Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.11.2007, 17:28:51
dan73 dan73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Draga evika_evita, postul are rolul de a face din tine o faptura noua, cat mai apropiata de Hristos. Daca postesc si am acelasi mod de actiune si gandire, nu ma imbogatesc.
S-a spus ca lui Adam i s-a dat porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului, ca sa se maturizeze in cele spirituale. Din nefericire pacatuieste. Are loc un transfer dupa cum spune Sfantul Maxim Marturisitorul- in loc ca simtirea sa fie supusa ratiunii, dimpotriva, ratiunea devine sluga a simtirii.
Deci, prin post incercam sa refacem prin har aceasta natura umana. Este important si cat postesti, dar mai important este cum postesti. Dupa cum este important cat stai in biserica, dar mai important este cum stai.
PS Eu cand postesc o zi, o postesc integral, nu introduc aici apusul soarelui. Iar cand postesc mai mult pentru a ma impartasi, ar fi culmea ca seara sa mananc de "dulce".
Reply With Quote
Vechi 01.11.2007, 17:42:24
evika_evita evika_evita is offline
Junior Member

Data înregistrării: 03.09.2007
Locație: Rm.Valcea
Religia: Ortodox
Implicit

:D, multumesc Dan73, m-ai ajutat cu raspunsul tau.
Multumiri,
Evi
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 02:54:46
ireal ireal is offline
Member

Data înregistrării: 29.10.2007
Implicit

??? post? numai mancarea, stiam ca postul inseamna in primul rand curatire a sufletului!?
ce rost are sa mananci in loc de o bucata mica de carne o cratita de cartofi la 12 noapte si in sinea ta sa inebunesti toata ziua, sa fii posac, sa fii nervos. Am incercat si asa ajung! Dumnezeu sa ma ierte, eu nu vad logica acestui post!!! N-am auzit pe Iisus spunand ca vai mancarea!!! Nu mancati ca nu ajungeti in rai!!!
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 13:08:01
seminaristul seminaristul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Locație: buricu' pamantului ARAD
Implicit

mda...
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 14:15:40
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ireal
??? post? numai mancarea, stiam ca postul inseamna in primul rand curatire a sufletului!?
ce rost are sa mananci in loc de o bucata mica de carne o cratita de cartofi la 12 noapte si in sinea ta sa inebunesti toata ziua, sa fii posac, sa fii nervos. Am incercat si asa ajung! Dumnezeu sa ma ierte, eu nu vad logica acestui post!!! N-am auzit pe Iisus spunand ca vai mancarea!!! Nu mancati ca nu ajungeti in rai!!!

Nu incape indoiala ca fara curatenia sufleteasca postul nu-si mai are rost, dar postim si de mancare pentru a arata ca putem sa ne stapanim, si ca mancarea este facuta pentru noi iar nu noi pentru mancare, pentru a arata ca nu suntem robi nici ai pantecelui nici a altor patimi si pentru faptul ca vrem sa demonstram ca "nu numai cu paine va trai omul" se apropie postul craciunului, vi-l doresc unul binecuvantat tuturor
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 14:39:45
ireal ireal is offline
Member

Implicit

:( sper sa ajung vreodata sa tin postul de mancare cu drag, pt ca momentan recunosc, il fac pentru ca sa nu ajung la duhovnic sa ii zic ca nu l-am tinut. Deci o fac pentru el...
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 14:54:53
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Postul nu se refera exclusiv la mancarea cea de toate zilele. Postul este infranarea noastra de la cele cotidiene, lumesti in general, curatirea trupeasca si sufleteasca. Un trup imbuibat va deveni un trup bolnav, un trup bolnav, slabeste sufleul. Postul este bine venit trupului plin de toxine si grasimi daunatoare. Ne abtinem de la carne, lapte, oua si altele, dar ne abtinem si de la alte deprinderi daunatoare , bautura, tigara, rasul dracesc, vorbaria inutila ( clevetirea), devenim si invatam sa devenim mai smeriti, preocupati de cele spre pocainta, ne intarim in mai multa rugaciune, ne detasam de cele materiale. Toate acestea fac parte dintr o zi de post corect tinuta , o zi in care invatam ca putem fi altfel decat niste simpli consumatori si robi celor materiale, trecatoare, invatm sa ne intaltam mintea si sufletul spre dragostea de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 14:57:53
ireal ireal is offline
Member

Implicit

Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar nu vi se pare putin ipocrit sa faci asa ceva numai intr-o anumita perioada de timp?
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 15:24:21
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar nu vi se pare putin ipocrit sa faci asa ceva numai intr-o anumita perioada de timp?
Nu, din potriva, inveti ca poti fi si altfel , ca ai vointa . Invatam cum am mai spus ca putem sa incepem sa mergem pe un alt drum, pe drumul pocaintei. Infranarea este un exercitiu foarte bun pentru noi insine care ne demonstreaza ca suntem dotati cu vointa, dar nu o folosim atunci cand trebuie, ca putem fi altfel decat niste oameni obsedati de cele lumesti, trecatoare.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 18:01:41
Annamarria Annamarria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2006
Implicit

Citat:
ba da, chiar, in ce priveste sufletul.Dar la mancare doar nu vrei sa tii post tot anul. Perioadele de post au semnificatie. De exemplu miercurea pentru ca atunci a fost vandut Iisus de Iuda si vinerea pentru ca atunci a fost rastignit, sau nu? nu-s sigura de miercuri. Oricum, eu tin minte o data ca eram tare mahnita pentru cineva si nu-mi venea nici sa ma gandesc la mancare...asa ca nu trebuie sa fim mai prejos cu Hristos, nu?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mica intrebare despre casatorie cred_cu_adevarat Nunta 5 21.11.2012 22:35:44
O mica intrebare despre icoane cred_cu_adevarat Generalitati 194 30.03.2011 21:35:16
O mica intrebare ! Darkanian Generalitati 1 02.03.2011 22:29:30
O mica intrebare... Andragel Generalitati 11 23.02.2008 15:46:57