cu niscaiva experiență duhovnicească și cu o ascultare deja rodnică, astfel de gânduri ar trebui întâmpinate cu mult scepticism. Personal, recomand întrebarea: din ce pricini ale nereușitelor și lipsurilor mele apare acest gând seducător? Ce păcate ale mele îmi rod frânghia care mă ține strâns legat de viață și de oameni? Atunci când obosim să ne luptăm cu nedesăvârșirile noastre, avem de ales: ne strunjim nițel (ne acomodăm, ne punem pe lucrul cu sine pentru o dezvoltare mai bună a abilităților în a fi) ori fugim, rămânînd așa cum suntem. Se poate fugi în multe moduri, pustia fiind nu doar exterioară. Gândul pustiei este de obicei o fantasmă periculoasă. Nu ajută la devenire, ci la destrămare și putrezire interioară. Dacă îmi permiteți un sfat: nu mai primiți astfel de gânduri! Lăsați-le să treacă, câtă vreme nu aveți un maestru, terapeut, duhovnic cu care să lucrați pe ogorul interior. |
|
|