Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.06.2008, 20:37:29
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TFL
am citit putin hotaririle sinoadelor ecumenice si la cel de-al 3-lea sinod din 431 de la Efes am gasit urmatoarele (http://www.credo.ro/sinodul-al-treilea-ecumenic-efes.php):
"Sfântul Sinod a hotărât că nimănui nu îi este îngăduit să propovăduiască, să scrie sau să alcătuiască o altă mărturisire de credință decât cea statornicită de Sfinții Părinti adunați la Niceea împreună cu Duhul Sfânt."
intrebarea mea e urmatoarea : mai exista sfinti Parinti dupa anul 431?
DA,EXISTA SFINTI PARINTI ,chiar daca nu s-au tinut sinoade ecumenice decit 7.Iti recomand cu caldura cartiele scrise de HERUVIM KARAMBELAS .8 VOLUME ,dar se pare ca numai vol 1 si 2 sint traduse din lb.greaca in romana ,intitulata:PARINTI DUHOVNICESTI CONTEMPORANI DE LA SFINTUL MUNTE ATHOS.Eu am doar vol 2 comandat pe net si pot sa spun ca este SUPERBA cartea si ne ajuta sa intelegem multe aspecte duhovnicesti ale ispitelor si modul lor de actiona ,dar si modalitatea de a iesi din ele.MERITA SA O AI IN BIBLIOTECA SI CITITA DE FIECARE CRESTIN
Reply With Quote
Vechi 21.06.2008, 06:06:01
TFL TFL is offline
Banned

Data înregistrării: 02.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
DA,EXISTA SFINTI PARINTI ,chiar daca nu s-au tinut sinoade ecumenice decit 7.Iti recomand cu caldura cartiele scrise de HERUVIM KARAMBELAS .8 VOLUME ,dar se pare ca numai vol 1 si 2 sint traduse din lb.greaca in romana ,intitulata:PARINTI DUHOVNICESTI CONTEMPORANI DE LA SFINTUL MUNTE ATHOS.Eu am doar vol 2 comandat pe net si pot sa spun ca este SUPERBA cartea si ne ajuta sa intelegem multe aspecte duhovnicesti ale ispitelor si modul lor de actiona ,dar si modalitatea de a iesi din ele.MERITA SA O AI IN BIBLIOTECA SI CITITA DE FIECARE CRESTIN
alt paragraf din acel sinod :
"Cei care vor îndrăzni să alcătuiască o altă mărturisire de credință, să o mărturisească celor ce vor să vină la cunoașterea adevărului fie din rătăcirile elinești [păgânești], fie de la cele iudaicești sau de la oricare altă erezie, [aceia], dacă sunt episcopi sau clerici, vor fi caterisiți, episcopii din treapta episcopiei și clericii din cler; dacă sunt laici, vor fi dați anatemei."

Sfintii Parinti de dupa 431 sunt anatema? eu asta concluzionez.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2008, 01:03:43
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Citat:
am citit putin hotaririle sinoadelor ecumenice si la cel de-al 3-lea sinod din 431 de la Efes am gasit urmatoarele (http://www.credo.ro/sinodul-al-treilea-ecumenic-efes.php):
"Sfântul Sinod a hotărât că nimănui nu îi este îngăduit să propovăduiască, să scrie sau să alcătuiască o altă mărturisire de credință decât cea statornicită de Sfinții Părinti adunați la Niceea împreună cu Duhul Sfânt."
intrebarea mea e urmatoarea : mai exista sfinti Parinti dupa anul 431?
Da sigur ca exista dar ei nu au schimbat cu nimic invatatura care le-a fost data atunci pentru ca nu era nevoie ea este intreaga...
Reply With Quote
Vechi 22.06.2008, 01:06:54
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Vorbeam despre Sfintii Parinti...Ecumenistii nu intra in discutie.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2008, 21:55:45
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
"Cei care vor îndrăzni să alcătuiască o altă mărturisire de credință, să o mărturisească celor ce vor să vină la cunoașterea adevărului fie din rătăcirile elinești [păgânești], fie de la cele iudaicești sau de la oricare altă erezie, [aceia], dacă sunt episcopi sau clerici, vor fi caterisiți, episcopii din treapta episcopiei și clericii din cler; dacă sunt laici, vor fi dați anatemei."

Acelasi spirit protestant, ca si in cazul Sfintei Scripturi. Oare s-a epuizat Scriptura si ai inceput cu textele Sfintilor Parinti? Acum trebuie sa raspund. Textul invocat de tine se refera la Crez, Simbolul de credinta, pe care Sfintii Parinti, de la celelalte sinoade ecumenice, l-au pastrat in forma hotararii Sinodului I ecumenic.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2008, 05:48:50
TFL TFL is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval
Acelasi spirit protestant, ca si in cazul Sfintei Scripturi. Oare s-a epuizat Scriptura si ai inceput cu textele Sfintilor Parinti? Acum trebuie sa raspund. Textul invocat de tine se refera la Crez, Simbolul de credinta, pe care Sfintii Parinti, de la celelalte sinoade ecumenice, l-au pastrat in forma hotararii Sinodului I ecumenic.
hotaririle sinoadelor se pot interpreta?
Reply With Quote
Vechi 24.06.2008, 15:17:41
ancah
Guest

Implicit

Citat:
"Cei care vor îndrăzni să alcătuiască o altă mărturisire de credintă, să o mărturisească celor ce vor să vină la cunoasterea adevărului fie din rătăcirile elinesti [păgânesti], fie de la cele iudaicesti sau de la oricare altă erezie, [aceia], dacă sunt episcopi sau clerici, vor fi caterisiti, episcopii din treapta episcopiei si clericii din cler; dacă sunt laici, vor fi dati anatemei."

TFL, nu-ti inteleg intrebarea. Insínuezi cumva, ca Sfintii Parinti au venit cu alt Crez si alta marturisire de credinta dupa 431?
Deci, la ce faci referire?
Reply With Quote
Vechi 24.06.2008, 17:29:28
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Vezi mai TFL ce nseamna sa nu ai vechime. Daca aceasta credinta pe care tu o impartasesti acum nu exista pe vremea aceea, ajungi sa-ti pui intrebari ce vizeaza o credinta cu vechime. Pentru inceput trebuie sa-ti spun ca la sinodul 3 ecumenic s-a discutat despre persoana lui Hristos. A fost combatuta invatatura lui Nestorie. El sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane - persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria. De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Aceasta conceptie eretica despre existenta a doua persoane in Iisus Hristos ducea la afirmatia ca Dumnezeul-Tatal a avut doi fii.

Consecinta acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita "Nascatoare de Dumnezeu" ci a nascut pe omul Hristos si de aceea trebuie numita "Nascatoare de om", sau cel mult "Nascatoare de Hristos". S-a stabilit sa nu se mai adauge nimic la invatatura data in acel sinod, pentru ca altfel se pirde adevarul despre persoana lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2008, 19:17:36
TFL TFL is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel
Vezi mai TFL ce nseamna sa nu ai vechime.
poti sa scrii ceva concret fara sa argumentezi cu vechimea?egiptenii si arabii au peste 4000 ani vechime.....de exemplu.
o alta intrebare?cine le da autoritate sinoadelor sa stabileasca ce e bun si ce e rau?vorbesc doar principial.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2008, 22:13:58
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de costel
Vezi mai TFL ce nseamna sa nu ai vechime.
poti sa scrii ceva concret fara sa argumentezi cu vechimea?egiptenii si arabii au peste 4000 ani vechime.....de exemplu.
o alta intrebare?cine le da autoritate sinoadelor sa stabileasca ce e bun si ce e rau?vorbesc doar principial.
Duhul Sfant. Ca si in cazul sinodului apostolic de la Ierusalim, anul 50.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325 cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 10 19.08.2010 23:12:43
Duminica Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic ciprian69 Intrebari utilizatori 0 17.05.2010 01:05:49
Sinodul Mitropolitan al Clujului,Albei,Crișanei și Maramureșului spune NU Pasapoartor tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 4 19.02.2009 21:10:32