![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Revin la articol,
La polul opus, cei care nu merg niciodată sau merg foarte rar sunt suprareprezentați în: locuitori ai Bucureștiului și ai orașelor mari; persoane cu studii superioare; tineri sub 30 de ani din mediul urban; votanți USR. _______ 1. În București nu ai aer în Biserici, când e momentul maxim de umplere, nu dimineața la 7-8 ci spre 11. Știu că sunt puțini raportați la populația totală, dar nici să vrea mai mulți nu ar încăpea. 2. Pers cu studii superioare încă sunt la sub 30% din populație, cu tot cu fabricile de diplome universitare, deci oricum sunt o minoritate. 3. Tinerii sub 30 de ani sunt și la categoria votanți AUR care era dată dincolo, or merg, or nu. 4. Votanții USR sunt poate 10% din votanții lor, oameni care lucrează în unele corporații și merg la Liturghie, dar nu chiar în fieșce Duminică.
|
|||
|
|||
|
Acest profil este în sine un diagnostic îngrijorător. Practica ortodoxă reală se concentrează în categoriile demografice care se restrâng numeric — populația rurală îmbătrânită și cu studii reduse —, iar absența practică este norma în categoriile în creștere — urbanul mare, tinerii educați. Cu alte cuvinte, baza demografică a ortodoxiei practicante este în scădere accelerată. Dacă tendințele se mențin, peste douăzeci-treizeci de ani vom vedea o prăbușire vizibilă chiar și a procentului declarat, pentru că generația care declară fără să practice nu va mai exista, iar generația tânără, care nici nu mai declară, nu o va înlocui.
________________ Da și dacă te uiți pe net, vârsta mediană a României merge spre 45 de ani, deci deja populația e îmbătrânită, chiar și unii useriști de tipul Liicheanu, Ana Blandiana sunt tinere speranțe de 80 de ani, chiar mi se pare că ei influențează o societate dar nu vor trăi poate efectele îndemnurilor lor. Generația PRO-tv/SOTI cum se numea, are spre 50 de ani... Eu văd că România se prăbușește în lipsă de natalitate.