Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2023, 21:41:38
George R. George R. is offline
Member

Data înregistrării: 26.11.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E o ispita, o cadere? Categoric.

Si e bine ca cei care se gandesc la monahism sa aiba si exemplul asta ca reper in alegerile lor.
Calugaria reala, din vremurile noastre, nu e ca in Pateric, in ziua de azi calugarul e mai aproape de lume decat de pustie, si ca urmare si ispitele au un anumit specific, care nu e usor de prevazut si infruntat.

Ca e bun sau rau ca om, se mantuieste sau nu in conditiile astea, nu e cazul sa judecam noi..

Mai ales ca nu se stie daca peste cativa ani nu are sa fie inapoi in manastire.
era fie in 1981 sau 1983. sihastria, judetul neamt. am asistat, impreuna cu multi alti oameni, "civili" si calugari, la urmatoarea scena, desprinsa din fellini: staretul, beat, a cantat si a dansat pe masa! asa ca lasati-o mai moale cu monahii care rezista ispitei...
Reply With Quote
Vechi 13.05.2023, 09:05:30
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George R. Vezi mesajul
era fie in 1981 sau 1983. sihastria, judetul neamt. am asistat, impreuna cu multi alti oameni, "civili" si calugari, la urmatoarea scena, desprinsa din fellini: staretul, beat, a cantat si a dansat pe masa! asa ca lasati-o mai moale cu monahii care rezista ispitei...
cred ca mi s-a intamplat si mie sa vad ca un staret se imbata in fiecare seara si am fost destul de dezamagit dar, mai tarziu, mi-a explicat un calugar mai in varsta (eu credeam ca are vreo 35 de ani ca nu avea nici-un fir de par alb in cap dar surpriza... avea 60) ca pe cei mai buni dintre noi ii munceste diavolul cel mai tare, iar Dumnezeu permite asta ca sa se smereasca si/sau ca sa-l incerce etc., astfel sa le dispara gandurile de mandrie de care sunt cuprinsi uneori sau alte ganduri necucernice care ne mai trec prin cap.

oricum ar fi toate sunt cu un scop

Daca Dumnezeu isi retrage harul de la cineva o face din mai multe motive dar in primul rand il ajuta pe acel om la mantuire si probabil si pe altii prin acea cadere a lui...

povesteste Sf Cuv Paisie Aghioritul un episod asemanator intamplat siesi.
Vechi 13.05.2023, 13:36:56
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de caminaris Vezi mesajul
cred ca mi s-a intamplat si mie sa vad ca un staret se imbata in fiecare seara si am fost destul de dezamagit dar, mai tarziu, mi-a explicat un calugar mai in varsta (eu credeam ca are vreo 35 de ani ca nu avea nici-un fir de par alb in cap dar surpriza... avea 60) ca pe cei mai buni dintre noi ii munceste diavolul cel mai tare, iar Dumnezeu permite asta ca sa se smereasca si/sau ca sa-l incerce etc., astfel sa le dispara gandurile de mandrie de care sunt cuprinsi uneori sau alte ganduri necucernice care ne mai trec prin cap.

oricum ar fi toate sunt cu un scop.
Eu am auzit de mănăstiri destul de stricte și cu alcoolul, adică îți face cineva observație frate doar un pahar, sau două, deja ai depășit depinde și de mănăstire.

Cel mai urât păcat la un monah nu e neapărat beția, ci sodomia, curvia, erezia și arivismul fuga după funcții bisericești, intrarea în monahism cu gând viclenesc de a fi stareț, episcop, mitropolit, căutarea de prieteni influenți care să-l propulseze spre scaune mari.

Apoi ar mai fi și zgârcenia să nu se facă milostenie, mănăstirile care nu fac milostenie se ridică Harul de la ele.
Vechi 12.07.2017, 01:44:18
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Acela asa cum e el,cred ca e mai bun ca tine.

Partea bună e că el se poate pocăi până la sfârșitul vieții și întoarce la mânăstire chiar și la 70 de ani , eu doar l-am perceput ca pe un om de bază în călugărie acum niște ani când citeam despre el că e apropiat de stareț și văd cât de mare poate fi greșeala de evaluare chiar și atunci când evaluezi în sens pozitiv pe cineva.

Că dacă și-ar fi luat de la început soție n-ar fi fost nicio treabă de discutat.

Last edited by Iorest; 28.03.2020 at 13:27:51.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2017, 11:26:44
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Eu nu cred că sunt un sperjur bisericesc, tu ai idee ce jurăminte se depun la tunderea în monahism ?
Problema cu sperjurii bisericești nu e a mea ci a Bisericii, de la alde pastori neoprotestanți foști preoți care au depus jurământ la hirotonie și la absolvirea teologiei care caută să tragă la pierzare obștea ortodoxă prin predicile lor, până la simplii monahi căsătoriți cu copii trecuți la neoprotestanți sau nu toți sunt în aceeași oală și deteriorează încrederea în monahism sau preoție.
Că unii au îndoit sperjurul cu o apostazie, alții cu un desfrâu este altceva care e eventual mai agravant.

Acuma partea bună e că el se poate pocăi până la sfârșitul vieții și întoarce la mânăstire chiar și la 70 de ani , eu doar l-am perceput ca pe un om de bază în călugărie acum niște ani când citeam despre el că e apropiat de stareț și văd cât de mare poate fi greșeala de evaluare chiar și atunci când evaluezi în sens pozitiv pe cineva.

Problema e cum de a luat el contact cu femeie când era în muntele Athos, el fiind din Motru, Gorj și soția de prin Moldova, cea mai plauzibilă explicație ar fi că în timpul cât era la Neamț a luat contact cu ea și ori a avut întâlniri, ori a avut un aparat de comunicare cu care a stat în legătură și pe Athos, ideea e că prin acțiunile lui proprii și-a premeditat căderea și-a ațâțat neputința care-l ispitea, nu l-a adus nimeni cu forța de pe Athos.

Dovadă cât de rău poate face un telefon cu internet unui călugăr, care s-a lepădat de posesiuni materiale chiar și din cel mai izolat loc îl poate întoarce, doar n-o fi corespondat cu ea prin scrisori pe căsuța poștală a mânăstirii.

E un caz școală, care nu e singurul pe anul ăsta, o altă bombă de acest tip a apărut la Mânăstirea Râșca Transilvană jud. Cluj, unde un călugăr a și lăsat însărcinată o femeie de 30 de ani și s-a mutat la ea.

Unii deschid ochii la cazurile astea, alții repetă diferite greșeli pentru că n-au știut de la început la ce se angajează și ce vor de la viață.

Că dacă și-ar fi luat de la început soție n-ar fi fost nicio treabă de discutat.
Legea duhovniceasca spune ca atunci cand judeci pe altul,vei cadea in acelasi pacat .Vei cadea in altele si mai mari,daca nu te caiesti...Stii tu toate amanuntele din viata aceluia ,ca sa faci judecata? A ramas Biserica fara nici un om cu constiinta in afara de tine?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2017, 18:09:30
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Legea duhovniceasca spune ca atunci cand judeci pe altul,vei cadea in acelasi pacat .
Ar fi bine să judece în primul rând aspiranții la monahism și să înțeleagă că monahismul nu e o chestie de 3 ani, de 3 luni, un refugiu la vreo decepție, sau o viețuire în care faci voia ta și în care te fâțâi de colo-colo.

Dacă vine un călugăr bătrân și zice „călugării să nu aibă internet la chilie”, „să nu umble pe drumuri aiurea”, „să nu facă alte escale cu mașina în afară de ascultările în care sunt trimiși ca șoferi”, „să nu stea la discuții cu femei străine”, se găsesc alții să zică că e nebun sau exagerat, uite că nu era exagerat ci vedea că dracul pe unde i se face loc intră.

Chiar și inocenții sunt ispitiți, cu atât mai mult cei care suflă cu sârg în ațâțarea neputințelor proprii chiar prin Pateric era cazul unui călugăr bătrân căruia i s-a descoperit în rugăciune că ucenicul își ațâța singur gândurile de desfrânare de care se plângea la bătrân.

Citat:
Vei cadea in altele si mai mari,daca nu te caiesti...Stii tu toate amanuntele din viata aceluia ,ca sa faci judecata? A ramas Biserica fara nici un om cu constiinta in afara de tine?
Posibil, dar canonul restabilește ordinea morală nu e vinovat pentru starea celor care îl enunță.
Orice ortodox poate enunța orice canon, e chiar bine când oamenii se autodisciplinează după canoane care de asta sunt puse să ajute omul.

Când vorbim de monahism și preoție obligațiile devin foarte mari pentru că nu orice mirean poate fi preot sau călugăr de aia aspiranții la viețuirile astea trebuie să fie atenți dacă se califică mai întâi.
Vechi 12.07.2017, 18:28:43
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Implicit

Citat:
Dacă vine un călugăr bătrân și zice
Tu esti calugarul ala batran?Iar daca nu,de ce te lauzi cu intelepciune straina?

Citat:
Posibil, dar canonul restabilește ordinea morală nu e vinovat pentru starea celor care îl enunță.
Nu stiu daca intentionat sau nu, dar mesajul lui Alin continea o momeala.
Vechi 12.07.2017, 15:27:55
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Cum a spus:

Citat:
E un caz școală
Si de luat aminte:

Citat:
Dovadă cât de rău poate face un telefon cu internet unui călugăr, care s-a lepădat de posesiuni materiale chiar și din cel mai izolat loc îl poate întoarce, doar n-o fi corespondat cu ea prin scrisori pe căsuța poștală a mânăstirii.
Si asta, ca se intampla si in turma celorlalti, care se casatoresc:

Citat:
Unii deschid ochii la cazurile astea, alții repetă diferite greșeli pentru că n-au știut de la început la ce se angajează și ce vor de la viață.
Si daca sunt canoane care prevede sanctiuni pentru astfel de fapte, ele "judeca"?
Si cei care le aplica, "judeca"?

Fiecare din noi avem dreptul de a judeca, dar nu spre osandire ci luare aminte.

Cum zicea cineva, viata e prea scurta sa faci toate greselile, mai trebuie sa inveti si din ale altora.
Vechi 06.01.2018, 22:32:02
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Fiecare din noi avem dreptul de a judeca, dar nu spre osandire ci luare aminte.
Corect. Sunt curios cum stabileși dacă e albă sau neagră fără să judeci? :)
Reply With Quote
Vechi 06.01.2018, 22:21:09
catehumen catehumen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Galati
Implicit

Citat:
Eduard Bandi, un călugăr fost fotbalist în liga 1, intrat în monahism la 20 de ani la Mânăstirea Gura Motrului (Mehedinți) și tuns cu numele „Pahomie” s-a lăsat de mânăstire după 15 ani de viețuire monastică, a revenit în lume și s-a căsătorit.
Acesta a mai trecut și la Mânăstirea Putna, unde a fost om de încredere al starețului și se stabilise pe Athos de câțiva ani, iar caracterizarea lui era a unui om liniștit, solemn și serios, așadar un fel de a fi potrivit cu călugăria.

S-a mai dovedit încă odată dacă era cazul că în vremurile noastre e cu anevoie de rezistat, dacă pică și oameni cu 15 ani de experiență monahală dobândită în mânăstiri cu tradiție și cu o așezare sufletească de bun simț.

stirea pe subiect

E un semnal de alarmă pentru toți cei care se văd în viața monahală, dar nu realizează ce înseamnă o viețuire de acest fel pentru un interval între 30 și 60 de ani de la vârsta alegerii.

Nu ajunge să fii evlavios, liniștit, împăciuitor, de încredere și de caracter sau să renunți la mulți bani pentru a reuși în monahism, chiar dacă la prima vedere o mare parte din oameni (printre care și îndrumători duhovnicești) ar vedea în aceste trăsături, potențial, nu vă jucați cu monahismul !

Cu ocazia asta a căzut și mitul vehiculat de unele persoane cu interes pentru subiectele de credință cum că „dacă reziști în monahism 10 ani, e o garanție/ „un test de foc” că vei rezista până la finalul vieții.

În realitate habar n-avem câți din cei tunși vor fi scriși în ceata monahilor când se va trage linie.
"Conferentiare",tu chiar nu realizezi cat de penibil esti ? Pai tu ce faci aici te erijezi in traitorul monahismului romanesc ,sau ce ? Dai tu sfaturi cum sa faca calugarii ,etc.
"Pana nu le dai oamenilor puterea ,nu le cunosti caracterul " Asta a spus-o unul mai destept ca noi doi ,"conferentiare"...
Reply With Quote
Răspunde