Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.02.2008, 13:22:23
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Mirela, iubirea nu se invata. Ea se traieste. Nu pot sa-ti spun care sunt pasii pentru aceasta transformare, nu pot da retete in acest sens. Dar iti pot spune ca oricine iubese curat poate ajunge la acest lucru.
Reply With Quote
Vechi 10.02.2008, 22:34:04
mirelat
Guest

Implicit

bineinteles ca iubirea se traieste, dar ma gandeam ca totusi o discutie la nivel practic despre casatorie ar ajuta pe multi. am sa revin.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2008, 12:42:12
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

In ceea ce priveste modalitatea in care ar trebui sa aiba loc educatia in dragoste, ar trebui sa se stie ca aceasta nu poate fi decat existentiala si nu speculativa.
O transmitere intelectual-speculativa a cunostintelor despre iubire, pe langa ratacirea pe care o poate aduce intelegerea mecanicista asupra dragostei, va induce si ideea inselatoare ca este legata mai mult de o reflexie intelectuala si nu de o experienta de viata si ca, prin urmare, oricine are cunostinte rationale corecte despre dragoste poate sti in mod exact ceea ce este ea de fapt.

Reply With Quote
Vechi 11.02.2008, 15:28:08
nicoletajuravle's Avatar
nicoletajuravle nicoletajuravle is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Locație: prin vest
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
poate un titlu mai potrivit era "comuniunea in casatorie vs singuratatea in doi"

sunt barbatii din ziua de azi mai slabi, sunt femeile lor prea puternice?

cat de mult a alterat societatea moderna trasaturile/ calitatile traditionale ale barbatului si femeii?
nu cred ca societatea a alterat, chiar toate valorile, cred ca afacut si un pic de bine, a mai deschis mintile femeilor in chestiunea despre violenta domestica si pe cea a barbatilor in sensul de a fii mai precauti, caci sunt si mecanisme prin care pot fi atentionati si trasi la raspundere
in alte privinte, se poate spune ca da s-au mai alterat relatiile dintre membrii familiei ,care datorita lipsei de timp nu mai comunica, nu mai petrec timp impreuna
nu mai este acelasi tipar de familie unita ca acum cativa ani ,si cerintele sunt altele
toata lumea vrea un trai mai bun si atunci fiecare se zbate ,sa aduca cat mai mult venit mai ales cand sunt si copii
dar exista si momente prin care pot fi recuperate aceste lipsuri cum ar fi un concediu in familie, plimbari, un film
nu stiu daca barbatii sunt mai slabi (o alta problema pe care ai ridicat-o
)dar cred ca sunt mai stresati si au nevoia sa nu se simta constransi ,cicaliti
cred ca sunt si barbati puternici si femei puternice dar nu stiu daca, in aceeasi familie ,caci de obicei unul e mai slab si altul mai puternic
in concluzie daca exista intelegere si respect unul fata de celalat toate lucrurile pot fi depasite bineinteles cu ajutorul lui Dumnezeu
si a-l intelege pe celalat si a-l respecta e o dovada de iubire
Reply With Quote
Vechi 11.02.2008, 20:29:58
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel
In ceea ce priveste modalitatea in care ar trebui sa aiba loc educatia in dragoste, ar trebui sa se stie ca aceasta nu poate fi decat existentiala si nu speculativa.
O transmitere intelectual-speculativa a cunostintelor despre iubire, pe langa ratacirea pe care o poate aduce intelegerea mecanicista asupra dragostei, va induce si ideea inselatoare ca este legata mai mult de o reflexie intelectuala si nu de o experienta de viata si ca, prin urmare, oricine are cunostinte rationale corecte despre dragoste poate sti in mod exact ceea ce este ea de fapt.
nu m-ai inteles. ceea ce propun eu este tocmai contrariul, adica a discuta la nivel practic si nu doar idealist gen "dragoste, rabdare etc." cu totii stim valorile spre care tindem, insa eu cred ca ar fi de folos daca am face un schimb de idei la nivelul relatiei conjugale traite, cu plusurile si minusurile ei. poate ca pentru unii nu mai e mare lucru de facut, dar poate pentru altii chiar serveste la ceva.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2008, 20:34:57
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicoletajuravle
nu mai este acelasi tipar de familie unita ca acum cativa ani ,si cerintele sunt altele
da, iar parerea mea este ca nu este deloc minor acest aspect. pana la urma, armonia si devenirea familiei a fost sacrificata pe altarul progresului. :|
Reply With Quote
Vechi 11.02.2008, 22:38:20
mihaela24 mihaela24 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.12.2007
Implicit

Daca imi permiteti eu as deplasa un pic discutia mai spre inceputuri...adica cum iti dai seama ca el este cel ce trebuie sa fie langa tine intr-o casatorie, cum iti dai seama ca esti indragostit cu adevarat, si nu cumva este totul o inselare a simturilor, a gandirii tale? Caci pentru o casatorie trainica trebuie intr-adevar iubire, nu? Oare e suficient?
Reply With Quote
Vechi 12.02.2008, 00:08:19
quasar quasar is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.11.2006
Implicit

Practic...cum ziteam mai zilele trecute...tre sa duci o mucenicie in viata de familie.Pt ca e imposibil ca un om sa nu fie nervos macar o data pe luna,sau suparacios sau mai stiu eu cum.Totul cred ca tine de cum stim sa cedam sau nu...si ce mucenicie...:( ca uneori ar trebui sa taci si nu taci,sau alteori sa vorbesti dar taci...e greu...si cred ca de la bun inceput sotii intre ei,mai apoi parintii si copii sa vorbeasca mereu,sa-si spuna ce au pe suflet,sa participe la cat mai multe activitati impreuna,mereu impreuna,mereu un grup unit..:)
Reply With Quote
Vechi 12.02.2008, 06:16:49
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihaela24
cum iti dai seama ca el este cel ce trebuie sa fie langa tine intr-o casatorie, cum iti dai seama ca esti indragostit cu adevarat, si nu cumva este totul o inselare a simturilor, a gandirii tale?
eu cred ca nu poti fi sigur niciodata, totdeauna trebuie sa iti asumi un anume risc. eu personal pana sa il intalnesc pe actualul meu sot am fost ceruta de sotie de 3 ori si am refuzat. nu pot spune exact de ce, dar simteam ca este ceva care nu merge, ceva "fabricat". si nu m-am inselat; unul dintre ei nici nu ma mai saluta cand ma intalnea pe strada - desi iubirea la nivel declarativ nu i-o intrecea nimenea - altul mi-a spus sa tin secret ca m-a cerut si am refuzat, asa ca pana la urma suspiciunile ca nu erau ptr mine mi s-au confirmat.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2008, 06:21:41
mirelat
Guest

Implicit

:) poate ca nu este valabil pentru toti atunci cand fac alegerea, dar ceea ce eu am apreciat cel mai mult la sotul meu era echilibrul pe care mi-l dadea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
casatorie Sf.Asteapta Generalitati 13 29.06.2010 17:25:31
Comuniunea dintre cei vii si cei morti in Sfanta Liturghie georgeval Sfanta Liturghie 2 27.10.2009 22:50:03
Casatorie la 16 ani firulescudaniel Nunta 37 20.12.2008 12:34:04
Comuniunea intre Bisericiile Ortodoxe oficiale konstantinos Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 12 14.04.2008 23:08:45
casatorie madalinutza Nunta 3 21.03.2008 22:40:13