Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.07.2009, 17:50:16
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.
Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.

Last edited by Marius22; 30.07.2009 at 17:58:45.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2009, 18:01:37
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Nu cer sa renunte omul la a mai lua aghiasma si anafura. Cer sa renunte la incremenirea doar in aceste daruri. Omul de astazi se multumeste cu jumatatile de masura. Isi spune des: "nu ma impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului, dar nici in iad nu ma duc, ca doar am luat aghiazma si anafura".

Cat despre simtirea diferita, cred ca m-am inselat, o poti avea zilnic intr-un grad mai mare. Daca saruti copilul zilnic, nu inseamna ca esti lipsit de simtire, dimpotriva, cresti in iubire.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2009, 00:08:29
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Intr-adevar problema se reduce la simtire sau la constiinta cu care noi implinim aceste acte. Nu trebuie sa ajungem a le savarsi mecanic.

Totusi, constient de acest lucru, duhovnicul ne recomanda in fiecare zi: canon de rugaciune, sa luam aghiazma, anafura, si , dupa caz, mai rar sau mai des, Sfanta Euharistie. Cred ca atunci cand, zi de zi, ne facem partasi harului dumnezeiesc, sunt mai multe sanse, pe de-o parte, sa pastram vie simtirea si pe de alta, sa nu cadem din har prin pacat.

De aceea inclin sa cred ca de fapt perceptia noastra si constiinta, mai degraba slabesc, atunci cand ne departam pentru o perioada de aceste mijloace (rugaciune, anafura, aghiasma), atunci cand sfatul duhovnicului ramane doar cuvant nu si lucrare.
Daca anafura si aghiazma nu substituie Euharistia, ci sunt un mijloace de a ajunge la Euharistie, ca si pregatirea prin post si rugaciune, nu consider ca este o problema.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2009, 09:59:00
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Exista un risc si aici. Pe de o parte ne obisnuim cu inlocuitori pentru Euharistie. Si nu e bine. Nu trebuie sa ramanem la ele. Pe de alta parte nu stiu daca este indicat sa fie zilnic. Mie imi place sa simt ca ma impartasesc cu ceva diferit: aghiasma, anafura... Cred ca daca as face zilnic asta, m-as obisnui cu ele si nu as mai avea o simtire diferita.
Da, riscul unei rutine, in orice fapta a omului, ne paste pe toti.

Insa, din teama de a nu deveni rutina, nu putem renunta la ceva bun. Cum ar fi sa zica un preot, nu mai fac sfestanii, ca astazi am facut deja 2, si mi'e teama sa nu devina rutina. Sau, nu mai fac Sfanta Liturghie, ca nu prea o simt in inima mea, astept sa imi revin sufleteste. Suna comic, stiu, dar lupta nu e cu teama de rutina, ci cu lipsa de dragoste si constientizare a prezentei harului.

Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 12:23:14
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Dorin, mi-am venit in fire cum spun Parintii, am afirmat mai sus ca m-am grabit invocand rutina. Aici nu e un act prin care introduc cifre, ci un act prin care fac sa am "mai multa viata". Sa ne ajute Dumnezeu in implinirea voii Sale.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2010, 11:37:45
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Exclamation

Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2010, 11:46:20
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu uitati sa luati aghiazma mare in fiecare dimineata, inainte de a manca, timp de o saptamana, incepand de la Boboteaza! Este singura perioada din an cand se poate bea aghiazma mare, pentru sanatate si sfintire.
Nu o săptămână, ci până pe 14 ianuarie se ia ! ! !
Vechi 02.01.2010, 11:49:57
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
De sfințit se poate sfinți casa , tot restul anului , dar casa trebuie să fie în curățenie și ordinde perfectă !
Vechi 04.01.2010, 15:53:55
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Pai daca Odovania cade pe 14 ianuarie, de pe 6 pana pe 14 sunt vreo 8 zile. Deci o saptamana se poate lua aghiazma mare in fiecare dimineata.

:P

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 15:57:17
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Cerem dovezi sau minuni si de multe ori suntem nepasatori de aceasta minune- sfintirea apei- aceasta minune s-a incercat a fi rationalizata si explicatat prin tot felul de interpretari stiintifice- fie ca preotul foloseste o Cruce din argint sau ca semintele busuiocului distrug bacteriile din apa si de aceea apa nu se strica- pacat ca ochii mintii noastre nu vad lucrarea si puterea Duhului Sfant.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23