Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.11.2007, 15:57:21
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Poate ca iubit multe femei, dar voi nu va ganditi ca daca nu era el, noi astazi eram musulmani, fara sa mai fim botezati in ortodoxie? Eu cred ca Dumnezeu l-a iertat pe el, astfel Stefan dobandind Raiul, pentru ca ce a facut el pentru poporul roman au fost fapte ce au stralucit mult, astfel incat pacatele pe care le-a facut au fost rasplatite cu toata ravna lui de a pastra credinta ortodoxa in tara noastra, cu toate ca armata lui era de trei ori mai mica decat a turcilor, dar cum Sf. Gheorghe a mijlocit mereu pentru el, Dumnezeu a avut purtare de grija ca o mica armata sa tina piept gigantei armate turcesti!
Nu vreau sa-i diminuez meritele. Este un erou national, dar decizia sa-l sfinteasca a avut motive politice.
Afirmatia ca eram musulmani fara el e o exagerare, din urmatoarele motive:
1) El a domnit doar in Moldova, nu si in Ardeal si Tara Romaneasca.
2) Moldova a cazut sub turci in 1512, avand acelasi statut tributar ca si Tara Romaneasca.
3) Fara un Stefan, si mult mai aproape de turci, romanii din Tara Romaneasca nu s-au "turcit".
4) Chiar si popoare care au trait sub guvernarea turceasca directa, in pasale, sunt astazi crestine: grecii, sarbii, bulgarii.
In sfarsit, ceea ce la noi nu prea se predă la școală este faptul ca Ștefan este cel care a deschis conflictul cu turcii, in 1470, atacand Tara Romaneasca vasala Imperiului Otoman si arzand Braila.
Poate ca turcii ar fi atacat oricum Moldova la un moment dat (desi aceasta nu se afla pe axa lor principală de expansiune: Belgrad - Buda - Viena). Dar Stefan cu siguranta a grabit acel moment.
Ca l-a iertat Dumnezeu pentru pacatele sale omenesti, e foarte posibil, numai El stie.
Dar asta nu inseamna ca toti ale caror pacate se iarta, sunt sfinti.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2007, 17:33:28
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marlene
Desi exista Acatistul lui Stefan cel Mare si Sfant...totusi acestui sfant nu ma pot ruga...de ce oare nu-l pot asemana cu Sfantul Mina cu sf Nicolae cu sf.Ioan Rusu cu sf Ioan Botezatorul ...sau ceilalti sfinti?!
Nu te poti ruga lui pt ca nu a evlavie la el. Si asta nu e ceva iesit din comun. Insa cu siguranta ai evlavie la alti sfinti. Nu?
Reply With Quote
Vechi 27.11.2007, 17:39:47
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Poate ca iubit multe femei, dar voi nu va ganditi ca daca nu era el, noi astazi eram musulmani, fara sa mai fim botezati in ortodoxie? Eu cred ca Dumnezeu l-a iertat pe el, astfel Stefan dobandind Raiul, pentru ca ce a facut el pentru poporul roman au fost fapte ce au stralucit mult, astfel incat pacatele pe care le-a facut au fost rasplatite cu toata ravna lui de a pastra credinta ortodoxa in tara noastra, cu toate ca armata lui era de trei ori mai mica decat a turcilor, dar cum Sf. Gheorghe a mijlocit mereu pentru el, Dumnezeu a avut purtare de grija ca o mica armata sa tina piept gigantei armate turcesti!
Pe langa cele insirate de tine, sa nu uitam si ascultarea care a facut-o fatza de Cuviosul Daniil Sihastrul, " sfetnic de taina". Cu siguranta de la acest sfant OM i se trage si longevitatea domniei lui Stefan, precum si echilibrul lui duhovnicesc manifestat prin zidirea de manastiri...
Reply With Quote
Vechi 27.11.2007, 17:50:40
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Stefan cel mare a fost un excelent domnitor, luptator, un bun strateg si tot ce vreti voi. Dar de aici si pana la a=l face sfant numai pentru ca a ridicat biserici, e mult. Eu garantez ca in 500 de ani va exista sfantul becali
Reply With Quote
Vechi 27.11.2007, 18:01:32
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de erzbet
Stefan cel mare a fost un excelent domnitor, luptator, un bun strateg si tot ce vreti voi. Dar de aici si pana la a=l face sfant numai pentru ca a ridicat biserici, e mult. Eu garantez ca in 500 de ani va exista sfantul becali
Mai spunea un parinte cu duh ca Stefan Cel Mare, trebuia cinstit doar ca marturisitor al credintei ortodoxe si nu ca sfant. Dar daca Sfantul Sinod a hotarat sa fie canonizat ca Sfant, atunci nu putem decat sa fim de accord caci si prin Sfantul Sinod se manifesta Duhul Sfant...:)
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 12:14:58
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Daca Biserica l-a declarat sfant, el asa trebuie cinstit - ca sfant. Si eu am avut o vreme retineri in a spune ca este sfant. Imi parea a fi o influenta catolica, a construit nu stiu cate biserici si de aceea trebuie declarat sfant (adica in functie de merite). Indiferent ce a facut, daca s-a unit cu Hristos, este sfant, ca din El vine sfintenia. Iar pentru unirea lui cu Hristos imi este de ajuns marturia Bisericii.
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 13:04:56
Aghioritul's Avatar
Aghioritul Aghioritul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2010
Religia: Ortodox
Implicit marturii ale Pr. Prof. Dr. Constantin Coman:

"Atunci cand pun in discutie problema sfinteniei lui Stefan cel Mare, intelectualii in discutie fac dovada unei incorecte cunoasteri a conceptului de sfintenie asa cum este el perceput in Biserica Ortodoxa. Mentalitatea ai carei exponenti sunt cei in cauza opereaza cu o acceptie putin deformata a sfinteniei, socotind ca aceasta tine de performantele mai ales morale ale unui om. Este o acceptie inexacta sau cel putin incompleta. Aceasta ar fi ceea ce noi numim indeobste curatenia sau puritatea, care este o premisa, dar nici suficienta si nici absolut necesara sfinteniei. Acceptiunea consacrata a sfinteniei in Rasaritul ortodox este data in mod necesar de raportarea la Dumnezeu. Aceasta este confirmata si de sensul dat in limbajul comun familiei de cuvinte: sfintenie, sfant, sfintire.

Este sfant cineva sau ceva care a fost sfintit, care a primit ceva de la Dumnezeu, care a primit intr-un anume fel pecetea dumnezeirii. Sfintenia se dobandeste prin impartasirea de ceea ce este dumnezeiesc, de Dumnezeu Insusi. Numai Dumnezeu este sfant prin Sine si singurul izvor al sfinteniei. Omul devine sfant prin impartasirea de sfintenia lui Dumnezeu ... De aceea, simtamantul suficientei de sine - pe care-l cultiva inclusiv constiinta cuminteniei morale si indreptatirea de sine intemeiata pe stiinta - este cea mai mare piedica in calea omului spre Dumnezeu si, prin urmare, in calea omului spre sfintenie, si nu pacatele lui. Mantuitorul Hristos limpezeste odata pentru totdeauna aceste lucruri, deschizand usa Imparatiei cerurilor vamesilor, talharilor, desfranatelor etc. Sfintele Evanghelii ne arata foarte clar ca nu cei drepti, ci cei pacatosi se apropiau de Hristos si tot acestia sunt cei care-L primesc si-si ofera sansa impartasirii de puterea Sa dumnezeiasca. Cei drepti, sau mai curand cei care se considerau drepti se inchid asfixiant in limitele proprii si in propria logica si Il resping pe Hristos cam cu aceleasi argumente cu care resping contemporanii nostri sfintenia lui Stefan cel Mare.

Cine judeca in felul acesta sfintenia lui Stefan cel Mare va fi nevoit, pentru a fi consecvent cu sine - sa rastoarne complet criteriile Mantuitorului Hristos si ale Sfintelor Evanghelii si pe cele cu care Biserica a operat de-a lungul veacurilor, umpland calendarul sau cu pacatosi si nu cu drepti. De altfel, o evidenta usor de constatat pana astazi este faptul ca bisericile noastre nu sunt pline nici de carturari, nici de cei puternici, nici de cei drepti, ci de cei pacatosi, simpli, care nu se gasesc suficienti lorusi si cauta implinire in afara lor”. (Fragment din lucrarea „Prin fereastra bisericii sau o lectura teologica a realitatii”, Editura Bizantina)
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 13:18:27
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Poate ca iubit multe femei, dar voi nu va ganditi ca daca nu era el, noi astazi eram musulmani, fara sa mai fim botezati in ortodoxie?
Nu, nu ne gandim, pentru ca sansele ca asta sa se fi intamplat sunt minime. De ce? Uita-te la bulgari si la sarbi, care au fost ocupati de turci in jur de 500 de ani. Care e religia majoritara?

Stiu ca nu o sa gasiti asta in istoria predata la scoala, dar sunt doua lucruri importante de spus:
1. Tarile Romane nu au fost cucerite nu pentru ca am avut un Stefan sau un Vlad, ci pentru ca turcii nu au vrut sa ne cucereasca. Tinta lor era Viena, si au cucerit tot ce trebuia cucerit pentru a ajunge acolo. Uitati-va pe harta: ruta respectiva nu trecea pe la noi.

2. Stefan nu a luptat pentru independenta, pentru ca acest concept nu exista la ora aceea in Europa. Statele se aflau intr-o relatie de vasalitate (in sus sau in jos), si de obicei, razboaiele se purtau in ideea ca o victorie ii conferea invingatorului prilejul de a renegocia "contractul" relatiei de vasalitate (bir mai mic, etc.)
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 17:21:15
padrevicentiu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cornelpr Vezi mesajul
Cred eu ca inca nu a venit vremea sa te rogi lui. Mai asteapta. De ce nu il poti asemana altor sfintii? Pai, eu cred ca ai auzit multe lucruri mai putin frumoase despre el. Parintele de la biserica mea a zis ca sunt au fost editate multe biografii pt a insela opinia publica si pt a-l face pe sfant sa para un om comun. Totusi ierarhii nostri au decis ca e sfant. Eu cred ca Sfantul Sinod nu se grabeste sa ia decizii.
de ce nu? fratii nostri din Rusia cum se roaga lui Alexandru Nevski?
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 18:07:31
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padrevicentiu Vezi mesajul
de ce nu? fratii nostri din Rusia cum se roaga lui Alexandru Nevski?
Vorbesti prostii, din nestiinta
Rusii doar il venereaza si sunt recunoscatori in veci pentru faptul ca cu ajutorul lui Dumnezeu i-a aparat CA-NTOTDEAUNA de cine crezi?..de invazia Teutonilor tai, a catolicilor invadatori( pleonasm?:)))
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Stefan cel Mare si Sfant georgeval Generalitati 80 05.07.2013 03:27:54
Stefan cel Mare si Sfant in rasa monahala? costel Pelerinaje la locuri Sfinte 17 02.07.2010 15:23:24
stefan cel mare si manastirile lui cosmin95 Generalitati 4 16.09.2009 23:09:56
A MURIT MARE STEFAN IORDACHE iulyaan Generalitati 17 14.09.2008 21:11:05