Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2026, 19:51:35
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit Sunt recomandate discutiile in credinta ortodoxa?

As vrea sa stiu daca Orotodoxia incurajeaza discutiile libere intre credinciosi.

Pare o intrebare simpla , dar cred ca are multe nuante.

Discutiile s-ar subintelege ca sunt pe teme de credinta, pentru ca altfel sunt discutiile obisnuite care le avem toti intre noi : vreme, concedii , noutati, familie

Si cele despre credinta dar purtate cu necredinciosi sunt riscante, caci sigur ajungi la discutii in contradictoriu . E bine sa spui ce crezi dar fara sa insisti, ca sa nu se transforme in polemica.

Sa pomenesti despre credinta si recomandarile ei in viata de zi cu zi celorlalti, daca nu o faci brutal , ca sa ii sochezi pe ceilalti sau sa ii judeci, poate fi util, caci poate fi ca o marturisire a ta .

In manastiri dimpotriva ,era votul tacerii ,dar eu zic ca wera compensat de traiul impreuna

Apoi ce tematica sa abordezi?
Daca cel din fata ta e practicant in primul rand , nu are sens sa teoretizezi prea mult lucruri care mai degraba se fac , cum ar fi ce canon ai. Nu trebuie sa il tulburi pe aproapele tau.

E mediul online propice pentru astfel de discutii?
Convingerea mea e ca da, desi multi m-ar contrazice.
Dar e la fel ca in viata , trebuie sa asculti , sa te exprimi pe intelesul celuilalt.

Si mai e o regula : sa abordezi subiecte din domeniu (anume al credintei) si general acceptate ( de exemplu dogme) .

Altfel se ajunge in lumea parerilor personale , utile si acestea , dar care sunt mai greu de schimbat intre oameni.

Pentru ca poate sunt unii care citesc si ar fi de acords dar nu vor sa se conecteze pe acest forum dau mai jos o pagina de facebook unde incerc sa dau prilej unor astfel de discutii libere , in principal despre invataturile ortodoxe , dar si despre orice e util si e exprimat de oameni reali , sau inteles de ei din carti.

In opinia mea citatele fara o contributie proprie minimala , au inundat netul si sufoca dialogul liber dintre credinciosi .

https://www.facebook.com/profile.php?id=61580972001311
(sau cauta pagina "Discutii despre credinta si viata ")
Reply With Quote